Albul nu e intotdeauna alb
Culorile, nuantele, diferentele de „temperatura”, intensitate, luminozitate, combinatiile cromatice, alegerea culorilor in functie de pigmentatie, memoria vizuala mi-au fost subiect de discutii in ultimele zile. Mi-am dat inca o data seama cat de mult conteaza sa arat unei femei ce inseamna o nuanta calda sau rece, sa ii explic ca o culoare calda (sau rece!) poate fi intensa sau estompata, inchisa sau deschisa, ce inseamna armonizare sau contrast cromatic. Ca sa nu mai spun cat de important este ca femeia din fata mea sa aiba aceeasi proprietate a termenilor cu mine: cand eu spun turcoaz, sa vada culoarea unei lagune exotice sau a paharului de Curacao si nu un verde deschis, iar daca ea poarta un tricou roz „cenusa de trandafir”, sa inteleaga ca acel roz nu este o nuanta intensa ci una estompata.
Cel mai usor de explicat este, evident, daca persoana din fata mea chiar vede mostre ale respectivelor nuante, culori, tonuri samd. Daca spun „alb”, ce fel de nuanta de alb vedeti in fata ochilor? Va ganditi la un alb sanitar, steril, alb ca zapada, alb-creta, sau alb ca hartia? Sau mai curand la o nuanta de alb fildes, alb vanilie, ecru? Acestea din urma pot fi purtate cu usurinta de mai toate femeile. Sunt percepute ca fiind mai putin stridente, mai „soft”. Din pacate, cele mai multe femei – indiferent de pigmentatie, culoarea parului, a ochilor – aleg sa poarte prima categorie de alb, care le poate eclipsa sau le modifica negativ luminozitatea tenului.
Stiti care este albul vostru cel mai bun? Stiti cum puteti verifica? Stiti cum sa folositi contrastul si ce alte culori vi se potrivesc, in functie de albul ales? Daca ezitati cu raspunsul, va invit la curs 🙂
Nuante de alb rece
Nuante de alb cald
Fotografii: net-a-porter.com
Poate Nu vad eu bine, dar cu siguranță in cea de-a doua poza nu mai sunt nuante de alb. Cu tot respectul… Dar te rog nu incadra nuante de bej in categoria alb cald.
@Sarah: cu exceptia ultimei piese (care este o nuanta de ecru inchis, care poate fi confundata cu bejul foarte deschis), albul poate avea atat de multe nuante! De unde si titlul postului. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca am pus aceste imagini tocmai pentru ca cine citeste sa faca un efort de vizualizare.
Te rog sa ma scuzi… o fi de vina laptopul meu .. dar la mine nu se vad nuante de alb in a doua poza in nici un caz. Sunt bejuri clar!
@Sarah: pe TOATE din a doua imagine le vezi bejuri???
In a poua poza, cea din dreapta sus o vad intr-o ‘culoarea untului’. Restul sunt ‘pepene galben’ pana la nude.
Anyway.. poate e doar la mine.
@Sarah: nu vreau sa ma lansez intr-o dezbatere, nu-mi dau seama daca e ceva in neregula cu ecranul de laptop 🙂 Pe de alta parte, titlul postului tocmai ca este „albul e intotdeauna alb”, pentru ca exista atat de multe nuante si luminozitati, conteaza mai putin cum se numesc, conteaza sa le diferentiem. Uite, nu e cea mai tare referinta, dar ca exemplu 🙂 http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Shades_of_white
Multumesc mult si bafta la curs! 🙂
Sincer ar fi venit dacă nu as fi fost prin alte tari!
Dincolo de orice polemica, eu cred ca albul pur este mai potrivit blondelor si brunetelor. Ma insel? eu sunt bruneta cu ten usor auriu si am tot jonglat cu nuantele.