Marea panica de septembrie: incaltamintea!

Suntem la jumatatea lui septembrie, ceea ce pentru mine inseamna un singur lucru: incetul cu incetul intru in panica, pentru ca mi-e greu sa imi dau seama care e incaltamintea cea mai potrivita pentru inceputul de anotimp. Din mai pana acum m-am bazat pe loialii tenisi albi de la Superga, pe 3 dintre cele mai versatile perechi de sandale bej-nud si negre, pe alte 2 perechi de gladiatori aurii de la Les Tropeziennes si pe alte variatiuni ale aceleiasi teme de tenisi, saboti sau sandale (cu toc sau fara). Fiecare in parte si toate impreuna bifau aceleasi doua criterii. Sunt comode? Da. Se potrivesc la orice as imbraca in ziua respectiva? Absolut.

Din nefericire, toate aceste perechi au acelasi defect: nu sunt hidrofuge. Ceea ce inseamna ca, o data cu venirea primelor ploi de toamna, vor fi inlocuite de alte incaltari – de unele care, sper eu, vor bifa aceleasi criterii de mai sus: confort si, respectiv, versatilitate (fara ca asta sa le stirbeasca din estetica, evident!)

Inainte de a da o tura prin magazine, pe primele doua femei intalnite la cafeneaua unde ma opresc in fiecare dimineata le-am intrebat cum arata incaltamintea ideala pentru toamna.

„Eu caut ceva comod, cu toc mediu si solid, dintr-un material prin care sa nu intre apa si neaparat cu calcaiul acoperit!”, mi-a detaliat prima, vaitandu-se de mocasinii din piele intoarsa care transformasera in burete intr-o dimineata ploioasa de august. „Habar n-am, stiu doar ca m-am saturat de papuci, m-am plictisit de tenisi din panza si din piele, nu-mi plac bocancii, nu ma prind cum si la ce asortezi botinele astea tip ciorap si nu suport incaltamintea cu talpa groasa pe care o vad purtata de toate adolescentele”, mi-a spus cea de-a doua. „Poate gasesti tu o solutie salvatoare…”

Oh, hell…

Partea buna e ca, o data cu schimbarea de sezon, apar si noile colectii. Asta inseamna si noi stiluri de incaltaminte (forme diferite de cele clasice, culori si materiale variate), dar si optiuni noi de styling. Las pentru un alt articol mini-lectia de styling (la ce tinute purtati botinele-ciorap, ce incaltaminte se potriveste pantalonilor foarte largi din stofa, cum ingrijiti pielea intoarsa samd); azi ma rezum la o selectie rezonabila a optiunilor de incaltaminte cu care va puteti actualiza garderoba de toamna.

Botinele „statement”

Adica: unele pe langa care restul tinutei paleste. De fapt, nici macar nu va fi nevoie sa le asortati la tinuta. Botinele toamnei 2017 sunt „the thing”. Orice model de botina din piele lacuita sau stantata pentru a parea de reptila merita pus pe o lista de shopping, in timp de o pereche de botine rosii (rosul si violetul vor fi nuantele-vedeta pentru incaltamintei de toamna) va vor ridica la statut de fashionista. Botinele-ciorap (satinate, din catifea, brodate, din brocart sau jacquard, din simplu material elasticizat) arata bine cu rochii si fuste midi lejere, dar si cu o pereche de culottes.

Botine din atlaz verde smarald cu broderie, Zara: 279, 90 lei; botine din piele cu efect piele de sarpe, Mango: 299,90 lei

Escarpenii cu toc mediu si gros

O data ce ati pronuntat „toc mediu si gros”, va ganditi la pantofii bunicilor noastre, nu-i asa? Demodati, batraniciosi, lipsiti de feminitate. In nici un caz sexy. Da, si eu la fel. Cu toate astea, genul acesta de pantofi au revenit in moda din primavara acestui an, iar in toamna asta au parte de un adevarat „fashion moment”. Tocul lor este solid, stabil si inalt de doar 5-7 cm, varful fie de tip migdala (alungit si putin rotunjit) sau lat-rotunjit (denumirea oficiala este squoval, hibrid intre square si oval), ii veti gasi din catifea, piele intoarsa, stofa si piele obisnuita.De purtat la rochii-sarafan, rochii voluminoase, pantaloni tigareta, culottes si orice fel de pantaloni cropped.

Escarpeni Victoria, cu toc de 5 cm, Musette: 499,00 lei; pantofi din piele bej-nud cu toc de 7 cm, Mango: 299,90 lei; pantofi bleumarin din piele intoarsa Massimo Dutti: 399,00 lei; pantofi negri din piele intoarsa, Anna Cori: 280,00 lei

Pantofii sport non-albi

Nu pot vorbi despre incaltaminte comoda de toamna fara sa aduc in discutie trainerii. Desi momentul lor de glorie a trecut si asfintit de-a binelea, noua ni s-a deschis o lume a confortului, care nu ne mai poate fi luata. Problema adidasilor albi, oricat mi-ar placea ei mie, este ca dupa un timp devin foarte murdari. Orice le-ai face, nu mai redevin albi, iar orice zgarietura, pata sau strop ramane vizibil. Asadar, in toamna asta pledez pentru traineri sau slideri in culori pe care nu se vad stropii de ploaie sau de noroi. O pereche negri sunt la indemana (dar banali!), o varianta pe gri va fi de neratat, iar optiunea unui model in nuante de bronz sau cafea-cu-lapte va fi ultra-stylish si ultra-versatila (daca exista asa ceva…)

Pantofi sport bej-nud din piele intoarsa, Anna Cori: 224,00 lei; pantofi sport gri din piele intoarsa, New Balance in Office Shoes: 379,00 lei; pantofi sport Zumba, Musette: 279,90 lei; traineri bronz, Marks&Spencer: 175,90 lei

Ghetele serioase

Poate cea mai practica dintre optiuni, ghetele biker (de motociclist sau de rocker) continua sa fie best-sellere, sezon dupa sezon. Daca nu v-ati cumparat o astfel de pereche pana acum, puneti-le pe lista de shopping. Sunt perfecte pentru zilele cand vremea e cu adevarat dezgustatoare (burnita, vant, cer gri) si aveti nevoie de un dres gros si 4 perechi de sosete, dar merg splendid si cu o fusta maxi vaporoasa sau o rochie alba, in serile astea bland-racoroase de toamna. Ignorati cu eleganta modelele cu aplicatii din perle, cu franjuri sau cu incercari nereusite de toc inalt. Luati acasa un model clasic cu catarame argintii, cu barete late sau eventual cu sireturi. Cu cat mai apropiate par de modelul original, cu atat mai bine.

Alternativ, aveti ghete Chelsea.

Ghete negre cu catarame, Mango: 199,99 lei; ghete biker, Otter: 499 lei

Pantofii ornamentati

Nu sunt nici cei mai usor de asortat, nici cei mai rezistenti (la vreme si vremuri), dar sunt fabulosi, colorati, irezistibili! Pe masura ce ne adancim in toamna si facem trecerea spre iarna, cu atat mai mult vom vedea prin magazine astfel de pantofi: cu pene sau pampoane din puf, cu perle, cu cristale, cu glitter, cu broderii multicolore, cu funde satinate… Orice poate fi aplicat, cusut sau prins de un pantof, happy days! Va vor prinde bine in sezonul petrecerilor, dar pana atunci puteti incerca si un model de zi, semi-elegant. Cum ar fi niste botine din brocart cu broderie in culori autumnale (o colega poate va comenta ca arata ca goblenul bunicii; so what?), care se asorteaza splendid cu pantaloni tigareta si fuste plisate, iar in weekend merg incaltati balerini brodati si cu sireturi din satin sau escarpeni cu kitten heel, potriviti pentru jeansi cropped si pulovere oversized.

Balerini Madeline din brocart, Musette: 269,40 lei; pantofi din piele, Zara: 249,90 lei; botine din jacquard, Mango: 249,90 lei; pantofi din piele intoarsa cu pampon din puf, Anna Cori: 310,00 lei

P.S: selectia de mai sus a fost facuta in magazinele din Bucuresti Mall.

Dupa toata insiruirea asta, ati decis ce puneti pe lista de shopping? Va obisnuiti cu gandul purtarii unor botine tip tapiterie? Sau mai curand cu pantofii de pensionara? 🙂

 

 

 

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    Elena says:

    Ai mare dreptate, este o perioada destul de dificila de ales incaltamintea :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.