De cati jeansi ai nevoie… si ce modele?

Daca, pentru tine, jeansii sunt mama garderobei, passepartout-ul tuturor tinutelor, Nurofenul si aspirina diminetilor grabite, raspunsul tau la acest articol va fi diferit de cel al unei femei care imbraca denim-ul din an in Paste. Pe de alta parte, puteti cadea de acord asupra reperelor exigente legate de calitate, longevitate, rezistenta si confort. Imi place sa cred ca, indiferent de care parte a baricadei te gasesti – cu multi jeansi in dulap sau doar cu o singura pereche -, stii ca nu mai e cazul sa cumperi la intamplare.

Sunt jeansii skinny si slim cu adevarat demodati?

Depinde cine intreaba!
Realitatea este ca modelele acestea doua – primul foarte mulat pe toata lungimea piciorului, aproape ca un colant si, respectiv, al doilea stramt pe pulpe si ceva mai lejer sub genunchi – exista pe piata de vreo 15 ani. Adica au avut parte de viata lunga, matusalemica, si de toate posibilele variante de styling. Asta inseamna ca, din multe puncte de vedere, jeansii skinny si slim sunt „clasici”. Nu in sensul de „nu se vor demoda niciodata”, ci de „fac parte din garderoba unei persoane rezistente la schimbare si nou, confortabila doar cu ceea ce stie de ani de zile”. In acelasi timp, brandurile nu vor sa ii scoata din productie pentru ca continua sa se vanda suficient de bine.

Pe de alta parte, in orice sectiune de denim te-ai uita (online sau offline) astazi, nu ai cum sa nu observi cat de mult s-au actualizat croielile: slouchy, boyfriend, mom fit, paper bag, balloon, wide leg… Stilul jeansilor considerati moderni urmeaza linia generala a modei: lejeritate si volum oversize, proportii si lungimi diverse (lungi si foarte largi, pana deasupra gleznei si putin evazati, cu lungime standard si pense in talie etc). Absolut oricare dintre aceste modele (mai putin cei cu talia joasa) pot fi purtati fara grija si de femei de peste 45 de ani, in caz ca iti pui problema adecvarii cu varsta.

Din perspectiva potrivirii cu silueta ta, jeansii sunt la fel ca orice alta piesa vestimentara: faptul ca ai gasit o croiala care ti s-a potrivit bine la un moment dat, nu inseamna ca e singura croiala care iti vine pentru tot restul vietii!

Dar nu e cazul sa ramai fidela jeansilor skinny si slim doar pentru ca ti-e lene sa incerci mai multe modele sau pentru ca ti-e frica sa iti vezi corpul imbracat altfel de cum il stii (nu o sa constientizezi ca e frica, o sa te auzi spunandu-ti ca nu iti place ce vezi in oglinda). Poti ramane intr-o relatie 100% monogama si devotata cu ei daca: ai probat multe modele moderne si nimic nu te-a incantat; daca iti sculpteaza corpul mai ceva ca o lenjerie modelatoare; au devenit semnatura ta stilistica. Altfel, nimic nu te impiedica sa vezi daca nu cumva o alta croiala iti face picioarele mai lungi sau fundul mai rotund, daca nu cumva o alta linie iti face tinutele sa capete eleganta, daca nu cumva un alt model iti aplatizeaza burta.

Si dac-ar fi sa am o singura pereche, care e aceea?

Daca ar fi sa ai o singura pereche de jeansi in garderoba, ar trebui sa fie cea care se potriveste siluetei, stilului, nevoilor tale vestimentare si celor mai frecvente activitati. Daca lucrezi zilnic intr-un atelier de ceramica, jeansul tau nr. 1 va fi diferit de cel al unei angajate la banca.
Cel ultra-versatil si polivalent, care se asorteaza oricarei piese vestimentare si tuturor ocaziilor, va fi jeansul din panza de denim bruta: intr-o nuanta de albastru inchis sau indigo, un material aproape deloc elastic (poti avea senzatia ca este apretat, cartonat) si care nu a fost supus niciunui tratament (nici adaos de stretch/ elastan, nici decolorare). Nu il vei gasi in magazinele fast-fashion, ci in cele specializate. Il vei recunoaste la cabina de proba: va fi destul de dificil de incheiat, iar rigiditatea materialului iti va aplatiza putin fesele. Va fi nevoie sa il porti de cateva ori pana cand ti se va parea comod, iar in perioada asta el se adapteaza natural conformatiei tale (fara sa se deformeze, asa cum ar face-o niste jeansi obisnuiti din comert).

Si in plus, materialul acesta rezistent va „imbatrani” mai incet si mai bine, va avea o alta personalitate comparativ cu niste jeansi cu semne grosiere de uzura si decolorare artificiala, al caror material ajunge rapid sa se subtieze si a caror culoare isi pierde din intensitate.

Ce fac cu jeansii albi?

Daca ar fi sa ai doua perechi in dulap (in loc de una singura), cu ei ti-as completa lista. Intr-o nuanta de alb curat (steril, ca foaia de hartie, alb ca zapada) sau un alb invechit (ecru, coaja de ou, fildes, vanilie), acest jeans iti va lumina tinutele din ianuarie pana in decembrie. Se potriveste tuturor, cu conditia ca fiecare sa aleaga o croiala care sa se armonizeze cu conformatia si sa ii gaseasca intr-un material suficient de dens, prin care sa nu se vada lenjeria intima. La fel ca in recomandarea anterioara, sfatul meu este sa cauti un model cu cat mai putin elastan in compozitie, dintr-o panza opaca si mai curand rigida, ca sa isi mentina forma.

Mi-ar prinde bine un jeans colorat?

Daca nu ai nici fuste colorate, nici alti pantaloni colorati – ci doar in culori neutre sau foarte inchise (negru, gri, bleumarin), atunci raspunsul e „da”! Avand in vedere ca deja stii ce croiala iti sta bine, atunci croiala respectiva imbinata cu o culoare frumoase te vor ajuta sa iti resuscitezi tinutele. Intr-o prima faza, iti recomand sa iti extinzi paleta de culori neutre cu jeansi in nuante de visiniu, ciocolatiu, mov intunecat (culoarea vinetei, aubergine) si verde masliniu, care pot fi purtate tot timpul anului. Pentru sezoanele calde cauta cateva nuante luminoase, proaspete, acidulate: verde menta, verde gazon, roz zmeuriu, mov liliachiu, albastru electric, chiar degradeuri tip tie-dye.

Trebuie neaparat sa am si un Levi’s 501 vintage?

Dorinta onorabila de a nu polua (suplimentar) planeta prin productia excesiva a denimului si cautarea unor piese cu poveste au repus in scena aceasta pereche emblematica. Se potrivesc tuturor? Nu. Nicio piesa vestimentara nu poate pretinde ca e o cheie passepartout, cu atat mai mult cu cat calitatea panzei si croielile modelului 501 variaza in functie de anul original de productie. La fel ca in cazul vinurilor vintage, nu toate recoltele sunt la fel de bune. Inainte de a pleca in cautarea unui 501, retine ca marimile si dimensiunile vintage sunt diferite de cele actuale: este unul din riscurile de care sa fii constienta daca vrei sa ii cumperi online. In plus, fii atenta sa nu cumperi o copie ieftina, produsa in China.

Ce fac cu jeansii care si-au trait traiul?

Sa te desparti de jeansii care te-au insotit la bine si la rau, care ti-au fost alaturi in zilele de glorie, care te-au ferit si de ploaie si de soarele arzator… da, poate fi un moment dificil. Dar trebuie sa recunosti ca le-a venit timpul. In plus, sunt doar niste jeansi – nu iti iei ramas bun nici de la un partener, nici de la un animal de companie.
Cum te decizi? Iti ofer doua piste.

  1. Tii la ei ca la o jucarie de plus, dar constati ca s-au cam demodat, calitatea lor lasa de dorit (poate au facut genunchi, s-au subtiat sau „ros” intre picioare), croiala e cam banala, zonele decolorate artificial nu mai arata bine, fermoarul se blocheaza, au niste tinte care nu-ti mai plac… E momentul de adio. Fii transanta
  2. Au avut viata lunga, ii ai de cel putin 15 ani si, spre deosebire de jeansii tai ieftini care au „imbatranit” urat, acestia au capatat o patina exceptionala, si-au pastrat linia impecabila, iar croiala le-a ramas actuala. Daca nu au defecte vizibile, continua sa ii porti: cu un blazer sau o bluza diafana, cu pantofi eleganti sau cu mocasini. Sau, daca te-ai plictisit de ei, ia o foarfeca si apuca-te de upcycling. Sau scurteaza-i pana deasupra gleznei, fa-le franjuri, transforma-i in pantaloni scurti, intr-o geanta de umar sau intr-un sort de gradinarit.

Ok, si pana la urma, cati jeansi pastrez in sifonier?

Cel putin o pereche bleumarin (fara decolorari, fara rupturi) din registrul smart casual, o pereche alb/ ecru si 1-2 perechi de toata ziua. Pastreaza doar jeansii a caror dimensiune se potriveste cu adevarat corpului tau de azi.

Buy me a coffee. ☕ Daca ti-a placut acest articol sau daca ceea ce scriu in newsletter si pe Instagram te-a ajutat sa iti cultivi stilul, sa-ti infrumusetezi tinutele sau sa iei decizii vestimentare mai educate, m-as bucura sa-mi sprijini munca cumparand o cafea virtuala, aici. Sau doua. Multumesc!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.