Sa ma tund sau nu?

Baudelaire are un poem despre parul iubitei lui, despre ale ei „plete peste umeri in valuri raspandite” si al sau „navalnic parfum. dulceag si greu”. In parul ei gaseste „Asia molesita si Africa-nfocata, o lume de departe, pierduta, moarte-aproape”, acolo este al sau „port sonor in care sufletul viseaza, sorbind din plin culoare si sunet si parfum”. Ca orice poet indragostit, isi doreste ca „mereu! de-a pururi! mana se va grabi sa puna in coama ta podoabe de perla si rubin”

Acesta a fost al treilea lucru la care m-am gandit dupa ce am vazut reclama Louis Vuitton pentru A/W 2012. Nu, nu m-a interesat geanta purtata de Arizona Muse, desi am remarcat-o. Nici Gioconda – am vazut-o in realitate si e dezamagitor de mica (ma asteptam la o panza de dimensiuni rubensiene*).

Arizona Muse pentru campania Louis Vuitton A/W 2012Arizona Muse pentru campania Louis Vuitton A/W 2012

Privirea mi-a fost atrasa de valurile de par ondulat – scurt dar bogat, formidabil, seducator, un par prin care doresti sa iti treci degetele iar si iar. Si, pentru o clipa, m-am gandit sa ma tund la fel.

Sa o fac sau sa nu o fac? A fost o mini-dezbatere cu mine insami, pe care am tratat-o cu seriozitate metafizica si cu o lista de argumente pro si contra.

DA, pentru ca…

... pare sa fie o noua moda, asumata de femei frumoase si „cu substanta”, nu de catre cele „de carton”.

O mare parte din lumea feminina – si nu neaparat din moda – a trecut la parul scurt. Splendoarea de Daria Werbowy, pentru coperta Vogue din septembrie anul trecut. Lena Dunham, mai radicala dar atat de draguta cu tunsoarea à la garçonne. Karlie Kloss si Catherine McNeil, care au trecut de la o coama bogata la un carré dezordonat dar mai feminin si mai natural decat orice par lung cu extensii. Audrey Tautou si Natalie Portman, preferatele mele, Emma Watson, Anne Hathaway, Michelle Williams samd.

Karlie Kloss, Lena Dunham, Cartherine McNeil, Daria Werbowy

… toate femeile style icon au avut, la un moment dat, parul tuns scurt.

Charlotte Rampling este magnifica, in pictorialul pentru revista italiana Io Donna: imbracata in alb si negru, in pantaloni, asezata intr-o pozitie masculina. Singurul ei atribut feminin este parul. Alaturi de ea, Ines de la Fressange, Babe Paley, Miuccia Prada, Audrey Hepburn, Catherine Deneuve.

Ines de la Fressange, Babe Paley, Monica Belucci, Charlotte Rampling

NU, pentru ca…

… feminitatea este inca asociata parului lung.

Port frecvent jeansi si camasi foarte simple. Nu am fost niciodata confundata cu un baiat si sunt departe de a avea un stil androgin. De ce sa schimb?

… e de vina Yves Saint Laurent.

In vara asta, se presupune ca vom purta toate palarii cu boruri mari. Asa a decis Hedi Slimane. Nu se potrivesc cu parul scurt.

… vreau sa incerc alte lucruri.

Nu sunt deloc indrazneata cu coafura mea. Imi schimb rar si cu discretie nuantarea parului. Insa in vara asta, in loc sa imi tund dramatic parul, voi incerca una dintre noile tendinte din hair-styling: nuantarea ombré.

Celor dintre voi care aveti chef de o schimbare vizibila, dar nu brutala, le lansez aceeasi invitatie: incercati acum sau niciodata o noua tendinta – ca e decolorarea ombre, ca e varianta tye & dye… E momentul sa treceti pe la coafor, sa va scurtati varfurile, sa va ingrijiti putin pletele. Poate un poet va va dedica o poezie, la fel de frumoasa ca cea a lui Baudelaire. Sau poate nu, dar trecandu-va mana prin par, veti redescoperi un gest de feminitate si seductie…

PS: In caz ca va intrebati care a fost al doilea lucru la care m-am gandit dupa ce am vazut reclama LV si motivul principal pentru care (inca) nu ma tund scurt. De saptamana aceasta incep sa testez, timp de 90 de zile, noul Neogenic Vichy cu stemoxidina 5%, un tratament revolutionar de reinnoire capilara. In termeni stiintifici, Neogenic ajuta la regenerarea foliculilor firelor de par si la redensificarea parului, fara a fi o simpla tratare localizata. In limbaj obisnuit, asta inseamna ca dupa 3 luni de utilizare, parul devine mai des, apar fire de par noi si rezistente. Cum sa ma tund scurt, cand tocmai mi s-a promis par mai bogat? 🙂

*aici fac o acolada: nu e un joc de cuvinte si nu incerc sa fac legatura cu femeile voluptos-planturoase pictate de el, ci de dimensiunea fizica, enorma a tablourilor lui. Unele au 7-8 metri inaltime)

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Surse foto: pinterest.com, louisvuitton.com, about.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

3 comentarii la acest post

  1. 1
    oliv says:

    Tunsoarea pana la umeri da un aer optzecist asa…
    Ma gandesc la Kim Wilde, Bananarama…
    Hai ca e chic 🙂

  2. 2
    florentina says:

    Intradevar, o tunsoare chiar placuta si feminina…conteaza si atitudinea…
    Referitor la tratamentul pentru par, pot spune ca cel mai bun din lume este cel cu ulei de ricin si vitamina A :))) singura problema este timpul, ca uneori nu poti sta indeajuns cu el pe cap(pentru parul meu carliontat este perfect).
    cu drag Florentina

  3. 3
    dana says:

    parul creste…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.