(Alte) Cinci carti pentru biblioteca ta de moda: concurs Books Express

Stiu ca exista femei care ar putea crede ca singurul scop al albumelor si cartilor de moda este sa infrumuseteze o masuta. Gresit. Desi continutul unora este strict atragator vizual si au scop publicitar, multe sunt valoroase, interesante, informative. Acestea din urma sunt lecturi care ne inspira, sunt carti din care invatam si pe care le redeschidem cu placere.

metallics-coffee-table-de

La fel ca in datile trecute, am facut o selectie a catorva titluri de stil personal si moda (la care am adaugat unul despre parfumuri si altul de DIY/ bricolaj stilistic) care mi-au atras atentia si pentru care merita sa faceti loc in biblioteca – iar la acest concurs, Books Express va face fericita nu una, ci doua castigatoare! Cititi pana la final pentru a participa la concursul acestei saptamani.

Pentru cele care inteleg ca stilul e legat de bucuria vietii

„Advanced Style”, de Ari Seth Cohen

Fascinatia lui Ari fata de acest „segment al societatii, deseori ignorat dar fantastic de expresiv si bogat stilistic”, dupa cum il descrie chiar el, a inceput datorita bunicii Bluma si in urma numeroaselor ore petrecute cotrobaind prin fotografiile si garderoburile acesteia: mementouri ale unor vremi mai rafinate, mai elegante, apuse.

advanced

In 2008, strabatand neobosit strazile Manhattanului, Cohen a inceput sa fotografieze batranici fabulos imbracate – colorate, excentrice, miraculos de elegante, toate cu varste incepand de la 70 de ani. Asa s-a nascut blogul lui, „Advanced Style” si cartea omonima. Albumul este mai mult decat o simpla colectie de fotografii. Paginile lui s-au transformat intr-o antologie de povesti si personalitati, de vieti traite din plin, cu bucurie si cu o abundenta de rujuri si haine multicolore. Pentru ca se pare ca, pentru doamnele fotografiate de Ari, rujul si stilul sunt panacee universale pentru toate problemele vietii moderne. Dupa cum spune Debra Rapopport: „Look good, feel good. Feel good, look good!”.

Pentru cele care vor sa isi incerce mana cu un proiect creativ

„I Spy DIY Style”, de Jenni Radosevich

In loc de a va cheltui toti banii de pe card pentru „le trend du jour”, Jenni Radosevich va invita sa puneti mana pe foarfeca, ac si ata, adeziv si inca cateva nimicuri cumparate dintr-o mercerie sau o papetarie. Radosevich nu este o fashionista, dar a semnat ani la rand rubrica de „do it yourself” din InStyle US.

i spy

Ideile ei inclina balanta spre proiecte (a se citi „piese”) trendy si usor de realizat, inspirate de tinute ale unor celebritati, piese din colectii prezentate la o saptamana a modei sau, pur si simplu, best-seller-uri ale unor branduri de mass fashion. Cercei roz din pene, o fusta din denim cu efecte de decolorare in forme abstracte, rame de ochelari in carouri, un colier statement tribal, o geanta de plaja de inspiratie nautica – sunt cateva dintre proiectele de „crafts” pe care Jenni le ilustreaza in carte, pas cu pas. In mod evident, proiectele si rezultatul lor sunt create din amuzament si, mai ales, pentru a va exersa creativitatea si dexteritatea. Sa nu va imaginati vreun moment ca veti deveni designeri!

Pentru cele care  sunt in cautarea identitatii stilistice

„Style Mentors: women who define the art of dressing today”, de Elyssa Dimant

De ce sa cautam inspiratie in atmosfera rarefiata a designerilor si colectiilor de moda, cand in jurul nostru exista femei cu stil, pe al caror exemplu il putem urma?

mentors

Acesta e principiul calauzitor din „Style Mentors”: opt capitole, fiecare discutand in detaliu cate o tipologie stilistica, geneza si constructia acesteia, adaugand si profiluri ale unor femei care personifica stilul respectiv. Dimant le detaliaza vietile, relatia cu moda si stilul, iar pe final include cate o lista de „must-haves” si de „never-evers”.

De pilda, o femeie cu profil stilistic Icon nu va purta nici moarta o piesa dintr-un sezon trecut: este tipologia care va impacta istoria modei si va face publicul sa inteleaga notiunea de „fashionable„. O Boema poarta kilograme de bijuterii de inspiratie etnica si gablonturi, se imbraca retro si juxtapun imprimeuri si texturi. Delicatele femeile Gamine pastreaza in garderoba elemente copilaresti (de la tunsoarea scurta si imprimeul cu buline, la balerini si fuste plisate), iar Sirenele sunt simbolul femeii fatale, conturandu-si corpul prin croieli voluptoase. Unele dintre cele 85 de femei portretizate sunt Minimaliste si au transpus acest crez in propriile creatii (Miuccia Prada, Donna Karan, Kelly Klein); altele sunt Clasice (Carolina Herrera, Ducesa de Windsor), Excentrice (Tilda Swinton, Daphne Guinness, Diana Vreeland, Lady Gaga) sau Rockerite (Debbie Harry, Patti Smith, Rihanna).

Unul din atuurile cartie este includerea unor femei care nu sunt fashioniste declarate si nici celebre pentru asocieri cu lumea modei, ci pur si simplu au un stil conturat, distinct, femei carora nu le pasa de branduri ci se imbraca stiind ce li se potriveste: Ali McGraw, Gwen Stefani, Talitha Getty, Michelle Williams, Carla Bruni, Catherine Deneuve, Sofia Coppola, Beyonce.

Pentru cele fascinate de istoria brandurilor din moda

„A Matter of Fashion: 20 iconic items that changed the history of style”, de Federico Rocca

Cartea aceasta se tine de promisiunea titlului: piesele si accesoriile prezentate sunt nu doar cu adevarat iconice (reprezentative, usor recognoscibile chiar si de catre non-fashioniste, indemodabile), dar sunt importante pentru ca au modificat felul in care noi percepem moda si cultura stilului din momentul creatiei lor. Cuvintele Albertei Ferretti din prefata cartii rezuma lucrurile cu simplitate: „De ce au devenit aceste obiecte repere de stil? Poate pentru ca au fost create intr-o perioada in care, spre deosebire de prezent, fiecare proiect era planificat de la inceput la final si nu era supus presiunii ritmului vietii contemporane, atat de impovarate de mesaje si asteptari.”

fashion

Multe dintre cele 20 de alegeri sunt usor de identificat cu ochiul liber – trench-ul Burberry, rochia neagra a lui Givenchy, parfumul Chanel no.5, taiorul Chanel si geanta 2.55, gentile Kelly si Birkin de la Hermes, alaturi de esarfele Hermes, bagajele Louis Vuitton, palaria Borsalino – si sunt sinonime cu luxul: simboluri ale unui anume statut. Altele, in mod evident, apar datorita popularitatii lor (jeansii Levi’s, tricoul cu dungi marinaresti, tenisii Converse All Star, balerinii Ferragamo) sau prin simpla lor apartenenta la cultura europeana (geanta Jackie de la Gucci, ochelarii de soare Persol, pufoaica Moncler).

Este una dintre cele mai informative si agreabile lecturi despre moda pe care le puteti avea in propria biblioteca, va asigur.

Pentru cele interesate de parfumuri si universuri olfactive

„Fragrant: the secret life of scent”, de Mandy Aftel

Efemer si invizibil, mirosul e dificil de descris si, cu toate astea, este parte intrinseca a vocabularului nostru senzorial. Mandy Aftel scrie cu pasiune despre parfumuri, despre universuri olfactive, alchimii secrete, calatorii aromate si declicurile emotionale pe care acestea ni le provoaca.

Cartea ei este impartita in 5 capitole (profiluri) separate: scortisoara (luxoasa, este cea care face legatura cu exoticul, cu spiritul nostru de aventura si cu dorul de calatorii); menta (mirosul „de acasa”, evocarea prospetimii si verdelui), tamaia (legatura noastra cu divinul, un capitol care vorbeste si despre felul in care parfumurile au schimbat cursul istoriei umanitatii), ambra (sugestiva pentru partea primitiva din noi) si iasomia (esenta seductiei si senzualitatii, simbolul dorintei de frumos).

„Parfumurile si mirosurile ne pot duce peste mari si tari”, scrie ea. „Ele sunt covoare zburatoare magice, cu care putem calatori in lumi ascunse – nu doar in alte timpuri si locuri, ci si in strafundurile noastre, dedesubtul suprafetei vietii noastre zilnice.”

Spre deosebire de datile trecute, cand in concursurile organizate impreuna cu Books Express recenzam doar cate un album sau o carte despre moda, de aceasta data lucrurile stau diferit. Vom avea nu una, ci doua castigatoare: una isi va putea alege cartea pe care si-o doreste cel mai mult, din cele sase prezentate mai sus, iar a doua va primi un voucher de 100 lei, cu care isi poate cumpara ce carte doreste de pe siteul Books Express. Oh, happy day, zic eu!

Ce aveti de facut pentru a participa la concurs?

Sa intrati intr-un mic joc nostalgic. As vrea sa imi scrieti care este cartea copilariei voastre: cea care v-a influentat profund, cea pe care ati reciti-o cu placere si uimire ca adult, cea pe care inca o aveti in biblioteca, cea care v-a facut fericita o aurie vacanta de vara (sper din tot sufletul ca nu veti numi toate „Micul print”, sunt sigura ca sunteti originale si cu memorie perfecta!)…

Concursul se desfasoara incepand de azi, luni 9 martie, pana duminica 15 martie inclusiv. Castigatoarele vor fi anuntate luni, 16 martie printr-un email personal, dar si pe facebook si blog. O conditie obligatorie a participarii la concurs este semnarea comentariului vostru cu numele, prenumele si o adresa de email valida (optional, id-ul de facebook).

Va tin pumnii, dragelor, si va doresc o saptamana insorita si plina de flori!

Fotografii: books-express.ro, pinterest.com

Later edit: am simtit ca acest concurs  – sau mai spus, intrebarea acestui concurs – v-a facut sa retraiti franturi din copilarie si momente de revelatie copilareasca, traite prin intermediul cartilor. M-au emotionat toate comentariile-amintiri din copilarie ale voastre si am constatat, cu placuta uimire, cat de multe carti sunt comune tuturor copilariilor! Va multumesc tuturor si, dupa cum spune un citat, “If only there was enough space on this tiny card to evoke my unfettered joie de vivre for what you have done!” Dar concursul poate avea doar 2 castigatoare, random.org le-a ales in aceasta dimineata – felicitari nr. 14 si 45, Claudia Albulescu si Mihaela Stanciu! (verificati-va emailurile, va rog 🙂 )

random books febr

 

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare