De unde stii ca arati „bine”? (I)
In fiecare dimineata, dupa ce te imbracai si te machiezi, mergi la oglinda si iti spui: „Da, astazi arat bine.”
De unde stii ca arati cu adevarat „bine”? Cum verifici cat de bine arati? Si nu ma refer aici la standarde de frumusete, la tendinte, la kilograme – ci la a te simti incantata de ceea ce vezi, de a fi multumita cu imaginea ta exterioara. Nu vorbesc nici despre diferenta intre a fi prost imbracata si a avea propriul stil, chiar daca mai ciudat sau mai conservator decat al altora.
Am intalnit foarte multe femei care isi stapaneau stilul vestimentar si, chiar daca alegerile lor vestimentare nu reflectau preferintele sau recomandarile mele, asta nu insemna ca nu observam si nu apreciam ca aratau bine. Am sa te ajut cu o comparatie: este ca atunci cand vizitezi casa cuiva si iti dai seama ca este mobilata cu gust sau cu intentie, chiar daca tu nu ti-ai decora niciodata apartamentul in acel stil.
Nu lua drept litera de lege sugestiile mele, sunt idei care mi-au aparut dupa ce am „rumegat” putin subiectul.
1. Fa-ti o auto-evaluare.
De cele mai multe ori, cele care ar avea cea mai mare nevoie de o imbunatatire de stil sunt acele femei care habar nu au daca arata bine sau rau, sau – si mai grav – nu isi dau seama cat de rau arata.
Pe de alta parte, cele care sunt cu adevarat interesate de acest subiect o vor lua ca pe o „tema pentru acasa” serioasa. Ce crezi ca spune stilul tau vestimentar despre tine, cum te descrie celor din jur? Ce transmit hainele pe care le imbraci? Cum te simti cand te imbraci? Cum ai vrea sa te simti? Cand a fost ultima oara ca te-ai uitat cu atentie la tine? Cand a fost ultima oara ca ti-ai modificat (substantial) coafura sau lungimea parului, felul in care te machiezi, cromatica garderobei?
(La prima intrebare, nu veni cu raspunsuri standard de genul: „am stil casual”. Gandeste in profunzime: ce activitati are cineva care se imbraca lejer, ce stil de viata, ce calitati, ce buget? Este dinamica sau sedentara? Ii place viata in aer liber sau este soarece de biblioteca? Prefera natura sau metropolele aglomerate? Face sport? Ce fel de sport? Yoga sau kick-boxing? Cum se relaxeaza? Are multi prieteni sau putini? De ce prefera blugii si tricourile – pentru ca e comoda, lenesa, ocupata? sau pentru ca e tanara? sau pentru ca se simte tanara? Uau, uite deja cate variante…)
2. Cum te vad ceilalti?
O perspectiva din exterior iti poate fi foarte utila. Vei fi surprinsa sa iti dai seama cat de diferita poate fi imaginea ta in ochii celorlalti. Fa-ti curaj si intreaba oameni diferiti, nu doar pe cei apropiati: mama, sora, prietena cea mai buna.
Daca poti suporta sinceritatea, vei auzi si lucruri bune, si rele. Nu intreba decat daca esti pregatita sa schimbi detaliile negative. Nu te astepta doar la complimente. Nu te bosumfla si nu te supara cand si daca esti criticata. Orice parere este valoroasa.
Motivul pentru care iti spun sa intrebi oameni diferiti, din diferite zone ale vietii tale – de la munca, de la cursul de limba japoneza, de la cursul de tango, cosmeticiana ta, iubitul – este ca pentru fiecare dintre ei esti (intr-un fel) o alta persoana, li te prezinti altfel. Femeia care esti cu iubitul tau este diferita de cea care esti cu colegele de la serviciu.
Daca esti in pana de idei de intrebari pentru cei din jur, uite cu ce ai putea incepe: „Daca mi-ai fi stilist (a), cum m-ai imbraca? Crezi ca m-as putea imbraca mai bine decat ma imbrac acum? Exista vreo piesa in dulapul meu pe care nu o suporti? Tu cum mi-ai descrie stilul? E ceva care ma caracterizeaza?”
3. Ai acelasi stil de cand te stii?
Daca ultima oara te-ai simtit „la moda” acum 7-8 ani; daca toate rochiile si camasile din dulap au (aproximativ) aceeasi croiala; daca te simti prea bine intr-un look pe care ti l-ai creat cu ani in urma si care atunci te avantaja… e momentul sa ti-l actualizezi.
Am o teorie, nu stiu cat de adevarata sau verificabila este. Cred ca multe dintre femeile care raman blocate la un anumit stil – ca e vorba de o coafura, de un anume tip de pantofi, de o anume croiala sau culoare – se ataseaza de perioada respectiva din viata lor, cand aratau foarte bine si incepusera sa se imbrace in acel mod.
Cunosc femei care, desi au peste 35 de ani, isi poarta zilnic parul strans intr-o coada de cal, la fel cum faceau in liceu. Am cunoscut o femeie de 42 de ani care purta numai bentite, pentru ca ii statusera bine cand avea 18-20 de ani, iar o alta de 38 care nu accepta sa poarte fuste pana la jumatatea rotulei pentru ca, in tinerete, avea genunchi frumosi.
Stagnarea nu e altceva decat o zona de confort, iar a ramane cu acelasi look ani si ani de-a randul e ca si cum stii sa inoti, intri in bazinul pentru adulti, dar iti este teama sa renunti la colacul de salvare de teama sa nu te ineci. It’s time to let go.
Schimbarea de stil nu trebuie sa fie dramatica, ci o modificare progresiva, un proces organic, se desfasoara natural pe o perioada mai lunga de timp. Renunta la ceva vechi, adauga ceva nou…
Mai vin si maine cu alte cateva idei…
excelent post!
Exelenta abordare! Atingi multe aspecte psihologice in acest post.
Sunt fff obosita, revin maine cu un comentariu pe marginea celor scrise de tine.Te felicit pentru subiect 🙂
Noapte buna,
Claudia I.
Felicitari pentru tot ceea ce faci! Postul acesta este excelent!!!
Foarte interesant postul :)Sunt curioasa care e vestimentatia/stilul apreciat de fiecare…Eu ma simt cel bine pe tocuri, indiferent de outfit. De obicei, in combinatie cu rochii sau jeansi pe picior. Nu sunt genul care poarta mai tot timpul incaltaminte inalta, inchisa, cizme sau ghete, daca nu mai e frig afara. Abia astept sa incalt pantofi.
Foarte interesanta abordare, nu cred ca sunt multe femei care gandesc stilul din atatea perspective. M-ai pus pe ganduri cu acest articol, mai ales ca am trecut prin multe schimbari in ultimii ani.
@Anca: aaaa, sa stii ca e cel mai frumos compliment pe care mi-l puteai face, serios 🙂 Ca ceea ce am scris te-a pus pe ganduri… Merci!
Irina, incep prin a-ti spune ca voi prelua intrebarile formulate de tine si le voi trimite prietenelor mele. Sunt chiar curioasa de raspunsul lor.
Imi place f tare cum ai abordat problema, asta e inca o dovada ca un stilist trebuie sa poata intelege, macar putin, substraturile psihologice ale comportamentului clientilor sai raportat la modul in care arata.
Ai dreptate cu teoria, cel putin partial. Femeile raman blocate pe un anume stil pentru ca ala e locul lor de a se simti in siguranta, aia e si definitia pe care ele si-o dau. O doamna care a purtat ani la rand fuste pana la gambe, se va simti prea expusa cu fusta pana la genunchi. E zona de confort despre care vorbeai.
Unii vor sa treaca neobservati, altii vor sa fie observati.
Unele nu accepta trecerea timpului, ar face o depresie urata daca ar renunta la bentite, de exemplu.:)
Sa stii ca si pe mine m-ai pus pe ganduri. Eu am activitati din cele mai diverse, ma imbrac cu drag in jeans si balerini dar imi plac la nebunie si tocurile si rochiile. A, si taioarele. Uneori nici eu nu mai stiu ce stil ma defineste, asta daca am vreunul.
Stii ce mi-ar placea sa fac? sa invit cateva straine la mine acasa, sa le deschid dresingul si ele sa-mi analizeze hainele apoi sa spuna ce cred despre mine, cum arat si cum sunt :). Cred ca ar fi cea mai obiectiva actiune.
Mai vroiam sa spun ca, pe langa motivele personale, societatea are o mare influenta asupra modului in care ne imbracam. Ne raportam la cei din jurul nostru si alegem in consecinta. Mie mi s-au schimbat putin alegerile vestimentare cand am plecat din Romania.Nu stiu daca in rau sau bine 🙂
Sa ai o zi frumoasa!
@Claudia: excelent comentariul tau, merci pentru el 🙂 Eu am ajuns la concluzia (nu ca ar fi o noutate) ca stilul este o reflectie a personalitatii si temperamentului, dar e foarte mult influentat de activitati profesionale si sociale, de preferinte, de anturaj, de familie, de moda, evident de imaginea de sine… Oricum, nimeni nu are doar un „singur” stil – exista intotdeauna un stil dominant, care predomina prin anumite culori, croieli, lungimi, apoi un stil secundar/ subordonat, care iese la suprafata in functie de ocazii, dispozitii, dar apoi exista si niste sub-categorii de „personalitati vestimentare:. De ex, cineva cu stil clasic-romantic, poate opta pentru variante de look foarte clasic, aproape business, dar si clasic tip Grace Kelly care e mai feminin, sau tip Natalie Portman/ Audrey Hepburn, care e gamine/ ingenue dar foarte clasica si romantica 🙂
Cu drag, iar eu iti multumesc ca mi-ai ´´luat durerea´´ cu ultimul comentariu. Ma gandeam azi ca mi-am pierdut identitatea vestimentara, la modul cel mai serios iti spun, insa rasuflu usurata ca-mi confirmi normalitatea amestecului stilistic 🙂
Stii cum e, tot aud in jurul meu: ´´eu am stil casual, eu am stil nu stiu de care´´ si pare ca toata lumea e extrem de bine definita stilistic.Defapt cred ca la multe dintre aceste persoane e vorba despre ce spuneai tu la un moment dat, ca exista femei care isi cumpara haine cu exact aceiasi croiala,acelasi stil, over and over again..Gata, le-am prins:))
Foarte adevarat. E ceva ce eu am remarcat la mine. In interior mai am inca 20 de ani. Dar am 35… Simt ca ar trebui sa fac un compromis, din punct de vedere vestimentar, intre cele doua varste. Nu e usor sa depasesti the comfort zone, mai ales ca presupune sa te evaluezi realistic si sa te accepti 🙂
Foarte util articolul, felicitari si multumesc!
Irina, sunt de acord cu teoria despre „blocajul intr-o perioada cand aratam bine” 🙂 Chiar ieri am vazut o d-na cu un copil, imbracata, machiata, coafata ca in anii 80…Macar de-ar fi aratat doar demodata, din pacate nu o avanta niciunul din aceste aspecte…
Cred ca e important sa fii atenta la schimbarile din tine pentru a le reflecta si pe tine 🙂
Spor in continuare la articole folositoare!
Cu prietenie,
Raluca
Dar nu a spus nimeni cum considera ca se simte cel mai bine (d.p.d.v. vestimentar). E o prima autoevaluare 😛
P.S. In afara de Claudia I 😛
astept continuarea, citeam blogul tau, dar de ieri am inceput sa pun in practica unele recomandari…
Dana, daca vrei intr-adevar sa pui in practica ceva, uite aici: http://www.stylediary.ro/wordpress/2012/09/05/domesticirea-garderobei/ si apoi aici http://www.stylediary.ro/wordpress/2012/09/17/domesticirea-garderobei-ziua-8/ 🙂 Spor!