Cinci rochii pentru toamna 2015

Desi vara si zilele aurii, calduroase s-au incheiat, rochiile nu dispar din garderoba noastra zilnica. Este adevarat, li se schimba silueta, lungimea, seriozitatea, textura, cromatica si inspiratia… Rochiile de inspiratie retro – de cele mai multe ori cu o lungime mini, deasupra genunchiului – capata un aspect nou, care le face potrivite si pentru birou si pentru timpul liber, iar denimul androgin se transforma in rochii demne de blitzul unui papparazzi, vanator de street style memorabil.

La acest inceput de saptamana, am selectat pentru voi cele 5 rochii fara de care, pur si simplu, nu vad cum ati putea trece toamna 2015. Cu placere 🙂5rochii
Rochia din denim

Daca se pune problema obsesiei pentru denim, in aceasta toamna ea depaseste norma recomandarilor. Nu mai vorbim de a va cumpara o simpla pereche de jeansi, pentru ca materialul acesta longeviv a fost reinterpretat, reevaluat si retestat pentru toamna. Mai mult ca niciodata, rochiile din denim devin parte esentiala a garderobei voastre pentru sezonul rece.

Indiferent de croiala, sunt o piesa cool, potrivita pentru o zi de vineri la birou dar si pentru o zi de weekend. Croielile din denim mai rigid au nevoie de esarfe colorate in nuante autumnale sau de stratul calduros al unui cardigan supradimensionat, pentru a avea un plus de fluiditate.

denim dress

Ii mai puteti adauga: un poncho in nuante neutre, o jacheta simpla din piele intoarsa, o pereche de botine scurte, o geanta de umar cu forma geometrica.

Rochia trapezoidala, de inspiratie retro

Este sezonul in care inspiratia din moda anilor ’70 ajunge la apogeu, dar pastreaza elemente din moda anilor ’60. Tivurile se scurteaza, beteliile rochiilor dispar, iar silueta lor se evazeaza, semanand din ce in ce mai mult cu linia unui trapez sau a literei A.

Sunt extrem de comode si, pentru ca le puteti accesoriza in fel si chip, vor deveni cheia diminetilor in care va stiti grabite, lipsite de inspiratie stilistica, vinovate de cat ati mancat cu o seara inainte. Not to worry, cum spun britanicii. Daca sunteti friguroase, imbracati o bluza brodata sau helanca inainte de a trage pe voi rochia retro, apoi o geaca biker din piele.

Aline

Ii mai puteti adauga: o bluza de inspiratie victoriana (cu un guler din dantela sau cu maneci ample din voal), o geaca biker din piele neagra, o pereche de ghete masculine.

Rochia babydoll

Industria modei nu e foarte lamurita daca acest model de rochie este un revival a ceea ce se purta in anii ’90 sau e o directie tangentiala a tendintei ’70s. Un lucru e sigur: rochia babydoll – larga, foarte evazata si uneori in intregime plisata, cu un pieptar simplu si deseori cu maneci lungi si ample – este intre piesele-cheie ale toamnei 2015.

Personal, v-as recomanda o varianta intr-o culoare inchisa si neutra (bleumarin, visiniu poate?) cu lungime pana deasupra genunchiului, pe care sa o purtati luna aceasta cu sandale de culoarea lemnului de cires sau a whiskey-ului imbatranit, iar din octombrie incolo cu cizme maro din piele intoarsa.

babydoll

Ii mai puteti adauga: o palarie boema cu boruri largi, o geanta de umar cu franjuri, o vesta imblanita, o geaca cambrata din denim albastru, un cardigan lung si lejer.

Rochia tricotata

In perioada asta a zilelor cand insorite, cand ploioase avem nevoie de „ceva” care sa ne pregateasca pentru orice eventualitate meteorologica sau stilistica. Face un pas inainte rochia tricotata, un fel de passpartout al sezonului. Poate fi cool, eleganta si lejera cand o purtam cu un pantof din piele intoarsa sau din stofa (come on, macar cat suntem inca bronzate!), dar si calduroasa si comoda, cand diminetile incep sa fie cetoase si reci.

Veti bifa doua trenduri deodata cumparandu-va o rochie tricotata cu guler inalt, de helanca. Si da, este un model de rochie potrivita pentru birou, cu trei conditii: lungimea sa fie decenta, pana in dreptul genunchiului; croiala sa nu fie mulata, ci doar sa respecte linia siluetei; sa purtati lenjeria intima potrivita (orice dantelarie, cusaturi vizibile, elastice samd sunt excluse).

knit dress

Ii puteti adauga: un furou din microfibra (obligatoriu!), un colier statement, un pantof frumos cu toc de 9-10 cm, o geanta de birou splendida.

Rochia petrecuta

Ultra-feminina, potrivita absolut tuturor siluetelor, indemodabila (si inventata in 1973 – asadar, inca o varianta a tendintei ’70s!). Tricotul din bumbac cu ceva adaos de elastan/ lycra din orice astfel de model face ca rochia sa drapeze frumos pe bust, sa aiba fluiditate pe solduri si sa sublinieze zona taliei intr-un fel in care putine rochii o pot face.

Adaugati-va in garderoba o rochie petrecuta cu maneci lungi sau trei-sferturi, in nuante autumnale: galben mustar, ciocolatiu, oranj terracota, marsala, violet inchis, gri antracit sau purtand un imprimeu in astfel de culori.

Am uitat sa va spun: este genul de rochie perfecta pentru birou, indiferent de codul vestimentar. „Working wardrobe” scrie pe ea!

wrap

Ii puteti adauga: o pereche de cizme inalte din piele intoarsa, o pereche de pantofi cu bareta in T, o vesta lunga, o geanta de umar, o triada de coliere delicate.

Inscrie-te la newsletterul nostru!
Primesti saptamanal mini-lectii de stil, tips& tricks pentru garderoba ta, idei de outfituri, direct in inbox!

Fotografii: pinterest.com, lookbook.nu

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

4 comentarii la acest post

  1. 1
    Maia says:

    Foarte interesant articolul, Am insa mereu probleme sa gasesc rochii similare. Ar fi extrem de util in masura in care se poate si sugestii de rochii care se chiar gasesc in magazine- sau sugestii de haine disponibile in general, incorporate in articole via linkuri

  2. 2
    Teodora says:

    Usor, usor parca ma conving sa nu intru in hibernare pana la primavara viitoare. Sunt foarte binevenite postarile tale, ca deja sunt incantata de ideea de a-mi cumpara o rochie de tricot sau una trapezoidala

  3. 3
    Violeta says:

    Multumesc, frumoase sugestii – mai ales nr. 4 si 5 – care mi se potrivesc. As veni cu placere la evenimentele propuse de tine, dar, din pacate, nu locuiesc in Bucuresti. Ma multumesc cu sugestiile scrise si fotografiile de exemplificare. Succes si multe sugestii bune sa ne dai si mai ales, eu am nevoie de un pic de culoare si mult soare in toamna aceasta!

  4. 4

    Rochiile tricotate si cele petrecute parca fac toamna si iarna sa fie mai usor de suportat 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.