Pot sa (mai) port roz?

Sunt sigura ca ati observat ca moda ne rasfata, din primavara, cu nenumarate nuante de roz. Initial, must-have ar fi trebuit sa fie doar un pulover trandafiriu. In faza urmatoare, promovam la accesorii rozalii, iar in ultima faza – mantoul zmeuriu.

Lucrurile nu sunt diferite nici in aceasta toamna. Paleta de rozuri – o nuanta, de altfel, neobisnuita pentru sezonul autumnal – a cotropit magazinele: topuri roz bonbon, rochii roz fucsia, paltoane magenta, bonete shocking pink, camasi bois de rose (adica roz maroniu), pulovere orchid pink, esarfe roz vintage, pantofi roz pastel…

Pot sa (mai) port roz?

Mie nu imi spune mare lucru aceasta culoare. Drept dovada, inaintea scrierii acestui post, am deschis usile garderobului sa ma lamuresc: am doar doua fuste in aceasta culoare (una plisata, fluida, intr-un roz pudra delicat, si o alta clos ampla, pe o nuanta de roz somon) si o singura bluza (din matase, un roz magenta foarte inchis). That’s it. Culmea este ca, desi imi lipseste din dulap si vad pretutindeni piese frumoase, rozul nu ma tenteaza.

Insa pentru informarea si educarea voastra…

# Cui se potriveste cel mai bine rozul: blondelor, brunetelor, satenelor sau roscatelor?

Pot sa (mai) port roz?

Daca este o culoare care va atrage, recomandarea mea este sa descoperiti nuanta (sau nuantele) compatibile cu infatisarea voastra. Este o chestiune de luminozitate a culorii (roz inchis/ roz pastel), dar si de intensitate (roz aprins/ roz laptos) si temperatura (roz cald, cum este rozul somon/ roz rece, cum este rozul orhidee).

Apropiati de fata cateva esarfe sau topuri in diferite nuante de roz si incercati sa vedeti diferentele: care nuanta va face sa pareti obosita sau pamantie? Ce tip de roz va lumineaza fata si pare sa va intinereasca?

Daca nu reusiti sa va dati seama de diferentele si armonizarile de culoare, aveti doua variante la dispozitie: fie purtati culoarea numai in partea de jos a corpului (un pantalon, o fusta, incaltaminte), fie veniti la un curs de-al meu (va veti lamuri definitiv, va promit!).

Totusi, un mic secret va impartasesc: roscatele sa nu poarte fucsia, iar brunetele sa nu aiba nici un ton de roz pastelat in dulap!

# Exista o varsta-limita pentru purtarea rozului?

Ah, nu e neaparat o culoare rezervata bebelusilor si adolescentelor. Daca ati urmarit fotografiile de street style si colectiile de moda, veti fi observat ca propunerile actuale de roz sunt suprapuse unor siluete rafinate, elegante, feminine.

E mai curand o chestiune de alegere personala si, desigur, de modificare a unei perceptii. Rozul stie sa fie sic.

Un sacou perfect croit, intr-o nuanta de roz eleganta si facut dintr-un material de calitate, asortat unei fuste conice gri nu va transmite niciodata imaginea puerila a unei Lolite. Nici o femeie nu va avea un aer de Barbie cand imbraca o camasa roz-lila din matase, alaturand-o unui pantalon bleumarin tigareta si unor escarpeni bej-nud. Spre deosebire de fustita mini roz neon, eventual clos sau plisata, dintr-un poliester sau satin de calitate indoielnica, fusta asortata cu niste tocuri vulgare sau cu niste bascheti aurii cu talpa ortopedica ascunsa…

Pot sa (mai) port roz?

# Trebuie sa fii supla pentru a purta roz?

De ce, va este teama sa nu fiti confundata cu conturul unei bonboniere?

Daca va streseaza kilogramele sau silueta, nu va recomand un total look a la Paris Hilton si, in nici un caz, o croiala mulata. Dar nu e cazul sa va privati de placerea purtarii unei culori delicioase. Insa acordati atentie plasarii acestei culori pe corp, in functie de propria morfologie. Intelegeti diferentele intre…?
– o tinuta dintr-o camasa roz si fusta gris, fata de un outfit creat dintr-un pantalon roz si o camasa din denim?
– o tinuta dintr-un cardigan roz purtat peste o bluza cu imprimeu si un jeans boyfriend indigo, fata de un outfit creat dintr-o fusta roz bonbon cu volane si imprimeuri, purtata cu o helanca visiniu-inchis?

Pot sa (mai) port roz?

# Investim intr-o piesa „mare” sau nu?

Revistele de moda scriau, si in toamna trecuta dar si acum, ca singurul mantou pe care ar trebui sa il cumparati este unul roz. Sau altfel faceti inchisoare, or what? E treaba voastra, pana la urma: decizia e in functie de starea si dimensiunea garderobei voastre, de finantele disponibile, de numarul de mantouri si paltoane pe care deja il aveti…

Va vedeti purtand intreaga iarna un palton roz? Puteti face usor trecerea de la obisnuitul mantou negru (sigur aveti unul in dulap!) la altul atat de diferit cromatic? Stiti sa il asortati pe cel roz? De cate ori il puteti purta pana a-l duce la curatatorie? Aveti buget pentru un palton dintr-o stofa de calitate, sau va veti zgarci la unul fabricat „in masa”, pe care il veti vedea purtat de alte 1,000 de femei?

Pe final, in eventualitatea in care va indragostiti de roz dar nu stiti cu ce l-ati putea asorta, aflati ca merge cu: kaki si verde masliniu, bleu ciel si bleumarin, griuri si nisipiu, bej camel si bej rozaliu, visiniu cu tente de roz (pink burgundy), oranj, turcoaz si aqua, verde fistic, albastru petrol si multe altele…

Voi purtati roz? Va place sau va repugna culoarea? Care a fost prima haina roz cumparata, va aduceti aminte?

Fotografii: pinterest.com

Inscrie-te la newsletterul nostru!
Primesti saptamanal mini-lectii de stil, tips& tricks pentru garderoba ta, idei de outfituri, direct in inbox!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

8 comentarii la acest post

  1. 1
    Teodora says:

    oh, how i used to love pink! :))) in perioada in care eram blonda, era accentul de culoare la care apelam in mod uzual. trecerea la roscat, a facut sa piarda teren in favoarea altor culori. acum mai am o rochie roz somon, un sacou roz pastel, un pulover roz pudrat si cred ca vreo 2 bluze ratacite 🙂
    imi doresc un palton colorat, si rozul se afla pe locul 3 in lista culorilor pentru acest item, dupa galben si verde. astept sa vad ce voi gasi pana la urma

  2. 2
    Alice says:

    Da, este culoarea mea preferata. AM:
    1. mantoul roz-ciclam perfect. 2. fusta roz pudre perfecta din matase. 3. fusta roz ciclam perfecta din doc cu decoratii mov din catifea. 4. bluza roz-visiniu din matase. 5. Cardigan roz prafuit. 6. Pantaloni palazzo roz prafuit din in. 7. Camasa tunica ciclam. 8. Rochie roz pudre de vara.
    Jumatate din ele sunt facute pe comanda la croitorie.
    Nu stiam ca merge cu atat de multe combinatii de culori.
    Multumesc.

  3. 3
    Alice says:

    A, si:
    9. Costum roz prafuit din lana bucle croit tip Channel.

  4. 4
    Roxana says:

    OMFG…citind cu atentie acest post, mi-am dat seama ca nu am nici un palton negru? :))
    Irina, e un lucru rau? trebuie sa-mi fac griji?

    • 4.1
      Irina says:

      :))))) Roxana, de ce sa iti faci griji? Crezi ca te prinde politia modei pe strada? I don’t think so 🙂 Nu e un lucru rau ca nu ai un palton negru – eu, de exemplu, am unul dar nu il port niciodata, prefer altul bej camel. Insa ar trebui sa ai un palton/ mantou intr-o culoare neutra, ar sustine mai multe combinatii cromatice de tinute si accesorii, plus ca se demodeaza mai greu. Neutru poate fi bleumarin, maro ciocolatiu, bej camel, griuri, chiar un visiniu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.