Cinci materiale care te protejeaza de frig
Ca sa nu dati in hipotermie de cate ori iesiti din casa, la inceput de iarna fie mai adaugati un strat tinutei (un fular, o vesta, un tricou tehnic), fie va infasurati in materiale calduroase. Insa cand termometrul decide sa flirteze serios cu temperaturile negative, nu e cea mai buna idee sa va rezumati la a imbraca cea mai groasa haina matlasata. Cum de ce? Daca respectiva haina este vatuita cu umplutura din poliester, ea nu va tine prea mult de cald (vatelina din poliester nu izoleaza si nu retine caldura corpului), pe langa ca este o haina voluminoasa si grea, in care veti transpira. Daca tineti neaparat sa aveti o haina matlasata pentru zilele siberiene, macar alegeti una cu umplutura din puf.
Dar divaghez, hai sa ne intoarcem la subiectul zilei!
Asadar, ce alegeti pentru pantalonii, rochiile, bluzele si tricotajele de iarna, ca sa va ridicati temperatura garderobei cu cateva grade?
In privinta materialelor, las aici doua recomandari pe care e bine sa le cunoasteti. Anumite tesaturi sunt concepute pentru un anume anotimp si, prin urmare, sunt potrivite doar intre anumite temperaturi. Unele dintre ele se adapteaza, sunt purtabile si vara, si iarna. Este cazul matasii, bumbacului, inului, vascozei… Altele, cum este lana tropicala (cunoscuta si ca lana rece, un tip de stofa subtire din lana de oaie), merg purtate doar in perioade cu vreme racoroasa si putin calduta (adica primavara). Bumbacul, inul si matasea sunt tesaturi trans-sezoniere, a caror adaptabilitate termica se modifica in functie de grosime si numar de fire. Fibrele artificiale comune ajung sa fie imbracate pe toata perioada anului, dar asta nu le face si potrivite tuturor temperaturilor. Un pulover tricotat din fibra acrilica, poliester, elastan si lana va tine cald, dar nu va pastra temperatura corpului constanta, asa cum o face un pulover din lana merinos.
A doua recomandare tine de suprapuneri. Nu de proportiile sau strategia imbracarii lor, ci de legile fizicii termodinamice.*** In acest caz, imbracati 3 straturi de imbracaminte de grosime medie, in loc de un singur strat foarte gros si sufocant. Regula unui layering bun este progresia grosimii straturilor: foarte fin sau subtire aproape de corp (un top cu maneci lungi, din lana merinos), mediu intermediar (un pulover oarecare), gros la exterior (un cardigan sau un poncho, o vesta din polar, un sacou din stofa de lana).
*** mai multe straturi subtiri de imbracaminte tin mai bine de cald decat un singur strat gros; fiecare haina adauga un strat de aer, joaca rol termoizolant care tine caldura mai aproape de corp.
Catifeaua
Tesaturi-fetis pentru toamna si iarna, catifeaua reiata si cea velur sunt elegante si aduc o nota vintage oricarei tinute. Catifeaua reiata, cu precadere, este groasa, un bun refugiu impotriva frigului. Arata minunat ca pantaloni evazati sau largi, cu talie inalta, dar se integreaza superb alaturi de tricotaje cand e vorba de un sacou. Ca sa nu mai spun de o salopeta cu maneci lungi, purtata peste o helanca fina… Catifeaua velur, cea neteda, se potriveste mai bine rochiilor, sarafanelor, chiar si unor cardigane lungi tip kimono.
Lana
Este tesatura pe care o asociem din reflex sezonului rece. Cum da primul inghet, cum imbracam puloverul tricotat putin oversize, pe care il tragem peste un tricou din bumbac. Stim, aproape instinctiv, ca lana este cel mai bun termoizolant natural: lasa pielea sa respire, nu permite corpului sa transpire sau sa isi coboare temperatura, si nici nu lasa aerul rece sa patrunda printre fibre. Daca aveti pielea sensibila, alegeti varianta lanii merinos: mult mai fina si placuta la purtat.
Apropo, nu toate felurile de lana provin de la oi. Gasiti lana de alpaca (care provine la doua rase de alpaca: Suri, mai matasoasa si Huacaya, mai groasa si potivita pentru tricotaje), lana Angora (de la iepurii cu acelasi nume, lana lor este pufoasa, moale si cu cea mai mare capacitate de eliminare a umezelii), lana din par de camila (cu adevarat rara si luxoasa, este destul de groasa si de obicei folosita doar pentru paltoane), lana casmir (colectata de la capre, cunoscuta ca fiind o tesatura de lux, usoara si moale), lana de miel (cunoscuta ca lana virgina, este itre putinele hipoalergenice), lana mohair (colectata de la rasa de capre Angora).
Matasea
Ei da, in mod surprinzator, matasea este una din tesaturile care va fereste de cald, desi nu o asociem cu sezonul rece. O esarfa mare din matase creeaza o temperatura mai placuta decat un mare fular tricotat, iar o camasa eleganta din matase naturala si un pulover din casmir sunt o splendida combinatie termoreglanta, intr-o zi de iarna.
Pielea
Acum e momentul pantalonilor, fustelor si rochiilor din piele. Cea naturala este un bun termoizolant, si ramane la latitudinea fiecareia daca accepta costul moral asociat acestor piese. Cat despre multiplele variante de piele vegana, cam toate ofera proprietati similare si un aspect placut, la cu totul alt cost.
Tesaturi din fibre artificiale
In ceea ce priveste materialele sintetice, cele care feresc cel mai bine de frig sunt poliesterul, viscoza si polarul. Polarul nu este o surpriza, indraznesc insa sa spun ca nu este nici cea mai evidenta alegere cand ne dorim o tinuta cat de cat… stylish. Il asociez cu acele veste sport ingrozitor de inestetice. Ii dam totusi o sansa pentru ca in ultimele sezoane a aparut sub forma paltoanelor teddy si a gecilor supra-dimensionate, care imbina polarul cu pasla sau cu pielea eco.
Citeste si:
Comentarii despre acest post