Perioada reducerilor: idei bune, idei proaste (II)

# O cumpar acum; mai tarziu voi regreta ca nu o mai gasesc un magazin. E o idee buna?

Oh, ce tensiune! Vanzatoarea va spune ca e „ultima”, ati cautat si gata, v-ati pierdut capul! Ah, in plus, mai vedeti o clienta proband aceeasi bluza, aceiasi pantofi, acelasi mantou si aaaah, nu se mai poate, trebuie sa il cumparati!

Perioada reducerilor: idei bune, idei proaste (II)

Respirati adanc de cateva ori si ascultati-va vocea interioara. Aveti neaparata nevoie de haina sau accesoriul respectiv? Aveti acasa ceva similar? Va vedeti iesind din magazin fara sa il fii cumparat? Vreti sa il mai probati o data, dar pastrandu-va cumpatul? Bun, gata cu panica.

Daca tineti neaparat, cumparati piesa cu pricina. o idee buna e sa o probati in liniste acasa, sa cautati sa construiti cateva tinute diferite si timpul va va spune daca a meritat cheltuiala.

# Am chef sa imi cumpar o chestie pe care nu as lua-o in mod obisnuit. E o idee buna?

Euforia soldurilor (senzatia de vanatoarea, anticiparea, gloata) poata face atragatoare o haina la care nu v-ati fi uitat de 2 ori, in conditii normale. Da, avem dreptul sa ezitam, sa avem dileme, sa dorim ceva nou. Dar… exista ezitari si ezitari.
1. putem ezita in fata unei culori sau unei croieli neobisnuite, neprobate pana acum. E ocazia sa o incercati.
2. putem ezita in fata unei piese „coup de foudre” care, din nefericire, nu e nici in masura potrivita, nici in stilul nostru, nici intr-o lungime sau culoaee flatanta. In acest caz ne pastram capul pe umeri. O pereche de pantofi care va strang vor ramane mereu incomozi; un sacou cu umerii prost rascroiti va „cadea” intotdeauna urat; o fusta deja sifonata pe umeras va fi o catastrofa o data imbracata…

Perioada reducerilor: idei bune, idei proaste (II)

 # Cumpar pentru la anul sau pentru sezonul urmator. E o idee buna?

Raspunsul nu e simplu la aceasta intrebare.

Pe de o parte, daca obiectul ales se incadreaza in categoria celor care se demodeaza greu (a se citi: nu face parte din tendintele momentului), este facut dintr-un material de cea mai buna calitate, isi gaseste usor locul in garderoba, il puteti purta si in acest sezon samd, atunci da, este o idee buna.
Pe de alta parte, s-ar putea ca acesta sa fie pentru voi doar un pretext, un fals argument. Ce preferati: sa va incarcati cardul cu inca o cheltuiala sau sa va abtineti inca 2 saptamani? Traim intr-o societate de consum, care ne impinge sa ne dorim lucruri in permanenta, acum, pe loc. Mie personal imi e greu sa anticipez dorintele, gusturile, stilurile care ma vor emotiona in iarna urmatoare. Altfel, as avea dulapul plin de cutii si umerase cu prostii…

Perioada reducerilor: idei bune, idei proaste (II)

 # Imi fac plinul de haine basic. E o idee buna?

Da, cu conditia sa nu va cumparati acelasi pulover negru pe care il mai aveti in triplu exemplar in garderoba.
Da, daca v-ati hotarat sa investiti intr-o piesa de calitate (o geanta frumoasa pentru fiecare zi, un trench pentru la primavara si toamna, un bluzon din piele, o pereche de cizme inalte din piele, un mantou din stofa, un pulover din casmir, o rochie sau un sacou facute pe comanda).

De fapt, recomandarea mea finala este sa gasiti echilibrul intre achizitiile longevive, de calitate, cu potential de „clasic”, si cele care sunt „gura de aer proaspat” intr-o garderoba in stare vegetativa. Indrazniti sa fiti curioase, indrazniti sa probati lucruri noi, intrati in magazine in care nu ati fost pana acum. Obisnuiti-va cu noul, macar vizual- dar n-am zis sa va cumparati cizme turcoaz cu franjuri si o blana artificiala roz, ok?

E randul vostru sa imi spuneti: aveti o strategie in perioada reducerilor? sunteti rezonabile sau impulsive? Va consuma dorinta de a va cumpara haine noi sau ramaneti indiferente la etichetele rosii?

Fotografii: pinterest.com

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

5 comentarii la acest post

  1. 1
    Sabina says:

    Draga Irina ,

    Marturisesc ca in perioada reducerilor merg destul de des in magazinele pe care le frecventez si in timpul anului. Dupa ce am fost la cursul tau mi-am dat seama ca multe din hainele pe care le am nu imi fac favoruri prea mari 🙂 ci mai degraba ma patratesc, m-am hotarat sa fiu disciplinata in materie de achizitii. Asa ca pe lista mea de reduceri se afla: o haina de piele, o pereche de blugi, o fusta cu paiate decente si o camasa alba de calitate. Optional si o geanta simpla cognac 🙂

    Cu drag ,
    Sabina

  2. 2
    claudia says:

    Imi este mult mai usor daca evit magazinele in perioada reducerilor…Poate si pentru ca sunt convinsa ca acea camasa alba, perfecta, de care am nevoie (plus inca vreo doua alte lucruri), nu o voi gasi niciodata la reduceri.Nu cumva lucrurule deosebite, adica exact acelea care ne ajuta la construirea unui stil foarte personal, sunt primele care se epuizeaza (deci nu ajung niciodata sa fie reduse)???

    • 2.1
      Irina says:

      Claudia, interesanta intrebarea ta! Nu am cum sa iti dau un raspuns categoric – da sau nu – , din simplul motiv ca eu am gasit la reduceri piese deosebite: o geaca de piele impecabila, un trench perfect croit, jeansi care imi veneau foarte bine si de foarte multe ori incaltaminte excelenta (a se citi o pereche de escarpeni negri din piele intoarsa, cizme inalte simple…)

  3. 3
    Teodora says:

    la reduceri incerc sa cumpar piese basic, in special cele pe care stiu ca le distrug destul de repede (adica bluze albe pe care sa am din nou ocazia sa insir multe cafele). incerc sa imi cumpar piese care nu si-ar justifa prezenta in garderoba mea daca ar fi achizitionate la pret intreg. sezonul acesta imi doream foarte tare o fusta de paiete, dar nu ar fi fost o idee buna sa o cumpar full price, caci nu am cum sa o port prea des. reducerile sunt un moment in care imi satisfac un moft anume 🙂

  4. 4
    Mariana says:

    In vacanta eu nu ma conectez la tehnologie, asa ca acum intorcandu-ma la viata cotidiana am recuperat toate textele tale de inainte si dupa sarbatori . M-au bucurat sa constat ca sugestiile tale au fost aceleasi cu faptele mele.
    Am ‘incercat’ si reducerile doar pentru ca imi doream un palton pe care n-as fi vrut sa platesc suma intreaga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.