Jeansii zilelor noastre: care sunt si cum ii purtam

Daca ati fost prin magazine in ultimele 2 luni, sigur ati observat diversitatea modelelor de jeansi „la oferta”. Pe masura ce ne-am luat ramas bun de la skinny, am fost coplesite de noile lungimi si croieli, unele dintre ele greu de gestionat stilistic, la prima vedere: kick flare, wide crop, vintage, step hem, fluted hem, girlfriend, mom, raw-edged ankle grazer samd… Prea multe? Ah, vom face o selectie.

Inainte de a trece prin 5 noi modele de denim care, zic eu, sunt relativ usor de integrat oricarei garderobe, vin cu o mica explicatie.

Aceste noi stiluri nu sunt chiar atat de infricosatoare, avangardiste sau non-flatante pe cat ati crede. La fel ca in cazul oricarei piese vestimentare reinventate (vezi culottes), totul se reduce la a incerca si proba cat mai multe dintre modele, la a le asocia cu incaltamintea potrivita, la a putea construi o combinatie stilistica care sa ne multumeasca. Nu am cum va oferi retete universale, ci doar 5 variante care mi se par usor de bifat. Ramane doar sa le incercati si voi, eventual sa imi spuneti la care dintre ele v-ati oprit.

jeansi main pic

Asadar, on with the show…

Modelul „Wide-leg Cropped”

In traducere libera: jeansii largi SI scurtati. Combinatia asta de 2 aspecte dificile (lungimea si volumul) i-ar face, teoretic, cei mai greu de purtat. In realitate, mi se par modelul cel mai facil. Secretul este sa gasiti o pereche al caror crac sa fie suficient de larg, incat sa creeze o linie A – aproape ca a unei fuste midi evazate, dintr-un material rigid. E posibil sa fie nevoie sa probati un pantalon cu o marime mai mare decat cea pe care o alegeti in mod normal, ca sa obtineti silueta dorita. De asemenea, cautati un model cu talie relativ inalta: ca la orice model de pantaloni cu lungime „scurtata”, e detaliul care reconfigureaza proportiile picioarelor.

wide jeans

Apropo de lungime: daca talia va e buna si va impacati cu volumul jeansilor, dar vi se pare ca lungimea nu e cea mai avantajoasa, e suficient sa luati o foarfeca si sa ii scurtati. Lungimea buna este la 1-2 degete deasupra gleznei sau spre jumatatea gambei. Si da, puteti lasa tivul nefinisat.

Cat despre incaltaminte, purtati-i cu un model care lasa glezna cat mai descoperita: pantofi decupati in V si toc mediu si gros, escarpeni clasici cu varful migdala, sandale cu bareta sub glezna, sandale tip flatforms cu barete in X, slingbacks sau, pentru cele cu glezne de gazela, tenisi (din panza sau piele) decupati, papuci cu varful ascutit sau mocasini cu talpa groasa. Cealalta varianta (pentru zilele racoroase sau ploioase de primavara): o pereche de botine-ciorap, al caror caramb se ascunde sub tivul jeansilor.

Modelul cu croiala dreapta

Sa fim recunoscatoare modei anilor ’90. Datorita ei, jeansii cu croiala dreapta, relaxata, sunt stirea zilei de azi. Cat de usor sunt de purtat? Sa fiu sincera, nu foarte usor. Pantofii cu toc inalt creeaza o tinuta previzibila, iar botinele – una demodata.

straight

Pentru moment, pantofii cu toc kitten, o pereche de slingbacks cu varful rotunjit, balerini tip opinca (cu varful ascutit si sireturi), pantofii oxford/ derbies, tenisii si pantofii sport sunt variantele pe care va invit sa pariati, iar la vara sandale gladiator, saboti (mules) ornamentati si slapi/ papuci cu talpa platforma. La fel ca modelul de mai sus, acest tip de jeans arata mai bine cand glezna este „la vedere”, asa ca fie le puteti rula tivul, fie cautati unii care sa va fie putin scurti.

Modelul „Stepped Hem”

Cei mai trendy din selectia actuala, au fost „inventati” in urma cu cateva sezoane. Cei de la Vetements i-au trimis pe podium si, in scurta vreme, erau omniprezenti, ca ciupercile dupa ploaie. Aspectul lor general e cel care da nota de absoluta modernitate: arata ca si cum v-ati fi taiat o pereche in jumatate, de-a lungul cusaturilor lateriale, iar apoi i-ati insailat si recusut pe intuneric. Au tivul inegal (de obicei, mai lung in spate, de unde si numele lor), deseori culoarea pe lateralul cracului este mai inchisa (ca si cum ar avea o vipusca) si buzunarele de la spate au fost descusute. Very avant-garde 🙂 In orice caz, daca v-ati plictisit de deja-clasicii boyfriend, incercati-i.

stepped

Arata minunat cu camasi albe si bleu usor oversized, cu tricouri in dungi, cu pulovere la baza gatului, cu kimono-uri, practic cu aproape orice.

In privinta incaltamintei, evitati orice model cu catarame, tinte, funde, franjuri, pampoane samd. Tivul inegal si/ sau franjurat e suficient, nu aveti nevoie de o incaltaminte-statement.

Modelul „slouchy”

O combinatie intre boyfiend si mom jeans, „slouchy” sunt ultra-lejeri (peste fund, pulpe, solduri), au talia mai curand inalta si se ingusteaza usor spre manseta. Daca o pereche de boyfriend sau girlfriend arata bine doar cu escarpeni cu toc inalt, tenisi cu talpa groasa, slapi, pantofi masculini sau platforme, cracul ingustat al acestora ii face potriviti si pentru botine (scurte sau inalte, cu toc gros sau subtire), Chelsea boots, sandale cu diverse tipuri de barete, sandale cage, tenisi Converse, mocasini decupati la calcai (tip papuc).

slouch

Va recomand sa ii combinati cu un tricou sau pulover la fel de lejer, ca sa devina uniforma voastra de weekend.

Modelul cu tiv franjurat (sau nefinisat)

Nu, nu sunt acelasi lucru cu jeansii „stepped hem”, pentru ca aceia au tivul inegal iar croiala relativ lejera! Modelele acestea pot avea orice croiala. Asta inseamna ca daca aveti prin dulap o pereche nepurtata de ani de zile, o pereche prea lunga pe care ati uitat sa o duceti la croitor, o pereche indragita dar al carui tiv s-a deteriorat de prea multa purtare, scoateti foarfeca, taiati tivul, trageti de fire cu o penseta ca sa ii desirati (eventual, puteti freca tivul cu o piatra ponce) si pam-pam! aveti versiunea lor din 2017. Puteti transforma chiar si o pereche de jeansi skinny, daca nu va indurati sa ii scoateti din garderoba.

Cat despre incaltamintea potrivita… Ei bine, va depinde de croiala aleasa.

Daca sunteti lamurite cum puteti purta si asorta jeansii primaverii 2017, insa restul garderobei va da de furca si aveti nevoie de inspiratie, mai aveti timp sa va inscrieti la editia programului „60 days of styling” care incepe sambata, 15 aprilie. Aici gasiti toate detaliile, scrieti-mi!

Sursa fotografii: pinterest.com, whowhatwear.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

7 comentarii la acest post

  1. 1
    Dana says:

    Foarte util articolul, pentru ca de multe ori blugii sunt impaturiti in magazine si stau si ma uit ce o insemna eticheta. Si trebuie sa-i desfasor pe toti sa-mi dau seama 🙂

    Am o intrebare oarecum retorica: de ce se numesc mom jeans? Am vazut modelul asta in special la magazinele care au in target fetele de 16-24 de ani. Nu mi se pare deloc incurajator pentru ele sa poarte un model inspirat din hainele pentru gravide. Cred ca ar fi trebuit sa gaseasca o denumire mai inofensiva 🙂 Pe mine cel putin, m-au indepartat de mai multe ori, desi imi place forma acestor blugi chiar foarte mult. Poate sunt eu superstitioasa :))

    • 1.1
      Irina says:

      Draga Dana, ce intrebare simpatica si interesanta! Sa stii ca Mom Jeans nu au legatura cu hainele pentru gravide, si in niciun caz nu sunt facuti ca sa sugereze adolescentelor ca isi pot incepe viata sexuala 🙂

      Denumirea lor e sarcastic-peiorativa si are la baza urmatorul tip de „logica” (si folosesc intentionat ghilimelele): nu sunt o croiala flatanta pentru silueta feminina si nu sunt absolut deloc sexy; par sa fie genul de piesa vestimentara aleasa de o femeie care fie mizeaza excesiv pe confort, fie a renuntat la a-si cultiva stilul, feminitatea, eleganta naturala (cu alte cuvinte, genul de haina pe care o tragi rapid pe tine si nu te intereseaza cum arata, important e sa iesi rapid din casa!); femeile care se regasesc in tipologia aceasta sunt de cele mai multe ori mame, pentru care timpul si energia dedicate copiilor/ familiei face ca ele insele sa nu mai fie o prioritate…

      Pe langa asta, mai exista urmatoarea asociere stilistica: tipul acesta de jeansi baggy si cu talie inalta a aparut prin anii ’80-’90 si era purtat de absolut toata lumea (adolescente si femei, deopotriva); la inceputul anilor 2000 au aparut jeansii cu talie joasa (low rise), trend purtat (in principal) de adolescente si femei tinere, cu abdomenul ultra-plat. Asadar, daca erai tanara, sexy si cool, purtai modelul low-rise; oricine continua sa poarte jeansi cu talie medie sau inalta era trecuta de varsta adolescentei, cel mai probabil trecuta de 30 de ani (fusese in jur de 20 de ani prin anii ’80-’90) si, la fel de probabil, avea burtica. Vezi logica?

      Wikipedia mai da o informatie amuzanta. Scenaristii de la Saturday Night Live au facut la un moment dat o reclama in spiritul emisiunii, care spunea: „For this Mother’s Day, don’t give Mom that bottle of perfume. Give her something that says, ‘I’m not a woman anymore…I’m a mom!”

      • Dana says:

        Asa face mai mult sens. Dar imi pare o viziune trista, ca mamele nu se ingrijesc si ca nu mai sunt femei. Of, m-as apuca de studiat psihologia modei si mesajele subliminale pe care le transmite 🙂

        • Irina says:

          Da, inteleg ce spui… Cred ca e o chestiune culturala: fiecare societate gaseste denumiri unor piese vestimentare in functie de asocieri firesti pentru spatiul lor. In Franta, de ex, jeansii evazati (flared) se numesc path d’eph (de la „picior de elefant”), gecile biker/ de rocker, motociclist se numeste „perfecto” (era un brand original de geci din piele prin anii ’50, in care se imbracau Marlon Brando si James Dean), fustele petrecute (wrap, adica „infasurate”) sunt „portefeuille”… Tot in Franta exista 2 denumiri separate pentru salopete (combinaison – daca e vorba de o salopeta cu partea de sus ca o camasa, top sau decolteu la baza gatului; salopette – daca are bretele si plastron/ platca frontala). Noi imprumutam mult pe filiera SUA-UK 🙂

  2. 2
    Carmen says:

    Modelul „Stepped Hem” habar nu aveam cum se numesc, cu greu totusi le gasesc utilitatea sau frumusetea. E drept, nu ar fi un model care sa ma avantajeze si nici nu sunt o pasionata de moda ca sa imi iau blugi sau sa ii transform dupa momentul actual. Insa articolul mi-a placut mult de tot, informatii utile de stiut.

    Ce stii despre curentul recent, de a purta jeansi/pantaloni mulati sau nu, cu incaltari diverse insa musai glezna descoperita. Ma ia frigul cum le zaresc pe doamne/domnisoare/domni.

    • 2.1
      Irina says:

      Carmen, te referi la lungimile de pantaloni pana deasupra gleznei (jeansi sau pantaloni obisnuiti, de birou/ casual/ seara)? Daca da, nu e un curent nou, lungimea asta – se numeste 7/8, sapte optimi – se poarta de vreo 4 ani 🙂 Iar ideea nu e neaparat de a lasa glezna descoperita, ci de a pune in valoare o pereche faina de pantofi cu toc, niste tenisi colorati (tip New Balance) samd…

      • Carmen says:

        Da, la 7/8 ma refer, insa mai des am vazut cu pantofi/tenisi/adidasi relativ obisnuiti, nu cu pantofi eleganti sau mai deosebiti din punct de vedere estetic, nu stiam ca e de asa multa vreme, abia anul trecut si anul asta mi-a sarit in ochi.
        Multumesc frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.