De ce e bine sa probam hainele

De fiecare data cand intru intr-un magazin, fie ca fac shopping pentru mine sau pentru altcineva, reperez cu usurinta piesele potrivite – cu alte cuvinte, cele cu potential (deseori ascuns, invizibil altor ochi) – si, la fel de rapid, scanez umerasele si rafturile lasand acolo hainele care nu prezinta prea mare interes. Cu toata experienta mea si cu tot „ochiul format”, tot insist ca tinutele sa treaca proba oglinzii si a cabinei de fitting. Nu-mi place sa ma insel, sa gresesc sau sa ma reintorc in magazin si sa pierd timp schimbandu-le, prefer acel minim disconfort al schimbatului de haine pe moment.

Va intrebati de ce tin neaparat ca hainele sa fie probate?

Pentru ca astazi tot ceea ce gasim prin magazinele de imbracaminte (rochii, fuste, sacouri, bluze, pantaloni, incaltaminte, sutiene, costume de baie samd) este proiectat si construit virtual, pe un calculator, fara a mai fi „mulat” pe un bust/ manechin de croitorie, asa cum se intampla cu piesele create intr-un atelier. De aceea apar diferente majore intre ceea ce se vede pe un ecran, apoi pe un umeras, iar la final pe un corp real, de femeie.

Iar diferentele duc la surprize: bune sau rele.

Adevarul e ca nimeni nu are formele standard, ideale si imaginate de un constructor de tipare, stilist sau designer, aflati in spatele unor ecrane de calculator. Ce mai mai conteaza ca in descrierea produsului scrie „talia marcata” sau „slim fit”, cand noi avem bustul generos, talia slab conturata sau spatele lat? Sau invers, bustul adolescentin si soldurile voluptoase? Aceeasi haina va arata diferit pe aceste doua siluete.

De ce e bine sa probam hainele

Nu mai vorbesc de importanta materialului textil folosit. Un poplin gros din bumbac sau un poliester de calitate vor avea alta cadere decat un vascoza fina, un denim moale sau un in aspru, chiar daca sunt suprapuse aceluiasi tipar.

In sfarsit, dincolo de morfologie si siluete (btw, am descoperit recent denumiri amuzante: spaghetti, cornet, caramida, violoncel, coloana, clopot??), hai sa tinem cont si de personalitate. Aceeasi rochie, purtata de doua femei cu masuratori si proportii identice, dar avand doua stiluri diferite, poate fi flatanta pe una si „nuca in perete” pe cealalta.

De altfel, de multe ori mi-a fost confirmata o teorie: alura hainei alese este mai importanta decat marimea.

Asadar, inca un motiv pentru a verifica daca rochia din vitrina, o data imbracata, este la fel de dezirabila cum sperasei. Si, apropo de surprize, teoria functioneaza si in sens invers: haina aceea, care nu pare deloc facuta pentru noi, capata o alura magica.

Este ceea ce mi s-a intamplat cu un mantou galben-mustar, care parea sa nu aiba nici o forma. La fel cu un sacou cu peplum. Si cu o rochie asimetrica, cu diverse volumetrii. Pe umeras nu-mi spuneau mare lucru. Le-am imbracat, si inima mea a inceput sa bata, sa bata, sa bata…

Uneori, traim cu hainele (aproape) aceleasi momente si emotii ca si cu o poveste de dragoste: o avem in fata noastra, dar nu o observam.

Voua vi s-a intamplat asa ceva?

P.S. Impartasesc cu voi o veste frumoasa: am fost nominalizata la 3 categorii ale premiilor Digital Divas 2016: Best Fashion Blog, People’s Choice si Digital Diva of The Year. Stiu ca ma cititi, iar faptul ca o faceti de atatia ani, ca imi urmariti activitatea, ca ma lasati sa intru putin in vietile voastre (mai ales duminica dimineata!) ma umple de bucurie. Asa ca, acum fiind intr-o „mini campanie electorala”, va las aici linkul unde inca ma puteti vota in urmatoarele 3 zile, pentru ca vorba ceea: daca e bal, bal sa fie! Here it is, e nevoie sa va introduceti adresa de email: http://vote.evensys.ro/en/subscribe/ Reverente si multumiri anticipate, dragele mele!

Fotografii: pinterest.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

10 comentarii la acest post

  1. 1
    coco says:

    ai dreptate, m-am pacalit de cateva ori!

  2. 2
    Teodora says:

    Dupa ce am slabit mai multe kg, am inceput sa probez (din nou) hainele, pentru ca nu mai aveam nici cea mai vaga idee ce masura am. Ma duceam la cabina de proba cu 3 masuri diferite la aceeasi pereche de jeansi si ajungeam sa o cumpar pe a patra, ca niciuna nu era corecta. Atunci am inceput sa descopar ca e mai bine sa probez in magazine, decat sa ajung cu hainele acasa si sa fiu nemultumita. Am avut si genul de surprize placute despre care amintesti: o rochie care parea a fi un tricou larg si in momentul in care am pus-o pe mine…hugged me in all the right places 😀
    P.S. Esti votata si a fost o bucurie sa te descopar in acele liste.

  3. 3
    Gabriela says:

    sunt de accord ca toate trebuie probate, nimic nu este ce pare 🙂 am si votat 🙂

  4. 4
    Amanda says:

    Gata, am votat!!! Te pup, Irina și Îți mulțumesc pentru toate sfaturile și postarile interesante și de mare folos!

  5. 5
    claudia says:

    Te-am votat cu drag. Succes!

  6. 6
    Petronela says:

    Votat! ☺
    Iti mulțumesc pentru tot ceea ce gasesc aici!

  7. 7
    Rokolla says:

    Este adevarat ca nu toata lumea care poarta M are aceleasi dimensiuni dar se pare ca cei care croiesc aceste haine au ei anumite tipare. Este de preferat ca hainele sa fiecumparate direct din magazin dar in ultimul timp prefer shoppingul online. Am facut cateva alegeri bune si astfel am prins curaj

  8. 8
    Violeta says:

    Exact asa este: e duminica dimineata si imi reimprospatez gandurile citindu-te! Te-am votat deja si asteptam surprizele premierii!

  9. 9
    ANDREEA says:

    irina, de ce nu te-ai promovat in campanie??? acum nu mai pot sa te votez 🙂 dar sa stii ca indiferent de rezultatul de la electorale, eu si multe alte cititoare ti-am oferit cate un premiu de fiecare data cand am citit un articol de-al tau! MULTUMIM! te rog sa iti angajezi un consultant „politic” in urmatoarea campanie :))

    • 9.1
      Irina says:

      Andreea, draga mea, m-am promovat atat cat am crezut de cuviinta: pe facebook am scris de cateva ori, apoi pe blog de vreo 2 ori, iar foarte multe persoane mi-au scris ca doresc sa ma voteze chiar si fara sa le fi spus in vreun fel 🙂 Sa stii ca, indiferent de votari sau nu, pentru mine conteaza mult mai mult sa stiu ca sunt citita cu placere si ca articolele mele contribuie putin la ziua buna a cuiva (nemaivorbind de garderoba sau stil!). Si da, apropo de „multumesc”, cele venite spontan din partea ta/ voastra, imi merg la inima si sunt mai importante decat o statueta din plexiglas 😉 Anunt vineri daca si ce am castigat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.