Orfanii din dulap

Nu este un termen inventat de mine, dar cine ma stie a observat ca folosesc des expresia.

„Orfanii” din dulap sunt acele piese vestimentare de care te-ai indragostit in magazin si le-ai cumparat dar, o data aduse acasa, fie le-ai purtat intr-o singura varianta de tinuta, fie nu ai stiut niciodata cu ce sa le asortezi.

In final, „orfanii” atarna tristi in dulap pentru ca nu au cu cine sa se joace. Sunt ignorati sau neglijati, in favoarea „preferatelor” care sunt luate la plimbare over and over again.

Fiind intr-un moment in care imi restructurez si triez garderoba, inevitabil m-am intrebat: „de ce ajungem sa avem sau sa tinem orfani in dulap?”

… Au fost candva parte dintr-un set sau dintr-o tinuta cumparata de-a gata, dar celelalte componente s-au deteriorat, nu ne mai sunt bune, au disparut din garderoba.
… Reprezinta un stil vestimentar pe care l-ai depasit sau o marime in care nu te mai regasesti. Continui sa te cramponezi de haina respectiva, desi restul garderobei a evoluat.
… Te-au fermecat in magazin, incat nu te-ai putut abtine si le-ai cumparat. Dar nu ti-ai pus problema pasului urmator.

De cele mai multe ori, in proiectele de makeover cu cliente sau in discutiile de la cursul meu de stil, am descoperit ca ultimul motiv este si cel mai frecvent intalnit. Asta si pentru ca femeile uita ca exista o diferenta intre „imi place de mor piesa X” si „imi place de mor piesa X si, in plus, mi se potriveste ca o manusa”.

Bun, si ce facem totusi daca am adoptat cativa „orfani”? Cum ajungem sa ii iubim?

Spre deosebire de hainele pe care le purtam in mod repetat, „orfanii” nu se supun acelorasi termene de expirare de tipul „nu ai mai purtat o anume haina 2 ani, scoate-o din dulap”. Atunci cand iti faci o evaluare serioasa de garderoba, incearca sa iti dai seama ca aceste haine rar asortate te pot forta sa fii mai creativa, sa iti depasesti limitele stilistice, ajungand sa le asimilezi in garderoba ta zilnica.

Reaminteste-ti de ce ti-a placut acea haina. Piesele-orfan sunt deseori legate de stilul nostru imaginar, la care aspiram. Daca, de pilda, esti o tipa foarte activa, care traieste in tricouri usor de spalat si jeansi, dar ti-ai cumparat o bluza din matase cu volanase delicate, mie asta imi arata cat de mult ti-ar placea sa reflecti catre exterior firea ta romantica, sensibilitatea sau cat de mult iti doresti sa ai momente in care cineva sa aiba grija de tine. Un alt exemplu ar putea fi femeie a carei garderoba este coplesita de nuante neutre, de bejuri calde, griuri elegante si bleumarinuri sofisticate, in mijlocul careia troneaza o jupa creion roz ciclam fluorescent. A fost cumparata pentru ca era in tendinte? Sau pentru ca nuanta o face pe purtatoare sa se simta sexy, atragatoare, fericita? Indiferent de motiv, cauta motivul initial.

Defineste de o consideri o piesa dificila. Este o culoare neobisnuita pentru tine sau o croiala greu de purtat? Are un aspect prea simplu sau prea avangardist? Ce o face sa nu se potriveasca cu restul garderobei tale? De ce nu o vezi purtata decat intr-un singur tip de tinuta? Este prea delicata si ti-e teama sa nu o deteriorezi? Este prea sexy, prea ostentativa pentru o haina de zi? Ti se pare ca atragi atentia purtand-o? Nu ai accesorii potrivite sau nu stii ce accesorii i s-ar potrivi? Daca nu constientizezi motivul pentru ca nu o imbraci, nu o sa poti vizualiza alte feluri de a o purta.

Gaseste-i un frate sau o sora. Cu exceptia cazurilor in care „orfanul” este o pereche de pantaloni din piele cu dungi in culorile curcubeului, un pulover roz ciclam din poliester cu maneci bufante si o inima gigantica din glitter pe piept sau o fusta rosie din tafta cu crinolina si un urs atasat la betelie, haina respectiva va putea fi asortata cu ceva ce deja ai in garderoba. Really! Va fi nevoie sa faci un efort – de timp, de creativitate, de iesire din zona de confort – si sa te inarmezi cu rabdare. Apoi iti scoti totul din dulap: imbracaminte, accesorii, incaltaminte. Cauta culori si stiluri similare, imprimeuri si texturi complementare… Creeaza pentru inceput 2-3 tinute, pe care sa le folosesti in urmatoarea luna. O data ce ti-ai pus creativitatea in miscare, o sa fii uimita de cat de usor vei gasi si alte combinatii de tinute.

Iar acum va pasez mingea. Aveti orfani in garderoba? Cum au ajuns acolo? Ce faceti cu ei?

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

5 comentarii la acest post

  1. 1
    Cristina TD says:

    nu-s multi! cativa! si cred ca ar trebui sa-si gaseasca o „mamica”…nu pui tu pe picioare un shopping/sale-something cu orfanii nostri? ca la fapte bune, nu te intrece nimeni! 🙂

    • 1.1
      Irina says:

      Pffff Cristina, nu m-am gandit la „orfanii” vostri, dar sa stii ca il facem! Poate un clothes swap, ca afara? 🙂 Mi-e dor de tine, btw, si iti tot urmaresc bunatatile colorate! <3

  2. 2
    Lora says:

    Am si eu „orfani”….cea mai noua achizitie o bluza cu paiete albastre….cand am cumparat-o m-am gandit la o teresa/club de pe litoral….am fost pe litoral, n-am ajuns in club….O sa ramana sigur orfan pe vecie.

    Intru diseara in dressing si sigur o sa gasesc si altii…

  3. 3
    Diana says:

    Fusta mini de piele neagra Zara, cu eticheta pe ea si acum! Am ramas insarcinata imediat dupa achizitie :)) ofer spre adoptie in Bucuresti, fara drept de vizitare 🙂

    • 3.1
      Irina says:

      Lasati orfanii sa vina la mine ! 🙂 In ultimul weekend din iunie fac un garage sales, imi vand iarasi un munte de haine, asa ca daca vreti sa scapati de ceva haine/ accesorii si sunt in stare foarte buna… dati-mi un semn 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.