Listele cu piese must-have: relevante sau nu?

Sub o forma sau alta, de la o clienta sau o jurnalista, am primit de-a lungul timpului aceeasi intrebare: „Imi poti recomanda o lista cu 10-15 piese must-have pentru garderoba unei femei?” Iar eu, la randul meu, le intreb: „Esti adepta a stilului clasic? Iti plac camasile albe si rochiile simple negre? Adori perlele?”

Nu cred ca am deschis carte destinata stilului personal care sa nu contina o astfel de lista. Nu cred ca am rasfoit revista pentru femei care, la un moment dat, sa nu publice o astfel de insiruire. Ba, daca sap suficient de adanc, chiar si eu am propus o astfel de formula universal-valabil pe acest blog.

Singura explicatie rationala pe care o am fata de necesitatea acestor liste este ca noi, femeile, avem nevoie de certitudini si liniste (sufleteasca si mentala). Asa cum vrem sa fim sigure ca o poveste de iubire are happy ending, la fel ne dorim ca povestea stilului nostru sa aiba un arc narativ simplu, liniar, pe care sa putem bifa acele piese-cheie – indemodabile, atemporale, feminine, sic, elegante dar si lejere. Pur si simplu, o data achizitionate, posedate, bifate, speram ca stilul nostru sa capete contur, iar noi ne sa ne transformam din Cinderelle in printese, viata sa curga lin, iar diminetile sa fie Zen. Sau, in fine, ceva asemanator.

33b636dc0c7a5dca3a6d07df372453af Din experienta mea de stilist personal, genul acesta de liste genereaza rareori ture de shopping eficiente. Nu ma intelegeti gresit: listele sunt excelente drept punct de plecare pentru o garderoba de „incepatoare” – sa zicem, o tanara care abia a terminat facultatea si face tranzitia de la jeansi rupti la tinute smart casual/ business casual, sau poate o femeie care pivoteaza profesional cu 180 grade, trecand de la hobby-ul lumanarilor din soia facute artizanal la project management sau angajata full-time intr-un birou. Piesele vestimentare care populeaza listele de must-haves sunt, in general, haine conservatoare, simple, clasice, poate chiar plicticoase luate pe cont propriu…. Ele formeaza structura de baza a unei garderobe atent gandite, insa oricat de generoasa si actuala/ actualizata ar fi lista, ea nu va tine cont de urmatoarele:

– fustele creion si camasile clasice nu se potrivesc chiar tuturor siluetelor
– cumpararea unui taior sau costum de calitate superioara nu este (neaparat) o investitie, mai ales in cazul in care nu ai nevoie sa porti sus-numitul costum
– de ce sa existe obligativitatea de a-ti cumpara pantofi cu toc, cand tu porti doar tenisi si balerini?
– cum ramane cu femeile al caror stil nu are absolut nimic de-a face cu clasicul? Romanticele, excentricele, femeile fatale, sportivele, iubitoarele de vintage, avangardistele…?
… iar unora dintre noi chiar nu le plac perlele! Deloc!

Nu-mi convine ideea unui astfel de document: one-list-fits-all, tocmai pentru ca in lumea asta nu exista o piesa vestimentara care sa se potriveasca tuturor siluetelor, stilurilor, bugetelor, stilurilor de viata, personalitatilor, varstelor. Ei, poate rochia petrecuta, dar si asta poate fi subiect de dezbatere… Altfel spus, genul acesta de liste nu tin cont de diversitatea populatiei feminine. In plus, ma indoiesc ca exista femeie care sa isi cumpere piesele de lista si, brusc, sa simta ca nu mai are nevoie de nimic altceva.

Mi-ar placea sa va pot spune: „Ce naiba va cramponati de must-have-urile astea? Alegeti-va hainele care va plac!” Dar cum stiu ca intrebarea se va repeta, in bucla, pentru ca „cineva” isi doreste o solutie, iata ce va recomand:

large_cling_hangdsgn_magnetic_clothing_hangers_01

1. Analizati piesele problematice

Daca nu purtati negru sau daca o rochie simpla neagra vi se pare redundanta, plicticoasa, comuna, ganditi-va la ce reprezinta „rochia simpla neagra” in contextul listei de care discutam. Nu e vorba de culoare in sine, ci de versatilitatea ei, de faptul ca poate fi accesorizata, asortata, purtata in sute de feluri. E vorba si despre mesajul feminitatii discrete pe care o transmite. Aceleasi caracteristici le puteti gasi intr-o rochie bleumarin, visinie sau verde smarald, atata timp cat rochia respectiva devine un pivot important al garderobelor voastre.

2. Cautati inlocuitori

Urmatorul pas logic este sa inlocuiti anumite piese cu unele similare. Asa cum simpla rochie neagra poate avea orice culoare (care va place, e preferata, vi se potriveste cel mai bine, va poarta noroc samd), va incurajez sa faceti acelasi lucru cu restul listei. Aveti buget sa va cumparati cercei din diamante si perle naturale? Go for it! Nu aveti buget, dar va doriti look-ul respectiv? Alegeti cristale de zirconiu in montura de aur sau, de ce nu, pietre semi-pretioase: ametist, rubin, citrin, peridot… Pantofii negri cu toc inalt si fin sunt clasici, dar daca nu suportati tocurile stiletto, inlocuiti-i cu balerini fini sau un un pantof cu toc kitten.

3. Bifati piesele clasice

Pe nicio lista nu am vazut trecuti colanti cu imprimeu de leopard, diademe, fuste din tulle verde chartreuse sau cizme Ugg roz fucsia. De ce? Pentru ca listele cu piese esentiale sunt asamblate din articole versatile, testate, general purtabile, semi-elegante si oarecum neutre. Listele foarte actualizate vor adauga, for good measure, si elemente care s-au gasit la un anumit moment in tendinte dar, puternic popularizate, sunt astazi folosite cu lejeritate: un colier statement, o camasa din denim, o pereche de jeansi boyfriend. Ideea generala ramane totusi aceea de a strange un numar de articole care pot traversa usor ani, varste, preferinte stilistice, tipuri de siluete samd.

Nicio lista nu indeplineste toate criteriile, dar toate listele incearca sa multumeasca cat mai multe femei. Ceea ce e, zic eu, un bun inceput.

Fotografii: pinterest.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

3 comentarii la acest post

  1. 1
    Teodora says:

    Pe mine ma sperie listele acelea pentru ca am imi dau senzatia ca sunt un fel de paria :))) Am doua rochii negre si amandoua au croieli si detalii deosebite, iar una din ele e din piele. The classic just went out the window! Acel sentiment ca ma scoate din orice incurcatura il am mai degraba cu rochiile albe, bleumarin sau cu imprimeu floral.
    Overall, cred ca sunt nevoita sa bifez suficient de multe liste, incat sa imi mai doresc inca una pentru ceva ce ma pasioneaza si il fac cu placere.

  2. 2
    Lilian says:

    Buna lista! Bune recomandarile. Caut ceva si pentru al meu sot. Ca este tipul sportiv si nu prea intra in magazine. Macar o garderoba decenta sa ii incropesc.

  3. 3
    Oana says:

    Doamne, Irina, ce fain dezamorsezi tensiunea creată de stresul împlinirii unei astfel de liste care e egală în mintea multora cu liniștea sufletească a apartenenței la normalitatea grupului! Faină perspectiva din articolul tău! Încă o dată vreau să îți spun cât de mult apreciez că scri și împărtășești din ceea ce ști!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.