A avea stil: neafectat, fara griji, cu naturalete

Asa traduc eu acel „efortless style” din engleza. Jennifer Aniston, Alexa Chung, Jessica Alba par sa il aiba – la fel si femeia pe care ati vazut-o band un cappuccino la masa unui bistrou frantuzesc din Bucuresti sau cea oprita la coltul unei strazi, cautand ceva in poseta cu gesturi gratioase. Toate au un „ceva” in infatisare, par sa isi fi construit tinutele fara crispare, fara framantari, fara sa isi bata capul prea mult timp cu asta. Ca si cum ar face-o din instinct.

Jessica Alba, Jennifer Aniston, Alexa Chung

V-ati pus vreodata problema cum se intampla acest lucru? Oare chiar exista femei care sunt instinctiv elegante, sau este un simt cultivat? In cazul paginilor de revista, de cele mai multe ori imaginea respectiva este rodul efortului unui stilist si a unei echipe. In realitate chiar exista femei al caror aspect este remarcabil fara a fi ostentativ, elegant fara a fi incarcat de branduri, clasic fara a fi sobru.

Saptamana trecuta am tot rasucit urmatoarea intrebare in minte (poate si din cauza ca in ultima perioada am intalnit atat de multe femei frumoase, dar care traiesc fara sa stie cat sunt frumoase!): care sunt ingredientele, aptitudinile, informatiile pe care o femeie ar trebui sa le detina pentru a parea minunata si stilata, dar in acelasi timp naturala? Iata la ce concluzii am ajuns.

1. Buy what you love…

Pe masura ce tendintele, propunerile si ofertele sezonului ne coplesesc din vitrine, reviste si bloguri, este imperios necesar ca femeile sa inteleaga – realmente! – ca imbracamintea si shoppingul nu pot umple un gol sufletesc, nu compenseaza o nesiguranta interioara sau o carenta in educatie, nu pot modifica realitatea. Construirea unei garderobe frumoase, reprezentative pentru fiecare dintre noi necesita interes, atentie, un anumit efort de timp si educatie stilistica. Femeile „cu stil” au reusit sa gaseasca aceste resorturi si resurse si nu se (mai) lasa prada shoppingului de impuls.

Daca ati avut o zi groaznica la birou si aveti senzatia ca o raita prin cateva magazine va binedispune, ati gasit o solutie temporara, nu una de durata, reala. Nu va veti face un serviciu si nu veti scapa de frustrarile adunate la munca.

Incercati sa mergeti la shopping doar  atunci cand sunteti sigure ca va veti bucura de fiecare minut. Nu permiteti ca shoppingul sa devina o supapa emotionala sau un proces stresant, pentru ca veti lua decizii gresite. Puteti vedea frumusetea unei haine si modurile in care o puteti purta doar daca privirea va este blanda, mintea odihnita si sufletul bucuros.

2. Cunoasteti-va silueta

Croieli, lungimi, imprimeuri si texturi noi apar in fiecare sezon. Femeia capabila sa discearna prin noianul de trenduri pe acelea care vor functiona pentru ea si garderoba ei este intotdeauna cu un cap deasupra majoritatii care face shopping la intamplare.

Daca aveti o silueta cu talia marcata si solduri pline, ar trebui sa stiti ca o fusta closata sau o rochie feminina va vor pune silueta mai bine in valoare decat o croiala minimalista, dreapta, lipsita de pense. Hainele pe care le cumparati ar trebui sa va puna fizicul in valoare, nu sa demonstreze dimensiunea portofelului.

3. Classy trumps trendy

Putin dificil de tradus din engleza, dar un echivalent ar suna cam asa: „eleganta da clasa fashionistei”.

Cand vine vorba de tendinte, abordati-le asa cum ati face-o cu un simplu tricou de vara. Cel mai probabil il veti imbraca doar in acea vara si, desi va fi de efect pe moment, pana in vara urmatoare veti fi uitat de el sau se va fi deteriorat. In mod similar, nu cheltuiti exagerat pe tendinte ultra-creative: acestea sunt in perpetua schimbare. Investiti in piese mai simple, cu linii clasicizate, care vor da substanta, calitate si profunzime garderobei.

4. Investiti.

In voi, in imaginea voastra, in aspectul vostru, in garderoba. Nici nu mai vorbesc de investitia in „gradina voastra sufleteasca”- fara ea, buruienile se vad cu ochiul liber, dar ea face subiectul altor articole…

Atata timp cat aveti fondurile necesare pentru a sustine aceasta decizie, cumpararea unei haine de calitate superioara este o idee mai buna decat a cumpara mai multe, de calitate indoielnica. Mai ales daca stiti ca veti purta haina buna in multe tinute, ocazii, sezoane.

De cate ori sunt pusa intr-o astfel de situatii imi fac cateva calcule in cap: aproximez numarul de purtari in urmatoarele 4-6 luni, estimez variantele de tinute, ma gandesc cu cate alte piese, perechi de pantofi si accesorii o pot purta, dar si ce alte lucruri as putea acoperi din suma respectiva (facturi, carti, benzina, mese in oras, cadouri, manichiuri?).

Pe termen lung, o haina de calitate si bine aleasa se amortizeaza altfel: dureaza mai mult si este purtata mai des. Spre deosebire de ea, o haina cu pret accesibil doar „pare” ieftina: se deterioreaza mai repede, deci trebuie inlocuita curand, iar materialul mai putin nobil inseamna ca nu va putea fi purtata decat in anumite contexte sociale.

5. Regula celor 24 de ore

Nu este testata stiintific, este doar dovedita intuitiv si face ca recomandarile mele sa se concluzioneze, rotund, tot cu primul sfat.

Daca ati probat o haina care se potriveste siluetei voastre, o puteti asorta cu multe alte piese din garderoba dar mai ales va place enorm – astfel incat o visati, va ganditi la ea, o intoarceti in cap pe toate partile, cautati nenumarate pretexte pentru a v-o cumpara si va imaginati purtand-o la diverse evenimente – intai lasati-va o fereastra de 24 de ore pentru respirat. Daca dupa aceasta perioada inca sunteti fixate pe haina respectiva, cumparati-o, fara regrete, fara remuscari. Si uite asa, ne intoarcem la primul meu sfat: imbracati doar haine si accesorii pe care le iubiti.

In final, daca urmati acesti pasi, veti avea mai multa incredere in felul in care arati, iar aceasta senzatie de siguranta se va reflecta in fiecare gest. Siguranta de sine si dezinvoltura nu pot fi mimate – sau, ma rog, nu prea bine si nu pentru mult timp.

Personal, cred ca acesta e elementul care le diferentiaza pe femeile al caror stil il admiram, pe cele imbracate in mantouri bej, cu jeansi indigo, escarpeni fini, camasi impecabile, ceasuri barbatesti sexy si genti frumoase. Infatisarea lor este lipsita de artificialitate, iar tinutele par construite cu naturalete, in loc de a fi studiate pana la exasperare. Stilul lor pare si este atat de simplu, atat de simplificat, iar atitudinea lor arata ca nu mai au nimic de demonstrat lumii exterioare…  Motivul suprem este ca o data ce aceste femei au hotarat ce urmeaza sa imbrace, ele stiu ca vor arata bine de fiecare data: pentru ca sunt atente ce fel de haine cumpara si pentru ca stilul lor tine de discernamant, nu de emotional sau vanitate.

Asadar, la inceput de saptamana, va doresc sa deveniti femeile pe care le admirati. I have a very good feeling about this, eu zic ca veti reusi!

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Fotografii: pinterest.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

8 comentarii la acest post

  1. 1
    Mihaela says:

    Superba postarea! Felicitari Irina!Sunt perfect de acord cu ce ai scris si marturisesc ca asta obiectivul meu: sa fiu o femeie cu stil. Dar nu e deloc usor 🙂

    • 1.1
      Irina says:

      Draga mea Mihaela, am vazut la un moment dat un citat care m-a emotionat pana la lacrimi. Spunea asa:” I’m not saying it’s going to be easy; I’m telling you it’s going to be worth it!”

  2. 2
    Mitzura says:

    Frumos spus/scris, Irina! Citatul de care amintesti face referire la alaptat, nu? Oricum, acest citat are aplicabilitate generala. In final merita tot efortul depus!

  3. 3
    Andreea says:

    Super postarea,

    pentru accesorii superbe, vizitati:
    http://www.facebook.com/josephine.accessories

    Thanks

  4. 4
    anca says:

    🙂 regula celor 24 de ore e foarte buna. Si eu o aplic mereu. Frumos articol!

  5. 5
    mango says:

    irina,colierul de perle lungimea pina la inceputul bustului, poate fi purtat cu pulovere?
    merci anticipat

    • 5.1
      Irina says:

      Buna Victoria, e genul de intrebare la care nu pot raspunde decat cu „depinde” – de finetea colierului, de textura si stilul puloverului, de restul tinutei… De pilda, pot vedea un colier elegant, dintr-un singur sirag de perle, purtat peste un pulover bej-camel la baza gatului, cu o textura fina si cu un pantalon tigareta, la fel cum mi se pare ca un colier din siraguri multiple arata mai bine pe un pulover cu decolteu bateau sau o helanca neagra (very Coco Chanel!) 🙂

  6. 6
    mango says:

    merci Irina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.