Pot sa (mai) port bejul camel?

Nu mai demult de 3 ani, atunci cand Hannah McGibbon propunea o colectie declinata doar in nuante de caramel, caffe latte, ruginiu si capuccino, bejul camel era culoarea vedeta a toamnei.

Astazi, a depasit toate predictiile fashion, s-a instaurat bine in garderobele noastre, iar in moda strazii si-a gasit propria expresie stilistica, departe de declinarile artificiale sau saptezeciste.

Ca sa scapam de aura demodata a bejului camel, ar trebui sa renuntam la dress code-urile cu aer retro si business, in favoarea unor constructii mix & match indraznete. Aveti senzatia ca bejul camel este o nuanta care trebuie luata in serios? Nu, nu, nu, suporta bine o doza de fantezie si modern!

In practica, aveti de ales intre a privi fotografii cu Faye Dunaway tanara (in perioada Thomas Crowne Affair si Bonnie & Clyde), a studia reclamele MaxMara si a va inspira din fotografii de pe Pinterest.

Ii puteti adauga o tusa de culoare pretioasa (bejul camel se potriveste de minune cu rosul vermillion, galbenul mustar, violetul cardinal, verdele smarald, bleu ciel, albastru indigo si gri elegant), chiar fluo (desi nu se mai poarta) si mai ales animal print.

Puteti merge in directia tinutelor neo-sport luxos, cu un mantou masculin oversized si o pereche de Conversi – asta asa, pentru ca tot vorbeam de stilul efortless zilele trecute… In sfarsit, fanele stilului boho rock ar trebui sa mizeze pe tandemul piele neagra/ animal print si bej camel (rochie, pulover, fusta, pantalon, mantou – una din ele).

Pe de alta parte, daca sunteti in tabara „forever Beige” , daca sunteti genul care, de cate ori vedeti o helanca bej intr-un magazin, va spuneti „pot sa o port!”, va atrag atentia! Nu este chiar asa usor de purtat. Bejul, chiar si cel camel, este o culoare pretentioasa. Este suficient ca croiala sa fie prea simpla, textura banala sau sa lipseasca accesoriile, pentru ca intreaga tinuta sa fie o catastrofa.

Bejul camel nu trebuie luat a la lettre, nu trebuie abuzat si nu trebuie purtat in formula clasica. Bref: trebuie actualizat.

Nu, mantoul camel NU va va imbatrani cu zece ani, daca evitati lungimile bizare si croielile mult prea masculinizate. Nu va va imbatrani daca ii adaugati piese neasteptat de moderne. Puteti purta o camasa din denim si o fusta din triplu voal rosu-caramiziu, cu botine inalte si toc gros. Daca mantourile vi se par prea clasice, alegeti directia capelor – da, inca se poarta; nu, nu ii veti face concurenta lui Batman. Dar sunt imposibil de imbracat daca purtati genti-banduliera sau de umar.

Nu, o bluza bej camel NU va face sa pareti palida, cu o mina obosita si nu va transforma intr-o profesoara de latina, conservatoare si rigida. Alegeti nuanta de bej-camel in functie de pigmentatia voastra sau, daca habar nu aveti sa faceti asta, compensati cu un fard de obraz roz piersica. In plus, dopati tinuta cu alte nuante dulci autumnale – cele ale frunzelor de toamna, ale muschiului, ale soarelui de dimineata. Pentru indraznete: schimbati bluza matasoasa cu un top din piele bej-camel.

Nu, puloverul si helanca bej-camel NU transmit sindromul de „fata batrana”. Mai ales daca tricotajele sunt de calitate si contin fire de casmir, sau daca evitati sa le purtati in tinuta monocroma (cu alte nuante de bej sau cu marouri sinistre). In schimb, incercati o fusta alba, un pantalon gri sau unul in carouri visiniu-bleumarin, un pantalon sau o fusta din piele sau, pe deasupra, un fular cu imprimeuri etnice sau alte carouri ecosaise. In privinta accesoriilor, va recomand un mega-colier cu pietre colorate sau cu zale aurii mate, sau niste bratari aurii, mari si multe!

Nu, bejul camel NU este batranicios. Este o nuanta blanda, feminina, calda. Poate sugera rafinament, lux, eleganta, mai ales cand este cuplata cu linii simple, clasicizate si face parte dintr-o tinuta cu stil.

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Fotografii: pinterest.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

7 comentarii la acest post

  1. 1
    oana says:

    nu pot sa spun decat ca acest articol mi-a amintit de ce iubesc bejul camel si mi-ai dat ponturi despre cum sa il port. multumesc

  2. 2
    dana says:

    Buna Irina,
    Pot sa mai port pantaloni scurti dupa 30 ani. Ma refer la modelul de pantolni scurt din stofa, piele care sa fie purtat cu dresuri groase. mai merge asa ceva sau e demodat…eventual pt o tinuta mai office casual ….sau la o plimbare!

    merci!

  3. 3
    nicole says:

    te-am descoperit intamplator, insa revelatia a fost cu atat mai mare………… de mult doream sa-ti multumesc pentru existenta acestui blog, pentru faptul ca asteptarea unui post este atat de placuta, iar bucuria lecturii nu are margini, multumesc pentru faptul ca aprecierile celorlati fata de tinutele mele, ti se datoreaza, multumesc sa spargi rutina de cele mai multe ori mohorata, ca ne „sacralizezi” valorile vestimentare intr-o perioada de „profanare” a consumului, ca ne inveti cum sa punem in valoare ceva uitat de noi printru-un sertar, ca ne insufli legile bunului gust si nu in ultimul rand ne reamintesti sa fim femei ….deci, multumesc si jos palaria in fata a tot ce reprezinti TU!

    • 3.1
      Irina says:

      Draga Nicole, comentariul tau a compensat toate sutele de posturi cu zero comentarii si toate serile in care m-am gasit fara inspiratie in fata ecranului de calculator! Pentru mine este o bucurie imensa, cat un Everest si cat drumul pana la Luna si inapoi, cand primesc astfel de semne de apreciere, dar mai ales de existenta a unor femei al caror suflet, educatie si standarde se ridica peste glitter, artificialitate, consumerism si poleiala. Multumesc, multumesc, multumesc!

  4. 4
    Blandiana says:

    Ce revelatie, Irina draga! Cate idei minunate si moduri de asortare de care am uitat sau la care nici nu m-as fi gandit! Iti multumesc ca ne inveti si ne reamintesti sa fim feminine si niciodata banale 🙂 Te pup

  5. 5
    Rox says:

    draga Irina, blogul tau m-a insotit de-a lungul anilor. il citesc de multi ani , de cand incepusei sa scrii aici. apoi nu stiu din ce motive nu m-am mai conectat. l-am redescoperit de curand cu mare placere! imi place eleganta stilului tau de scris care se imbina f frumos cu eleganta in stil pe care o propui. comentez in dreptul acestui articol deoarece am primit de ziua mea un superb palton din casmir max mara (un vis implinit!) de o culoare intre light-bej si light gri. este de-a dreptul splendid si eu l-am ales din magazin. articolul tau ma ajuta sa gasesc combinatii frumoase si sa nu raman in sfera clasica. salutari !

  6. 6
    Rox says:

    am recitit si nu stiu cat de coerenta am fost dar sper ca ai inteles 🙂 ador bejul, in special puloverele calde din casmir, am cateva bucati 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.