„Alexa, sunt bine imbracata?”

Ai avea incredere ca un gadget sau o jucarie noua sa iti spuna cum sa te imbraci? Sau, ca sa fiu cat mai concreta, ai avea incredere intr-un soi de robot, programat de niste baieti din IT, care evalueaza cat de eleganta, la moda, asortata sau creativa esti? Personal, as avea o umbra de indoiala – poate si pentru ca stilul personal nu tine de un algoritm, iar stereotipul stilistic al programatorului IT (jeansi, tricou lalai sau camasa in carouri scoasa din pantaloni, purtator de ochelari) nu are absolut nimic de-a face cu stilul. Ce mi-a venit cu tema asta, va intrebati?

Well, are de-a face cu lansarea noului produs Amazon, Echo Look.

Conform brandului, in viitorul foarte apropiat dormitoarele noastre vor fi mobilate (sau populate, nu imi e clar) cu cate un stilist virtual. Echo Look este o prelungire a lui Amazon Echo, gadgetul care, dupa ce il pozitionezi in coltul sufrageriei, inregistreaza tot ce vorbesti si poate lansa comenzi online, cu de la sine putere. Echo Look are si el activare vocala, iti va face fotografii full-length (din cap pana-n picioare) si va face inregistrari video ale tinutelor pe care le imbraci, pentru ca apoi sa vezi cum arati in ele. Daca in momentul asta o voce mica ti-a soptit: „Adica cum, ca o oglinda?”, spune-i sa taca. Evident ca nu e chiar ca o oglinda! Costa in jur de 200 euro si arata ca WALL-E, plus ca e un obiect foarte cool, inovator si dezirabil (iar daca urmaresti clipul de promovare, mai ca plasezi pe loc comanda online!).

Conceptul nu e nou: procesul alegerii unei tinute iti este simplificat cu ajutorul unei autoritati digitale. In 1995, fashionista din Clueless avea intreaga garderoba catalogata digital si arhivata pe un computer cu touchscreen, astfel incat putea selecta ce top voia si ce fusta dorea, cu o simpla atingere. Daca asortarea nu functiona (din perspectiva computerului, evident), acesta ii declara un „mis-match”; cand combinatia era armonioasa sau bine asortata, computerul incarca imaginile hainelor pe silueta computerizata a personajului si ii dadea unda verde.

Incercand sa fiu obiectiva, Echo Look are cateva caracteristici interesante. Se foloseste de o aplicatie companion, care te ajuta sa iti construiesti un lookbook personal (o arhiva vizuala a tuturor tinutelor purtate). Camera foto inclusa are becuri LED (uniformizeaza iluminarea cadrului fotografiat), aplica automat un filtru blur fundalului (il estompeaza, pentru ca tinuta sa fie mai clar conturata) si iti ofera posibilitatea de a partaja fotografiile cu prietenele (chestie care ii va face pe toti sotii si partenerii celor care se fotografiaza pentru Instagram sa rasufle usurati).

Si mai este bonusul, sub forma setarii Style Check. O data ce incarci 2 fotografii imbracata in 2 tinute diferite, primesti feedback din partea Echo Look. Practic, le compara si iti trimite un raspuns automatizat, pentru ca Echo Look „te ajuta sa ai o tinuta „beton”, utilizand algoritmi de invatare si recomandari din partea unor specialisti in moda”. (Iertare pentru traducerea brutala, dar cum altfel ati interpreta „keeping your look on point”?) In ce consta raspunsul gadgetului si cum este formulat? Se pare iti va spune in care dintre cele 2 tinute arati mai bine, le evalueaza in functie de trenduri, culori si styling, pentru ca in final sa iti sugereze branduri si liste de shopping via Amazon bazate pe informatia transmisa prin fotografiile tale.

Nu vreau sa intru in detalii legate de invadarea intimitatii sau de cine iese mai castigat din chestia asta (Amazon sau consumatorii), o face altcineva.

Insa am ajuns la concluzia ca Echo Look e o solutie la o problema care nu exista. Sau, mai bine spus, este o solutie la o problema care deja are rezolvare.

teenagers-trying-on-clothes

Cand avem indoieli legate de vreo tinuta, ne facem o fotografie si o trimitem celei mai bune prietene. Sau ne folosim de oĀ aplicatie – My Wardrobe, Outfit Planner, My Outfit, DressUp your Outfit, Let’s Outfit, OOTD, GlamOutfit Closet Organizer, Pickfit, Stylebook, ClosetSpace etc -, piata e generoasa. Asadar, capacitatea de a ne fotografia si optiunea unei pareri suplimentare asupra unui outfit exista deja, ne este la indemana, iar a cheltui 200 euro pe un gadget care sa faca acelasi lucru este… o frivolitate sau o aiureala.

Mai am si dilema urmatoare: cum va putea tehnologia sa gestioneze un spectru atat de larg de stiluri, preferinte, siluete, figuri? Care ii vor fi reperele corecte si reale pentru ce considera ca este bine, armonios, frumos si ce pare a fi styling prost, mai putin flatant, kitsch? Cum va impaca tinutele care nu se incadreaza intr-un stil recognoscibil, usor de identificat? Adaug la lista mea si nemultumirile legate de rasism si falsificarea (modificarea) frumusetii naturale: FaceApp si Snapchat au ambele filtre pentru „infrumusetarea” fotografiilor portret, care deschid artificial pigmentatiile intunecate, iar cele mai multe camere foto cu face recognition au dificultati in a recunoaste si identifica fizionomiile non-caucaziene. Pot sa presupun ca Echo Look va avea de la lansare cel putin unele din aceste probleme, in special pentru ca judeca fotografiile pe baza unor standardelor generalizate iar majoritatea dintre noi are cel putin o parte a corpului care nu se incadreaza in tiparele inguste ale asa-ziselor canoane actuale de frumusete fizica.

In sfarsit, Echo Look pare sa ignore ideea centrala a definitiei stilului personal, si anume ca e o chestiune pur subiectiva, nu se bazeaza pe vreun algoritm. Sigur, Echo Look va fi programat pentru a recunoaste o piesa in tendinte si o alta apartinand unui anume brand. Sigur, Echo Look are in spate o colaborare cu experti in moda, cu calificari in retail, styling de editorial si domenii creative, dar inputul lor nu va fi personalizat, adresat fiecarei utilizatoare in parte. Pentru ca, pana la urma, a avea stil si a arata bine nu se rezuma la algoritmi si opinii automatizate. Ugly Betty, daca o mai tineti minte, imbraca doar outfituri la moda, insa styling-ul era intentionat prost facut iar rezultatul era mizerabil sau ilar. Pe de alta parte, intalnesc frecvent femei care se imbraca asumat, in functie de ce le sta bine, fac shopping rar fara sa fie victime ale tendintelor si, culmea!, arata incredibil de fain si creeaza zilnic tinute fantastic de personalizate.

Tehnologia e un lucru minunat, insa deseori firmele din Silicon Valley creeaza produse doar pentru ca pot face asta, nu pentru ca am avea noi neaparat nevoie de ele. Aceste aplicatii de tip „stilist digital” ofera un minimum de feedback, fara a sprijini dezvoltarea si exprimarea propriului stil. In cel mai rau caz, nu fac altceva decat sa perpetueze conceptul binar, atat de depasit, de „bine/ rau” sau „frumos/ urat”.

Realitatea este ca un mesaj mai incurajator si mai prietenos de tip „fii tu insati” sau „imbraca-te pentru a-ti face o bucurie, nu pentru a consuma” ar insemna o acceptare a diversitatii, o abolire a regulilor stilistice, o minimizare a importantei trendurilor. Putem arata extraordinar si ne putem simti fantastic chiar si in haine cumparate cu ani in urma. A fi bine imbracata nu ar trebui sa se rezume la corectitudine, mai ales cand calificativul este oferit de o masinarie, fie ea ultra-inteligenta.

Astea fiind spuse, voi v-ati cumpara un Echo Look?

Fotografii: amazon.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

4 comentarii la acest post

  1. 1
    racheleanu mioara says:

    Nuuu hotarat pentru mine, persoanele care nu isi exerseaza creativitatea, simtul stilistic, cu o incredere mai mica in fortele proprii, e posibil sa cumpere asa ceva.

  2. 2
    Teodora says:

    Definitely, a no no šŸ˜€ Oricat de mult imi place tehnologia, sunt zone unde nu imi place sa nu fie implicata. Totusi, mi-ar placea sa il testez o data, doar de distractie.

  3. 3
    Diana says:

    Poate pasionatele de tehnologie ar fi tentate sa foloseasca gadgetul daca nu au o problema cu pretul. Mie nu mi se pare tentat desi sunt pro tehnologie. Alicatiile de care ai amintit tu, le gasesc utile pentru gestionarea garderobei, dar mai mult de atat nu cred ca merita investit in segmentul asta deocamdata. Posibil ca asta sa fie un prim pas pentru un gadget mai sofisticat pentru viitor, care le va putea ajuta intr-adevar pe acele persoane care nu au timp de investit in stil, dar totusi sunt interesate de imaginea lor, sau pe barbatii mai putin priceputi in ale stilului.
    Personal, nu inteleg rautacismul ” iar stereotipul stilistic al programatorului IT (jeansi, tricou lalai sau camasa in carouri scoasa din pantaloni, purtator de ochelari) nu are absolut nimic de-a face cu stilul.” Nu am stat sa cercetez f mult despre gadget caci nu am timp de investit in ceva ca nu ma intereseaza in mod deosebit, dar din cate stiu eu proiectarea si implementarea unei astfel de tehnologii nu implica doar programatori (asa cum nici aparatele medicale nu sunt facute doar de programatori si ingineri fara vreo legatura cu cei din domeniul medical). Chiar daca ai precizat ‘stereotipul’, mie mi se pare o rautate-sunt multi programatori imbracati decent si cu gust, unii chiar cu stil, iar ochelarii nu vad ce problema ar avea cu stilul, mai ales astazi cand sunt atatea modele.
    Anyway, interesant articol si persepctiva.

  4. 4
    Violeta says:

    Never, ever! Cum ar putea un instrument IT fara viata sa-mi „confirme” starile sufletesti din „acel” moment? Ce-mi pasa mie de parerea lui? Chiar renuntam la „liberul arbitru” in orice domeniu?? Nu, nu si inca o data nu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.