De unde stii ca arati „bine”? (II)
La fel ca Seherezada, va promisesem inca un episod din seria „de unde stii ca arati bine”. Povestea de azi tot pe voi va are drept personaje principale, tot voi sunteti cele care puneti intrebarile si cautati raspunsurile.
Directia, nu intentia, va hotari „destinatia” stilului si imaginii voastre. In cazul stilului nu va puteti folosi de un GPS, dar aveti la indemana cateva indicii care va arata daca sunteti pe drumul bun. De pilda…
4. Daca ai o „semnatura stilistica”, e posibil sa o folosesti in exces?
O doamna pe care am intalnit-o cu ceva timp in urma imi spunea ca adauga un sirag de perle la absolut orice tinuta pe care o poarta. Simtea ca imaginea ei nu e completa fara acele perle. La momentul respectiv i-am spus: „Fantastic, daca ai reusit sa gasesti acel detaliu care te identifica si te face memorabila, doar sa nu treci drept „tanti cu perlele”…
Altcineva, o fata draga mie – dar niciodata trista, ca cea din cantecul Madalinei Manole! – iubeste florile-brosa colorate. Mari, explozive, romantice, dar nu le poarta in fiecare zi si nu intotdeauna in piept: agatate de un colier, prinse de o poseta-plic, intr-o zi va incerca sa si le prinda in par…
Care e diferenta dintre cele doua?
In cazul primei doamne, „semnatura” ii inlocuia stilul sau, altfel spus, i se suprapunea si il eclipsa. Detaliul perlelor era identic in fiecare zi, nu mai exista spontaneitate sau dinamism in tinutele respective.
In al doilea caz, florile sunt alese in mod constient si sunt diferite de la o tinuta la alta. Ele sunt o extensie a intregului look, sunt un punct focal si o culoare de accent. Ele sunt „valoarea adaugata”.
Voi unde va incadrati? Aveti vreun accesoriu, detaliu, culoare care va identifica? Cat de mult sau cat de atent o folositi?
5. Ai cumva un stil PREA elaborat?
Cat timp iti ia sa te imbraci? Mai bine spus, cat de mult timp te gandesti cum sa te imbraci? Din punctul meu de vedere, stilul adevarat presupune naturalete si autenticitate. Cu cat tinutele cuiva presupun mai mult efort, cu atat pentru mine acel stil miroase a ipocrizie.
Uneori pe strada, dar cel mai des pe bloguri de stil personal, remarc imagini care striga „disconfort”, „studiat”, „fals” atat de asurzitor, incat imi este imposibil sa nu le cataloghez drept incercari esuate. God forbids, cand spun disconfort nu ma gandesc neaparat la tocuri inalte – eu una, nici macar nu am incaltaminte cu tocuri joase! Dar una e sa porti tocuri inalte, si alta e sa porti tocuri inalte pe care te chinui sa pozezi, pasesti cu genunchii indoiti si ti-ai cheltuit 50% din salariu doar pentru ca sunt un must-have.
Am avut un astfel de exemplu de curand, in fata mea: o femeie mignona, frumusica foc si delicata, dar care intr-o dimineata de weekend la prima ora se imbracase cu cea mai eleganta rochie de cocktail din garderoba ei, pantofii aveau tocuri ametitoare pe care abia mergea, iar zgomotul bijuteriilor purtate la gat si la mana mai ca ii acopereau vocea.
Nu fac nici apologia tinutelor simplificate, nu-mi plac femeile care se imbraca orbeste – trag pe ele un tricou si o pereche de jeansi si gata!. Dar nici nu cred ca imbracatul ar trebui sa fie prioritatea principala a vietii, nu in detrimentul unei pagini citite, a unui sarut, a unui sfert de ora in plus in pat, a savurarii unei cafele sau a unui gand scris intr-un jurnal.
„Ce vreau sa demonstrez?” sau „ce incerc sa ascund?” sunt doua dintre intrebarile grele la care ar trebui sa raspunzi. Cine esti fara acele tinute? Ce iti ofera ele? Ce valoare au pentru tine acele haine? Cat din tine este in acele tinute si cat din cine ti-ai dori sa fii sau sa pari?
6. Cine atrage atentia: tu sau tinuta ta?
Am auzit pe cineva explicand ca „hainele potrivite nu vor eclipsa niciodata femeia care le poarta”. Si nu, nu era Coco Chanel 🙂 Era un alt fel de a spune ca, atunci cand esti privita, remarcata, admirata, TU ar trebui sa fie subiectul si obiectul privirilor, remarcilor, admiratiilor, nu hainele tale.
Cum verifici raspunsul la aceasta intrebare? Lucrurile sunt destul de „tehnice”, deci relativ simple.
In primul rand, cromatica hainelor, accesoriilor si a machiajului tau ar trebui sa se armonizeaza cu infatisarea ta. Un imprimeu prea incarcat, supradimensionat, cu un nivel de contrast care nu ti se potriveste vor „deraia” privirile.
Acelasi lucru se va intampla in cazul in care porti culori prea puternice sau prea stinse pentru tine, daca porti prea multe accesorii, daca tinuta are multe puncte focale si dispersate pe intregul tau corp (langa fata, pe piept, in talie, mai jos de genunchi, la incheietura mainii samd). Hainele sunt doar un fel de „butaforie”, nu ele sunt actorii principali.
7. Dovada: fotografiile
Lasand deoparte autoarele blogurilor de stil personal -platforme si studii de caz pentru ce inseamna creativitatea, unicitatea, dar si vitrine si arhive ale tinutelor de-a lungul unei perioade – , femeile obisnuite au rare ocazii de a strange fotografii cu outfiturile lor obisnuite, zilnice.
De ce sa nu incepeti o astfel de arhiva personala? Nu este nevoie sa o faceti publica – nici pe un blog, nici pe Facebook. Pentru voi insa poate fi o metoda de a va educa stilul, de a observa ce faceti bine, ce gresiti, ce exagerati. Este o modalitate de a va vedea din exterior, dar si de a tine evidenta hainelor preferate si a celor purtate cel mai des.
8. What’s next?
Dupa ce v-ati raspuns intrebarilor, dupa ce v-ati panicat si ati plans la ideea ca trebuie sa va schimbati garderoba si imaginea, stati o clipa. Ideea intrebarilor mele nu este sa va dea dureri de cap, ci doar o alta perspectiva.
Ceva din ce am scris eu ar trebui sa rezoneze cu voi, dar nu procedati cu hainele si cu imaginea ca si cu o dieta-fulger. Pentru ca rezultatele vor fi de scurta durata 🙁 Actualizarea imaginii este un proces de durata si, cum scriam la inceput, directia este la fel de importanta ca directia. Luati-o incet, faceti schimbari mici dar cu consecventa. Cu timpul, o sa ajungeti la un liman foarte stylish, va promit.
Foarte frumos postul, Irina 🙂 Te face sa te gandesti! Sa stii ca metoda cu fotografia (privitul din exterior) am incercat-o si eu, e un exercitiu foarte interesant. Si intr-adevar, ai mare dreptate cu faptul ca nu ar trebui sa petrecem atat de mult timp cu hainele in detrimentul altor activitati mai placute….Hmm, ca accesorii/culori…vad ca am multe piese preferate cu nuante de albastru sau gri, dar asta pentru ca le pot asorta cu alte piese colorate. Si pantofi cu toc, de diferite inaltimi 🙂 De un timp am inceput sa port mai multa culoare, mai ales cand e cald.
@Maria: si nu te placi mai mult cand porti culoare? Mie asa mi se intampla 🙂
Ba da 🙂 Si cei din jur observa asta
Citesc de fiecare data cu mult drag si interes postarile tale; sa nu spun ca le astept cu sufletul la gura. Simt ca sunt (postarile) ca o gura de aer proaspat intr-o lume,unde, din cauza lipsei timpului,femeile incearca doar sa-si imbrace trupul cu ce au la indemana (jeansi si tricou lalai de cele mai multe ori) si nu incearca sa experimenteze. Dar este si extrema, cea in care femeile cu prea mult timp liber, incearca tinute elaborate si nepotrivite varstei. Sper doar, ca la un moment dat, sa intelegem ca stilul nu necesita foarte mult timp;iar cateva „reguli simple” ne pot ghida spre tinute fermecatoare, cu bun gust.
Si, revenind la intrebare „De unde stii ca arati „bine”?”, uneori, ceva nu-mi da pace. Am 1.76m iar gandul de a purta tocuri de peste 8 cm ma cam sperie, crezand ca o sa par un gigant prin o multime de oameni relativ scunzi. Imi poti da un sfat?
eu am o problema cu tocurile…
in primul rand mi se par deplasate niste tocuri ametitor de inalte dimineata la prima ora – mai ales la scoala, facultate sau birou
in al doilea rand, da, transforma in bine aproape orice tinuta dar, un mare dar, daca posesoarea stie sa umble pe tocuri – chiar azi am vazut o domnisoara cu un outfit foarte ok, tocuri dar cu genunchii indoiti – arata nesigura si deloc sexy. sau mai vad fete care se clatina pe tocuri sau au o fata chinuita, se vede ca nu le sunt comozi acei pantofi.
decat asa, mai bine cizme de calarie cu toc jos sau chiar balerini sau kitten hills. e mult mai ok sa transmiti senzatia de confort si relaxare decat sa crezi ca esti sexy pe niste tocuri care te fac sa cazi in ridicol.
of, gata mi-am spus oful 🙂
apropo de tocuri..
intr-o revista britanica, la rubrica (stupida, zic eu) „get the look” era vorba de trench si erau doua fotografii, una cu Audrey Hepburn imbracata intr-un trench si cu acele ‘kitten hills’,alta cu un model actual intr-un trench si pantofi cu tocuri inalte si platforme, in alte cateva poze separate trenchiul si platformele cu brandul (sau magazinul) si pretul alaturi, in text se batea moneda despre anii ’60, cu referiri la Audrey ca simbol al stilului si rafinamentului si cum s-au intors anii ’60 in moda iar in mai multe articole din respectiva revista o multime de sfaturi sa eviti ‘kitten hills’.
(as pune un emoticon cariua i se invarte mintea, dar n-am)
in Romania mai e cum mai e, dar in UK acum doua primaveri revistele le-au zis fetelor ca se poarta geaca scurta din piele si rochita cu floricele, pantofi cu toc inalt si gros si par ‘messy’, pai toate fetele care faceau coada la intrarea intr-un club intr-o noapte asa erau, si nu exagerez.
apoi a urmat nebunia ‘bodycon’ si toate aratau ca-n anii ’80 cu rochita scurta si mulata.
asta a fost in acelasi timp cu ‘moda’ cu ‘bare legs’,nu mai purtau ciorapi la rochie nici iarna cand iesau intr-un bar.
asta vara revistele le-au zis ca se poarta rochia lunga cu geaca din denim, pai rar vedeai una cu rochie lunga fara geaca denim.
si cele mai clonate stilistic raman Kate Moss si Alexa Chung, indiferent de inaltime, conformatie sau greutate.
cateodata ajung sa cred ca mai mare variatie vad daca ma plimb intr-o seara prin Centrul Istoric din Bucuresti, chiar ma uitam odata pe Tiliate si comparam pozele de la tara la tara. (ok, Londra nu intra in exemplele de mai sus, acolo chiar vezi stil individual, dar pe general observ preluarea in masa, nemestecat, nedigerat a oricarui trend).
dar Doamne, cat am deviat de la subiect…
eu cu cat ma gandesc mai putin la o tinuta cu atat imi iese mai bine.
am observat ca spontaneitatea e de bine si in cazul asta 😀
insa evenimentele mai speciale inca imi dau dureri de cap, mai ales ca majoritatea cunostintelor au un stil mai conservator decat al meu care e mai alternativ, sa-i zic asa, si sufar de sindromul oii ratacite :)))
ar trebui sa-mi pese? mi-e frica, ca din dorinta de a mai integra mai bine in peisaj sa nu ajund ca fetele cu gecute din piele 😀 si sa imbrac o uniforma care nu e a mea.
Fetelor, e destul de simplu: daca o femeie nu are sani, se va concentra pe stilul vestimentar, pentru a atrage atentia.
Daca o femeie are sani, nu mai conteaza stilul vestimentar, cel putin pana la varsta de 60 de ani (a barbatului).
Sa nu ziceti ca nu v-am zis. Nu va mai mintiti!
mi-a placut mult articolul.multumeesc pentru info