Armani Privé si Chanel: glam chimic si neo-pasteluri

Doua prezentari haute couture au marcat saptamana modei: futurista, in culori metalizate la Armani Privé si, la antipod, aluri juvenile si tente rozalii la Chanel.

Show-ul Armani Privé, place Vendome.  Toata lumea se astepta la linii clasicizate si aluri serioase. In mod surprinzator, ultima colectia Armani Privé a schimbat complet partitura.  Manechinele pareau iesite din epoca Cardin Evolution, futuriste, new wave, lunare, iar tinutele potrivite pentru turneul lui Lady Gaga.

 Armani Prive primavara-vara 2011

 Armani Prive primavara-vara 2011

Stranietatea lor pare extrema pentru estetica lui Armani, dar cu toate acestea degaja o forta si o fotogenie impresionanta.  Stralucirea materialelor, irizate, metalizate, fluide, nuantele care se metamorfozeaza din gri inox la verde inchis ca mercurul, rujurile mate violete pe buzele ornate la comisura cu un cristal sangeriu sau indigo – toate participa la aceste creatii cu linii minimale, aproape ergonomice.

 Armani Prive primavara-vara 2011

Armani Prive primavara-vara 2011

Este, de altfel, o colectie perfecta pentru revistele de moda, dar mai putin evidenta pentru cliente. Nu ma indoiesc ca, in urmatoarele saptamani, la sedintele sur rendez-vous, acestora din urma li se vor propune versiuni mai comerciale, probabil lipsite de palariile lui Philip Treacy.  Magia functioneaza la fiecare look nou, la fiecare taietura executata impecabil, cu fiecare taior decupat parca din metal, la fiecare pas facut pe sandalele cu cristale rosii si satin lucios. La final, ramai cu senzatia ca aceasta colectie halucinanta ar fi putut face parte din Metropolisul lui Fritz Lang.

La doi pasi de Place Vendome, pe rue Cambon, Chanel a prezentat o colectie ale carei creatii vor fi in curand fotografiate la nuntile din Marea Britanie si la balurile din Monaco.  Lagerfeld a explicat sursa inspiratiei – un portret pictat de Marie Laurencin in 1923, pe care domnisoara Chanel nu a vrut sa il mai cumpere. Paleta cromatica face referinta la acel tablou, la fel si rochiile cu talie coborata. Fetele au un aer de caprioara, cu ochii subliniati de eyeliner, cocuri delicate de balerine si panglici negre innodate sub barbie si la ceafa. Pana si atmosfera e pastel, broderiile sunt cusute din praf de bomboane fondante, tesaturile in culori glaciale sunt luminoase si delicate, totul scanteieaza.

Chanel Haute Couture primavara-vara 2011

 Chanel Haute Couture primavara-vara 2011

 Chanel Haute Couture primavara-vara 2011

Fuste gratioase din sifon cu franjuri, prinse de solduri cu esarfe, sacourile butonate auster, tricouri adolescentine din tulle brodat, pantaloni drepti purtati pe sub tunici, balerini satinati cu barete de plastic transparent si o paleta de griuri fumurii, roz blush si alte culori pudrate – Lagerfeld a reusit o colectie memorabila, care recreaza Balerina impresionista ale lui Degas, imbracata in tulle roz si care demonstreaza ca stilul Chanel nu imbatraneste ci, din contra, intinereste.

 Chanel Haute Couture primavara-vara 2011

 Chanel Haute Couture primavara-vara 2011

Fotografii: style.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.