Easy like a Sunday morning #40

Toamna pare sa fie deja aici, desi ne amageste cu zile calduroase, tihnite. Poate e un fel de a ne invata un „ramas bun”, poate e doar un fel de a ne spune „savurati totul, pana la final”.

Pentru mine, toamna incepe cu o rutina noua, cu idei si proiecte noi, cu oameni noi in jurul meu. La fel ca vremea, care se schimba treptat dar simtitor, imi schimb si eu ritmul, perspectivele si privirea, culorile purtate, propriul interior. Totul cu blandete si dulceata – astea sunt cuvantele cu care (imi) asociez toamna -, ca gustul unei pere coapte si zemoase, pe un pat de ciocolata calda topita.

Pe voi la ce va fac sa va ganditi primele saptamani de septembrie? Ce schimbari faceti? Cum va „impaturiti” vara?

O carte
~ Arta de a cere, de Amanda Palmer

Amanda Palmer este un personaj controversat (daca vreti sa aflati mai multe despre ea, cititi-i biografia de pe Wikipedia). La fel este si cartea ei de debut, „Arta de a cere: cum am invatat sa nu-mi mai fac griji si sa-i las pe ceilalti sa ma ajute”. De fapt, cartea e un ghem de lucruri: partial autobiografie, partial manual de self-help, partial manifest al artei si personalitatii ei, partial blog, partial eseu, partial poem, partial scrisoare deschisa, partial notite facute pe un Post-it sau pe spatele unor chitante, partial scrisoare de dragoste, partial „du-te dracului”. Este o supra-explicatie si continuare a discursului ei pentru TED (are peste 3 milioane de vizualizari, by the way). Cartea este un discurs scris, prin care transmite iubire, tristete, optimism, indrazneala, fericire, libertate de expresie.

amanda

Si, cu toate astea, Amanda Palmer nu este genul care sa placa tuturor sau oricui. Cum faci sa iti pui deoparte propria parere despre Amanda, sa ramai obiectiv si sa parcurgi cartea strict pentru continutul ei? Impartialitatea e dificila, la fel cum sunt intrebarile pe care le ridica femeia asta. Cum ceri, fara sa simti ca cersesti? Cum accepti ce ti se ofera, fara sa te simti umilit sau inferior? Cum iti gestionezi propria vulnerabilitate? Cum transmiti empatie, cum intelegi corect un refuz? Cum si cand ajungi sa simti ca dragostea si simpatia iti pot fi oferite in milioane de forme, de la bani pana la o canapea pe care sa dormi, intr-un oras necunoscut; de la un tampon absorbant pana la multimea de fani care te sustine pe brate, literalmente…?

„Arta de a cere” este publicata de editura Vellant, o puteti cumpara aici.

„In mare parte, am invatat multe despre a cere.

Aproape fiecare contact uman se reduce la actul, chiar arta, de a cere.

Actul de a cere este, prin el insusi, celula de baza a oricarei relatii. In mod constant si uneori indirect, de multe ori tacit, cerem ceva unul altuia – sefinlor, partenerilor de viata, prietenilor, angajatilor nostri – pentru a construi si mentine relatiile cu cei din jur.

Vrei sa ma ajuti?
Pot sa am incredere in tine?
Imi vei trage clapa?
Esti siiigur ca pot avea incredere in tine?

Iar atat de des, in subtext, aceste intrebari apar din dorinta umana fundamentala de a sti: „Ma iubesti?

Un blog
~ A Life In Progress

Krista O’Reilly este dureros de sincera. Am descoperit intamplator blogul ei, A Life in Progress, iar lectura lui m-a ancorat pentru mai bine de o ora. Texte cursive, inteligente, pe alocuri triste dar, mai ales, pline de adevar, curaj, sinceritate si autenticitate. Atinge si diseca, din propria perspectiva, subiecte tabu: mediocritatea, auto-suficienta, familia, depresia. Va invit sa il cititi aici.

Un film
~ Bridget Jones insarcinata

Bridget este unul din personajele mele preferate: discursurile ei gafante in public, eterna ei lupta cu kilogramele si fumatul, grupul de prieteni mereu ametiti si cu replici haioase, adorabilele liste de hotarari luate de Anul Nou („will not fall for any of the following: alcoholics, workaholics, commitment phobics, people with girlfriends or wives, misogynists, megalomaniacs, chauvinists, emotional fuckwits or freeloaders, perverts…”).

Bridget revine: are 43 de ani, este ceva mai impacata cu propria persoana, cu o cariera de (relativ) succes (atat cat poate avea Bridget), in continuare singura si inconjurata de prieteni. Intra in scena Patrick Dempsey (purtator al unui destul-de-fals accent britanic) si Colin Firth (relatia dintre Mark Darcy si Bridget evident nu a functionat, hai sa suspinam la unison). Filmul este deja pe ecranele noastre, este minunat pentru o duminica dupa-amiaza: un reminder ca nu suntem obligate sa avem „totul”, sa fim perfecte sau sa ne conformam societatii pentru a a ne bucura de tot ce poate oferi viata. Trailerul, mai jos.

Shopping
~ Stefanel toamna ’16

Mai boema ca in alti ani, dar la fel de eleganta, comoda si luxoasa: asa pot descrie colectia de toamna Stefanel, recent introdusa in magazine. E o dovada ca, uneori, trendurile merita urmate, alegandu-le pe cele cu potential de anduranta, de atemporalitate. Culorile naturale si nuantele autumnale – un bej calm, caramel si oranj terracota, ciocolatiu si visiniu stins, kaki si galben ocru, turcoaz intunecat punctat de alb si griuri deschise – le fac usor de asociat multor altor palete cromatice.

stefanel-fw2016-17-julia-stegner-campaign-look-01

Pentru mine, punctul forte il reprezinta cateva piese perfecte pentru sezonul acesta intermediar (nici vara, nici toamna): rochii si bluze din matase, pantaloni de tip pijama, tricotaje fine cu broderie jaquard, rochii din mohair subtire cu desene florale, detalii din dantela, imprimeuri geometrice si texturi grafice. Adaugati la acestea unele dintre cele mai reprezentative croieli ale sezonului – pantaloni foarte largi si/ sau cu talia inalta, helanci minimaliste, fuste tricotate cu grafisme colorate, veste lungi (duster) moi, poncho-uri din lana, cardiganuri din lurex, genti superbe din piele intoarsa si cele mai frumoase esarfe si pulovere din casmir -, si tabloul de toamna Stefanel e complet. Cand aveti vreme, trageti o fuga pana in magazinele din Piata Romana sau Bucuresti Mall, printre alte locatii.

Locuri
~ Ana Baking in Bucuresti Mall

Recent deschis, Ana Baking e un loc incantator. Meniul de bistro, suficient de diversificat (supe delicioase, salate usoare, paste, quiche-uri savuroase, sandwich-uri, omlete), vine sa completeze patiseriile excelente si produsele de brutarie. Adaugati la asta un design interior care aminteste de cafenelele new-yorkeze (pasionatele de Instagram vor vrea neaparat sa fotografieze gresia cu dale albe-negre, vezi hashtag #ihaveathingwithfloors), muzica in surdina, spatiul si fotoliile catifelate numa’ bune pentru discutii intime, ca sa vreti sa va opriti aici, pentru o pauza din tura de shopping in Bucuresti Mall.

13921057_1379951612019284_912997377349456383_n

O reteta
~ Tarte cu pere caramelizate si gorgonzola

Pentru ca tot vorbeam despre pere la inceputul postului de azi… Am descoperit o reteta absolut delicioasa, in care se imbina perfect gustul copt al perelor, dulceata totala a caramelului si intensitatea cremoasei branze gorgonzola. Daca nu aveti chef sa va chinuiti cu aluatul, recurgeti la cateva felii de paine prajita, pe care aranjati feliile de pere, le presarati cu branza, miere si nuci. Aveti aici reteta completa.

peartart-1

Evenimente
~ Let’s do it, Romania

Am participat deja la editiile anterioare si, va spun sincer, sentimentul de a fi contribuit cu adevarat la o realitate, la o cauza buna si imediata, este fantastic. Pentru mine, Let’s do it Romania e genul acela de gest mic individual, care multiplicat exponential ajunge sa miste muntii. In cazul de fata, muntii de gunoaie.

slider

Sambata urmatoare, pe 24 septembrie, aveti ocazia sa faceti curatenie pentru Romania. Aveti ocazia nu doar sa va revoltati ca ne lasam sufocati de mizerie si proasta crestere, ci sa faceti ceva concret. Nu vi se cere altceva decat timp (actiunea are loc intre orele 9-15) si o minima organizare (sa va formati propriul grup sau sa va alaturati unuia). Aveti aici toate informatiile. Haideti!

~ „Tendintele toamnei 2016”, la Style Conversations

Better later than never, nu-i asa? 🙂 Sambata, 1 octombrie, va invit sa discutam despre sezonul care tocmai debuteaza: ce schimbam si ce adaptam stilistic, cum integram noile lungimi, croieli si culori in garderobele noastre actuale, ce inseamna noul retro mix, cum purtam catifeaua si suprapunerile, care sunt piesele care merita reperate in magazine… Ca de obicei, va puteti rezerva locul scriindu-mi la inscrieri(at)imagematters(punct)ro; vor fi disponibile 22 locuri, iar participarea este 90 lei/ persoana. Tot ca de obicei, ne vom intalni la Stefanel Concept Store, in Piata Romana 3, la ora 11. Ati aflat si despre abonamentele Style Diary?

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    Alice says:

    Sper sa te văd curând în juriu la „Bravo, ai stil!”. Mă tot gândeam ce-I lipsește emisiunii. Sau cine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.