Dulapul geme de haine, dar tu nu ai ce sa imbraci
Duh, sa ridice mana cine nu s-a plans macar o data de asa ceva! Am trecut si eu, personal, prin faza asta, cu cativa ani in urma, dar fraza asta a devenit lait-motivul vizitelor mele in fata dulapurilor altor femei.
Motivele reale ale acestei plangeri? Multe.
1. Garderoba respectiva nu a mai fost triata si curatata de ani de zile. In fundul dulapului mai gasesti niste pantaloni cu pense deprin 1986 sau un sacou lung si drept cumparat in ’97, ba chiar si niste pantofi cu botul patrat. Hainele astea n-au mai vazut lumina zilei de mai bine de 10-15 ani,dar nu conteaza, maybe someday…? Someday is never today, ca sa zic asa, iar peste 10 ani vei avea si mai putin spatiu in dulap.
2. Dulapul este plin de haine care nu ti se mai potrivesc. Te-ai ingrasat sau ai slabit, ai cumparat ceva intr-o marime mult mai mica sperand ca intr-o zi (acelasi someday de mai sus) te va incapea, ti-ai schimbat jobul din multinationala dar nu ai renuntat la taioare, te-ai facut blonda desi in dulap ai culori pentru brunete. De cate ori te imbraci, vezi in oglinda ca ceva nu e in regula si te intorci la „uniforma” care iti creaza o stare de confort: fie niste jeansi cu o camasa, fie un pantalon negru cu un puloveras. Zilnic, aceeasi uniforma.
3. Ai fost la cumparaturi si, pentru ca nu ai gasit exact ceea ce cautai, ai facut un compromis: ti-ai cumparat ceva e „mda”, dar nu este „wow”. Pai da, sa nu se spuna ca ai fost degeaba prin magazine, nu ti-a pierdut timpul… In schimb, ai ales sa arunci banii pe ceva ce oricum nu porti 🙂 Dar nici nu poti sa arunci haina cu pricina, doar ai dat bani pe ea! Nu?
4. Iti iubesti „hainutele”, pur si simplu le iubesti! Cum sa le arunci, cum sa le dai? Da, e adevarat ca bluza asta e obosita si patata la subrat, dar daca o porti sub un pulover nu se vede… Si jacheta asta e scamosata rau, dar ai vazut tu pe un site o smecherie care le face sa arate ca noi. Iar rochia asta poate revine in moda, ce parere ai? (nu, nu revine). Nu ai mai purtat nici una din ele de ani de zile, dar tii prea mult la ele ca sa le dai.
5. Te-ai obisnuit sa iti cumperi in permanenta haine noi, fara sa te gandesti la ce ai in dulap, la ce le-ai asorta sau la ce ai nevoie cu adevarat. De asta garderoba ta e un curcubeu de culori dar pe care nu stii sa le asortezi. Hainele tale au stiluri foarte diferite, habar nu ai sa combini culorile, dar continui sa cumperi sperand ca intr-o zi totul va forma un intreg armonios.
6. Ai o groaza de haine. Toate la fel: 20 de perechi de pantaloni negri, 3 perechi de jeansi, 8 topuri verzi, 4 perechi de balerini, 7 camasi albe identice, 5 pulovere cu decolteu in V. Daca ai vazut ca un anumit tip de haina sau croiala ti se potriveste, o cumperi en-gros, de fiecare data. Ai uitat de creativitate, ai uitat de placerea de a crea tinute.
Pentru fiecare dintre aceste motive, va dau si solutii, si explicatii. Dar nu online, haideti sa ne vedem la cursul meu din aprilie 🙂
Eu am gasit o solutie :))) La inceputul fiecarei luni, fac o triere a garderobei, adaugand/ eliminand acele piese care: nu se mai potrivesc cu temperatura de afara, cu activitatile pe care le voi avea in luna respectiva, cu starea de spirit din ziua in care fac actiunea… am grija sa las citeva piese ( rochii, fuste, pantaloni, tricouri, cardigane, camasi :D, etc) …. restul merge la pastrare in saci vidati. In plus, piesele care sunt „amortizate” merg spre „capsula” de purtat prin casa 🙂 sau spre cunostinte/ rude pentru care cumpararea unui articol cu o valoare de 50 ron, reprezinta o actiune aflata la capitolul „investitii”. Ce parere aveti? Astept sa ne intilnim la curs in speranta ca vom gasi impreuna calea spre garderoba ideala 😉
Irina, te astept cu un curs si la Cluj!