Domesticirea garderobei: ziua 2

Ziua 1

Daca v-ati facut prima parte a temei pentru acasa, in momentul cand terminati de citit acest articol va indreptati spre cele 3 gramezi de haine ramase dupa trierea de ieri.

Ignorati maldarul care are nevoie de modificari (la croitoreasa sau acasa): cele care sunt in marimea nepotrivita, lungimea dezavantajoasa, cu tivuri si mansete care trebuie cusute, nasturi lipsa, fermoare stricate etc. Indreptati-va atentia spre celelalte doua. Aveti de ales intre hainele pentru care nu aveti suficienta indrazneala sa le purtati SAU hainele pe care nu stiti cu ce sa le asortati.

Alegeti o piesa care v-a placut enorm in magazin, dar pe care ati privit-o de atunci cu precautie sau teama.

Misiunea voastra pentru ziua 2 este sa purtati aceasta haina, intreaga zi. Va veti chinui putin pana veti gasi cu ce sa o asortati (incercati sa nu ii alaturati doar o pereche simpla de jeansi, de pantaloni negri samd), dar pana la urma veti reusi.

Luand un exemplu la intamplare, sa presupunem ca piesa aleasa este o rochie. Daca este vorba de o rochie prea indrazneata, prea in tendinte, cu un imprimeu cu care nu sunteti obisnuite, ii puteti suprapune o jacheta tricotata foarte fina, din fire de in. Sau un sacou subtire, cu maneci scurte, sau o camasa pe care sa o legati in talie. Daca nu purtati rochia pentru ca, din cauza bretelelor, bratele va par groase sau, datorita cordonului din talie, soldurile par late, ganditi-va la iluzia optica necesara rezolvarii acestei probleme.

Ce puteti face ca sa distrageti atentia de la solduri sau de la brate? Puteti purta un colier statement care sa atraga privirile catre decolteu, puteti purta un tricou cu maneci 3/4 peste rochie, puteti cauta un bolero… Daca imprimeul este cel care va intimideaza, acoperiti-l partial cu o culoare neutra sau purtati accesorii neutre. V-ati prins cum merge treaba…  Solutiile sunt, de fapt la, indemana, tot in dulapul vostru.

Daca v-ati blocat cu adevarat, daca nu aveti nici cea mai vaga idee de cum ati putea purta o anumita bluza, rochie sau fusta, nu va fie teama sa lasati un comentariu aici. Va promit ca ori eu, ori altcineva va ajuta cu o sugestie.

Bun, acum daca sunteti fete curajoase, va incurajez sa faceti acest exercitiu timp de 4-5 zile. Stiu ca pare dificil, stiu ca e posibil ca in cel putin una din zile sa va treziti dimineata tarziu si, din graba, sa va imbracati in jeansi. Dar exista o vorba: „I’m not telling you it’s going to be easy, I’m telling you it’s going to be worth it.” Daca asta-seara va petreceti jumatate de ora gandind cateva tinute, planificandu-le, alegand cateva accesorii pentru urmatoarele zile, diminetile vor fi mai usoare.

La finalul acestor exercitii veti cuprinde motivul lor real.

Scopul nu este sa aruncati cat mai multe afara din dulap, ci din contra – sa intelegeti pe care din aceste haine puteti cu adevarat sa le purtati. Pentru acestea aveti nevoie de incurajare, perseverenta, putin efort de creativitate.

La polul opus vor fi hainele care va creaza sentimentul unui bolovan in stomac, numai cand le priviti, daramite sa le asortati sau purtati. Este important sa faceti diferenta dintre acestea doua, dar intr-o formula desteapta. Cu alte cuvinte, trebuie sa va refamiliarizati cu interiorul garderobei voastre.

Ah, am uitat ceva: o anexa la tema voastra pentru acasa. Incercati sa tineti un jurnal al tinutelor voastre. Daca la cursurile mele va sfatuiesc sa va fotografiati in fiecare dimineata, de aceasta data rugamintea mea este sa va notati totul intr-un document pe laptop, in telefon, intr-un carnetel, cum preferati. Va fi nevoie sa va notati nu doar fiecare element al tinutei purtate (fiecare piesa vestimentara, accesoriu, incaltaminte, geanta, culori, imprimeuri etc), dar si cateva cuvinte despre cum va simtiti imbracate cu acea tinuta („Ma simt incorsetata pentru ca…”, „Nu ma simt in largul meu pentru ca…”, „Mi se pare ca atrag prea multe priviri cu…”). Veti afla peste cateva zile motivul.

Gata, la munca!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

7 comentarii la acest post

  1. 1
    Lady Shoes says:

    De unde ai cumparat rochia din imagine?

  2. 2
    Bianca says:

    Buna Irina,

    Mi-a placut foarte mult exercitiu tau,am stat ceva timp sa selectez hainele si apoi la le combin, insa m-am ales cu niste tinute foarte dragute. Mi-au mai ramas fara pereche niste pantaloni gri zebra (scurti), o fusta neagra trapez, un tricou basic in dungi. Ceva idei? Ms

  3. 3
    Simona says:

    Buna. Am o rochie din jeans si nu stiu cum /daca sa o mai port. Este foarte simpla si lunga pana deasupra genunchiului;are bretele late si decolteu in V.Culoarea este uniforma,albastru deschis.multumesc

    • 3.1
      Irina says:

      Simona, rochia ta pare sa fie un sarafan din denim, in care manecile au fost inlocuite cu bretele late. Cu tot regretul, rochiile de genul asta au iesit din moda prin 1995-1998, recomandarea mea este sa o scoti din dulap cat mai urgent si cat mai fara regrete!

  4. 4
    Anca says:

    Buna. Cu ce port asorta o rochie de culoare roz intens, fara maneci. Rochia e de in, e captusita si are la guler o banda verde cu cerculete aurii. Are lungimea medie, pana la genunchi si e dreapta.

  5. 5
    Shirel says:

    Anca,poti sa o porti si la revelion cu o blanitza alba pe deasupra .Binenteles asortata sau cu o pereche de pantofi auriti daca vrei ceva elegant. Daca vrei poti sa o porti ca o tinuta mai simpla de strada cred ca ai putea sa o combini cu o geaca de blugi si ca incaltaminte o pereche de adidasi aurii care sunt foarte trend in sezonul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.