Cat de multe haine ar trebui sa avem?

Am primit de curand un email. „Irina, cat de multe haine ar trebui sa aiba o femeie? Toate cartile de stil ne invata sa alegem calitatea in loc de cantitate, tu explici la cursurile tale despre cum putem sa folosim mai mult de 20% din garderoba… La capatul extrem, sunt tipele cu bloguri de stil personal care isi fac fotografii zilnice, de fiecare data in alte haine, si nici pe tine nu te-am vazut de doua ori imbracata la fel. Voi toate pareti sa aveti o sursa infinita de haine si accesorii, asa ca normal ca vi se pare usor sa creati combinatii reusite! Ce facem noi, restul?”

Ei, nu pot sa vorbesc in numele tuturor, dar ai dreptate – in dulapul meu se ascunde Narnia! Deschid usile si gasesc acolo nu doar haine si accesorii cat pentru inventarul unui intreg magazin, cat pentru un intreg mall! Glumesc, really… Nu, nu glumesc. Ba glumesc.

Dar acum, serios vorbind, nu am un raspuns simplu la intrebarea ta. Asa cum nu se poate raspunde nici la intrebari de genul „cata mancare ar trebui sa am in frigider?” sau „cata mobila este suficienta pentru a avea o casa frumos aranjata?” Raspunsul depinde de cativa factori.

Nevoi individuale

Initial, imbracamintea a avut un rol strict functional: sa ne tina de cald, sa ne fereasca de intemperii, sa ne camufleze samd.  De-a lungul timpului s-a incarcat de intelesuri sociale: clasele nobiliare se imbracau in anumite culori si tesaturi, paturilor sociale inferioare le erau refuzate anumite tipuri de haine. Astazi, tipurile de imbracaminte de care avem nevoie depind de domeniul in care lucram, de varsta, hobby-uri, climatul geografic.

Daca locuim la Barcelona, vom avea nevoie doar de un mantou (eventual!) si cateva sacouri mai groase, ca sa trecem prin iarna, iar daca ne-am muta la Stockholm ne-am umple dulapurile cu paltoane, geci matlasate, fulare si manusi. Prezentatoarea unei emisiuni TV va avea nevoie de o garderoba foarte variata – si imbracaminte, si accesorii – pentru a avea o prezenta interesanta, in timp ce o asistenta medicala va avea nevoie doar de cateva piese bine croite si cateva perechi de pantofi pentru diverse ocazii – asta pentru ca in cea mai mare parte a timpului poarta uniforma. Asadar, ca prima concluzie: nevoile sunt diferite (si nu au de-a face cu preferintele stilistice), iar cantitatea de haine va avea legatura cu acest prim criteriu.

Situatia financiara

Desi imbracamintea servea initial doar o nevoie primara, lucrurile stau diferit acum. Exista persoane care, din diferite motive, prefera sa isi cumpere haine din magazine 2nd hand sau doar in perioadele de reduceri. Unele dintre acestea o fac pentru ca sunt constiente de pretul real, de productie, al unei haine; altele pentru ca situatia financiara le obliga sa isi directioneze resursele spre alte nevoi, vitale (facturi lunare, mancare, chirie, educatie, sanatate). In aceste cazuri, venitul se cheltuie pe lucruri mai importante decat excesul vestimentar.

La polul opus sunt persoanele care au la dispozitie un venit generos si care aleg sa acumuleze vaste garderobe. Dar lucrurile nu sunt universal valabile: exista persoane cu situatie financiara buna care au o garderoba minimalista, asa cum sunt si persoane cu venituri mici, cu dulapuri aglomerate si talmes-balmes.

Spatiul de depozitare disponibil

Daca suntem suficient de norocoase sa avem atat de multi bani incat sa ii cheltuim doar pe haine for fun, dimensiunea garderobei va fi limitata doar de metri patrati disponibili. Sau, ca Anna Dello Russo, ne cumparam apartamente pe post de dressinguri. Majoritatea femeilor, insa, isi disciplineaza dorinta de a cumpara nesabuit o data ce au umplut dulapurile, debaralele, geamantanele goale si eventualii saci cumparati special pentru depozitarea pe sezoane.  Cu cat avem mai mult spatiu disponibil, cu atat vom fi mai tentate sa il umplem…

Fluctuatiile de greutate, schimbari ale siluetei, momente de tranzitie personala si profesionala

Femeile insarcinate au nevoie de haine noi. Cele a caror greutate s-a modificat (cu kilograme in plus sau in minus) simt nevoia unor haine noi, la fel si cele care au apelat la anumite interventii estetice. Primul job, o promovare in cariera sau schimbarea radicala a domeniului de activitate ne impinge deseori sa ne achizitionam imbracaminte noua.

Pe langa aceste declicuri, schimbarile emotionale – cele care ne influenteaza imaginea de sine si stilul personal – isi lasa amprenta in garderoba. Sunt foarte rare cazurile cand o femeie doneaza, vinde sau isi arunca intreaga garderoba, pana la ultima soseta, ca sa inceapa de la zero.

 

Gusturi si preferinte personale

Unele femei se descurca cu o garderoba bine editata, de dimensiuni mici, dar in care si-au facut loc piese versatile, creative. Altele vor sa aiba la dispozitie o cat mai mare varietate de stiluri, forme, culori, lungimi, croieli. Mai sunt si cele care au preferinte foarte clare pentru anumite piese vestimentarre si rareori se aventureaza in afara standardelor personale, meticulos protejate, la fel cum sunt si femei care exploreaza in mod constant ale variante ale propriului stil, se descopera pe masura ce trece timpul, isi modifica imaginea.

Fiecare dintre aceste tipologii vor raspunde diferit la intrebarea „de cat de multe haine ai nevoie?” Dar chestiunea initiala nu a fost „de cate haine are nevoie o femeie?”, ci „cate haine ar trebui sa aiba o femeie?” – ceea ce pe mine ma crispeaza. Reactia de crispare apare pentru ca, pentru mine, intrebarea implica in subtext o atitudine de superioritate si de judecare a celorlalti doar prin acest criteriu.  Asadar, nu pot raspunde la intrebare „cate haine ar trebui sa aiba o femeie?”. Fiecare ar trebui sa fie capabila sa isi raspunda la aceasta intrebare, daca o preocupa.  Fiecare persoana e diferita, fiecare decidem cat inseamna prea putin, prea mult sau suficient.

Cat despre subiecte precum exces, irosire, cheltuieli inutile samd, uite unde ma situez eu:

Orice persoana care are mai mult de „o mana” din fiecare piesa simpla, de baza – camasa alba, pantaloni negri, jeansi, maieuri obisnuite, fuste cu croieli simple, chestii din astea uber-basic si repetitive ca aspect – sufera de exces vestimentar. Recunosc ca ma incadrez in aceasta categorie, dar ma vindec. (Asta este si motivul pentru care acum imi triez FOARTE serios garderoba si o scot la vanzare, peste foarte putin timp, la preturi de dumping! Un 30% din garderoba – inclusiv vreo 20 de perechi de pantofi nepurtati – e scoasa pe un rastel si pusa la vedere la mine in birou, asa ca daca sunteti interesate sa imi faceti o vizita, let me know, seriously).

„Nevoia” functionala de imbracaminte ajunge sa fie satisfacuta foarte rapid, insa foarte, foarte putine persoane se opresc din acumularea de haine o data ce ajung la volumul optim necesar.  Asta pentru ca imaginea si moda sunt fenomene sociale, tin de expresia personala.

Daca ar fi sa fac o paralela, as putea spune ca a strange 30 de carti de bucate sau 8 televizoare este tot un exces. Cu toate astea, cei care sunt pasionati de gastronomie sau au o familie numeroasa vor spune ca, atata timp cat folosesc in mod frecvent cartile sau televizoarele, utilizeaza cu adevarat acele bunuri. Si cred ca aici e cheia.

Daca cumperi lucruri doar de dragul de a le cumpara, o faci degeaba. Garderoba ti se umple de haine si accesorii, pe care nu le porti, nu le vezi, uiti de ele, dar continui sa comperi si sa acumulezi altele noi – asta inseamna cu adevarat exces si risipa. Daca le cumperi dar le porti creativ, inspirat, frecvent, diferit, inseamna ca le folosesti.

So, ca sa inchei. Cat de multe haine ar trebui sa avem? Nu stiu, hotarati fiecare. Voi unde simtiti ca puteti trage linia si spune „gata, am destule!„?

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

10 comentarii la acest post

  1. 1
    coco says:

    e complicat…nu pot sa raspund 🙂

  2. 2
    Zadin says:

    Răspunsul e simplu. Cât ne ţine buzunarul, dar nu mai mult de cât e nevoie.

    http://www.zadinblog.com

  3. 3
    Luminita says:

    Cat porti la pantofi? 🙂

  4. 4
    Andaluna says:

    eu mi-am promis de vreo luna, ca pana la ziua mea… adica inca o luna de zile, nu mai cumpar nicio haina… ca exemplu, am constientizat ca in mai putin de un an am cumparat peste 15 camasi, ceea ce pt nevoile mele pare ca fiind exagerat… si cate si mai cate… pe langa asta, am problema spatiului, deci chiar daca voi reincepe sa cumpar, pana nu debarasez o mare parte, pentru a avea si hainele „intimitatea” lor si nu gasesc o fata foarte slabuta si dornica sa-mi poarte hainele, tot ma voi mai limita

  5. 5
    teodora says:

    eu vreau cat mai multe ….foarte multe!!!!!

  6. 6
    irina says:

    eu o stiu pe aceasta andrea marinescu si mereu a fost o intretinuta!!auziz…isi da ea parerea despre haine,stil,fashion etc…ne vb ca ea prefera marii creatori:)))pai bai fato tu te imbraci de 2lei si vb de haine de scumpe:))))auzi ca are 10perechi de pantofi care nu ia purtat si ii vinde;))))ceva genu ca are prea multipantofi si au apucat alea10perechi sa se demodeze:))))ai uitat cine esti!!???cei care te cunosc stiu ce ti poate capu:)))

  7. 7
    mihaela negrea says:

    Si eu am multe haine si cumpar in continuare…Am donat multe acum vreo cinci ani.Ulterior am regretat pentru ca stiu ca i-ar fi placut fiicei mele…
    Imi lipseste un spatiu anume pentru imbracaminte.I-am propus sotului meu sa-mi faca o camera in pod.M-ar gasi acolo in fiecare zi,studiind si incercand combinatii noi:))
    Deci nu pot raspunde la intrebare si draga Irina,abia astept sa anunti pe blog cand te pot vizita.

  8. 8
    Ruxandra says:

    Irina, unde e biroul tau si cand putem veni la o vizita?:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.