De ce poarta toata lumea pulovere cu guler inalt?
Citisem de curand – nu mai tin minte sursa, imi pare rau – ca tricotajele-vedeta ale acestei ierni sunt cardiganele. Posibil, nu am de gand sa contrazic pe nimeni. Parerea mea ca adevaratele castigatoare ale acestei ieri sunt puloverele cu gulere inalte si rulate – fie oversized, moi si colorate, fie helancile clasice, fine, care urmeaza conturul corpului. Le-am observat atotprezenta prin octombrie, cand feed-ul me Instagram s-a umplut brusc de tinute cu helanci, iar apoi magazinele si vitrinele propuneau tinute suprapuneri in care aparea, negresit, cate un pulover mare. Am cotrobait prin sertare, tinand minte ca in iarna anterioara cumparasem unul gri – ovoidal, pufos, calduros, moale. Nu l-am gasit si nu i-am gasit nici inlocuitor identic, asa ca am cumparat unul similar, intr-o nuanta frumoasa de verde-brad.
Probabil ati observat ca, de cele mai multe ori, cele mai simple articole vestimentare sunt si cele mai purtate, cele mai practice, cele mai cautate, cele mai dragi: tricourile albe, camasile din denim, o anume pereche de jeansi, o pereche decenta de dresuri negre, o simpla rochie petrecuta… Nu facem prea mare caz de ele, nu sunt cele pe care le-am numi „de impact”, dar sunt mari sanse ca, daca s-ar pune problema izolarii pe o insula pustie, pe ele sa le alegem. In aceasta categorie mi se pare ca se incadreaza si puloverele cu guler inalt. Nu sunt ele foarte glam, dar se potrivesc foarte multor tinute, stiluri si ocazii.
Inainte de a va sugera variante de styling, trec rapid prin istoria acestor pulovere. Originile lor sunt legate de lenjeria de corp, dar se pare ca au incpeut sa fie considerate fashionable in perioada anilor ’20. Noel Coward, celebrul dramaturg, compozitor, actor si cantaret, le-a transformat in parte integrala a stilului sau si le purta colorate, cu mare veselie si aplomb. Greta Garbo, Audrey Hepburn, Juliette Greco, Marcello Mastroianni, Andy Warhol si baietii de la Beatles apar in nenumarate fotografii purtand diverse modele de helanci – iar perioada anilor ’60 si ’70 le-a consacrat ca fiind piese-vedeta ale stilului rock beatnik. Pendulam putin si in afara cinematografiei, ca sa ne aducem aminte ca genialul Steve Jobs purta mereu un pulover negru pe gat (ale lui erau YSsey Miyake), la fel si Steven Hawking si Carl Sagan, alte doua minti stralucite. Filosoful Michel Foucault era fan al puloverelor pe gat, iar ceva mai aproape de noi, Vladimir Putin. Helancile si puloverele lalai cu guler rulat au fost pe val in perioada anilor ’90, apoi au reaparut in forta prin 2014, o data cu trendul NormCore (vi-l mai aduceti aminte?). Asta a fost atunci, altceva e acum. Ne uitam in istoria vestimentatiei si observam acest trend, dar cum se explica longevitatea lui? Cum se explica transformarea acestui pulover si, mai ales, ubicuitatea acestei piese vestimentare? De ce, in iarna asta, toata lumea poarta pulovere cu guler inalt si rulat?
O invinovatesc pe Phoebe. Ma refer la Phoebe Philo, fosta directoare de creatie a casei de moda Céline (despre care se spune ca va fi numita la Burberry, dar zvonurile nu sunt inca confirmate). Phoebe este cea datorita careia purtam toate variante de Adidas Stan Smith si care ne-a invatat ca tenisii albi cu talpa groasa transforma orice tinuta. Phoebe este cea care a introdus gentile oversize de umar, cu forme moi. Fara indoiala, Phoebe este cea datorita careia cumparam toate puloverele astea cu guler inalt. Gri, crem, bleumarin, negre, neaparat purtate cu pantaloni masculini, lejeri, tot bleumarin, gri, negri. Daca veti cauta fotografii ale ei din ultimii 2-3 ani, veti observa ca acesta a fost semnatura ei stilistica. Iar cand Victoria Beckham a introdus aceleasi formule de tinute in colectiile ei de toamna, urmata de Louis Vuitton, Balenciaga si Joseph, the deal was sealed.
Bun, si cum purtam puloverele cu guler inalt in (ce-a mai ramas din) iarna asta?
In primul rand, le purtam mari. Supradimensionate, largi si uneori lungi. Cu gulerul cat mai inalt. Groase sau fine, nu conteaza. E de preferat sa purtati pe dedesubt un tricou cu maneci lungi sau un top fin, pentru eventualitatea in care vi se face prea cald in puloverul cu pricina. Indiferent de lungimea sau volumul puloverului, el se va potrivi la fel de bine cu jeansi si botine, cu o pereche de culottes si cizme inalte, dar si cu o rochie midi usoare, asortata cu cizme de cowboy (sau, la primavara), cu sneakersi si sosete.
In al doilea rand, cautam un model texturat. Cu torsade, dintr-un fir cu mici noduri sau pufos (caz in care uitam de lipgloss in ziua purtarii puloverului). Culoarea e mai putin importanta: rosul arata mereu bine intr-un astfel de model, culorile neutre inchise raman mereu la moda, iar cele pastel (bleu deschis, vernil, roz translucid) sunt o idee buna pentru cand le vom purta in primele saptamani de primavara.
In al treilea rand, nu ne mai obosim cu aranjatul parului. Cel mai cool styling trick, aka „fashion hair tuck”, este sa lasam parul prins in guler, ca si cum abia am tras puloverul pe noi.
In sfarsit, hai sa vedem trei variante de pulovere guler inalt care merita bifate sau integrate in garderoba si ce modele ne fac cu ochiul (ca de obicei, cele din articol sunt selectate din colectiile de iarna ale magazinelor din Bucuresti Mall).
1. Puloverul clasic cu guler inalt, pentru toate iernile care vor urma
Atata vreme cat alegeti un model simplu, intr-o culoare neutra si cu cat mai putine briz-briz-uri, acest pulover va fi cel mai bun prieten al tinutelor voastre de iarna. Se va asorta cu orice aveti in dulap: jeansi de orice croiala, culottes si pantaloni, fuste. Ba, daca nu este foarte voluminos, il veti putea purta chiar si peste rochii: midi, imprimate (cu flori sau animal print). Iar pentru ca tot vorbim de longevitate, cautati un model din casmir, lana cu matase sau alt amestec de fibre placute la atingere (de preferat, fara acril).
2. Puloverul colorat, pentru cele mai gri zile
Poate ca iarna a fost lunga si zilele intunecate, dar tinutele de iarna nu ar trebui sa fie la fel de mohorate. Sare in ajutorul lor un pulover intr-o nuanta aprinsa – rosu ciresiu, galben ca floarea soarelui, violet liliachiu, verde! De asortat cu o fusta midi matasoasa si ghete biker, pentru maxim de contrast stilistic. Iar pentru maxim de impact vizual, puloverul si fusta (sau pantalonii) ar trebui sa fie in aceeasi culoare.
4. Puloverul usor si fin, adica helanca dar nu lenjerie de corp
La fel de versatil ca cel clasic, acesta e puloverul (aproape) elegant. Daca e neted si fin, merge purtat sub un blazer oversize. Daca e si subtire, si usor ajustat pe linia corpului, merge si sub o rochie-camasa (lasata descheiata mai adanc), sub o camasa barbateasca sau sub un alt pulover, mult mai larg si decoltat. Ca sa se incadreze in aceasta categorie, puloverul trebuie sa aiba minim de ornamentatii, sa aiba o croiala ajustata pe corp sau degajata (dar sa u fie foarte voluminos) si poate avea orice culoare iti doreste sufletul…
Citeste si:
Interesant articolul, mi-a placut.