Ce v-ati propus stilistic pentru anul acesta?
Sa nu mai purtati adidasi in timpul saptamanii? Sa aplicati regula „one in, one out”? Sa renuntati la hainele din facultate?
In ultimii doi ani eu am renuntat sa mai scriu o lista cu „rezolutii” la inceputul anului, de orice fel ar fi acestea. Din doua motive. Unul este ca am ajuns, finalmente, la concluzia ca daca vrei cu adevarat ceva, nu astepti 1 ianuarie. You just do it. Al doilea este ca mi-am ales o alta modalitate a-mi asterne anul; cu cat vreau mai multe, cu atat mi se disipeaza energia, atentia, satisfactia de a fi indeplinit ceva.
Asta nu inseamna ca nu am momente de luciditate cand, cu creionul si hartia in mana, imi notez ce vreau sa realizez. In general, inceputul de an (hei, v-am spus ca nu e nevoie sa fie 1 ianuarie! orice zi e buna, atata timp cat simtiti ca e cap-compas) este un bun moment pentru fiecare de a-si face o evaluare de stil si de garderoba. Este un moment in care ne putem reseta stilistic, mental, inspirational si aspirational. Este un moment in care ne reorientam sau, cel putin, ne clarificam.
Nu va incurajez sa va propuneti schimbari de 180 grade intr-un timp scurt, sunt greu de realizat. Eu sunt adepta pasilor mici, baby steps, a perseverentei si consecventei. Ajustarile mici dar continue va transforma in profunzime, zi dupa zi, astfel incat nici nu va dati seama cand ati devenit alta persoana. Ajustarile mici sunt usor de sustinut la drum lung.
Astea fiind spuse, m-am gandit la cateva sugestii de promisiuni si decizii stilistice pe care le puteti lua pentru voi, in 2015. Recomandarea mea: rezumati-va la o singura rezolutie and stick to it.
1. Reflectati inainte de a cumpara: chiar aveti nevoie de haina asta?
Destinatiile exotice preferate ale oricarei femei se gasesc intr-un mall. Intram in fiecare magazin ca un copil intr-o cofetarie, mai ales in perioadele de reduceri. Nu va spun sa va abtineti de la a intra intr-un magazin, doamne-fereste! Doar sa faceti un efort si fiti mult mai selective. After all, e atat de usor sa cumparati si iar sa cumparati. Obieciul e periculos: atat pentru bugete, cat si pentru spatiul limitat al dulapurilor voastre. Ganditi-va bine daca aveti cu adevarat nevoie de haina probata sau daca o puteti lasa pe umeras. Chiarai imbracat absolut toate hainele pe care le ai acum in dulap? Cand v-ati facut ultima oara o triere de garderoba? De ce preferati in continuare cantitatea, in locul calitatii?
2. Planificare, bugetare, investitie
Gata cu jinduitul dupa o pereche de Louboutin, un mantou de la Gerard Darel, o bratara de la Cartier sau o rochie facuta pe comanda. Faceti-va un plan de bataie si la finalul anului, de Craciun, va puteti face cadou obiectul atat de ravnit. Cheia sta in planificare si bugetare. Incepeti prin a afla pretul piesei dorite, apoi impartiti-l la 12. Fiecare poate gasi apoi o solutie creativa de a economisi lunar suma respectiva: pregatiti pranzul de acasa in loc sa iesiti la restaurant, va spalati pe cap acasa si doar vi-l aranjati la salon, renuntati la cafeaua si croissantul baute la Paul in fiecare dimineata, vindeti din hainele nepurtate care stau in dulap… Veti avea nevoie de rabdare si disciplina, dar recompensa va fi pe masura.
3. One-in, one-out
E ca si cum ai spune „easy peasy”. De fiecare data cand cumparati o haina noua, o alta trebuie sa fie eliminata din garderoba. Dulapul nu va deveni mai incapator (desi pe parcurs veti scoate multe haine care nu va mai plac), dar astfel veti pune capat cumparaturilor frivole.
4. Renuntati la incaltamintea sport in timpul saptamanii
2014 a fost anul city sneakers-ilor, I get that. Arata cool si transforma orice tinuta casual intr-una moderat fashionable. Partea proasta e ca sunt atat de comozi, incat pentru multe femei au devenit „default setting” la orice tinuta. Merita sa faceti un minim efort stilistic si sa iesiti din adidasi si trainersi, ca sa nu mai spun ca sigur aveti alte 30 perechi de incaltari pe care le neglijati?!
5. Stabiliti-va o uniforma stilistica
Toate avem preferinte personale si ne simtim bine intr-un anumit gen de haine. Ceea ce nu inseamna ca ne stau si bine. Cum ar fi ca, in 2015, sa treceti la urmatorul nivel stilistic? Nu se va intampla peste noapte, dar 12 luni sunt timp suficient pentru asta.
Incepeti prin a va clarifica ce tip de haine si culori vi se potrivesc, apoi faceti putina introspectie si cautati inspiratie – practic, cautati fotografii in care sunt prezentate tinute construite din haine similare celor potrivite voua. Pinterest este un bun loc de pornire, la fel si siteuri de tipul StyleCaster, WhoWhatWear, Refinery29. O alta directie este sa cautati persoane deja cunoscute, al caror stil este inconfundabil al lor. Emmanuelle Alt se imbraca mai mereu in gri, negru si belumarin, iar uniforma ei standard este jeansi tigareta purtati cu kitten heels, un tricou simplu si un blazer masculin; Susie Bubble se imbraca multicolor, iar modernitatea tinutelor ei vine din asocierile de urat si frumos; Taylor Swift este nedespartita de rochiile scolaresti retro, tinutele preppy si rujul rosu.
Chiar daca pana la finalul lui 2015 nu va veti descoperi stilul, cel putin va veti fi umplut sufletul si ochii de vizualuri frumoase. Iar apoi, nu se stie cand va lovi inspiratia…
6. Schimbati ceva
Daca pana acum seara ati purtat doar rochii mulate sau fuste mini, faceti trecerea la sofisticarea unui costum ultra-elegant: pantaloni cu vipusca, stransi pe picior, sacou cambrat, tocuri inalte. Silueta va fi la fel de bine conturata, dar intreaga alura devine rafinat-provocatoare, in loc de „sexy in stilul Nevestelor Disperate” (sau Real Housewives, whatever the title…). Daca garderoba va e plina de pantaloni lungi si jeansi, hotarati-va ca anul acesta fie sa va feminizati (in lume exista fuste si rochii mii), fie sa va actualizati „colectia” de pantaloni (in loc de negri, colorati; in loc de uni, cu imprimeuri; in loc de drepti, palazzo sau cullotes; in loc de lungi, pana la glezna). Hai, indrazniti, nu strambati din nas si nu va coditi. Daca nu faceti acum o schimbare, atunci cand?
7. Mai multe tinute, acelasi dulap
Multe femei se limiteaza la a purta aceleasi 5 tinute plictisitoare, day in, day out. Nu cunosc motivele: poate fi lene, poate fi oboseala (e nevoie de energie pentru a lua si aceasta decizie, pe langa toate celelalte), poate fi obisnuita. Daca va recunoasteti in acest tipar – de exemplu, daca purtati jeansi de 5 ori pe saptamana, iar in weekend purtati… tot jeansi -, promiteti-va sa iesiti din sablon.
Promiteti-va sa nu mai purtati aceeasi piesa de X ori intr-o saptamana, ci doar o data la doua saptamani. Promiteti-va sa inlocuiti jeansii cu o pereche de pantaloni frumosi. Promiteti-va sa inlocuiti negrul cu alte culori, treptat.
8. Fara achizitii noi inaintea unui eveniment
This is a biggie, e o promisiune cu adevarat serioasa. Simtim intotdeauna o doza de anxietate inaintea unui eveniment special, a unei conferinte, a unei petreceri, a unei intalniri cu un client nou. Si, vulnerabile cum suntem, ne bazam pe haine sa devina mantiile noastre de super-eroine, Femei-Minune. Endorfinele care ne entuziasmeaza dupa fiecare achizitie la shopping ne fac sa credem ca rochia nou-cumparata ne va face sa parem mai de succes, mai fenomenale, mai irezistibile decat celelalte 30 de rochii care atarna acasa, in dulap.
Don’t get me wrong: ca stilist cred cu adevarat ca hainele au puterea de a ne modifica starea de spirit. Ne simtim mai frumoase, mai amazoane, mai gratioase, mai autoritare, mai rebele… Eu vorbesc aici despre reflexul de a cumpara ceva nou, care pune in umbra emotia si nervii premergatori evenimentului cu pricina.
Personal, sunt convinsa ca aveti deja ceva ce ati putea purta – cu mandrie si cu steagul sus! – la urmatorul eveniment important din agenda, e nevoie doar sa combinati diferit cateva piese din dulap. In plus, tineti minte un lucru: nimeni nu v-a vazut absolut toate hainele si toate tinutele posibile, nici macar voi.
Pe final, va intreb: voi ce promisiuni stilistice v-ati facut pentru 2015? Stiti cum vreti sa arati, cum vreti sa va imbracati, ce fel de haine sa va bucure privirile in oglinda? Raspunsurile voastre de pana acum la concursul cu carti de moda m-au minunat, m-au coplesit de admiratie, mi-au aratat cat de minunat de diverse sunteti si ma incurajeaza sa va ridic aceasta minge la fileu.
PS: Lansez si o mica „ancora”. Mai sunt cateva locuri la Style Masterclass-ul din 26 ianuarie, asta in cazul in care va tenteaza sa incepeti anul cu o zi dedicata educatiei voastre vestimentare; avem o lista de pre-inscrieri pentru Brasov si pentru cursul de la final de februarie E suficient sa imi trimiteti un email la inscrieri@imagematters.ro si veti fi anuntate preferential, inainte de a face public anuntul urmatorului curs.
Fotografii: pinterest.com
Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!
anul acesta e sub semnul investitiilor in pantofi. s-ar spune ca nu e atat de greu, dar cand ai niste talpi defecte si firma care producea the perfect shoes s-a retras de pe piata din romania, totul devine o provocare.
de anul trecut sunt intr-o lupta continua cu a nu-mi mai cumpara inainte de un eveniment si cred ca doar de vreo doua ori am facut astfel de shopping. dar dezbaterea din capul meu este efervescenta :))
chiar m-a ajutat acest articol…e dificil sa faci schimbari mai ales ce tin de stil, eu mereu ma intreb ce o sa zica ceilalti…dar incet incep
Huh…Fain articol de incput de an! Eu sunt cu punctul 2 si mai ales 5. Am inceput de anul trecut (dupa vreo 6 ani de citit blogul tau si invatat) si facut o lista mare de basics (camasa alba, jeansi fain, pantofii de baza etc)plus vreo 2-3 brands de rochii si imbracaminte casual in care stiu ca ma simt eu 100% si am cumparat dupa lista. Nu pot sa spun cat mi-a usurat viata- nu tu sentiment de vina dupa aruncat banii aiurea, stiu exact ce am in dulap si cu alea cateva haine de baza plus cateva rochii pentru creativitate si culoare ma imbrac in 10 minute si ma simt in largul meu cam tot timpul. Anul asta mai am vreo 20 de haine/ accesorii pe lista asa ca…planul e deja facut. Nu mai am nevoie de rezolutii 🙂
Un an minunat, Irina!
Ruxi, cred ca toate femeile iti admira (sau invidiaza!) sentimentul de eliberare si detasare care insoteste genul asta de planificare a shoppingului si garderobei. Din partea mea ai toata admiratia, felicitari, pe bune! Este o chestie absolut minunata sa nu devii dependenta de shopping, sa iti folosesti la maximum garderoba, sa stii intotdeauna ca X se asorteaza cu Y! Keep going, girl!