Vinted, NMP, Yard Sale: strategii (de bun simt) ca sa iti vinzi hainele online

I practice what I preach. Asa cum clientelor cu care lucrez le triez, reordonez si actualizez periodic garderobele, la fel fac cu propriul dulap. Nu o fac doar la trecerile mari dintre anotimpuri, ci de fiecare data cand observ ca repet purtarea anumitor piese si tinute, cand imi dau seama ca de unele am uitat si ca altele mi-a devenit favorite, iar cateva nu mi se mai potrivesc (ca marime, stil, gusturi).

Nu intru acum in detalii legate de cat dureaza procesul, cum se desfasoara, cum impart hainele, cum imi multiplic tinutele si cum imi reorganizez continutul dulapului. Suficient sa spun ca trierile garderobei mele sunt transante: non-negociabile si fara prea mari procese emotionale. Nu-mi pierd timpul targuindu-ma cu mine insami ca poate peste 1 an voi incapea intr-o anume fusta, nu ma mint spunandu-mi ca „lasa, gasesc eu o ocazie pentru rochia astalalta” sau „cine stie, poate candva revine la moda”.

Obiectivul meu e sa raman in garderoba doar cu haine de calitate, in stare foarte buna, care imi plac foarte mult, in care ma simt comod, pe care stiu sa le port in foarte multe feluri si, cel mai important, pe care sa le imbrac des.

Prin urmare, in articolul de azi va las cateva dintre concluziile si recomandarile mele dupa ce am folosit si aplicatii (Vinted), si grupuri destinate vanzarilor de haine pre-loved (NuMaiPort, Golesc Sifonierul, Talcioc 2.0).

Recomandarea si concluzia #1 este ca, in experienta mea si pentru standardele mele, nu e suficient doar sa fotografiezi hainele (sau incaltamintea, sau accesoriile sau orice vinzi), apoi sa le incarci pe sus-numitele grupuri sau aplicatii, si gata! banii curg si femeile se bat pe piesele tale.

Acorda atentie fotografiilor „de produs”

Stim cu toate ca „o fotografie face cat 1000 de cuvinte”. E valabil si pentru vanzarile si cumparaturile online, nu doar pentru fotografia de arta sau reportajul fotografic.

Inainte ca potentiala cumparatoare sa arunce un ochi la pretul propus de tine sau sa fie atrasa de descrierea produsului, se va uita la poze. Imaginile sunt cele care o vor convinge, mai ales daca este vorba de un obiect pe care nu plateste o suma derizorie. De fapt, imaginile nu doar ca e nevoie sa o atraga si sa o convinga, dar sunt necesare pentru ca ei ii usureze procesul decizional si de imaginatie (cu cat fotografia e mai buna, cu atat o poti vizualiza mai bine pe propriul corp), iar tie sa iti scurteze si eficientizeze procesul de comunicare.

Asa ca intr-o prima faza acorda atentie calitatii fotografiilor in sine. Ai grija sa nu fie miscate, pixelate, deformate de unghiul din care pozezi produsul, intunecate sau facute intr-o lumina care modifica semnificativ culoarea hainei. Nu zic sa iti cumperi un aparat de fotografiat pentru asta, e ok sa le faci cu smartphone-ul din dotare. Fa tot posibilul sa-ti pozezi hainele in suficienta lumina naturala, iar rezultatul sa fie clar. Altfel, risti ca cumparatoarea sa se simta inselata de diferenta dintre realitate si fotografie.

La fel de important mi se pare ca hainele sa fie calcate, puse corect pe un umeras (din lemn sau din catifea, in niciun caz din sarma!), vizibile integral (fata/ spate) si, daca e posibil, suspendate pe fundalul unui perete alb sau o usa alba de dulap. Ideal si minunat este sa le fotografiezi fie imbracate de tine, fie pe un bust de croitorie. Stiu ca suna fancy si complicat. Pentru mine a meritat efortul de a imprumuta un astfel de bust; am observat imediat diferenta dintre haina fotografiata pe umeras vs si aceeasi haina fotografiata pe manechin atat in aspectul hainei, cat si in rapiditatea cu care a fost rezervata si vanduta.

Daca nu ai niciun perete alb gol si nici posibilitatea de a folosi un bust de croitorie, creaza un flatlay. Aseaza haina pe jos, pe un cearsaf alb sau pe o patura de culoare deschisa. Nu vreau sa povestesc cate haine fotografiate pe un covor multicolor, serpuite pe marginea unei canapele sau prinse de speteaza unui scaun am vazut, la fel cum am vazut si haine pozate trunchiat, fotografiate intr-o oglinda murdara sau botite de nu mai intelegeai ce croi, lungime sau stil au.

Cu cat fotografiile sunt mai bune, cu atat cumparatoarea ta se va vizualiza mai usor imbracata in ele. Cu cat vizulizarea se produce fara dificultati, cu atat mai repede ti se cumpara haina.

Pune-te in locul cumparatoarei

Deja aud lumea cum bombane si isi da ochii peste cap. Este un (mic) efort, pe care il faci o singura data si care iti creste sansele de a vinde hainele mai repede, la pretul pe care ti-l doresti – pana la urma, nu de asta ti-ai facut cont pe aplicatie sau postezi pe grup?

Asadar, nu te opri dupa ce ai facut primele poze ale hainei, din fata si din spate. Fotografiaza-i detaliile: buzunarele, butonierele si nasturii, captuseala, broderiile sau paietele de aproape, eticheta cu compozitia si cu masura, cureaua sau cordonul, talpa (in cazul incaltamintei), manerele si interiorul (pentru genti).

Compune apoi o descriere cat mai completa si corecta a hainei, in care treci: marimea, compozitia materialului, culoarea/ nuanta, daca este vorba de o haina cu proportii standard sau nu (pentru minione/ petite, short; pentru femei inalte/ tall; pentru plus size), daca a fost purtata, in ce conditie este, daca, unde si ce fel de urme de uzura are, si orice altceva este relevant.

De pilda: „lungimea fustei este asimetrica, mai scurta in fata si mai lunga in spate, cu diferenta de 15 cm” sau „nu este captusita si este putin transparenta” sunt doua informatii relevante; „am purtat-o cu drag, dar nu ma mai incape pentru ca am mancat prea multa ciocolata”, nu e relevant. Ma rog, nu pentru cumparatoare!

Informatiile care, de fapt, sunt cele mai cautate (si o data trecute in descriere, te scutesc pe tine de un milion de mesaje repetitive) sunt masuratorile. Nu conteaza ca faci poza etichetei cu marimea, nu conteaza ca treci in descriere ca croiul e standard, iti garantez ca va fi cineva care te va intreba, in stilul glumei cu capotul: da’ cat are de la un subrat la altul? crezi ca ma incape, daca sunt un XL si pe eticheta e scris 40? si talia cati centimetri are, daca o intinzi maxim?

Cum ziceam la inceput: e un mic efort, iti consuma niste minute in plus, dar e un gest in serviciul sanatatii tale mentale.

Respecta sezoanele

Nu zic ca nu exista si exceptii, ca nu degeaba exista proverbul cu „iarna iti faci car, si vara sanie”. Dar sa fim serioase… Aici vorbim despre comunitati de femei care cumpara impulsiv, cumpara mult, cumpara fara sa probeze, consuma – la propriu! – moda fast fashion. Revanzarile de haine nu sunt facute aici din motive de reala sustenabilitate, ci doar pentru a face spatiu in dulap pentru alte haine noi si, poate, pentru a recupera o particica din cheltuieli. Indraznesc sa presupun ca mai putin de 1% dintre aceste femei isi planifica cumparaturile, garderobele si bugetul. Daca ma insel si experienta ta e alta, scrie-mi; accept ca ma pot insela.

Astea fiind zise, nu are sens sa pui la vanzare pulovere groase, cizme sau cojoace in plina canicula, asa cum in ianuarie te vei frustra vazand ca nu ti se vand rochiile din in si sandalele. Respecta sezonalitatea modei; prezinta-ti selectia de produse la fel cum ar face-o un mic magazin:

  • rochii vaporoase, fuste lejere, pantaloni scurti, piese din in, genti crosetate sau de plaja, costume de baie incepand din luna mai pana in septembrie;
  • pulovere tricotate, paltoane, pufoaice, sacouri din stofa, pantaloni lungi, rochii cu maneci trei-sferturi, botine, cizme din octombrie pana in aprilie;
  • trenciuri, geci din piele, geci din denim, jeansi, tricouri basic, camasi din bumbac (adica piesele trans-sezoniere) in primavara si toamna

Fii activa

Sa-ti postezi azi online geanta de designer si sa speri ca, intr-o buna zi, cineva o va vedea din intamplare si o va cumpara imediat, e o posibilitate – dar nu e nici scenariul cel mai realist, nici solutia cea mai desteapta. Majoritatea siteurilor, aplicatiilor si grupurilor sunt construite sub forma de comunitati si oglindesc algoritmul unei retele sociale, cu deosebirea ca sunt destinate consumatoarelor de moda.

Asta inseamna ca, pentru a fi vizibila, e nevoie ca profilul tau sa fie cat mai activ. Cum faci asta? Ti se pun la dispozitie cateva optiuni:

  • iti actualizezi in mod constant pagina cu articole de vanzare (postezi piese noi, completezi descrierile produselor, adaugi fotografii noi, ajustezi preturile)
  • te abonezi la profilurile altor vanzatoare, raspunzi rapid la mesajele trimise de potentiale cumparatoare, lasi feedback
  • platesti pentru cate un bump, un „branci” contra-cost care face ca articolul (sau articolele selectate) sa fie prezentate mai mult in feed-ul principal, timp de un numar de zile (3, 5 sau 7), fie in plan local in Bucuresti si/ sau Romania), fie international in tarile unde aplicatia e activa (in cazul Vinted fiind vorba de Grecia, Polonia, Lituania, Cehia, Slovacia, Slovenia si Ungaria).
  • o alta varianta este „wardrobe spotlight”, adica promovarea intregii tale garderobe virtuale intr-o sectiune speciala

Si, evident, poti posta linkul de pe Vinted cu pagina garderobei tale pe alte retele sociale (fb, Instagram) sau pe propriul blog (a mea e aici, daca esti curioasa). Din ce am observat, postarile care sunt facute pe grupuri de fb nu pot fi partajate in afara grupului.

Multumesc, feedback & ambalare ingrijita

Un simplu „multumesc”, scris pe un post-it sau intr-un MP, nu strica niciodata. Ba din contra. Eu il consider un gest de minim bun simt, nu reprezinta un efort si, realmente, eu chiar sunt recunoscatoare femeilor care imi cumpara din haine. E un quid pro quo cinstit, iar „multumesc”-ul meu e si pentru ca ele ar fi putut cumpara alte haine, din alte garderobe. Ma consider castigata pe toate planurile…

Idem pentru un feedback minim. In aplicatii conteaza pentru ca algoritmul tine cont de ele, este si o modalitate de a verifica utilizatoarele. Pe grupuri conteaza si mai mult sa-ti arati aprecierea, pentru ca mesajul tau este public, este un vot de incredere si o dovada a standardelor de interactiune dintre vanzatoare si cumparatoare. Sa ii spunem tot un fel de „client service”…

Iar cand reusesti sa vinzi un articol vestimentar, o pereche de incaltaminte sau un accesoriu, ambaleaza-le cu cat de multa grija poti si cat mai sigur, ca sa ajunga intregi si protejate la cumparatoare. Daca ai hartie de matase ramasa de la achizitii anterioare, foloseste-o. Eu asa fac, si stiu ca e un detaliu care aduce incantare cand este desfacut pachetul. Caut cutii care se pot sigila, plicuri din hartie groasa cu auto-adeziv, refolosesc chiar si pungile si plicurile din hartie in care am primit comenzi de pe diferite siteuri. Cand nu mai am la indemana nici prima, nici a doua, nici a treia varianta, impachetez lucrurile in pungi de carton pe care le sigilez cu multa banda adeziva, pentru ca hartia sau cartonul sa nu se rupa, sfasie, desfaca.

Va las aici si un top al grupurilor si aplicatiilor folosite de mine in ultima luna, top care reflecta doar experienta mea personala in privinta calitatii interactiunii, comunitatii si procesului de vanzare/ cumparare.

  1. Vinted. Incarcarea fotografiilor este foarte usoara si permite un numar mare de imagini; te atentioneaza sa nu folosesti fotografii care nu iti apartin. Poti face o descriere oricat de scurta sau lunga vrei, aplicatia „citeste” etichetele si iti sugereaza brandul, marimea, culoarea, inclusiv recomanda un pret pe baza unor articole similare. Uneori, cumparatoarea iti poate solicita o negociere, iti propune un pret mai mic pe care il poti accepta sau refuza. Procesul de vanzare e super rapid si comod, transportul e implicit platit de cumparatoare si suma aferenta este afisata langa pretul produsului. Aplicatia iti cauta cele mai apropiate puncte in care poti lasa pachetul (, in cazul meu, un easybox din spatele blocului) si la momentul platii genereaza o eticheta de transport (shipping label). La 2 zile dupa ce pachetul ajunge la cumparatoare, ai banii in cont.
  2. NuMaiPort. Este, probabil, cel mai mare si mai activ grup de revanzari pentru Romania. Poti face cele mai poetice, cele mai aiurite sau cele mai concrete descrieri de produse, si poti incarca intr-o postare un numar foarte mare de produse. Am vazut si postari cu peste 30 de produse… Preturile variaza si sunt, evident, la latitudinea vanzatoarei. Se pot atasa maxim 75-80 de poze per postare, fiecare postare este verificata si, ulterior, aprobata (sau nu) de admini. Stiu ca sunt persoane care au avut experiente neplacute cu tranzactii nefinalizate, retururi lasate in pom, livrari care nu au fost platite si multe „rezervari” de produse care s-au lasat cu ghosting. Nu a fost cazul meu, am avut parte doar de interactiuni faine, rapide, corecte si transparente. O data rezervarea confirmata, comunicarea si coordonarea platilor se muta in privat, iar partea aceasta nu mai este responsabilitatea adminilor. Ca in orice chestie, exista plusuri si minusuri la acest grup: minusul este ca vorbim de un grup imens, ceea ce inseamna ca postarea ta se „pierde” in fluxul mare de postari, si in acelasi timp plusul este ca postarea ta poate ajunge sa fie vazuta de zeci de mii de femei.
  3. Talcioc 2.0 si Golesc Sifonierul. Desi am postat de cateva ori pe ambele grupuri, nu am primit niciun fel de reactii, zero vanzari, zero interactiuni. In cazul primului grup, tipul produselor si preturile de vanzare erau foarte diferite de ceea ce doream eu sa vand: majoritatea marimi XS si S, media de pret 20-30 de lei. In cazul celui de-al doilea grup, am observat foarte multe postari care nu erau in mod evident dintr-o garderoba personala, ci din stocul unui depozit, al unui magazin (ilegal, zic eu) si indraznesc sa spun, chiar furate. Pentru ca altfel nu imi explic cum de are cineva de vanzare 15 rochii Zara nou-noute, cu eticheta, doar marimile S si M dar fara pretul in lei. Sau cum pune cineva la vanzare 50 de produse diferite, in toate marimile posibile, de cate 4-5 ori pe saptamana si in multe saptamani la rand. Sau ofera asternuturi de la Ikea, 20 de seturi cu aceeasi denumire, in cate 3 culori, diverse dimensiuni. Nu stiu cum faceti voi, dar eu asternuturi nu cumpar decat in dimensiunea patului de acasa… Din aceste motive, am preferat sa ma retrag de pe aceste doua grupuri.
  4. Zestre. O aplicatie pe care am descoperit-o anul trecut, i se facea foarte multa publicitate. Am incarcat mai multe produse, cu preturi diverse si descrieri corecte. Zero reactii, nici macar vizualizari. Am ramas cu impresia unei platforme in care nu se intampla nimic, nimeni nu vinde nimic, totul e suspendat. Am asteptat si am tot verificat timp de 3-4 saptamani, apoi mi-am sters contul si aplicatia.
  5. Remix. Stiu ca multa lume il recomanda, insa pentru mine nu functioneaza. In principal, pentru ca am observat o discrepanta imensa intre pretul pe care il consider eu corect la revanzarea unui articol vestimentar si cat imi oferea platforma, la o prima evaluare. Am urmatorul exemplu concret: un palton de primavara nou-nout, Stefanel, in stare impecabila, nepurtat, compozitia materialului 100% bumbac tricotat. Pretul de achizitie a fost in jur de 650 lei, platforma imi oferea … nu glumesc, 70 lei. Stiu ca exista costuri care tin de fotografiere, procesare, transport samd, dar come on…

Sunt foarte curioasa daca vor ajunge si la noi Depop si Poshmark.

Bref, astea au fost my 2 cents in urma experientei mele de (re)vanzari de haine online, cu recomandarile de rigoare. As putea face si un articol de continuare, despre concluziile legate de trairile mele interioare, emotionale, de micile revelatii traite pe parcurs, de concluziile legate de viitorul achizitiilor mele. Daca te intereseaza, let me know.

Pana atunci, spune-mi: care este experienta ta cu grupurile si aplicatiile prin care iti poti re-vinde garderoba?

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.