Haine vs. garderoba: diferenta de mentalitate
Peste cateva zile urmeaza sa vorbesc unor femei pe o tema care ma fascineaza. Cum devenim arhitectele si creatoarele propriului stil? Cum manifestam esenta noastra personala catre exterior, exprimand-o prin vestimentatie si garderoba? Cum trecem de la intentie la decizie, de la haine la identitate stilistica?
I’m not going to spill the beans here, dar nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi o comparatie si o concluzie la care am ajuns aseara, tot gandindu-ma cum sa abordez aceasta discutie.
Pe vremuri (in urma cu mai bine de 50 de ani), femeile „cu stare” obisnuiau ca la inceputul fiecarui sezon sa isi cumpere o intreaga garderoba: cateva rochii de zi si de dupa-amiaza, poate 1-2 rochii de seara si de cocktail , unul sau mai multe mantouri, cel putin 3 taioare, un numar de bluze elegante, poate chiar pantaloni (in functie de perioada la care ne gandim), furouri, pijamale elegante… Un adevarat trusou. Toate piesele erau asortate cromatic, purtau semnatura stilistica a aceleiasi croitorese sau a unui designer, exista intre ele un lait-motiv care crea coeziune vestimentara.
Ce fac nu e sa va sugerez ca, de cate ori mergeti la shopping, sa va intoarceti cu o intreaga garderoba! Insa va invit ca, atunci cand cumparati o haina – orice haina sau accesoriu! – , sa luati drept punct de reper intreaga voastra garderoba, nu doar haina cumparata separat.
Sa va explic… Imaginati-va ca v-ati cumparat un nou apartament si a venit momentul utilarii bucatariei (sau sufrageriei, dormitorului, biroului, alegeti ce camera vreti voi!). Inainte de incepe orice demers si a cumpara prima farfurie, prima furculita, frigiderul sau solnita, va veti da timp de gandire. Veti cauta intai imagini cu bucataria ideala. Va veti face un buget. Va veti trasa o lista a lucrurilor necesare, utile si frumoase, cu care sa va mobilati si utilati spatiul. Pun pariu ca nu veti intra intai in IKEA pentru a cumpara 14 tigai, 3 seturi diferite de farfurii, 6 oale, 40 de spatule, 22 cesti si cani de cafea, plus 13 linguri, 13 furculite si 13 cutite, iar apoi sa facei ravagii in Kitchen Shop sau Bamboo, cumparand 6 blendere, 7 tirbusoane, un set de tacamuri din argint, 11 fete de masa si o tava cu motive de Craciun. Imi imaginez, in schimb, ca veti intra in aceste magazine cu o imagine clara a ce aveti nevoie. Cu un plan. Cu capacitatea de a lua decizii rationale si rezonabile.
Pe cat de evident e exemplul (exagerat!) pe care vi l-am dat mai sus, nu aplicam aceeasi logica cand vine vorba de shoppingul de haine. Am intalnit foarte putine femei care isi cumpara haine avand un plan – sau macar o schita! – al nevoilor lor vestimentare si stilistice. Exceptie fac cele care merg impreuna cu mine la shopping, dar asta e alta poveste.;) In cazul primelor, rezultatul acestor cumparaturi sunt nenumarate perechi de pantaloni negri, de tricouri identice, de pantofi care nu apuca sa fie purtati, de bluze cu etichete inca prinse de o cusatura… Dulapul lor nu contine haine de care sa aiba cu adevarat nevoie. Pentru ca nu a existat un plan, o imagine de ansamblu, o minima viziune – o mentalitate si o perspectiva care sa aiba drept punct central garderoba si stilul!
Femeile ajung in aceasta situatie dintr-o varietate de motive. Tratam shoppingul drept o forma de terapie, de eliberare a stresului, oboselii, plictiselii. Suntem impulsive. Nu stim ce ni se potriveste si consideram ca principalul si singurul criteriu de achizitie este a gasi placuta/ atragatoare/ draguta haina in chestiune. Drept urmare, dulapul este o suma de greseli, de achizitii „safe” sau de cumparaturi de impuls. Intentia de a construi o garderoba exista, dar executia e defectuoasa, cum ar spune un manager.
Revin la invitatia pe care v-am lansat-o la inceput. Faceti cumparaturi si ganditi-va stilul avand drept punct de reper intreaga voastra garderoba. O garderoba ar trebui sa fie o grupare coerenta, coeziva a vestimentatiei pe care o detineti, nu un munte de carpe colorate.
Asa cum nu ati cumpara o tigaie in plus doar pentru ca o vedeti in magazin, e simpatica (asta in cazul in care exista tigai simpatice!), e noua, diferita de cele de acasa si la un pret rezonabil, la fel puteti lua decizia de a va dezvata sa luati acasa orice piesa vestimentara pe care va cade privirea.
Triati-va frecvent garderoba si creati-va tinute noi, saptamanal sau lunar – sau chemati-ma pe mine sa va ajut. Daca sunteti cititoare cu vechime ale blogului meu, deja stiti ca o parte importanta a muncii sunt sesiunile de Outfit Creation & Styling. Timp de doua sau trei ore construim tinute, vedem ce functioneaza stilistic si ce lipseste, includem cat mai multe piese din DULAP in GARDEROBA – simtiti diferenta dintre cele doua, nu-i asa? Vorba unei cliente devenita prietena: it’s time well spent, lady!
Inchei aici, lasandu-va cu aceasta tema de gandire. Cea mai desteapta metoda de a va organiza dulapul, a va controla tiparele de shopping si mai ales de a va croi propriul stil este sa ganditi la haine din perspectiva garderobei. Credeti ca acum o faceti?
PS: fara legatura cu articolul de azi, va invit pe 19 septembrie la Style Conversations, editia dedicata tendintelor acestei toamne: care vor fi noile croieli, culori si imprimeuri, ce accesorii va vor actualiza tinutele, ce puteti continua sa purtati din sezoanele trecute… Aici gasiti toate informatiile, va astept mailurile la adresa obisnuita, inscrieri(at)imagematters(punct)ro. Ne vedem sambata urmatoare, la workshop!
Inscrie-te la newsletterul nostru!
Primesti saptamanal mini-lectii de stil, tips& tricks pentru garderoba ta, idei de outfituri, direct in inbox!
Fotografii: pinterest.com
Geniala comparatia!!! Nu numai ca este dead funny (am ras cu lacrimi cand imi imaginam ca plec din Bamboo cu 7 tirbusoane), dar si foarte adevarata!
A fost greu drumul pana la a gandi in termeni de garderoba, dar acum ma gandesc bine inainte de a cumpara ceva. Mai am si scapari, but what the hell…I’m human! 😀
De ce ar fi atat de necesara armonia intre toate piesele (caci nu le porti pe toate in acelasi timp) si nu ar fi suficienta armonia fiecarui ansamblu cu tine – in toata complexitatea ta si frumusetea ta?
🙂 Felicia, raspunsul spontan este „ca sa iti fie mai usoare diminetile”. In realitate, raspunsul e mai complex: o garderoba armonizata inseamna ca exista o coerenta estetica intre toate piesele. Coerenta duce la acel mult-dorit „stil”, la identitatea stilistica, adica la o expresie foarte frumoasa a interiorului spre exterior. Evident, si fiecare ansamblu ar fi bine sa fie armonizat cu purtatoare 🙂