Constructoarea, colectionara si curatorul

O mare parte din vara si pana la inceputul toamnei – cam din momentul in care incep reducerile si pana magazinele incep sa puna in vanzare colectiile de toamna – este perioada in care fac cele mai multe audituri de garderoba. Garderobe mici sau mari, colorate sau sobre, conservatoare sau eclectice, nu am vazut doua similare…

Tot selectionand si alegand haine, accesorizand outfituri, organizand umerase si cutii, am avut un moment de stralucire cand mi-am dat seama ca, in ciuda acestei diversitati stilistice, in realitate pot intalni doar 3 tipuri de garderoba si 3 tipologii de „proprietare”.

Constructoarea, colectionara si curatorul

„Constructoarea” este cea care adauga in permananta cate ceva dulapului ei. Poate ca silueta i s-a schimbat recent in urma unei nasteri, a unei serioase fluctuatii de greutate sau din cauza unei probleme de sanatate. Poate ca este prima data cand isi gandeste si alcatuieste propria garderoba de adult. Poate ca si-a schimbat domeniul de activitate sau s-a mutat dintr-un oras in altul. Indiferent de motiv si context, „constructoarea” are o garderoba in crestere permanenta.

In aceasta faza, avantajul este ca nu (prea) exista calabalac. In dulap nu prea sunt haine pe care sa vrea sa le pastreze. In schimb, isi doreste ceva cu totul nou: stil nou, haine noi, viata nou. Dezavantajul este ca umplutul dulapului pare o sarcina usoara – ia uite cate magazine! ce de haine! -, iar piesele care il umplu sunt de cele mai multe ori cumparate la intamplare sau din impuls. Sunt haine „oarecare”, n-au nimic special.

Pe de alta parte, exista si „constructoare” care au deja dulapul plin dar ele continua sa adauge frecvent piese si accesorii noi, fara sa elimine din cele vechi. In acest caz, intrebarea e: de ce aceasta nevoie de acumulare? De ce aceasta lipsa de satisfactie fata de propria garderoba?

Daca va recunoasteti in aceasta tipologie din urma, va recomand o triere de garderoba facuta la sange, urmata de o ora in care sa va puneti pe hartie o strategie, un buget si un calendar de shopping. In plus, faceti-va o favoare si raspundeti-va la urmatoarele intrebari:

1. (cand sunteti in prag de a va cumpara o haina noua) Imi permit sa imi cumpar acest lucru, fara sa simt cheltuiala la buget?
2. Am in dulap piese basic, necesare si suficiente activitatilor zilnice?
3. Unde si cat de curand voi purta aceasta haina/ pantof/ colier?
4. Cat timp ma vad purtand si tinand in dulap aceasta piesa?
5. Ce alte piese sunt necesare pentru a crea o tinuta cu aceasta haina? Cate dintre ele am deja in dulap, acasa? Daca nu le am, sunt dispusa sa le cumpar?

„Constructoarele” au nevoie ca cineva sa le traga de maneca la un moment dat si sa le opreasca. Altfel, vor continua sa adauge, sa adauge, sa adauge… „Constructoarele” au nevoie de o directie si de un termen-limita.

Constructoarea, colectionara si curatorul

„Colectionara” are un dulap similar unui muzeu. De cele mai multe ori, „colectionarele” au garderobe mari, dressinguri adanci, dulapuri cu 7,8, 10 usi… pe langa care mai au si haine puse intr-un soi de depozit. Desi imbraca o mare parte a garderobei lor, o si mai mare parte este formata din piese de care „colectionarele” sunt atasate emotional, dar nu mai au functionalitate. Isi aduc aminte cand au cumparat haina cu pricina, cand si cum au purtat-o, cum era vremea si cine era barbatul de la bratul lor.

In dulapul lor stau piese si accesorii pe care nu le mai poarta, dar adora sa le arate altora sau sa le mangaie, pentru propria incantare. Prietenele vor recunoaste cate o rochie dintr-o pagina de revista, un colier vazut pe un blog, o geanta de pe un site de lux sau un pantof asociat unei vedete. „Colectionarelor” nu le plac piesele neutre, basic sau cele clasice, pentru ca nu se potrivesc personalitatilor lor. Garderobele „colectionarelor” impresioneaza fie prin volum, fie prin cat de ornamentate/ lucrate/ faimoase sunt piesele ce le compun.

Am observat ca de multe ori „colectionarele” au o sectiune in dulap dedicata tendintelor de moment: piese pe care le-au vazut selectate in revistele de specialitate sau le-au observat repetandu-se in fotografiile de street style. Langa aceasta zona din dulap, este sectiunea „fostelor” tendinte, din sezoanele anterioare.

Colectionarele” nu poarta tot ceea ce cumpara. Pe multe dintre ele le doresc doar pentru ca sunt/ au fost greu de obtinut (unicate, serie mica, pret ridicat, vintage autentic) sau pentru ca sunt dorite de multi dar la indemana putinora. Mai tarziu, „colectionarele” se uita la anumite piese din garderoba si se intreaba: „oare de ce am cumparat-o?” Chiar si asa, tot le este greu sa renunte la ele: poate revine moda, poate ma va incapea din nou peste 5-6 luni, poate ii creste valoarea…

Pentru o „colectionara” adevarata, schimbarea de paradigma face trecerea de la explozia de „uraaa, am cumparat-o!” la „O voi purta ani la rand, promit!”, de la „Am prea multe haine si le iubesc pe toate” la „Vreau sa port si sa imi folosesc absolut toate hainele!”

Daca va recunoasteti in aceasta tipologie, va recomand sa va tineti in frau dorinta de a cumpara o haina sau o bijuterie doar pentru ca este incredibil de frumoasa, dar imposibil de purtat. Abtineti-va de la a cumpara absolut fiecare trend marunt si amarat, mai ales daca nu se potriveste varstei, siluetei, stilului de viata, restului garderobei… Construiti-va o identitate stilistica. In plus, raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. Cand am purtat ultima oara aceasta haina?
2. Ma vad purtand-o din nou in urmatoarea luna sau in urmatoarele 3 luni?
3. Imi doresc aceasta piesa pentru ca este frumoasa sau pentru ca stiu ca o voi purta?
4. Imi doresc aceasta piesa pentru ca am vazut-o purtata de altcineva sau intr-o revista/ pe un blog? Imi va sta la fel de bine?
5. Daca as pierde sau deteriora aceasta haina, as suferi? Suficient de mult cat sa mai cumpar una identica?

Constructoarea, colectionara si curatorul

„Femeia-curator” isi trateaza garderoba ca si cand ar fi un magazin multi-brand de lux. Rafineaza selectia de piese in mod permant, le redefineste pozitia si prioritatea, isi recicleaza piesele cu aplomb. „Curatoarea” stie exact cand a cumparat fiecare piesa, cat a costat si de cate ori a fost purtata. E posibil sa aiba o sectiune separata in dulap pentru hainele pe care le poarta cel mai frecvent sau pentru tinutele cele mai de succes din ultimul an. O „curatoare” este tentata sa poarte aceeasi tinuta doua zile la rand (cu mici ajustari) daca i s-a parut de nota zece sau o spala/ da la curatat in aceeasi zi, pentru ca sa o poarte peste cateva zile.

„Femeile-curator” nu sunt complet multumite de garderoba lor, dar in schimb sunt mandre de cele mai multe dintre piesele care le compun, fara ca aceastea sa fie neaparat noi-noute. In loc de a arunca haine, o curatoare adevarata va incerca sa le remixeze: de pilda, un pulover de casmir purtat de obicei cu jeansi va fi combinat cu o fusta maxi si o centura. „Femeile-curator” pleaca la shopping cu o lista si rareori deviaza de la ea, dau mare atentie croielilor, tesaturilor, culorilor, dar tind sa respinga noutatea sezonului in favoarea „noului negru” (care bineinteles, este negrul).

Dulapurile „curatoarelor” este organizat pe culori, pe categorii vestimentare sau intr-o combinatie a celor doua. Nimic nu incanta mai mult o femeie-curator decat redescoperirea unei piese de care aproape uitasera si repurtarea ei, re-stilizata. O curatoare va merge des in magazine, se va uita la noile colectii si va proba multe piese, insa discernamantul o indeamna sa selecteze spre achizitie foarte putine per sezon.

„Curatoarele” care iubesc imprimeurile si texturile isi vor indrepta atentia spre desene cu forme relativ clasice si de dimensiunii medii – astfel incat se demodeaza greu: buline, carouri mici, pasari, dantelarii, paisley, reliefari de tip jaquard. Pentru un privitor extern, dulapurile lor pot parea o mare de alb, bleumarin, negru si gri, dar curatoarea stie ca de fapt acolo exista color-blocking, dungi, texturi care fac tinutele atragatoare.

Daca va recunoasteti in aceasta tipologie, va recomand sa va faceti curaj si sa incercati cateva noi tendinte. Nu va blocati in doar cateva croieli si culori, pentru ca veti avea o garderoba pe marginea demodarii. Invatati sa faceti combinatii noi de piese vestimentare, accesorii, suprapuneri. De asemenea, raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. Ce piese/ accesorii in tendinte pot dura cateva sezoane si care dintre acestea si-ar putea face loc in dulapul meu?
2. Pot sa amortizez usor pretul acestei haine, astfel incat sa o inlocuiesc cu ceva nou si modern dupa ce am purtat-o de suficiente ori?
3. Este o piesa clasica sau moderna?
4. Ce culori imi lipsesc din dulap?
5. Nu cumva mai am ceva similar in dulap, acasa? Nu ar fi cazul sa diversific?
6. Cum mi-a evoluat stilul in ultimii 3 ani? Cum imi imaginez evolutia mea stilistica in urmatorii 3 ani?

V-ati recunoscut in vreuna dintre aceste tipologii?

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

4 comentarii la acest post

  1. 1
    Nina says:

    :)) Eu cred ca sunt cate putin din fiecare!:))

  2. 2

    foarte interesant ! imi place ceea ce ati scris

  3. 3
    Lilian says:

    Presupun ca majoritatea dintre noi ne incadram la categoria femeilor Constructoare. Mi-e greu sa cred ca toate avem dressinguri imense ca sa fim Colectionare si doar putine se pot lauda cu piesele specifice unei Curatoare. Asa incat, Constructoare am fost, Constructoare vom ramane.;-)

  4. 4
    Diana Novac says:

    Eu nu ma regasesc in nici una din categorii. Cred ca sunt o mixtura insa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.