Carti cu care iti construiesti biblioteca de moda (I)
Sa probezi o pereche de pantofi. Sa frunzaresti un numar din Elle. Sa urmaresti o emisiune despre stil la TV. Toate fac parte din universul modei, fiecare ne prind intr-o lume aparte. Cartile de si despre moda, desi nu ne oferi independenta fata de aceasta lume, ne inspira, ne provoaca sa avem o atitudine mai reflexiva si o perspectiva mai complexa fata de aceasta industrie, istorie si arta, ne dau detalii si structura, ne deschid usi, dau la o parte cortine si masti.
Pentru ca in ultima jumatate de an am ales si v-am propus lunar cate o carte interesanta sau frumoasa, astazi m-am gandit sa va sugerez cateva titluri importante – variate si alese pur subiectiv – pe care le recomand celor care vor sa isi construiasca o biblioteca despre moda. Criteriul principal de selectie a fost calitatea – si nu ma refer aici doar la imagini (unele dintre ele sunt atat de frumoase, incat le retii pe retina mult timp dupa ce ai inchis copertile), ci la continut, scriitura, abordarea subiectului.
Daca „September Issue” ne-a introdus in lumea Annei Wintour, aceasta lectura ne invita sa luam parte la ceea ce inseamna munca a opt editori de moda legendari din redactia Vogue. Interviuri fascinante si fotografii minunate, cu o introducere bine documentata cu semnatura lui Hamish Bowles, toate adunate sub forma unei carti cu adevarat somptuoase, care demonstreaza ca indiferent de rolul si pozitia stilistilor de moda, personalitatea editorului si creativitatea fotografului raman cele mai importante ingrediente pentru reusita unui shooting.
Deluxe: how luxury lost its lustre (autor: Dana Thomas)
O carte bine documentata si cu un stil narativ bine inchegat, care discuta istoria marketingului, francizelor si licentelor brandurilor de lux. Dana Thomas, fosta jurnalista pentru Newsweek si The washington Post, atinge subiecte cat se poate de diverse: de la produse contrafacute in China si vanzari de parfumuri, la povesti din spatele „cortinei” de la LMVH sau amintiri despre cumparaturi facute in buticul Dior din Avenue Montagne, pana la vizite in atelierele Hermes pentru a fi martora producerii unei genti Kelly sau descifrarea dorintelor celor mai bogati dintre bogati (parfumuri bespoke de la Patou, lenjerie intima made to measure de la Alice Cadoille si evident, o geanta Hermes din piele de crocodil Niloticus din Zimbabwe sau de Aligator Mississiepiensis din Florida). Un important capitol din carte este dedicat marilor conglomerate din moda (LMVH si Hermes) si schimbarilor din industria luxului din anii ’90.
Alexander McQueen: The Life And The Legacy (autor: Judith Watt)
L’enfant terrible. Geniu. Huligan. Vizionar. Alexander McQueen a fost denumit in multe feluri, pe cat de multe carti au fost scrise despre viata si legenda lui. Aceasta, scrisa de o Judith Watt, experta in istoria modei, vorbeste mai mult despre colectiile lui – de la cea de absolvire, de la Central Saint Martins, si despre ascensiunea din pozitia ucenicului de croitor din Savile Row, pana la cea finala, inspirata de Platon si Atlantida – si despre sursele lui de inspiratie, si mai putin despre biografia lui. Judith Watt foloseste fotografii nepublicate pana in prezent si franturi de povesti ale prietenilor apropiati ai lui McQueen, totul intr-o incercare de a realiza un portret intim si autentic.
The End of Fashion: how marketing changed the clothing business forever (Autor: Teri Agins)
Desi astazi poate parea depasita (cartea este scrisa in 2000) iar la momentul publicarii a fost primita cu reactii mixte (unora le-a placut enorm, altii au criticat-o intens), cartea jurnalistei de la Wall Street Journal vorbeste despre tot ce inseamna industria modei: de la retail la manufactura, de la marketing la branding, de la comert la creativitate. The End of Fashion include, de fapt, sapte eseuri superbe, face portretele catorva mari designeri americani (Isaac Mizrahi, Calvin Klein, Ralph Lauren), scrie despre moda din perspectiva de business, cultura si social, merge de la inceputurile Haute Couture din Franta pana la succesul pret-a-porter si explicatii despre natura consumatoarelor de moda.
Stylists: The interpreters of Fashion (autori: Anna Wintour, Sarah Mower, Raul Martinez)
Inca o carte de referinta, care trece in revista 16 dintre cele mai importante personaje din lumea modei – de la Carine Roitfeld si Grace Coddington, la Polly Mellen sau Carlyne Cerf de Dudzeele. Organizata sistematic si infrumuseta de un portofoliu extraordinar de fotografii (Richard Avedon, Annie Leibowitz, Steven Meisel), „Stylists” aduce lumina reflectoarelor pe cei care, de obicei, stau in spatele cortinei dar declanseaza trenduri globale sau propulseaza in cariera designeri si manechine. Este o carte-documentar despre estetica individuala, talent, fler, originalitate si, in unele cazuri, celebritate.
Grace: a Memoir (autor: Grace Coddington)
Pana la aparitia documentarului „The September Issue”, Grace Coddington a muncit in semi-anonimat la Vogue. Filmul documentar a marcat trecerea ei instantanee la statutul de persoana publica, aproape de celebritate. Scrisa cu umor si lejeritate – ba chiar, uneori, cu o nota de autoironie – , autobiografia ei vorbeste in egala masura despre cariera ei de model in anii ’60-’70, despre interactiunea cu Anna Wintour si Karl Lagerfeld, despre pisicile ei dar si despre cateva evenimente personale tragice (pierderea unei sarcini in luna a saptea, finalul carierei de manechina din cauza unui accident de masina, moarte surorii ei)… De-a lungul intregii carti, se simt doua fire conducatoare: unul este spiritul ei puternic, la fel de vizibil in scrisul ei precum rosul ca flacara al parului chiar si la 71 de ani, iar al doilea este sofisticata ei atentie la semnificatia vestimentatiei (nu doar la cine le creeaza, ci mai curand la ce inseamna pentru femei si cum schimba moda lumea in care traim).
100 ideas that changed Fashion (autor: Harriet Worlsey)
O scurta biblie a modei, care evita abordarea lineara a istoriei ei – va promit ca nu este, in nici un caz, soporifica! Jurnalista britanica Harrier Worlsey acorda cate o pagina dubla unor inventii precum micuta rochie neagra sau rochia alba de mireasa, genele false si colantii, tocul stiletto si gablonturile, sutienul si pernutele folosite la umerii sacourilor, costumul bikini si deconstructivismul grupului de designeri de la Antwerp. Pe scurt, autoarea trece in revista tot ceea ce purtam astazi fara sa le cunoastem originile si revine asupra unor miscari care au revolutionat moda (de la Op Art si Punk, trecand prin Glam Rock si New Look).
The Beautiful Fall (autor: Alicia Drake)
Povestea principala este prietenia, transformata apoi in animozitate, dintre doi designeri de geniu: Yves Saint Laurent si Karl Lagerfeld. Aparent, aveau multe in comun: amandoi nascuti in familii burgheze, amandoi arzand de dorinta sa ajunga la Paris, amandoi studiind moda, amandoi castigatori ai unor competitii internationale de moda. In incercarea de a face un portret fidel si obiectiv al celor doi, cartea se construieste pe sute de povesti si istorii „la prima mana”, care descriu in detaliu scena modei din anii ’70, dar si excesele si personalitatilor celor doi designeri.
Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!
Foto: www.books-express.ro
Ce listă lungă de cărți. Chiar căutam câteva cărți de modă să îmi măresc biblioteca și am dat peste articolul ăsta la fix 🙂
Cat costa cartile de fashion !
Si de unde le pot achizitiona?
Buna, poti intra pe books-express.ro, eu de acolo imi comand cartile de fashion. Au preturile afisate.