Etapele stilului tau

Ai nevoie de o harta? De indicatoare? Stii unde te afli sau esti complet pierduta?  Nu e cazul, pentru ca stilul este o chestiune de evolutie personala, este un drum in spirala, un labirint in care tu tii ghemul Ariadnei.

Viata este la fel de maleabila ca un umeras de sarma si, datorita proverbialelor suisuri si coborasuri, stilul tau se va transforma in functie de circumstantele acesteia: calatorii memorabile si locuri preferate, muzici si faze care te-au marcat,  intalniri fericite si despartiri hotaratoare, nasterea unui copil sau devenirea ta ca femeie/ sotie/ partenera, promovari profesionale sau stationari emotionale, castigul marelui pot la Loto sau falimentul familiei…

Aseaza-te, intr-o seara de iarna, intr-un fotoliu si rasfoieste albumele tale de familie.  Vei incepe sa observi un trend. Felul in care te imbracai inainte sau cel in care te imbraci acum iti vor oferi indicii despre etapele stilului tau vestimentar.  Ceea ce ti se potrivea pana acum poate ar trebui schimbat.  Diferitele etape ale vietii noastre nu doar ne cer noua o atitudine diferita, dar si noi cerem alte lucruri vietii – de aceea, brusc simtim nevoia sa ne imbracam sau sa fim percepute altfel ca pana in acel moment.

Sa nu credeti ca aceste etape se aseaza intr-o ordine logica. Nu, sunt aleatorii, la fel de imprevizibile ca viata insasi, dar asta face ca totul sa devina mai palpitant, nu-i asa?

EXPERIMENTARE

Esti brusc (si posibil inexplicabil) framantata de dorinta de a experimenta totul, in acelasi timp!  Nimic nu ti se pare excentric, imposibil sau iesit din comun – fie ca e vorba ca vrei sa te antrenezi pentru maratonul de la New York, ca vrei sa renunti la jobul din agentia de advertising pentru a curata cartofi in bucataria lui Jamie sau sa petreci un an in Noua Zeelanda invatand agricultura organica.

In stadiul de experimentare, lumea devine a ta si esti mai mult decat fericita sa treci de la o experienta la alta, invatand cate ceva din toate.

9f95fcffb2.jpg

Din punct de vedere stilistic, „motoarele de cautare” interna vor afisa pe pagina ta cuvinte precum: moda experimentala, designeri necunoscuti sau de nisa, tesaturi neobisnuite, croieli si bijuterii hand-made, vintage, combinatii artistice.

Gustul tau este eclectic, reflecta spiritul si mintea ta avide de cunoastere.  Deseori te gasesti in postura unei deschizatoare de drumuri, esti prima care porti tendintele cele mai neobisnuite (nu cele de masa, din reviste), si intelegi moda drept o extensie a terenului de joaca numit „viata”.

Stilului tau se potrivesc alaturarile de piese vintage cu articole cutting edge.  Obisnuiesti sa colinzi prin magazine second-hand, prin pietele de vechituri si prin buticuri obscure din centru.  Timpul liber ti-l petreci in fata oglinzii, inventand noi look-uri, cat mai traznite.

Posibile probleme: vei sfarsi printr-o supradoza de tendinte sau te vei imbolnavi de schizofrenie stilistica, din cauza eternei intrebari care nu iti da pace:  „Stilul meu trebuie sa imi exprime personalitatea… Dar cine sunt eu?”  A experimenta inseamna a fi curioasa, dar cu discernamant, nu inseamna a acumula la nesfarsit doar de dragul hainelor.  Poti fi „profesorul traznit” al modei fara a intra in inchisoarea datornicilor.

FUNDAMENTARE

Ai observat cum familia si colegii de birou se bazeaza pe tine in permanenta? Ti-ai pus remindere pe laptop, telefon, frigider si oglinda? Te linistesc expresiile de tipul „stil clasic” sau „efortless chic”? Inseamna ca esti in etapa de fundamentare, in care radacinile tale (de orice fel) prind teren.

Din punct de vedere stilistic, „motoarele de cautare” interna vor afisa pe pagina ta cuvinte precum: croieli elegante si lipsite de complicatii, taioare feminine, haine practice dar atragatoare, mix & match, less is more…

clasic.JPG

Avand un program incarcat dar bine ordonat, esti axata pe tinute sic, practice si comode, iar multe dintre combinatiile tale de zi pot fi cu usurinta transformate in unele de seara.  Costumele si taioarele pentru birou, tinutele atent asortate de peste zi si hainele casual, dar bine croite, ocupa din ce in ce mai mult loc in garderoba ta.

Pentru tine, acum este important sa arati bine dar nu in detrimentul timpului pierdut.  Imbracatul si machiatul zilnic nu iti iau mai mult de 20 de minute.

Posibile probleme: copiii de pe scara blocului iti spun „tanti”, iar noii angajati din firma iti vorbesc cu „doamna” si chicotesc in spatele tau cand tu ii corectezi si le spui ca Descartes a spus „gandesc, deci exist”, nu „twitteresc, deci exist”!  Daca esti bine infipta in cariera profesionala, este posibil ca senzualitatea, romantismul si culorile vesele sa fii plecat in vacanta, lasand in locul lor un dulap plin de taioare bleumarin.  Iti este teama ca autoritatea ti se va disipa, daca nu porti un fel de uniforma sau „armura” corporate.  Sa stii ca poti fi atragatoare si competenta, in acelasi timp.  Daca esti mamica – cu sau fara ocupatie – , comoditatea stilului se poate rapid transforma in „nu-mi pasa cum ma imbrac, ca doar nu ma vede nimeni”.  Pantalonii lalai de training, tricourile labartate si papucii tarsaiti nu fac casa buna cu o femeie tanara si sexy.

REINVENTARE

Dintr-o data stii cine esti, stii ce vrei, ti-ai facut un plan si il urmezi cu constiinciozitate si pasiune.  Poate e o cariera cu totul noua.  Poate te-ai inscris la a treia facultate.  Poate iti lansezi propriul business.  Poate te-ai hotarat sa divortezi ca sa fii independenta.  Poate fi orice iti doresti tu sa fie, dar de cele mai multe ori inseamna „schimbare”.  In etapa de reinventare, renunti la tot ceea ce credeai ca esti, la ceea ce ti s-a impus sau altii asteptau de la tine.

Din punct de vedere stilistic, „motoarele de cautare” interna vor afisa un singur lucru pe pagina ta: orice, atat timp cat e diferit de ceea ce era(m) inainte.

072208_unrule21_300×400.jpg

Hainele pe care le vei imbraca sunt cat se poate de diverse si e posibil ca, pentru o scurta perioada de timp, sa te regasesti in etapa de experimentare.  Totusi, in momentul in care iti clarifici gandurile si emotiile, vei avea o imagine foarte clara legata de cum vrei sa arati.  Planul pe care il urmezi va include, cu naturalete, si noua ta viziune despre tine.  Curajul este esential ca sa te poti exprima acum, iar aceasta trasatura va deveni vizibila prin articole vestimentare expresive, care iti reflecta noua maturitate. Nu mai esti o floare de colt.

Reinventarea poate fi usor periculoasa, daca incepi sa te imbraci pentru ceea ce percepi a fi fost „timp irosit”.  Nu exista asa ceva. Acele perioade sunt, pur si simplu, momente in care ti-ai permis sa traiesti, ca sa ajungi unde esti acum.  Fii recunoscatoare ca ai aceste experiente in trecutul tau, ai avut ce invata – asa ca nu-ti schimba felul in care arati, doar pentru ca vrei sa scapi de cine erai o data.  Schimba-te pentru ca sa ne arati cine ai devenit acum.

Posibile probleme: „regret dressing”, cum ii spun eu.  Adica te imbraci ca sa compensezi ceva ce simti ca ai pierdut sau nu ai trait.  Vrei sa fugi cat mai departe de vechea ta imagine, de fostul tau stil, asa ca ajungi in extrema opusa. Risti sa te imbraci prea tinereste sau prea batraneste.  Risti sa arati ca o vedeta de filme softporn sau, din contra, ca o calugarita.

DARUIRE

Intr-o dimineata te trezesti gandind: „Stai asa, lumea nu se invarte in jurul meu.”  Dorinta ta cea mai puternica este sa iei ceva fragil, vulnerabil si sa il transformi in altceva, puternic si independent.  Iti petreci mult timp cu actiuni de voluntariat, ingrijindu-ti gradina (interioara sau din jurul casei) sau sanatatea emotionala si fizica.  Este posibil sa te reorientezi profesional, catre o fundatie non-profit.  Bine-ai venit in etapa de daruire.

Simti nevoia sa contribui la lume, nu doar sa beneficiezi, sa utilizezi si sa consumi.  Te intereseaza concepte, personaje si idei marete, esti nerabdatoare sa gsesti raspuns marilor intrebari ale vietii si te simti una cu natura.

2905764483_9e381757e7_o.jpg

Din punct de vedere stilistic, „motoarele de cautare” interna vor afisa pe pagina ta termeni precum: organic, ecologic, bio, natural, fibre naturale.

Pentru ca esti constienta de faptul ca iertarea, empatia si bunatatea nu sunt doar atribute vindecatoare emotionale, ci si trasaturi umane si senzuale, stilul tau vestimentare devine holistic si armonios.  Nu doar cumperi tricouri din bumbac organic, dar te intereseaza cu adevarat si felul in care a fost produsa haina respectiva: lucratorii au fost platiti corect?  A fost poluarea mentinuta la minimum?

Ai ajuns la pace cu propriul tau corp, esti multumita de el si te simti bine in pielea ta. Vrei sa ai o eleganta simpla si comoda. Inclini sa te imbraci in culori care imita nuantele pamantului sau frunzelor, iar imprimeurile alese au influente etnice sau botanice.

anna2.JPG

Posibile probleme: esti atat de hotarata sa fii cu picioarele pe pamant, incat ajungi sa porti haine decolorate sau incolore, fara forma si fara personalitate. In scurt timp, poti arata ca si cum Dracula a supt ultimul strop de sange din tine. Ideea este sa transmiti lumii energia ta pozitiva – imbraca-te ca un yogin numai la orele de yoga sau Pilates. In rest, permite-ti sa-ti exprimi latura artistica prin armonii cromatice sau croieli lejere.

Ai curaj sa recunosti unde esti? Vrei sa imi spui?

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

2 comentarii la acest post

  1. 1
    Penny says:

    Initial am vrut sa zic ca sunt unedva intre experimentare si fundamentare insa citind mai atent mi-am dat seama ca de fapt sunt exact in mijlocul etapei de reinventare. 🙂 Pentru mine, din punct de vedere stilistic, mi se pare cea mai minunata perioada prin care trec. Gandirea de baza este una foarte simpla: ma imbrac pentru mine, nu pentru ceilalti. Si de aici toata reinventarea deoarece in trecut ma interesa mult mai mult perceptia publica. Acum ma imbrac in functie de starea mea si de ce vreau sa transmit fara sa-mi fac probleme ca s-ar putea sa faca un prieten misto de cum arat sau, doamne fereste, sa nu fiu sexy. 😛
    Oricum, eu zic ca nu ma intrept nici catre vedeta de soft porn, nici catre calugarita insa acum ca stiu de riscuri voi fi atenta :))

    Mi-a placut foarte mult articolul.

  2. 2
    Penny says:

    * inloc de „intrept” trebuia sa fie „indrept”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.