Reteta tinutelor festive: piese de zi, straluciri de seara

Suntem la jumatatea lui decembrie, ceea ce inseamna ca ai bifat deja cateva petreceri de sezon, iar in inbox mai asteapta cateva invitatii la evenimente – daca nu oficiale, cum e cea cu colegii de birou si clientii, macar un Secret Santa cu un grup de amice, o seara de cocktailuri cu „fetele” din gasca, o aniversare in familie, o seara culturala, o cina festiva anuala cu prietenii inaintea vacantei de iarna… Eficientizarea (stilistica) devine cuvant de ordine in perioada asta, iar „retetele” functioneaza si in afara bucatariei: de ce sa pierzi vremea construind de la zero o tinuta noua pentru ocazia after-work, cand o poti ajusta pe cea purtata in timpul zilei? de ce sa te schimbi complet in miezul zilei, cand poti inlocui doar una dintre hainele purtate? In timpul ramas iti improspatezi machiajul, impachetezi cadoul, iti imbratisezi copilul si saruti partenerul, plus mai dai cateva telefoane si postezi ceva in social media.

Asadar, m-am gandit la cateva solutii usoare, aplicabile contra-cronometru si, zic eu, realiste.

Solutia #1: o fusta stralucitoare

Din fericire, o parte din „uniforma” obisnuita de birou purtata zi de zi (o bluza simpatica si un sacou business, eventual un pulover clasic in culori neutre) poate fi considerata o baza excelenta pe care poti construi o tinuta semi-eleganta, cu note festive. E suficient sa inlocuiesti pantalonii de birou sau fusta creion cu o fusta midi din paiete. Da, o poti purta cu cizme cu toc mediu sau inalt, nu e obligatoriu sa incalti pantofi de seara sau sandale.

Solutia #2: rochia neagra

Poate ca pentru Coco Chanel si Audrey Hepburn simpla rochie neagra era suficienta in sine, but we know better. Ca sa ma exprim altfel, astazi stii sa folosesti o piesa clasica pentru o tinuta in suprapuneri. Pentru zi, poarta rochia neagra peste o helanca subtire, o camasa sau o bluza fina, pentru ca rochia sa nu para prea eleganta cand alergi dintr-o intalnire in alta. La lasarea intunericului (sa zicem, dupa ora 5 sau 6 seara), descotoroseste-te de stratul de dedesubt (bluza, helanca, camasa) si poarta peste rochie o haina trei-sferturi din catifea. Brusc, rochia va capata o tusa luxoasa si ultra-moderna.

Alternativ, arunca-ti pe umeri o haina scurta din blana artificiala, strecoara-ti incheietura intr-o bratara cu strasuri si aplica pe buze un ruj rosu, care sa nu lase urme pe paharul de sampanie.

Solutia #3: tonuri ale aceleiasi culori, din cap pana-n picioare

Tinutele de iarna pot usor deveni plictisitoare si mohorate – pe cat de gri sunt zilele reci, pe atat de mult negru incepem sa purtam… Insa cum nimeni nu te forteaza sa te imbraci (doar) in culori intunecate, te poti folosi de perioada asta ca sa imbraci tinute tonale: alb hibernal si ecru onctuos, griuri sofisticate, bejuri catifelate, visiniu profund, roz delicat, luminate de stralucirea unui satin, fire de lurex, aplicatii cu perle sau mini-cristale… Iti recomand sa alegi ca prima piesa a tinutei un pulover lejer sau o helanca supradimensionata, pe care sa o asortezi cu o fusta din satin intr-o nuanta apropiata. Diferenta de texturi si materiale – satin si tricotaj, luciu stins si suprafata mat-pufoasa – sunt elementele care transforma tinuta, dar o si mentin intr-un registru de zi, in tendinte. Spre seara, dezbraca puloverul si inlocuieste-l cu un top elegant. Pluseaza cu o pereche de botine metalice.

Solutia #4: o rochie midi (sau maxi)

E un gest indraznet, recunosc – pe care nimeni nu l-ar face in orele de birou, in orice alta perioada a anului! Pe de alta parte, in conditiile in care este bine aleasa, o rochie lunga – al carei tiv se apropie de glezna, dar nu ajunge la pamant – poate fi o tinuta extravaganta si totusi acceptabila pentru o zi de luni, marti, miercuri… Evident, nu vorbesc de clasica rochie de seara (stralucitoare, cu trena sau nenumarate straturi de tulle, incarcate de dantelarii, volane si strasuri, cu zone transparente, decoltee abisale frontale sau dorsale, despicaturi seducatoare samd), ci de una clasica, relativ conservatoare. De pilda, un model cu un imprimeu deosebit in culori inchise (snake print, abstract, geometric, micro-buline), asortat cu un sacou si cizme pana la genunchi, ramane o tinuta profesionala. After work, vei renunta la sacou, adaugi o pereche de cercei spectaculosi si o geanta mica din blana sau perle, iar tinuta de party e gata!

Solutia #5: straluciri de zi si de seara

Daca mai sus propuneam fie o tinuta in tonuri luminoase, stil scandinav si texturi diferite, fie schimbarea fustei conice business cu una din paiete, aici iti propun o formula similara dar inversata. Din perspectiva mea, e ideala pentru o zi de vineri. Incepi tinuta cu o pereche de pantaloni colorati satinati (model jogger, palazzo sau drepti cropped) si, pe timpul zilei, in partea de sus porti un pulover obisuit sau un top simplu, accesorizand totul cu tuse profesionale: o pereche de botine cu toc mediu, o pereche de pantofi oxford, un ceas elegant, o esarfa multicolora. Datorita discretiei accesorizarii, tinuta nu va parea flamboaianta. Imediat cum ai iesit „din tura”, inlocuiesti puloverul cu un top din paiete, in aceeasi culoare cu pantalonii si iti modific machiajul. Cheama-ti un Uber, petrecerea te asteapta!

In cazul in care niciuna din optiunile de evenimente de mai sus nu (mai) sunt valabile pentru cat a mai ramas din acest an, salveaza linkul la acest articol si pune sfaturile mele in practica in viitorul sezon festiv. Have fun!

Credit fotografii: pinterest.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    Lara says:

    Sa aveti un an bun, cu inspiratie si curaj:) sa fiti sanatoasa si fericita! sa (ne) scrieti lucruri frumoase si destepte, ca pana acum…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.