C.Z. Guest: American Style Icon – concurs Style Diary & Books Express

„It’s important to not have too many clothes. Keep it simple. There’s only so much you can wear”

~~ C.Z. Guest

Adevaratele „style icons” sunt rare, carismatice, memorabile, legendare. Eu am descoperit-o pe C.Z. Guest – née Lucy Douglas Cochrane, poreclita Sissy (transformat in C.Z), casatorita cu un var indepartat al lui Winston Churchill, long story… – in urma cu cativa ani, rasfoind Ultimate Style, o carte despre femeile cele mai bine imbracate ale anilor 1950 – 2000.

„C.Z. Guest: An American Style Icon” este un minunat portret in forma editoriala, facut unei femei care a reusit sa isi reprezinte generatia si timpurile, dar sa fie si inaintea acestora.

C.Z. Guest: American Style Icon - concurs Style Diary & Books Express

C.Z. se pare ca a fost cu totul aparte. Mai mult decat o femeie cu frumusete exceptionala, aspect distins si pedigri impresionant, stilul ei izvora din altceva: din spiritul ei rebel, dintr-o bucurie extraordinara de a trai viata, din claritatea si simplitatea vestimentara care au transformat-o in prototip al stilului clasic american, dar mai ales din faptul ca nu s-a lasat definita de statutul sau financiar, social si genetic.

C.Z. Guest: American Style Icon - concurs Style Diary & Books Express

C.Z. Guest: American Style Icon - concurs Style Diary & Books Express

Scrisa de Susanna Salk, cartea strange randuri nostalgic-elogioase ale celor care au cunoscut-o, descrie multiplele ei preocupari (de la horticultura, echitatie si studiul picturilor lui Dali, pana la expeditii de vanatoare, antreprenoriat si literatura), trece in revista petrecerile fastuoase la care participa si celebritatile care o inconjurau (Ernest Hemingway i-a fost cavaler de onoare la nunta, Ducesa de Windsor, Estée Lauder si Carolina Herrera ii erau bune prietene), ne introduce in lumea ei fabuloasa, populata de prieteni, gradini si cai.

C.Z. Guest: American Style Icon - concurs Style Diary & Books Express

Daca exista un lait-motiv al descrierilor care ii sunt facute in album, acesta este eleganta cu care traia si se imbraca.

Avea pareri clare despre ceea ce ii placea. O data ce descoperise creatiile impecabile ale lui Mainbocher, i-a ramas devotata acestuia. Intreaga ei garderoba a fost lucrata sau personalizata de el, de la camasile de echitatie la rochiile de seara – pana in 1971, cand designerul a inchis casa de moda. Era indragostita, in egala masura, de liniile minimalist-avangardiste ale lui Balenciaga si de cele mai simple tricotaje fine.

Ura sa se imbrace epatant. Ii era suficient un pulover gri de casmir si o fusta lunga din satin cenusiu pentru seri in care alte femei imbracau rochii de bal. Atunci cand intreaga societate americana se lasa influentata de moda pariziana a anilor ’60, cu volane si gulere supradimensionate, C.Z. a continuat sa isi cultive acelasi stil inconfundabil: culori pastelate, vestimentatie cu croieli curate, tinute exact asortate, un aer rafinat. Intre explicatiile preferintelor ei stilistice stau, pare-se, educatia ei conservatoare, obisnuinta de a fi imbracata in copilarie de croitori britanici (Rowe’s, de pe Bond Street) si postura data de sportul ei preferat, echitatia.

C.Z. Guest: American Style Icon - concurs Style Diary & Books Express

Era la fel de categorica in privinta hainelor care nu ii placeau. Nu era atrasa de creatiile frantuzesti, le gasea prea incarcate si complicate. Era de parere ca o femeie eleganta nu ar trebui sa poarte pantaloni. Tendintele sunt facute pentru a fi igonorate, spunea ea, si insista ca fiecare camasa, sacou, rochie sa fie modificata pentru a se potrivi umerilor ei ingusti. Intrebata de Ted Rousseau, curatorul muzeului Metropolitan, daca ar fi o miscare desteapta sa o coopteze pe Diana Vreeland pentru a imbunatati The Costume Institute, se pare ca C.Z. i-ar fi raspuns: „If you don’t have her, don’t even bother to open it, because nobody else can even do it.”

C.Z. Guest: American Style Icon - concurs Style Diary & Books Express

Nu doar stilul ei vestimentar a transformat-o intr-un punct de referinta. Templeton, conacul ei din Long Island, i-a fost templu si oaza. Aici avea grija de gradinile ei cu rosii si serele cu orhidee, galopa pe cai pur-sange de-a lungul unor alei umbrite de tei inalti, organiza petreceri pentru familie si prieteni, se juca cu copii si cu cainii ei, scria articole pentru reviste de gradinarit.

Susanna Salk ii descrie vila drept „expresia perfecta a stilului ei personal”. Tablouri valoroase si piese de anticariat imparteau acelasi spatiu cu obiecte de utilitate zilnica. Templeton este si astazi un exemplu de stil eclectic, detaliile interioarelor mimeaza duetul dintre eleganta si functionalitate care o caracterizau pe stapana casei: un covor interminabil cu imprimeu de leopard (ales pentru a ascunde urmele lasate de caini), delimitat de ghivece cu orhidee si muscate, vaze imense cu trandafiri si bujori, dar si de panze care ar fi putut sta intr-un muzeu.

-dQ0inwyns0l

C.Z. Guest: American Style Icon - concurs Style Diary & Books Express

C.Z. Guest: American Style Icon - concurs Style Diary & Books Express

Pana si masa ei de toaleta este un exemplu al spiritului ei non-conformist. Alaturi de o colectie impresionanta de perii aurite, stau fotografii de familie si desene cu cai, dalii inflorite in sticlute de parfum, mici obiecte turcoaz din portelan chinezesc si tigarile ei preferate.

C.Z. Guest: American Style Icon - concurs Style Diary & Books Express

Eleganta nu i-a disparut nici spre sfarsitul vietii, cand se lupta cu un cancer pe care il descria drept „enervant”. Dupa chimoterapie si-a tuns parul scurt, iar blondul-sampanie s-a transformat in argintiu. In 2002, cand avea 82 de ani, i s-a decernat premiul CFDA pentru „fashion icon of the year”, iar in fotografiile post-party apare zambitoare, eleganta si plina de viata la bratul lui Oscar de la Renta.

C.Z. Guest: American Style Icon - concurs Style Diary & Books Express

CZ Guest: American Style Icon

„C.Z. Guest: American Style Icon” este genul de carte la care te reintorci, o rasfoiesti si ii studiezi fotografiile in amanunt. Pentru ca ne aminteste ca stilul nu sta (doar) in ceea ce imbracam, ci mai ales in felul cum purtam o haina, ne purtam in public si in particular, in alegerile pe care le facem, in principiile dupa care traim. Pentru ca ne arata ca stilul nu poate fi cumparat, ci in unele cazuri este innascut. Sau, in sfarsit, pentru ca sa avem un termen de comparatie cand vorbim despre gratie, frumusete si eleganta atemporala.

Asadar ce privilegiu, dragele mele, sa ne fie oferita aceasta carte drept cadou, in concursul derulat cu sprijinul Books-Express! Pentru sansa in a castiga un exemplar, va invit sa:

1. Dati like noii mele pagini de Facebook si paginii Style Conversations.
2. Imprieteniti-va cu Books-Express.ro pe Facebook. Intrati pe site (www.Books-Express.ro), in oricare dintre sectiuni (Lifestyle/ Stil personal/ Moda sau in Arta si Artisti/Moda, dar puteti alege oricare alta categorie).
3. Alegeti o carte care va atrage. Dati-i un “like & share“ (adica partajati linkul pe pagina voastra de facebook).
4. Dupa “like” & “share”, reveniti pe StyleDiary.ro, in sectiunea de comentarii a acestui concurs si lasati-mi numele si linkul cartii care v-a placut, impreuna cu id-ul vostru de facebook (obligatoriu), prenumele si numele de familie (sau macar initiala!) si o adresa de email functionala.
4B. Daca nu aveti cont de facebook, treceti linkul paginii cartii in sectiunea de comentarii a acestui concurs, impreuna cu numele vostru si o adresa de email.
5. Daca va simtiti bune si generoase, trimiteti linkul concursului catre prietenele si colegele voastre (prin email, pe un blog, pe facebook, twitter etc).

Concursul se desfasoara de luni, 3.02 pana duminica, 9.02 inclusiv. Castigatoarea va fi aleasa prin random.org si va anuntata oficial (pe blog, facebook si email) a doua zi, luni, 10 februarie.

Voi considera drept o singura intrare comentariile/ linkurile venite de pe acelasi IP, chiar daca trimise sub identitati diferite.

Sa aveti o saptamana eleganta, va tin pumnii!

Fotografii: rizzoli.com, pinterest.com

Later edit: incepem saptamana cu stil si cu vesti bune! M-am bucurat atat de mult de interesul pe care l-a trezit in voi C.Z. Guest – imi imaginez ca, daca incepem sa cautam astfel de modele de femei in jurul nostru (mamele, matusile, bunicile noastre, o profesoara, un personaj din filme sau cineva real), la batranete vom ajunge femei elegante, rafinate, cu suflet frumos si viata plina de povesti 🙂 Dintre cele 29 de intrari in concurs, random.org a ales… numarul 26, felicitari, Dana Gheorghe, cartea te va incanta!

random books

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare