Pot sa (mai) port pantofii metalizati? (I)

Aurii, argintii, cromati…

Recunosc: nu posed nici o pereche de pantofi – cu sau fara toc – din piele metalizata. Dar ma tenteaza, poate pentru ca ii vad deja in foarte multe variante.

Va intrebati daca vi se potrivesc? Daca pot fi purtati doar la o anumita varsta sau adoptati doar la un anume stil, tinuta, nivel de eleganta?

Pot sa (mai) port pantofii metalizati? (I)

Raspunsul e un „da” categoric la prima intrebare, insotit de corolarul „dar depinde…”

Mai jos, recomandari de tinute, sfaturi de bun simt, tips & tricks – in speranta ca la un moment dat va veti face curaj ca, pe langa pantofii bej nud si negri, sa puneti pe lista de shopping si o pereche indrazneata, metalizata, care sa va transforme total tinuta.

Pot sa (mai) port pantofii metalizati? (I)

La ce serveste incaltamintea metalizata?

Injecteaza o doza buna de umor intr-o tinuta minimalista sau monocroma.

In zilele in care aveti chef sa imbracati in cea mai simpla varianta vestimentara a voastra – jeansi si un tricou alb sau gri – , incaltamintea metalizata „does the trick” in locul oricaror alte accesorii si gimmick-uri vestimentare.

Face peisajul citadin sa fie mai putin cenusiu.

In zilele in care sunteti cu moralul la pamant, va transporta intr-o alta lume. Poate visati ca sunteti iar copil, poate va imaginati ca jucati intr-un film alb-negru mut, sau in „All That Jazz”…

Pot sa (mai) port pantofii metalizati? (I)

Cum arata incaltamintea metalizata de bun gust?

Cizmele inalte, cromate au fanii lor, dar acum nu vorbim despre garderoba pentru un remake al Barbarellei sau de un episod din Star Trek.

Nu voi vorbi nici despre alegerea unor sandale gladiator simple, cu 1-2 bareta, sau a unei perechi de sandale de seara. Way too easy, pe acestea le puneti in aceeasi categorie cu escarpenii bej-nud: neutri si de baza in orice garderoba.

E vorba de incaltamintea de inspiratie masculina, cu linii retro sobre (brogues, derby, mocasini), la care adaugam balerini, escarpeni, sandale sport, chiar botine sau ghete.

Punctul lor forte este suprafata metalizata a pielii, de aceea modelul in sine trebuie sa fie cat mai simplu, fara briz-briz-uri. A se intelege fara tinte, barete incrucisate, sireturi colorate, talpi platforma/ flatform sau diferit colorate, aplicatii sau tocuri de 12 cm.

Personal, gasesc mai atragatoare, mai purtabila si mai longeviva incaltamintea metalizata patinata, in locul celei foarte stralucitoare, dar este strict o chestiune de preferinta personala.

Pot sa (mai) port pantofii metalizati? (I)

Cine poate purta incaltaminte aurie sau argintie?

Nu exista limita de varsta. De altfel, daca va uitati in jur, veti vedea ca majoritatea adolescentelor prefera negrul si culorile inchise in loc de a se rasfata in curcubee de culori, explozii de straluciri, multitudini de imprimeuri. Cineva trebuie sa profite, nu-i asa?

Mi-ar placea sa vad pe strada o doamna de varsta a treia, incaltata cu o pereche de derby aurii mat asortati la o pereche de pantaloni marinaresti bleumarin sau la o rochie-camasa alba, simpla.

In alt context, atata timp cat codul vestimentar de la birou permite, nu vad de ce nu am putea incalta o pereche de oxforzi cu toc sau mocasini discret metalizati. Nu vom avea un aer de clovn atata timp cat restul tinutei este rezervata: spre exemplu, la o pereche de pantaloni gri slim si o camasa larga, ca in fotografia de mai jos. Lasam platformele si pantofii cu cristale pentru seara.

Cu ce purtam/ asortam incaltamintea metalizata?

Daca preferati o zona stilistica cuminte, asociati-i unei tinute sobre, conservatoare, minimaliste. Spre exemplu, cu un jeans albastru inchis si un tricou gri la baza gatului, cu o rochie neagra simpla, cu o pereche de panaloni bej-roz-nud si o bluza khaki de inspiratie militara, cu un pantalon chino albastru inchis si un top ecru… Nu riscati sa gresiti sau sa creati o tinuta de prost gust.

Daca aveti chef de o aroganta, nu va interziceti jocurile cromatice (un pantalon chino alb, sosete visinii si derby roz-auriu, de pilda!). Auriul si argintiu pot fi purtate cu nuante inchise, cu nuante luminoase, cu pasteluri, cu orice fel de imprimeuri, cu denim, matase, bumbac, piele intoarsa, catifea reiata, piele, sifon, in, dantela…

As trage linie stilistica la alaturarea incaltamintei metalizate cu un alt element – piesa vestimentara sau accesoriu – la fel de stralucitoare: paiete, piele lacuita, glitter. Strada nu e nici circ, nici club de striptease sau de dans burlesque.

Trei prime tips&tricks, mai jos:

1. „Alinierea” paletei cromatice
Cand vine vorba de culori metalice, aveti cateva optiuni. Exista traditionalele finisuri argintiu-bronz-auriu-auriu rose, dar exista si nuantele colorate cu stralucire metalizata. Nuantele traditionale pot inlocui incaltamintea neutra, in timp ce nuantele colorate metalizate ar trebui purtate cu tinute in culori complementare sau monocrome.

2. Nivelul de stralucire dicteaza stilul si rafinamentul tinutei
Cu riscul ca ma repet, parafrazez ce am scris mai sus: nu incadrati toata incaltamintea metalica in aceeasi categorie, respectiv trendy, excentrica, non-conformista, doar pentru adolescente sau fashioniste. Pielea cu aspect patinat, invechit, fisurata are o alta alura decat o piele lacuita sau cromata: vintage, rafinat, discret, original vs modern, ostentativ, comercial.

3. Un singur punct focal
Trendul metalic are un puternic impact vizual. Prea multe accesorii metalizate, mai ales asortate, transforma orice outfit intr-o etalare de prost gust. Recomandarea mea este sa pastrati incaltamintea metalica/ metalizata singurul punctul focal al tinutei. Ca directie generala, cu cat mai „metalici” sunt pantofii, cu atat mai simpla sa fie tinuta. Spre exemplu: o tinuta cu imprimeuri multicolore arata bine cu o pereche de sandale aurii cu barete fine, in timp ce o pereche de escarpeni cu toc gros ar trebui alaturati unei tinute minimaliste.

10d5f67d212094191856e430abee9945

Luni voi continua povestea cu alte cateva tips-uri importante, pentru ca adoptarea pantofilor metalizati sa fie fara cusur (si ca sa nu folositi pretextul ca nu stiti cum sa ii purtati!)

Pana atunci, va invita sa va abonati aici la newsletterul meu – veti primi saptamanal mini-lectii de stil, tips& tricks pentru garderoba, idei de outfituri, recomandari de shopping, anunturile despre concursurile cu premii sau workshopurile Style Conversations!

In sfarsit, va anunt ca am deschis inscrierile la editia de mai a Style Masterclass. Sunt doar 8 locuri disponibile pentru 30 mai, va puteti inscrie aici.

Fotografii: pinterest.com

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

2 comentarii la acest post

  1. 1
    Teodora says:

    Tocmai ce planuiam o pereche de pantofi cu toc aurii ca sa nu mai fie solitari cei peep toe argintii. Ii gasesc senzationali de fiecare data si parca ma scutesc de complicatii suplimentare cu accesorizarea. Astept cu nerabdare si restul de sfaturi

  2. 2
    newt says:

    pantofii metalizati sunt cu siguranta un MUST in garderoba oricarei femei 🙂 din experienta spun ca iti ofera un aer sexy si increzator!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.