Ce genti ar trebui sa ai in garderoba

Faptul ca femeile iubesc gentile este indiscutabil. La fel ca o axioma, nu are nevoie sa fie demonstrat: dovada palpabila este in dulapul fiecareia dintre noi.

Motivele pentru care nu avem niciodata suficiente genti sau suntem dispuse sa platim pretul unei mici vacante sunt aceleasi pentru care iubim si pantofii: nu ne fac sa ne simtim grase; nu trebuie sa transpiram in cabina de proba ca sa le probam; dimensiunea este de cele mai multe un non-issue sau oricum, nu are legatura cu circumferinta taliei; pe umarul nostru arata identic ca pe cel al unei celebritati samd…

Asadar, daca geanta (sau gentile) pe care ni le alegem spun ceva despre noi si mai ales daca le consideram o investitie, ar trebui sa le alegem cu aceeasi atentie cu care Gordon Gekko si-ar alege portofoliul de actiuni. Right?

In primul rand, tipul gentilor care isi gasesc locul in garderoba ta va fi dictat de stilul tau de viata: daca lucrezi intr-un birou sau daca esti studenta; daca agenda ta include mai multe prezentari sau mai multe cocktailuri; daca cari cu tine doar lucrurile tale sau esti responsabila si de lucrurile altora (ale copiilor, bebelusului); daca ai o viata organizata sau una haotica..

In al doilea rand, stilul gentilor pe care le cumperi va fi influentat de propriul tau stil vestimentar si, prin urmare, de cel al garderobei: o femeie cu stil clasic nu va alege niciodata o geanta de umar cu influente hippie-boeme, cu franjuri colorati si impletiti, o alta cu stil eclectic si extravagant nu va avea nici o geanta neagra, minuscula si neutra in garderoba, iar o romantica autentica nu va avea la ce sa asorteze o geanta supradimensionata din piele lacuita rosie cu insertii animal print.

Pe de alta parte, in dulapul fiecarei femei ar trebui sa fie delimitate anumite categorii de genti (alese in functie de coordonatele de mai sus: stil de viata, stil vestimentar, preferinte cromatice etc). Numarul lor… ei bine, e dictat de dimensiunea portofelului tau.

1. Gentile elegante, de zi (de mana sau de umar)

Acestea ar trebui sa se potriveasca tinutelor tale de birou, fie ca este vorba de un taior ajustat sau de o rochie imprimata. Daca abia iti construiesti garderoba, vei simti nevoia unei genti negre. Desi clasica, aceasta o vei putea purta doar in sezonul rece, va fi prea „trista” pentru primavara-vara. Recomandarea mea este sa alegi de la inceput o geanta intr-o nuanta neutra medie: maro cognac, bej nisipiu, gri mediu, kaki. Iar ca sa nu fie foarte basic, alege un model din piele stantata, cu detalii aparte (impletituri, alaturare a doua nuante).

2. Gentile de umar

Sunt semnul si aliatul femeii care nu sta un minut pe loc. Se vor potrivi tinutelor de zi Casual, fie din timpul saptamanii, fie din weekend (cu jeansi, fuste maxi, rochii scurte din tricot, cardiganuri lejere). Sunt mult mai putin conservatoare, in schimb pot fi colorate sau metalizate, cu interiorul bine compartimentat, cu forme feminine si mai moderne, cu bretele de diferite lungimi sau cu posibilitatea de a le modifica. Pielea de calitate este materialul cel mai recomandat, pe locul urmator fiind materialele textile rigidizate (pentru a-si pastra forma). Totusi, chiar si o astfel de geanta ar trebui sa fie captusita, cu fermoarele si capsele in stare perfecta de functionare, iar cusaturile solide.

Ca idee, asta ar trebui sa fie geanta care te insoteste la cumparaturi (in engleza se numesc shopper bags, daca au o nota de eleganta se numesc tote bags), dar si cea in care iti incap un notebook si cateva reviste. Pe de alta parte, nu ar trebui sa fie o geanta imensa: va deveni foarte grea, pe masura ce o umpli.

Variatiunile stilistice ale acestei categorii de genti includ: gentile messenger (de postas, destul de mari, care se poarta de-a latul pieptului); gentile-ghiozdan (nou-aparute de vreo 2 ani, le veti gasi in cele mai variate dimensiuni si combinatii cromatice, au un aer retro si scolaresc); sling bags – gentile cu bretele lungi (modele de dimensiuni medii sau mici, in cele mai diverse nuante, texturi si forme, se poarta tot pe umar sau de-a latul pieptului).

3. Genti-plic de zi

Nou-aparute in garderoba de zi, supradimensionate pentru ca asa cer tendintele dar si ca masura a functionalitatii lor (in interior iti incape un iPad, printre altele), eu consider plicurile XXL un hibrid intre forma simpla a unei posete de umar, de zi si coloritul sau indrazneala unei genti foarte moderne. Evidente, aspirationale si ostentative (omg, dar atat de adorabile!), gentile-plic sunt cu o adevarat o declaratie despre stilul tau de viata: „sunt busy si importanta, ma deplasez doar cu taxiul iar portofelul si telefonul sunt tot ce am nevoie ca sa ma descurc!” Vorba vine…

PS: sa va ajut sa faceti diferenta intre tipurile de genti-plic. Poseta (provine din frantuzescul „pochette„) este geanta clasica de forma unui plic, arata ca un portofel mai mare si se poate tine pe umar sau la subrat. Un clutch, care la noi a devenit tot „plic”, variaza in dimensiuni si forme, dar se tine doar in mana sau la subrat. „Clutch” provine din engleza, intelesul fiind… you guessed it, a strange in mana (nu are legatura cu ambreiajul, poate doar cu faptul ca atunci cand cuplezi vitezele trebuie sa tii mana pe maneta-schimbator?)

4. Genti de seara

Cele mai plictisitoare si lipsite de personalitate sunt cele geometrice, negre, lipsite de orice detaliu. De cele mai multe ori, femeile care aleg astfel de genti se gandesc: „ah, lasa, se va potrivi cu toate rochiile mele de ocazie…” Care, by the way, sunt si ele tot negre, nu-i asa? Daca nu indraznesti sa alegi o rochie colorata, epatanta pentru ocaziile din viata ta (cocktail, petrecerea de la birou, premiera de teatru, invitatie la o nunta, aniversarea nuntii samd), iesi din zona ta de confort stilistic macar prin geanta de seara.

Exista modele brodate, cu perle sau cristale aplicate, cu fronseuri si rozete din satin sau voal, cu aplicatii care imita solzii sau penele exotice. Exista modele multicolore, cu imprimeuri diverse, cu lant in loc de bretea sau cu o bratara din piele pentru incheietura mainii. Cu toata sinceritatea, atunci cand alegi o rochie simpla, lasa-ti geanta sa vorbeasca pentru tine (daca nu vine nici un barbat sa vorbeasca cu tine, macar o femei poate te va intreba de unde ai cumparat-o… si tot ai spart gheata!)

*Magazinul Coccinelle se afla pe Calea Victoriei 63-81, intre nou-deschisul MaxMara si hotel Radisson.

Sursa foto: colectia Coccinelle primavara-vara 2012

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

2 comentarii la acest post

  1. 1
    roxana says:

    am si eu o geanta coccinelle si e geanta mea preferata!! e de calitate si extrem. de versatila

  2. 2
    Adina says:

    Eu sunt fan plicuri XXL! Totusi, dat fiind ca de cele mai multe ori pretul bate orice imaginatie pentru un obiect atat de simplu (vorbesc la modul general, nu arat cu degetul spre un brand anume), am inceput sa mi le fac singura din piele naturala: http://lifestyleonmybudget.blogspot.com/2012/05/oversized-clutch.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.