E un barbat cu stil sau doar bine imbracat?

Tu, ca femeie si detinatoare de garderoba nesfarsita, poti face diferenta dintre cele doua enunturi? Simti ca exista vreuna? Ei bine, multi ar spune ca brandurile din garderoba sunt cele care fac diferenta: nu atat prin pretul etichetei, cat prin estetica lor, iar purtatorii preiau identitatea acestora. Insa ce credeti, oare brandurile definesc doar felul in care ne imbracam sau si perceptia a ceea ce stim despre stil?

In cazul garderobelor feminine, lucrurile par mai usor de transat. Noi, femeile, avem o paleta mai larga de optiuni (mai multe categorii vestimentare), un altfel de apetit de shopping, cautam in mod constant repere de stil si inspiratie, tinem la parerile colegelor, prietenelor, suratelor de acelasi gen cu noi, ne cultivam (aproape toate) filonul acesta al unei infatisarii agreabile si, in suficiente cazuri, indraznim sa incercam un trend, o chestie noua, un „ceva”.

mens-italian-style

La polul opus, barbatii au o varietate restransa a categoriilor vestimentare, cei mai multi au o latura conservatoare care ii impiedica sa incerce lucruri noi (blugi skinny? sacou roz? sosete no-show?), pragmatismul ii face sa mearga rar la cumparaturi iar atunci cand o fac se simt coplesiti (la fel ca femeile) de muntii de haine din magazine, ii amuza semenii lor – dandy moderni – care au facut din stil un scop in viata, vanitatea nu le cere saptamanal o noua pereche de pantofi, iar dispozitia nu le dicteaza sa poarte camasa in dungi si cu butoni in locul celei albe, simple. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca moda masculina pare sa evolueze mult mai lent decat cea feminina.

In plus, barbatii au mai inteles doua lucruri. Unu: multe branduri au devenit, in timp, parte a unui mare grup sau conglomerat din industrie, ceea ce inseamna ca toti si toate purtam cam aceleasi lucru – ceea ce poate insemna ceva sau nimic. Doi: ceea ce „politia modei” desemneaza drept „well-dressed” este, in general, o chestiune pur subiectiva, al carei reper se va modifica natural in timp.

1414064271196

Cu alte cuvinte, conceptul de a fi bine imbracat sau imbracat cu stil ne cere sa luam in calcul gusturile personale, chestie care e imposibil sa fie obiectiva. Fiecare avem propriile idei despre ce arata bine si ce nu.

Un barbat bine imbracat…

Are o eleganta discreta, fie ca se imbraca la costum sau intr-o tinuta de weekend. Este constant in stilul lui si nu face mari schimbari in garderoba, pe care o pot descrie drept clasica, simpla, cu piese versatile si de calitate. Este atent la felul in care se imbraca, nu va iesi prea mult in evidenta in multime insa este mereu o prezenta agreabila. Stie sa isi aleaga hainele si apreciaza importanta aspectului ingrijit, este receptiv la frumos fara sa fie dispus sa incerce orice chestie noua care apara in „moda”. In nici un caz nu se va transforma in paun. Culorile neutre si croielile simetrice sunt cele care domina in garderoba lui, indiferent de varsta.

ca1f7338-e29d-475a-92de-02a3a4019c24

Un barbat cu stil…

Iti va explica, mai intai, definitia conceptului de stil personal. Iti va spune ca e un mod de exprimare prin vestimentatie, ceea ce inseamna ca pentru el hainele sunt mai mult decat valoarea lor functionala.

Barbatul cu stil este foarte similar barbatului bine imbracat, dar are ceva in plus. Din cand in cand, va depasi limitele a ceea ce majoritatea considera clasic, practic, elegant. Va da dovada de creativitate, dar va stii sa faca diferenta dintre stil personal si moda. Stie ca moda este uneori confruntationala sau avangardista pentru ca asta e natura ei; moda incalca reguli de dragul spiritului de fronda, nu din necesitate; moda testeaza limitele bunului gust; moda ridica intrebari legate de frumusete, de masculinitate si feminitate, de locul si rolurile noastre in societate si in istorie. Moda, masculina sau feminina, poate fi un obiect statement (ceva spectaculos, cu enorm impact vizual) sau poate fi un detaliu.

Cand un barbat are stil, are grija sa aiba o nota de originalitate in vestimentatie. Nu il vei confunda niciodata cu vecinul de palier. Barbatul cu stil nu e neaparat vizionar, dar este mult mai receptiv decat barbatul imbracat bine, dupa repere clasice, si va purta culoare, va duce imprimeurile asortate la un nivel superior, se va accesoriza cu placere. Barbatul cu stil are o alta dexteritate stilistica. Va avea o garderoba mai bogata, dar pe care o gestioneaza bine. Stie ce ii place si stie ce i se potriveste.

alonso-header

Daca e sa fiu complet sincera, putini sunt barbatii pe care ii pot considera cu adevarat ca avand stil. Cunosc foarte multi barbati bine imbracati, chiar extrem de bine imbracati. Dar vorbim din nou de opinia mea personala, nu de o perceptie obiectiva a realitatii. Cine poate spune cu adevarat cine sunt barbatii cu stil si care sunt cei bine imbracati? Oricum, lumea modei si stilului masculin devine din ce in ce mai fluida, iar numarul barbatilor care pun pret pe aspectul si garderoba lor creste constant. Multi vor considera la nesfarsit ca garderoba este strict o chestiune de vanitate feminina. Dar nu ar fi fain, totusi, ca toti barbatii de langa noi sa devina acele prezente placute, cu aluri elegante si garderobe de invidiat?

Fotografii: pinterest.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

2 comentarii la acest post

  1. 1
    Eugen says:

    Un amalgam de idei. Nu vreau sa starnesc o polemica, dar cred ca putem transa subiectul la o cafea. Stilul este ca o amprenta numai atunci cand il recunosti ca apartinand acelui barbat. Asta inseamna ca trebuie sa il vezi in mai multe ipostaze. Bine imbracat, se poate observa inca de la prima vedere, chiar si unica intrevedere cu un barbat. Iar aici intra brandul, daca exista, sau doar mixul pieselor vestimentare.

  2. 2
    Ciprian says:

    Forte bine expuse ideeil stilului vestimentar barbatesc. Acum depinde de fiecare ce intelege prin stil si eleganta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.