Cum asociezi culorile intr-o tinuta?

De-a lungul celor doi ani de pandemie, ceva bizar s-a intamplat cu hainele femeilor.

Fara ca asta sa le fi fost intentia sau obiectivul, mai toate cele cu care am vorbit in ultimele saptamani mi-au marturisit ca au strans o garderoba a carei paleta cromatica incepe cu bejul ciupercilor si cafeniul noroiului, trece printr-un soi de gri cu tenta mov si ajunge inevitabil la negru. Una dintre ele mi-a povestit despre o superba rochie de vara in culoarea mandarinelor, pe care nu a imbracat-o nici macar o data. O alta mi-a trimis o fotografie cu o pereche de pantaloni turcoaz, un cardigan roz si un trench galben pastel; de toate trei erau agatate, la luni de zile dupa achizitie, etichetele cu pretul.

Dintr-un motiv ascuns, fiecareia i s-a parut ca nu poate (inca) purta imbracaminte colorata. Ca se simt mai comod, mai „in siguranta” in acele nuante neutre. Cu toate astea, toate tanjesc sa poarte culori vii, fotografiaza vitrine cu tinute multicolore, contempla si salveaza imagini din social media care explodeaza de culori si imprimeuri, isi umplu listele de dorinte cu un curcubeu de posibilitati stilistice.

Intr-un fel, le inteleg. Cu cat contextele in care ne desfasuram viata implica mai multa schimbare fortata si adaptare, cu atat nevoia noastra de certitudine, de confort, de securitate creste. Pandemia, razboiul din Ucraina, incertitudinile socio-economice, renuntarea (brusca sau treptata) la tele-munca, la care se adauga o lunga iarna gri si un inceput capricios de primavara, nu fac decat sa sporeasca confuzia legata de ce e potrivit sau decent sa imbracam, ce merita cumparat, la ce fel de coduri vestimentare e nevoie sa ne adaptam, cum reinterpretam o tinuta „prezentabila” sau profesionala…

Cireasa pe tort: propunerile industriei modei, oferite sub forma unor foarte suculente combinatii cromatice! Care mai de care mai apetisante, mai efervescente, mai revigorante…

Intre noi fie vorba, te incurajez sa nu dai atentie trendurilor, mai ales celor cromatice. Asa-numitele „culori ale anului” vin si pleaca si, in realitate, apar in magazine abia la vreo 2 ani dupa anuntarea lor (acum, de pilda, magazinele, siteurile, vitrinele si aplicatiile brandurilor de moda sunt impanzite de nuante puternice de verde smarald; liliachiul Very Peri e inexistent). Axeaza-te pe cautarea acelor nuante care ti se potrivesc cu adevarat si, atunci cand e cazul, cumpara piese si accesorii cu linii care nu se demodeaza, din materiale durabile si de calitate. Nu in ultimul rand, cumpara doar acele culori care te insufletesc, pe care stii sa le asortezi cu multe altele (nu cu negru!) si pe care vei avea cum le imbraci pe tot parcursul unui an (nu doar din aprilie in august). Daca nu stii care sunt culorile bune pentru tine, cate poti purta intr-o tinuta, care sunt regulile de asociere si ce inseamna combinatii cromatice creative, iti va prinde bine o sesiune de analiza cromatica virtuala: descoperi si vezi, chiar pe fotografii cu chipul tau, cum ti se modifica fizionomia in functie de culorile potivite (sau nepotrivite), primesti un paletar cu 70 de nuante diferite (pentru imbracaminte, accesorii si machiaj) + peste 250 de combinatii de culori gata pregatite pentru tine, plus o sedinta de 2 ore despre cum progresezi de la o garderoba in negru, bej si bleumarin la una cu mai multe culori, cum faci tinute in cateva culori, cum asortezi si armonizezi culorile intre ele, ce faci cu garderoba daca iti modifici culoarea parului….

Merg un pas mai departe pentru ca, daca te numeri printre cele care nu stapanesc exercitiul mariajului culorilor sau daca iti e teama sa nu-ti arzi propria retina cu o combinatie orbitoare, e timpul pentru niste sfaturi practice.

  1. Nu gandi tinutele colorate plecand de la negru

Stiu, albul si negrul sunt considerate „culori de baza”, neutre si atemporale, cele in care ai incredere cand iti e teama sa nu gresesti. Foarte adevarat pana aici. Totusi, albul si negrul nu sunt cu adevarat „culori”, ele reprezinta absenta culorii.

Nu intru in detalii tehnice, iti spun doar atat: de regula, negrul da o nota de severitate, de asprime, de austeritate unui look. Negrul, de fapt, arata rezonabil doar in combinatie cu nuante neutre: alb, crem, bej camel, griuri deschise si medii, eventual cu nuante metalizate de argintiu otel, plus langa imprimeuri clasice de leopard, de zebra sau orice alt tip de desen in alb-negru-gri. Negrul nu este un fundal bun pentru nicio alta culoare, nici un partener passepartout in accesorizare (adica incaltamintea neagra, gentile negre, curelele negre nu creeaza o asortare armonioasa cu nicio alta nuanta de imbracaminte). Negrul are nevoie de textura, de transparenta, de stralucire.

Da, il poti contoriza ca prezenta atunci cand iti pui problema numarului de culori dintr-o tinuta. Insa daca intentia ta e sa ai o tinuta colorata, negrul nu e poate fi una dintre ele.

Daca albul poate fi asortat si alaturat oricarei culori si nuante din univers, negrul e la polul opus. Negrul arata strident, demodat, ieftin si chiar vulgar cand este insotit de o culoare puternica, vie. Cu cat contrastul e mai mare, cu atat lipsa de armonie e mai vizibila.

Vizualizeaza, de pilda, o camasa roz trandafiriu purtata cu o pereche de pantaloni negri – o oroare vizuala si estetica! Imagineaza-ti acum aceeasi camasa, asortata unor pantaloni gri. Dintre cele doua, ochiul va prefera si aprecia asocierea mai discreta, mai putin contrastanta.

In mod similar, daca vei dori sa imbraci un blazer albastru electric sau o fusta portocalie, cauta in garderoba un top ecru, nisipiu, roz deschis sau bleu.

In concluzie: daca tii neaparat sa te sprijini pe nuantele neutre din garderoba ta, foloseste-le pe cele de intensitate medie sau pe cele deschise, luminoase: gri mediu si gri deschis in locul negrului, bej camel si nisipiu in locul ciocolatiului.

  1. Familiarizeaza-te cu cercul culorilor

Aceasta „roata” care cuprinde toate nuantele curcubeului te ajuta sa vezi cum se descompun culorile de baza. Cele primare (rosu, galben, albastru) devin secundare (verde, oranj, violet), iar rezultatul lor sunt cele tertiare (turcoaz, verde mar, galben sofran, indigo, portocaliu vermillion)…

Ca sa incepi sa le folosesti, nu e nevoie sa inveti nici fizica optica, nici bazele picturii; e suficient sa cauti pe Pinterest (cuvinte-cheie: color wheel, color circle, color theory), iar apoi sa constientizezi ce asocieri de culori iti fac placere sau te atrag.

Cand asociezi (doua) nuante diametral opuse pe acest cerc cromatic, inevitabil tinuta ta va atrage atentia. Vei fi imbracata in culori complementare: indraznete, originale, vii, batatoare la ochi. Si ce-i rau in asta? Absolut nimic, mai ales daca asta iti e personalitatea! Iti poti imagina o tinuta de primavara, in care turcoazul se joaca cu trandafiriul si cu portocaliul? Sau cum ti-ar placea o rochie in nuante de galben narcisa, mov liliachiu si roz magnolie?

Mult mai usor de gestionat sunt degradeurile de culori, adica alaturarile de culori si nuante apropiate.

De exemplu: galben lamaie + galben canar + verde crud. Sau roz fucsia + mov cardinal + indigo. Sau, pur si simplu, bleu + albastru denim + bleumarin. Variantele sunt infinite…

  1. Alege o culoare dominanta

Nici nu conteaza nuanta in sine, alege-o pe cea care iti place cel mai mult din garderoba ta de primavara. Joaca-te cu alte cateva nuante blande, pana gasesti formula cea mai fericita. La fel cum nuantele medii si deschise de gri-cenusiu intra in acord cu orice alta culoare, cu tonurile estompate – laptoase, usor decolorate, vintage – vei tempera culoarea mai intensa, fara sa existe riscul unei discrepante cromatice.

Uite cateva exemple:

un top rosu-stacojiu va straluci cu un pantalon casual galben deschis
o fusta verde-mar se va combina de minune cu un pulover nisipiu
o esarfa mov-pruna va insufleti o simpla rochie bej
un sacou roz pudrat va evidentia un slim rosu
un cardigan maro ciocolatiu va calma o rochie roz corai

Nuantele pastel – cele luminoase, diafane, ca de bomboane fondante – se asorteaza la fel de armonios intre ele (fara sa le adaugi negru sau alte culori neutre inchise). Nu e cazul sa iti fie teama ca vei semana cu galantarul unei patiserii care vinde macarons, doar pentru ca porti un top roz zmeuriu si un pantalon vernil.

  1. Incearca-ti mana cu o tinuta color block

O data cu zilele insorite, poti elimina complet din tinutele tale nuantele neutre (negru, bej, bleumarin, gri, cafeniu, ecru) ca sa treci – cu indrazneala, bucurie, curiozitate, pofta de viata si spirit jucaus – la tinute 100% colorate. Color block-ingul insemna, acum cativa ani, o tinuta compusa doar din piese si accesorii in culori uni (deci fara imprimeuri, motive, desene) puternice. Intre timp conceptul s-a mai relaxat si diversificat: permite si folosirea culorilor pastel, si a celor estompate, si a celor ultra-fluorescente. Nu toate deodata, evident, ci alegand nuante din aceeasi categorie.

Asadar, daca te tenteaza, incearca urmatoarele palete:

rosu mac + albastru cobalt
galben sofran + rosu rodie
roz somon + verde masliniu
portocaliu mandarina + galben citron
bleu aqua + verde limeta
roz fucsia + violet
verde mentol + liliachiu
galben oranj + corai

O mica atentionare din partea stilistului de serviciu: indiferent de intensitatea nuantelor alese, limiteaza-te la maximum 3 in tinuta. Altfel, outfitul devine dezordonat cromatic, inestetic, la limita stridentei.

  1. Tine cont de material

Redarea culorii va diferi in functie de materialul pe care este fixata. Ca e intensa sau delicata, aceeasi culoare va fi perceputa intr-un fel pe o piesa din in si altfel pe una din matase, intr-un fel pe viscoza fata de bumbac, intr-un fel pe un material sintetic si diferit pe o catifea reiata, intr-un fel pe cupro si altfel pe denim. Nuantele, subtilitatile, profunzimea, luminozitatea se vor modifica in functie de suprafata, grosimea, transparenta (sau opacitatea) si gradul de stralucire al materialului.

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.