Fashion for Jewels: istorii, stiluri si designeri

Astazi am sa va scriu despre o carte cu povesti. Povesti despre bijuteriile create in ultima suta de ani, mai exact.

Cele mai multe carti despre bijuteriile mainstream incep cu creatiile lui Cartier si Fabergé, in perioada Edwardiana si se incheie cu creatiile de la final de deceniu ’40, eventual ’50. Cartea lui Carol Woolton, „Fashion for jewels: 100 years of styles and icons”, aduce povestea bijuteriilor pana in prezent. Un demers dificil, pentru ca in ultimii 50 de ani bijutierii nu s-au mai conformat unui singur stil, definitoriu si recognoscibil, ci s-au diversificat, s-au individualizat pentru a reflecta schimbarile economice, evolutiile sociale, influentele artei contemporane.

In introducerea cartii, Woolton – una din putinele autoritati in sfera istoriei bijuteriilor si editoare pentru Vogue UK – explica tema cartii: „originally, jewels were a symbol of wealth rather than of style, but over the last hundred years jewelry has become increasingly linked with fashion. […] Times may change and fashions come and go, but the eternal joy of a jewel resonates through the years.”

Fuziunea dintre bijuterii si moda, jocul dintre personalitate si istorie sunt cele care leaga toate capitolele cartii. Povestile se deruleaza firesc, curg dintr-un deceniu in altul, de la un stil la urmatorul…

Initial, inovatia fusese domeniul artizanilor sau a celor care creau bijuterii lipsite de valoare, materialele folosite pentru cele fine, pretioase le faceau prea scumpe pentru a fi legate de mode trecatoare.

Pe masura ce timpul a trecut, lucrurile s-au schimbat, iar astazi Piaget, Cartier, Chaumet, De Beers, Harry Winston sau Van Cleef & Arpels cocheteaza cu designul si tendintele, la fel si casele de moda couture – Dior, Chanel, Louis Vuitton.  Victoire de Castellane – careia in carte ii este dedicat un spread multicolor si este doar unul din exemplele de conexiuni dintre moda si bijuterii – reuseste sa interpreteze, prin corespondenta, creatiile exuberante ale lui Galliano sub forma unor inele colorate cu forme elaborate de fluturi, albine si buchete florale, a unor coliere cu flori carnivore din turmaline, opale, rubine, smaralde care se incolacesc pe lastari din email colorat in verde, galben si turcoaz.

Cele 39 de capitole descriu fie perioade (Belle Epoque, Post-War Classics, Art Nouveau), personalitati stilistice (The Dandy, Disco Queens, Pretty in Pastels, Bohemians, The Rock Star), directii din moda (Haute Couture, Animal Prints, Jewels into Fabrics, Colour Blocking, Tribal Glamour) sau momente social-mondene (The Cocktail Hour, The Red Carpet), fie se leaga de elemente stilistice (Fringes and Fastenings, Vintage, Punks Piercings and Pins, Magnificent Monochrome).

Foarte concise dar bine scrise, sectiunile reusesc sa sumarizeze istoria fiecarei miscari artistice sau stilistice in aproximativ patru pagini per capitol: pagina de deschidere este o fotografie dintr-o colectie vestimentara (cu tema similara cu cea a capitolului pe care il introduce), o alte pagina descrie contextul istoric, social si tendintele modei din acel moment, iar urmatoarele 2 pagini sunt profiluri ale unei case de bijuterii, a unui bijutier-creator sau  personalitate definitorie (artistica, mondena) pentru fiecare categorii, totul incadrat de fotografii extraordinare din arhiva Conde Nast si Sotheby’s, care creeaza senzatia unei supradoze de frumos vizual si cromatic.

Pentru mine, o parte din fascinatia cartii sta in detaliile istorice prezentate de Woolton, alese cu grija pentru a-mi oferi echilibrul perfect intre informatie de cultura generala si deliciu.

Un astfel de exemplu este istorioara despre decizia lui Louis Cartier de a nu-si expune colectia din 1925 alaturi de colegii de breasla, ci impreuna cu Lanvin, Worth si Callot in Pavillon de l’Elegance, in timpul Expozitiei de Arte Decorative din Paris. Un altul este cel despre Fulco di Verdura, ducele-creator de bijuterii pentru Coco Chanel, ale carui creatii erau inspirate de gradinile copilariei lui din Sicilia sau de cornisele Rococo de pe tavanul unui palazzo: brose in forma de scoici impodobite cu citrine, bratari somptuoase din aur in ale caror monturi in forma de rodii straluceau rubine si pietre de peridot, pandantive din diamante si ametiste in forma de zeitati romane sau pagane…

V-as mai putea scrie despre pasiunea lui Nicola Bulgari pentru monezi romane antice si cum a inceput sa le foloseasca drept pandantive, incrustate cu diamante si citrine. Despre felul in care casa milaneza Buccellati a transpus dantela delicata de Venetia si crosetul in bratari gravate cu „volane” aurii sau cum a imitat detalii din tablouri renascentiste in inele gratioase, cu safire briolette sau diamante cabochon. Despre Jean Schlumberger si extravagantele lui colectii pentru Tiffany, despre cum trateaza Lorenz Baumer flora si fauna in colectiile lui pentru Louis Vuitton sau despre cum craniile, liliecii si dragonii lui Shaun Leane, care insoteau creatiile lui McQueen, faceau referinta la bijuteriile de doliu din perioada victoriana, sau despre cele 23 de inele purtate zilnic de Karl Lagerfeld…

Fast-forward aproape o suta de ani si capitolele cartii desfasoara o armata de designeri contemporani si case de bijuterii de nisa: Hemmerle, Solange Azagury-Partridge, Diego Percossi Papi, Fawcz Gruosi , Marie-Helene de Taillac, Stephan Webster, Laurence Graff, Kenneth Jay Lane, David Morris, Pippa Small…

La fel de interesanta este urmarirea tendintelor sau momentelor punctuale din ultimul secol si reflectarea acestora in bijuterii. Cartea este plina de astfel de referinte: formele abstracte create de Andrew Grima si legatura cu sculptura moderna; contrastele si geometria renasterii miscarii Art Deco din anii ’70; colectiile „Go to Bed” potrivite tinutelor casual aduse de Christophe Decarnin la Balmain… Momentele de gloriei ale actritei Sarah Bernhardt sunt folosite drept pretext pentru bijuteriile lui Goerges Fouquet si Rene Lalique, iar fluturii imensi ai lui Joel Rosenthal sunt folositi drept referinta pentru fantastica lui expozitie din 2002 de la Somerset House, din Londra.

Dar pentru ca ne plac povestile cu happy ending, iata-l si pe cel al acestui articol. Un exemplar al luxoasei carti „Fashion for Jewels” intra in concurs din partea Books Express si, peste putin mai mult de o saptamana, va ajunge la una dintre voi.

Ce aveti de facut pentru a participa la concursul de la final de martie:

1. Intrati pe siteul Books Express, in oricare dintre sectiuni (de preferat in Lifestyle/ Stil personal/ Moda, dar nu obligatoriu).
2. Alegeti o carte care va place, dati-i un “like” si apoi partajati linkul pe pagina voastra de facebook.
3. Daca nu aveti cont de facebook, copiati linkul, reveniti pe StyleDiary.ro, in sectiunea de comentarii a acestui concurs si treceti-l aici.
4. Dupa “like” si “share”, reveniti pe StyleDiary.ro, in sectiunea de comentarii a acestui concurs si lasati-mi numele si linkul cartii care v-a placut, impreuna cu id-ul vostru de facebook (obligatoriu), numele, prenumele si o adresa de email functionala.
5. Daca va simtiti generoase, trimiteti linkul concursului catre prietenele si colegele voastre (prin email, pe un blog, pe facebook, twitter etc).

Concursul se desfasoara in perioada 27 martie – 3 aprilie inclusiv, iar castigatoarea cartii va fi aleasa prin random.org si anuntata joi, 4 aprilie (prin email, individual, si oficial pe blog). Pentru ca imi doresc sa fie un concurs corect pentru toata lumea, voi considera drept o singura intrare comentariile/ linkurile venite de pe acelasi IP, chiar daca trimise sub identitati diferite.

Va tin pumnii!

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Sursa foto: randomhouse.com; carolwoolton.com; thejewelleryeditor.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

35 comentarii la acest post

  1. 1
    Ana-Maria B says:

    http://www.books-express.ro/book/9782080200730/The-Parisian-Guide-to-Chic.html The Parisian Guide to Chic e preferata mea.
    Ana-Maria Bidica (pe facebook anamaria.lucacela)

  2. 2
    Alexandra Negoita says:

    http://www.books-express.ro/book/9782759404711/CFDA-Designers-at-Home.html

    Alexandra Negoita
    CFDA Designers at Home <3

  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
    tania_s says:

    Stoica Silvia Tatiana

    Fashion for Jewels 🙂

    http://www.books-express.ro/book/9783791344843/Fashion-for-Jewels.html

    id fb stoica tania

  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
    Mihaela Teodorescu says:

    Eu am ce am cu Valentino si ale sale rochii couture 🙂
    http://www.books-express.ro/book/9780847831722/Valentino-Themes-and-Variations.html

    id-ul de facebook e Mihaela Teodorescu, iar mailul este mihaela.teodorescu@ymail.com

  16. 16
  17. 17
  18. 18
    Evelyn says:

    http://www.books-express.ro/book/9781841506487/Critical-Studies-in-Fashion-and-Beauty-Volume-One.html
    Barascu Evelyn ( pe facebook e Evelyn Barascu)
    Critical studies in fashion and beauty vol. one

  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
    Andreea O says:

    100 years of Fashion Illustration – una din cartile mele preferate <3 http://www.books-express.ro/book/9781856694629/100-Years-of-Fashion-Illustration.html
    FB id: Andreea Olaru

  25. 25
  26. 26
  27. 27
    Andra Trita says:

    Cartea se numeste: ”Things a woman should know about beauty”

    http://www.books-express.ro/book/9781853756412/Things-a-Woman-Should-Know-About-Beauty.html

    Facebook: Andra Elena Trita
    e-mail:andratel@yahoo.com

  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.