De la Nike, pentru toate femeile

La modul general, nu ai ce sa le reprosezi celor de la Nike cand e vorba de felul in care se raporteaza la femei. Este brandul care in mod constant promoveaza imagini ale unor femei uimitoare, extraordinare, rezistente, capabile, pline de vigoare si energie. E suficient sa urmariti filmuletul de mai jos sau sa cautati vreuna din campaniile de advertising din ultimii ani. O simpla cautare pe Google cu „Nike women” va face sa infloreasca pe ecranul vostru imagini cu femei nu doar atletice sau tonifiate, ci si aprige, femei care isi transforma asa-zisele defecte fizice in calitati. Sunt imagini care inspira, motiveaza, dar mai ales redefinesc notiunile traditionale ale feminitatii si ale felului in care femeile se raporteaza la propriul corp.

Este adevarat, produsele Nike nu sunt ieftine, dar sunt create destept. Incaltamintea si imbracamintea lor se bazeaza pe un design avansat si fibre inovatoare, menite sa se alieze in primul rand sportivei din tine, abia apoi sa se inspire din tendinte.

Pana de curand, singura chestie care pana de curand lipsea din campaniiile Nike era diversitatea morfologiilor corporale feminine. Toate femeile din campaniile lor aveau corpuri conventional-atletice, pe a caror silueta se muleaza minunat o pereche de colanti fluorescenti marimea S. Iar problema majora a celor care depun efort fizic serios – sanii, atunci cand depasesc cupa B – lipseau din peisaj. Iar cand spun efort fizic serios, ma refer la CrossFit, HIIT, alergare.

Pana de curand, spuneam. Pentru ca de la un punct incolo, Nike a inceput sa posteze pe Instagram fotografii ale unor modele plus-size, purtand noul lor model de sutien, Pro Hero High Support. Daca textele care insotesc fotografiile sunt educative si vorbesc despre alegerea corecta a sutienelor sau despre faptul ca una din 4 femei poarta marimea gresita, ele promoveaza si reflecta o mult mai mare diversitate de siluete. Mesajul esential este, de fapt, ca sportul este pentru toata lumea.

nike1
nike3

Am fost curioasa sa aflu care e situatia la noi, asa ca am facut doua demersuri: 1) un sondaj rapid in randul prietenelor si cunostintelor mele care merg frecvent la sala si 2) o vizita in cel mai apropiat magazin Nike, in Bucuresti Mall.

Demersul nr. 1 s-a soldat cu cateva concluzii rapide. Cele mai multe dintre femei nu isi cumpara, din pacate, un sutien special pentru orele de sport; ajung sa poarte sub tricou acelasi sutien pe care il imbraca in dimineata respectiva. Cele care isi achizitioneaza totusi unul, tind sa il poarte multi ani, chiar daca s-a uzat. Posesoarele de cupe C, D, DD sau peste se plang ca trebuie sa isi inghesuie sanii in bustiere care le aplatizeaza bustul sau in sutiene sport care le sunt mici.

Demersul nr. 2 a rezultat intr-o veste buna. Nike comercializeaza si la noi sutienul Pro Hero, in toate cele 3 variante (light, medium si high support), marimile merg de la 85C/D pana la 100F, iar pretul este de 289 lei. Spre deosebire de site, in magazin sutienul se gaseste doar in varianta de culoare neagra, but that’s ok, zic eu.

nike2

Dupa ce mi-am anuntat prietenele de Nike Pro Hero, am pus cap la cap cinci sfaturi legate de sutienele sport – pentru cele dintre voi care iau in serios sanatatea sanilor lor, nu doar aspectul exterior. Asadar…

1. Cand probati un sutien sport, ar trebui sa il simtiti mai „stramt” decat sutienul pe care il purtati in mod obisnuit. E normal, materialul sutienului se va relaxa putin in timp. In marimea corecta (ca circumferinta si cupa), bustul se va aseza in cupa pre-formata, iar cusaturile sunt imediat sub linia sanilor.
2. Un sutien sport de calitate are dimensiunea data si de cupe, in loc de a fi doar in marimi generalizate tip S, M si L. Alegeti aceeasi dimensiune de cupa pe care o purtati la sutienul vostru obisnuit; sutienele ale caror cupe depasesc C vor avea bretele mai late, sustinere ridicata si banda laterala mai inalta, foarte apropiata de subrat.
3. Alegeti-va sutienul in functie de activitatea fizica pe care o depuneti. Sporturile de intensitate mare cer sutiene cu bretele rezistente si sustinere medie sau ridicata (ideal, si cu un minim de burete pe bretele), parti laterale inalte si material textil mai dens, mai rigid. Sporturile de intensitate joasa (yoga, pilates, balet) cer sutiene moi, al caror material este mai elastic, si au cat mai putine cusaturi. Toate tipurile de sutiene sport de calitate sunt facute din fibre care absorb transpiratia. In nici un caz nu vor avea dantela, pernute push-up sau alte detalii care tin strict de estetica.
4. Un sutien sport poate avea armatura inferioara (sarma) sau nu, e un detaliu care nu influenteaza performanta sutienului, ci e o chestiune de preferinta personala. Un sutien cu armatura va avea un oarecare efect de lifting, iar unul fara va respecta forma naturala a sanilor.
5. Un sutien bun isi mentine forma si calitatea sustinerii aproximativ un an, indiferent cat de des este purtat si spalat. Dupa un an, cumparati-va unul nou.

Fotografii: nike.com, instagram.com/nikewomen

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

3 comentarii la acest post

  1. 1
    blu says:

    Eu sunt fan Nike de cind m-am apucat de sport.
    Sunt cu mult peste toate celelalte firme indeosebi la bustiere cât si la incaltaminte sport.
    Din propria mea experienta pot spune ca sinii mei se simt mult mai bine intr-o busiera decit intr-un sutien. Scopul lor e sa ii tina unde trebuie si sa nu se raspindeasca in toate directiile. Am incercat 2 modele in decursul timpului de la ei si cel mai bun e cel mai ieftin (pina in 150 de lei) si cel mai simplu fara nici o armatura fara nimic. Cel mai scump desi este aceeaşi marime si pare mai ergonomic imi tine sinii un pic mai strinşi si ma cam deranjeaza. Toata chestia la bustiere este de fapt materialul care are un alt tip de rezistenta fata de alte materiale ale altor firme. Pe linga rezstenta au si durabilitate foarte mare la spalari frecvente, am unul de 3 ani folosit intensiv si l-am schimbat doar pt ca m-am plictisit de culoare.
    La mine e simpla proba cind cumpar bustiere. Intru in cabina le pun pe mine si incep sa topai si sa ma aplec. Daca sinii o iau aiurea e clar… altul la rind.
    Eu sunt pro echipament adecvat pentru sportul pe care il practici, nu pentru improvizatii in care nici nu te simti bine, nici nu te poti misca corect.
    Nike rules!!

  2. 2
    Mihaela says:

    Buna,

    Foarte bune sfaturile din articol.
    O sa incerc si eu bustiera de la Nike, dar sincer pretul mi se pare cam mare.

    Eu am cautat produse cu sustinere cat mai buna pentru alergare. Folosesc produse cu cupa D in mod normal.
    O alternativa mai ieftina (20 – 45E in functie de culoare) – comandata online – este Shock Absorber modelul ULTIMATE RUN BRA (http://www.shockabsorber.co.uk/product/ultimate-run-bra/). Am luat aceiasi masura ca si la sutien si ma simt bine in ea.
    In plus exista un model care are integrata si posibilitatea de a pune senzor de puls cu capse.

  3. 3

    Produsele Nike sunt de o calitate excepțională. N-am avut ocazia până acum decât să testez încălțămintea, extrem de confortabilă și durabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.