Bagajul de vara: instructiuni de utilizare

Acum ca vacanta de vara e atat de aproape, ca dorinta de a ne scufunda in valuri este din ce in ce mai puternica si papilele noastre gustative trepideaza anticipand savoarea unui sorbet de pepene galben, mi-am dat seama ca e un moment bun sa readuc pe tapet spinoasa problema a bagajului estival.

Mai jos, instructiuni si recomandari, bune de urmat daca va doriti sa construiti o micro-garderoba de vacanta care se potriveste simtului vostru estetic, corespunde vacantei alese si pune accent pe pragmatism.

Asadar…

Oferiti-va o splendida rochie maxi si foarte larga, in care va veti strecura si dimineata, cand coborati rapid pana la piata pentru un kilogram de piersici coapte si zemoase, si seara cand iesiti la o cina, dar si oricand in timpul zilei – pentru plaja, plimbare prin oras sau vizita la muzeul local. Rochia asta va fi piesa-cheie a vacantei, in ea nu veti simti dogoarea soarelui si nici racoarea serii. O veti accesoriza cu o geanta-sac din in sau cu un cos din rafie, cu bratara de glezna cu scoici si cu lotiunea de plaja cu parfum de frangipani.

Alegeti sandale comode, cat mai simple. Optati fie pentru un model cu talpa subtire si dreapta (sandale gladiator), fie pentru o pereche cu talpa de grosime medie si putin zimtata. Totul pentru un mers fluid, un pas usor… Daca stiti ca vacanta include si o seara/ cina festiva, cautati o pereche de sandale gladiator metalizate, cu barete fine. Lasati tocurile pentru reintoarcerea la urban.

Analizati bagajul luat in vacantele din anii trecuti. Va puteti aduce aminte ce piese au ramas nepurtate, la fundul valizei? Ce alte haine nu ati imbracat deloc in lunile de iulie si august ale anului anterior? In schimb, care sunt cele pe care le-ati purtat si repurtat? Care sunt cele care v-au lipsit? Care sunt cele in care va simtiti cel mai bine, transpirati minim, nu se sifoneaza?

Raspunzand la astfel de intrebari va veti da seama ca va veti baza pe camasa supradimensionata din in bleu, pe rochia-camasa sau pe tunica din poplin alb, pe pantalonii scurti din denim. Tot asa veti accepta ca nu are rost sa luati cu voi outfituri pretioase, intreaga cutie de bijuterii sau piese elegante pe care va e teama ca le veti murdari, ca rochiile petrecute sau cu volane sunt imposibil de purtat daca plecati intr-un loc cu recorduri la viteza vantului, ca nu e nevoie sa impachetati 3 tinute separate pentru fiecare zi de vacanta…

Alegeti din ce tabara vreti sa faceti parte: topuri imprimate/ fuste si pantaloni uni sau invers (topuri uni/ fuste si pantaloni imprimati). O data ce ati hotarat, selectati intai din garderoba acele piese cu imprimeuri pe care vi le doriti (4-5 sunt suficiente) si completati-le cu piese uni, in culori neutre sau preluate din culorile imprimeurilor. Doua maieuri, o camasa alba si un tricou alb sunt mai mult decat suficiente pentru a acompania 10 piese cu imprimeuri pentru partea de jos a corpului. Ideea este de a simplifica atat bagajul, cat si constructia tinutelor (pe jumatate din silueta).

Adaugati, spre final, un pulover, o vesta, un cardigan sau o geaca – criteriile de selectie sunt atat confortul (sa va protejeze intr-o zi cu vant puternic? sa va mentina confortul termic cand o seara pe faleza devine prea racoroasa?), cat si culoarea (ar trebui sa se asorteze cu majoritatea hainelor selectate). Daca micro-garderoba voastra de vacanta estivala are ca nuanta dominanta rosul, o geaca violet intens nu e cea mai buna alegere… Puloverul de care amintesc aici nu ar trebui sa fie din lana groasa, ci din bumbac, vesta nu ar trebui sa fie matlasata si nici geaca neaparat din denim. O varianta simpla sunt gecile de tip K-way: subtiri, usoare, anti-vant si impermeabile. Da, au o alura casual-sport, dar de fapt se potrivesc oricarui stil.

Un cos mare din rafie sau o geanta mare din material textil sunt ideale pentru sejururile in care ajungi la plaja, te plimbi prin oras, faci un picnic spontan, mergi de colo-colo pe jos sau pe un scooter, te opresti la un targ… In functie de cat sunt de incapatoare, in ele poti pune doua prosoape de baie, cel putin o carte si o revista, portofelul, ochelarii de soare si trusa de cosmetice pentru plaja, plus o caserola cu smochine proaspete, o banana si o felie de pepene rosu. Suplimentar, puteti pune in bagaj o geanta-plic sau o mica geanta crossbody (simple, cu ceva detalii simpatice sau intr-o culoare metalizata), pe care le veti folosi seara si in care incape minimul necesar.

Pentru vacantele cu activitati sportive, tandemul rucsac-borseta (sau geanta banana) este cel mai potrivit. Din fericire, modelele care se gasesc astazi prin magazine sunt departe de kitschul celor aflate in vanzare prin anii ’90. Asa ca, daca le selectati cu atentie, le puteti ancora frumos in tinutele de vacanta.

Daca aveti posibilitatea, puneti in bagaj cateva piese multifunctionale. Un caftan lung sau o rochie-camasa se pot purta, de pilda, cu o curea in talie pentru momentul cand veti bea un Aperol in piata centrala a orasului vizitat, incheiate doar la cativa nasturi pe piept si suprapuse unei perechi de bermude cand iesiti la plimbare sau, de ce nu, complet descheiate peste costumul de baie.

Ganditi-va din timp la activitatile pe care le veti bifa in vacanta, dar si la contextul sejurului. Daca va propuneti drumetii zilnice, o pereche de ghete de mers e de preferat in locul a trei perechi de bascheti din panza. Similar, daca va faceti vacanta la plaja impreuna cu alte doua cupluri cu copii, bikini-ul tanga si topless ar putea fi putin nepotrivit (ma rog, depinde de gusturi…)

Daca va ingrijoreaza posibilitatea ca tinutelor alese sa le lipseasca diversitatea stilistica, plusati cu accesoriile. Nu e cazul sa luati cu voi toate bijuteriile familiei, dar o esarfa mare cu un imprimeu exotic, doua perechi de cercei, o curea interesanta, cateva bratari si un colier vor schimba aspectul outfiturilor. In practica, esarfa poate fi purtata si ca turban la plaja, si pe post de cordon la brau, si agatata de geanta, si peste umeri, chiar si in loc de bustiera… Accesoriilor vor introduce o pata de culoare, o doza de fantezie si exotism, un minim de stralucire si se vor demarca clar pe o tinuta monocroma.

Nu in ultimul rand, puneti in bagaj o carte pe care stiti ca o veti citi din scoarta in scoarta. Sfatul meu e sa nu alegeti un titlu comercial, caruia i s-a facut reclama in mod constant; cel mai probabil, va fi o carte slaba si dezamagitoare. Daca vreti recomandari de titluri pentru vacanta, dati-mi un semn pe email (sau Instagram) si va trimit cateva propuneri.

Luati cu voi si un prosop mare de plaja: din bumbac, in sau alta tesatura. Sigur ca il veti pune pe sezlong sau direct pe nisip, dar il puteti folosi si drept cuvertura sau „draperie” improvizata.

In sfarsit…

Compuneti si fotografiati tinutele de acasa, ca sa nu va treziti ca nu mai stiti cu ce fusta voiati sa purtati tricoul.

Cautati pe YouTube mini-tutoriale care va invata cum sa optimizati impachetarea hainelor. Le veti rula in loc de a le impaturi, veti strecura sosetele in incaltaminte.

Pentru maxim de eficienta si ordine in bagaje, investiti in cativa saculeti textili pentru voiaj, de diferite dimensiuni. In unul veti tine cablurile, incarcatoarele, aparatul contra-tantarilor si alte smecherii care altfel se incurca in bagaj. Intr-un al doilea veti avea lenjeria intima; intr-un al treilea veti pune, la intoarcere, hainele purtate si murdare. Eu am gasit astfel de saculeti la InLin (din in) si la Lampadaria Design (din poliester, cu imprimeuri simpatice).

Astea fiind spuse: cat de mare e bagajul vostru de vacanta? Ce puneti in el?

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

2 comentarii la acest post

  1. 1
    Emilia says:

    Foarte bun articolul, multumesc mult pentru recomandari 😉

  2. 2
    Aurelia says:

    Anul acesta am facut bagajul fix inainte de plecare. Nu am vrut sa il burdusesc si m-am „trezit” la mare(bagaj pt 7 zile in care m-am schimbatpe parcursul zilei) cu: 2 costume de baie(unul negru simplu si unul colorat), un pareo si o esarfa din in (animal print), 1 top negru fara maneci(genul maiou din jerse), o camasa alba cu dungi verticale gri, un pantalon culotte din in bleumarin, 3 rochii lejere si lungi: una mov-lila(poplin) , una turcoaz ca apa marii si una neagra tricotata fin(vascoza cu bumbac), semitransparenta cu doua slituri laterale(in cu bbc), lejera, care mergea si seara cand o aruncam peste costumul de baie si la disco, doua perechi de pantaloni scurti(bleumarin de bumbac si denim negru – aici as fi putut alege mai bine!) si doua tricouri(unul imprimat cu pepeni rosii si unul dungi marinaresti). S-au mixat intre ele tricourile/topul cu toti pantalonii, am mai pus niste bratari foarte colorate si un cordon impletit din piele intoarsa nude, sandale simple joase rosii(nu se putea fara) si slapi simpli negri care au fost cei mai purtati. In plus o pereche de tenesi. Jeansi pt drum si seri racoroase, simpli, cu glezna la vedere(purtati doar pe drum). „Posetele” au fost: un plic nude simplu mic dar incapator si o borsetuta mica simpla neagra si un rucsac pt. drum, unde am pus carti si cardigan pt copil plus un tricou de rezerva tot pt copil. A, sa nu uit: doua carti bune pe care le-am si terminat in cele 7 zile de vacanta la mare. Multumim mult pentru recomandari( ai mai scris doua articole cel putin depre vacanta, mare, vara si bagaj in trecut si m-au ajutat mult).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.