Reintoarcerea cizmelor cowboy

Cand aveam in jur de 30 de ani, cizmele de cowboy – ciocate, cum li se spune in grai stilistic balcanic – erau „the thing”. Ma rog, cu greu gaseai unele care sa semene cu o pereche originala, insa tin minte ca pe strada vedeam patruland si tropaind cizme turcoaz, cizme rosii, cizme albe, cizme galbene…

Pe vremea aceea nu am gasit o pereche care sa imi placa atat de mult incat sa o cumpar, dar stiu ca visam la niste tinute in stilul lui Kate Moss/ Mary-Kate Olsen/ Freja Beha Erichsen, trei dintre cele mai cool femei ale anului 2006. In realitate, am sentimentul ca daca as fi purtat vreun model de cowboy boots, as fi aratat ca un hibrid intre Stevie Nicks si o figuranta intr-un clip al celor de la Rednex (si-i mai aduce aminte cineva, btw?) Cate femei le purtau din comoditate si cate le alesesera pentru ca defineau un „fashion statement” al anului? Cate oare isi puneau problema ca cizmele cowboy arata firesc doar pe strazile din Nashville, nu si in Bucuresti?

Mi-am pus aceleasi intrebari anul trecut, vazand lookuri din prezentarile Calvin Klein, Fendi, Maison Margiela si Givenchy, iar apoi cu vreo 3-4 saptamani in urma, cand mergand prin magazine am observat din nou invazia de cizme cowboy.

La CK, Raf Simons propunea cizme cowboy lacuite si stropite cu vopsea, in timp ce colectia inaugurala a lui Claire Waight-Keller punea in prim-plan cizme negre, scurte pana la glezna sau inalte, cu bombeul acoperit de placute din metal. Tot nu am fost convinsa.

Pe catwalk si in pictoriale totul si orice arata bine. Dar imaginarul meu prelua acele cizme si le transpunea in realitatea unei femei din Bucuresti, care le-ar incalta intr-o zi oarecare, cand merge cu metroul spre biroul in care codul vestimentar permite jeansi si tinute casual. Ceva din tabloul acesta nu se potrivea…

Si totusi, lucrurile s-au schimbat zilele trecute. Cand Emilia, una din clientele mele, mi-a trimis o poza in care incaltase o pereche de cizme cowboy negre cu inserturi argintii, asortata la o rochie neagra cu print exotic alb si gri. Dragoste la prima vedere! In cateva minute imi si imaginam nenumarate combinatii si tinute, de la rochii cu volane asimetrice la fuste din dantela, de la look-uri minimaliste la costume in carouri Prince of Walles, de la printuri florale la paisley si carouri si animal print dublat… Uitasem de veste cu franjuri, de capete de indieni apasi printate pe pulovere, de camasi in carouri, de tinute de rodeo, de Pocahontas, Westworld si Godless! O tura rapida prin online mi-a fost suficienta: cizmele sunt in continuare omniprezente, in sute de variante. Cele mai multe dintre branduri pun in vanzare modele relativ traditionale, al caror caramb atinge jumatatea gambei, si in culori si tipuri de piele apropiate de variantele originale. Dar veti gasi si variante mai speciale – rosii, visinii, galbene, khaki, cu catarame, albe, cu piele netabacita de bovina in pete de alb-negru sau alb-cafeniu…

Ceea ce, intr-un fel, e o veste buna (sunt sanse bune ca fiecare sa isi gaseasca un model care sa ii fie pe plac), dar si proasta (sunt sanse mari ca chiar toata lumea sa gaseasca un model care sa ii fie pe plac!) Urmare: supradoza de cizme cowboy pe strada, in primavara asta, si nu intotdeauna in cele mai fericite si inspirate tinute.

Una peste alta, e clar un trend care va fi intens popularizat, multiplicat si purtat. Cum il purtati? Ei bine, aveti mai jos cateva recomandari si solutii din partea mea.

Ce model de cizma sa evitam?

Pe cat posibil, nu va cumparati un model cu bombeul curbat in sus, ornamentele si cusaturile in forma de flacari (eventual turcoaz sau rosii), orice accesoriu care aduce cu un pinten si, nu in ultimul rand, cu tocul inclinate si taiat la diagonala extrema. Orientati-va mai curand spre o pereche reinterpretata, a carei stil se potriveste mai bine unei garderobe urbane. Exceptie, desigur, daca viata voastra se desfasoara la un ranch.

Botine scurte sau cizme inalte?

Mai putin impozante decat surorile lor inalte pana sub genunchi si mai putin decupate dintr-un film despre Vestul Salbatic, botinele cowboy vor limita si intrebarile idioate ale celor din jurul vostru („Azi ti-ai lasat calul acasa?”). In plus, ele permit mai multe asocieri vestimentare. Cele inalte, desi spectaculoase si clasice, sunt potrivite rochiilor vaporoase maxi si fustelor scurte si midi.

Cele scurte se potrivesc tuturor morfologiilor?

Daca va e teama ca vor crea conturul unei gambe mai groase sau a unei glezne lipsite de finete, cautati un model cu tija evazata, care se indeparteaza de linia gambei. Evitati o tija dreapta, care strange piciorul si risca sa creeze un efect estetic neplacut.

Putem sa alegem orice stil vrem?

Well, alegeti un stil pe care stiti sa il asortati restului garderobei. Alegeti, de fapt, un stil care sa se armonizeze cu intregul vostru stil! In functie de cat de indraznete sau timide sunteti dpdv stilistic, puteti alege cizme maronii sau argintii, cu print reptila sau cusaturi Western, cu broderii sau catarame, cu tinte sau bombeu metalic, cu toc cubanez (dreptunghiular) sau conic…

Le putem transforma intr-un accesoriu basic al garderobei noastre?

Binenteles. In mod paradoxal, aceste incaltari „statement” pot fi purtate cu o multime de tinute. Este sindromul tenisilor albi, dar in alta cheie stilistica: valoarea lor estetica ajuta la depasirea unor pene de creativitate stilistica. Daca va obisnuiti cu cizmele cowboy, ele vor insufla o nota cool si noua unei tinute banale, vor reaseza o rochie romantica din voal si dantela, vor sublinia un pantalon tigareta altfel neutru, vor revigora un jeans slim purtat si raspurtat, vor ajuta o fusta creion, vor face sa se unduiasca altfel o simpla rochie tricotata.

Cum purtam cizmele cowboy colorate?

Cu prudenta (stilistica). Cand e vorba de o cizma cowboy din piele stantata ca de piton sau cu imprimeu leopard, incaltamintea devine un accesoriu care domina intreaga silueta – asadar, restul tinutei sa fie simpla. Daca alegeti un model alb (nu contati pe mine sa va incurajez sa le purtati, mie personal mi se par abjecte!), reveniti la un look western asortandu-le cu jeans mom si o camasa alba, plus un trench bej. Daca ati ales o pereche rosie, galbena sau verde, calmati total jocul stilistic al tinutei: purtati un costum cu pantaloni sau un pantalon simplu. O alta varianta? Un pantalon slim negru, glisat in cizma si o geaca din piele, pentru a obtine o tinuta rock feminina.

Exista vreo manevra stilistica ajutatoare?

Lait-motivul observat de mine se incadreaza in principiul high-low mix. Indiferent cu ce fel de jeansi, fusta sau rochie purtati cizmele, adaugati-le un sacou masculin, o geaca din piele, o parka, un hanorac: o piesa vestimentara dintr-un alt registru stilistic (sport, rock, clasic-elegant), care sa contracareze nota rustica a cizmelor.

Astea fiind spuse, iata si 4 idei de tinute in care puteti integra cizmele si botinele cowboy.

1. Cu jeansi: e varianta cea mai banala si la indemana

Modelele scurte, care acopera glezna sau se opresc dedesubtul ei, sunt facute pentru jeansi – cropped si drepti sau cropped si evazati, eventual girlfriend/ boyfriend; in niciun caz skinny! De asemenea, cautati sa le purtati cu jeansi care nu sunt albastri: gri, albi, eventual negri. Alternativ, cu o pereche de pantaloni cropped.

In orice caz, ca sa fiti in trend, tivul jeansilor trebuie sa se opreasca la carambul cizmelor sau botinelor cowboy, nu sa le acopere. O data ce le-au acoperit, tinuta a devenit cla-si-ca, decupata din Dallas. Ideea e ca cizmele cowboy pot inlocui cu usurinta botinele de weekend lipsite de personalitate.

2. Cu rochii si fuste scurte: cu volane, usor evazate sau foarte ample

Pentru acest tip de tinuta se vor potrivi ambele lungimi de cizme; mie personal mi se pare ca cizmele mai inalte se potrivesc mai bine, dar e doar o chestiune de gust, nu de regula. Pe de alta parte, regula bunului gust si a armonizarii cu trendul spune ca daca fusta sau rochia e scurta, ea nu ar trebui sa fie nici stramta, nici din denim. Nu ne costum in nevasta sexy a vacarului din sat…

3. Cu lungimi midi sau maxi (de rochii sau de fuste)

Vaporoase sau doar fluide, cu imprimeuri florale sau paisley, albe sau negre sau colorate, involanate sau cu tivuri in colturi asimetrice, din satin sau din dantela. Cat e primavara, peste ele merge aruncat un cardigan supradimensionat. In oricare dintre variante, cizmele cowboy confera o nota boema si conduc tinuta catre un stil folk-urban, de bun gust.

4. Cu un pulover lejer supradimensionat si o fusta midi feminina

Si acestui outfit – care mi se pare cel mai usor de purtat si reconstituit – i se potrivesc ambele lungimi de cizme.

In sfarsit, daca va tenteaza trendul cizmelor cowboy, iata o mica selectie de modele (cele semnalate cu asterisc* sunt disponibile in magazinele din Bucuresti Mall).

Modele de cizme cowboy clasice

Randul de sus: cizme scurte bej din piele intoarsa, Mango*; cizme negre inalte, din piele, Il Passo* Randul de jos: cizme inalte din piele intoarsa, Massimo Dutti; cizme negre inalte, Zara* Imaginea principala: cizme inalte din piele stantata snake print, Tezyo*

Modele de botine cowboy clasice

Randul de sus: botine cafenii medii cowboy din piele intoarsa si botine bej scurte din piele intoarsa, ambele Zara* Randul de jos: botine caramel scurte din piele intoarsa, Mango*; botine maro din piele intoarsa, Massimo Dutti*

Modele de cizme cowboy albe

Randul de sus: botine albe, Zara*; cizme scurte albe, Mango* Randul de jos: cizme scurte albe cu catarama, Mango*; botine albe din piele, Il Passo*

Modele de cizme cowboy deosebite

Randul de sus: botine cowboy visinii, Zara*; botine snake print colorate, Zara*; botine negre din piele stantate fagure, Zara* Randul de jos: botine din piele netabacita, Mango; botine visinii snake print, Massimo Dutti*; botine negre din piele cu tinte, Il Passo*

 

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    Roxana says:

    Arata foarte bine, imi pare bine ca se poarta din nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.