Ochelaristele sunt cele mai frumoase
Dificil de gasit „acea” rama de ochelari, care sa ni se potriveasca perfect: stilului, fizionomiei, pigmentatiei, chiar privirii. Sincer, fara ajutorul opticienei de la OPTIblu Unirii, nu as fi dibuit ramele pe care le port azi, printre sutele de modele expuse in magazin…
Putina lume stie ca eu am, de fapt, dioptrii foarte mari. Port ochelari de prin clasa a IV-a dar, din motive de confort si cochetarie, am renuntat la ei in urma cu vreo zece ani. De atunci am purtat lentile de contact. Never looked back, until recently…
Daca e ceva ce am invatat in anii de purtat ochelari (reamintit si actualizat recent) este ca o rama de ochelari trebuie sa puna fizionomia in valoare, sa intensifice privirea, dar sa fie si adaptata activitatilor cotidiene. Ochelarii nostri vor trai in acelasi ritm cu noi, vor trebui sa supravietuiasca serilor cu un pahar de sampanie in plus, sedintelor de sport, ploilor torentiale, saruturilor pasionale, coliziunii cu un meteorit si chiar accidentelor cu espressorul de la birou.
Nu voi mai intra in detalii legate de armonizarea fizionomiei cu forma si culoarea ramelor, despre asta am scris aici.
V-as intreba, insa, cata atentie dati ochelarilor de vedere?
In functie de asta, veti decide cat sunteti dispuse sa investiti in sus-numitele rame, cat si daca conteaza raportul calitate/ pret, designul, materialul din care sunt facute. Nu i-as recomanda, de pilda, unei distrate sa investeasca o suma foarte mare intr-o rama de ochelari din titaniu, pentru eventualitatea in care si le va uita, cu neglijenta, pe masa unui restaurant. Din ce am observat eu, nu exista decat doua categorii de buget pentru ochelarii de vedere:
– ramele cu preturi rezonabile, care pot fi intre 80 – 250 lei. Vor fi rame din metal sau din plastic, intotdeauna cu o linie clasica si de bun gust, dar care nu se vor remarca prin design si nu permit folosirea oricarei grosimi de lentila.
– monturile „varf de gama”, care pornesc de la 250 lei si pot ajunge la 800-1000 lei. Vorbim deja de marci ale unor producatori specializati sau rame de creatori. Acestia vor pune accent pe design, pe rezistenta, pe detalii inovatoare (brate care se pliaza, de exemplu) dar si pe o alta calitate a materialelor folosite (titan, aur, argint, acetat, lemn).
Ce alt criteriu este important pentru voi? Originalitatea designului sau greutatea ramelor? Materialul folosit pentru rame este cel care da o parte din confortul ochelarilor.
Plasticul este cel mai comun, culorile si formele sunt variate, dar durata de viata nu este foarte lunga. Ramele din plastic se deformeaza usor sau se pot rupe. Acetatul de celuloza ofera cele mai frumoase nuante, este un material durabil si ecologic. Pentru ca fabricarea lui necesita multe ore de lucru, aceste rame pot costa mult (de altfel, este materialul folosit de multe marci de lux).
Fibra de carbon este extrem de usoara si foarte rezistenta, iar monturile din fibra de carbon sunt facute sa dureze ani de zile. Structura chimica a fibrei de carbon da ramelor o elasticitate anume, care amortizeaza socurile. Aviz impiedicatelor, celor care adorm cu ochelarii pe nas sau celor care isi scapa des ramele pe jos.
Titaniul este un material atat de avansat tehnic, incat este folosit si in aeronautica, in chirurgie, in industria auto. Este extrem de flexibil si foarte usor, dar si foarte rezistent la socuri. Ramele din titaniu nu se oxideaza in contact cu transpiratia sau apa (de mare, din piscina), de aceea sunt preferatele celor care fac mult sport – de performanta sau de placere. Ramele din aluminiu sunt alternativa mai putin scumpa la cele din titaniu.
Lemnul – eco-friendly si foarte agreabil la purtare, la atingere – este rezervat ramelor cu un design deosebit.
Exista un model de ochelari, o forma sau o dimensiune care se potriveste tuturor?
Niciodata! O data ce v-ati hotarat sa investiti intr-o rama de ochelari, trebuie sa incercati zeci de modele. Daca s-ar tine cont doar de fizionomie (ovalul fetei), ar fi simplu. Dar mai este vorba de forma si lungimea nasului, volumul coafurii, culoarea ochilor, distanta dintre ochi, linia sprancenelor si, bine-nteles, de dioptrii.
Un bun specialist in optometrie va stii sa va arate perechi care corespund stilului si trasaturilor voastre. Eu asa i-am descoperit pe ai mei, mergand pe mana unui expert de la OPTIblu – altfel as fi ales un model mai banal, probabil clasic. Inca un sfat: nu va grabiti. Priviti-va din fata, intr-o oglinda, de aproape dar si de la distanta. Rugati sa vi se faca o poza: din fata si din profil. Faceti cativa pasi, inclinati-va capul, puneti-vi-i pe nas si scoateti-i…
Conteaza culoarea lentilelor?
In cazul in care alegeti varianta celor transparente, incolore, discutati cu opticianul tipul de lentila cel mai potrivit si tratamentele aplicate acesteia. Fiecare tip de lentila – sticla minerala, organica, policarbonat – ofera un nivel diferit de confort si de rezistenta (la zgarieturi, la socuri) si se potriveste altor utilizari (pentru condus, la calculator, de vedere de seara etc).
Tratamentele sunt cele care imbunatatesc calitatea lentilelor: le feresc de zgarieturi si praf, filtreaza radiatiile UV sau lumina albastra de la ecranul calculatorului si al televizorului, diminueaza refelxiile dezagreabile pe timp de noapte sau ploaie, le subtiaza, chiar pot oferi un strat hidrofob si anti-condensare (picaturile de apa sau ploaie nu se lipesc de lentila, iar trecerile de la rece la cald nu le aburesc).
La polul opus, daca preferati lentilele heliomate, acestea sunt mai curand o chestiune de gust personal. Mioapele si miopii prefera nuantele de bej, maroniu, galben sampanie. Acestea intensifica culorile: iarba pare mai verde si trandafirii mai rosii! In schimb, hipermetropii par sa prefere nuantele de gri si albastrui. Amandoua variantele, insa, cresc riscul de a imbatrani fizionomia si imaginea persoanei care le poarta.
Voi purtati ochelari? Va definesc stilul? Ce vi se pare ca transmite o femeie cu ochelari?
In reteaua OPTIblu gasiti o gama completă de ochelari de vedere, lentile de contact, ochelari de soare si accesorii. Printre brandurile prezente in OPTIblu sunt: Polaroid, Hugo Boss, Boss Orange, Carrera, Oxydo, Pierre Cardin, Tommy Hilfiger, Max Mara, Max&Co, Gucci, Dior, Vogue, Cartier, Lindberg, Ray Ban, Dolce&Gabbana, Oakley, Emporio Armani, Prada, Persol, Owlet, Owlet Plus, Polar, Pepe Jeans, Replay, Diesel, Thema, Montini, Exte, Byblos, Iceberg, John Richmond, Gianfranco Ferre, GF Ferre, Moschino, Sisley, Silhouette, United Colours of Benetton, Missoni, Try.
Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!
Fotografii: OptiBlu.ro, pinterest.com
Da, eu sunt o persoana care poarta ochelari.
Chiar de curind am schimbat ramele,m-am „up-datat”, mai exact am renuntat la niste rame aproape invizibile la o pereche de rame bordo, de format mai mare. Nu eram obisnuita la inceput, poate putin nemultumita pina cind, m-am intilnit cu o fosta colega a carei reactie a fost :”De cind port ochelari? Si de unde i-am procurat?”, desi stia ca port ochelari, doar ca nu ma vazuse de ceva timp. Asa incit pot spune ca, daca esti o persoana care poarta ochelari, alege cu atentie, in functie de tine, de personalitatea/stilul tau si vei regreta.
Multumesc Irina pentru articolele postate, toate cele bune!
Cu drag, Nicole
Scuze, la ultimua fraza doream sa spun ca „nu vei regreta”, am uitat sa adaug nu, sper sa intelegete-ti.
Prima data când mi-am cumpărat ochelari o colega de servici mi-a spus trista „îmi pare rău pentru tine!”, ca si cum as fi stigmatizata de acum incolo. Ce-i drept, deși nu era o pereche de ochelari ieftini, modelul era nepotrivit pentru forma fetei mele si mai ales nepotrivit stilului meu vestimentar. In urma cu un an, in urma unei consulatii am aflat ca mi s-au modificat dioptriile (de așteptat, din moment ce nu purtam ochelarii vechi doar la condus, iar lentilele de contact nu le suportam). Am ales noua pereche, intradevar ceva mai scumpa, lentilele nu au caracteristicile speciale ale fostei perechi (se pateaza ușor), insa ramele sunt foarte ușoare si moi, ușor elastice, forma este modernă si se potriveste la majoritatea tinutelor mele. Acum mă gândesc sa-mi cumpăr înca o pereche, ceva mai colorati, insa la fel de moderni, care sa facă parte din „garderoba” mea la fel ca jacheta sau poseta preferata:) Pana la urma, si ochelaristele sunt fun&trendy!
Port ochelari, dar si lentile ( mai mult la ocazii, pentru care am mai mult timp sa ma aranjez). Ochelarii sunt primul lucru pe care pun mana dimineata si ultimul pe care il las seara:) din pacate, din cauza dioptriilor mari, chiar daca am lentile subtiate, trebuie sa folosesc rame mai rezistente.
Ramele imi reflecta clar stilul, s-au schimbat in acelasi timp cu ale mele gusturi vestimentare:)
Iar o femeie cu ochelari poate transmite exact ce iti doreste: sa fie cuminte, sa fie sexy, mandra, cu atitudine, timida….
La bun revenit printre ochelariste!
In momentul in care mama a observat ca mijeam ochii atunci cind priveam ceva, sau ca ma apropiam destul de mult de televizor, m-a luat si m-a dus la oftalmolog. Intr-o vila, undeva la intersectia strazilor Stirbei Voda cu Berzei, era, in urma cu mai bine de 40 ani, o policlinica pentru copii. Acum nu mai exista acea cladire (ca multe altele in Bucuresti). Si acum imi aduc aminte momentul in care doctorita m-a asezat pe un scaun rosu, intr-un cabinet micut, m-a pus sa citesc pe panou, apoi mi-a pus niste picaturi in ochi, si cum era totul in ceata. Aveam 13 ani si rezultatul a fost ca trebuie sa port ochelari permanent. Primele rame le mai am si acum, le-am purtat vreo trei ani, la fel si urmatoarele, din vremea liceului, unele mai degraba potrivite pentru ochelari de soare decit de vedere. Ochelarii de vedere i-am purtat timid (pe vremea aceea asa eram, extrem de timida), copiii in jurul meu rideau, din cind in cind mi se mai adresau cu ‘ochelarista’. Si asa a fost mult timp, chiar si in liceu, cind aveam ramele acelea mari. Avind fata ovala, mi se potriveau ambele modele, dar stii cum sunt copiii… veneam acasa si pligeam, si nu prea aveam voie. Mult mai tirziu, dupa un control, am decis sa nu ii mai port permanent, ci doar la scris si citit (dioptriile scazusera – semn bun, nu?). Si asa procedez si acum, doar cind simt ca am nevoie de ei permanent (oboseala, citesc mai mult sau lucrez mai mult la calculator), ii port. In timp, am invatat sa imi aleg ramele, my strong opinion e cu mine, ascult ce mi se spune in magazin, dar, in final, ramin cu ceea ce am ales eu, dupa mai multe incercari. De ce? pentru ca vreau sa ma simt confortabil si relaxata atunci cind ii port. Ochelarii sunt o parte din mine, si atunci trebuie sa corespunda nu numai cerintelor medicale, dar celor personale. Eu sunt cea mai multumita de oferta ‘2 perechi la pret de una’, pentru ca in perceptia mea, nu trebuie sa ai o pereche, ci doua. Intotdeauna. Trebuie sa ai o rezerva. Mi-am luat in urma cu multi ani niste rame metalice, bronz metalizat ca si culoare, extraordinar de frumoase. Uite, stau acum si ma intreb oare unde le-am pus, ma gindesc sa le reintroduc in circuit…
Acum am doua perechi: una cu rame negre, rezonabile, si una cu rame metalice, mai scumpe.
Una peste alta, intotdeauna am avut ochelari cu rame de care am fost pur si simplu indragostita. Asa a fost si atunci cind am vazut intr-o vitrina un poster cu niste rame de la Vogue. Eram vrajita… Nu cred ca pot purta lentile de contact, nu am incercat, ce e drept. Ochelarii, insa, imi dau siguranta, frumusete, scot in evidenta trasaturile fetei… si, cum spunea un amic, am un stil de sexy teacher. 😉
Buna fetelor 🙂
Si eu fac parte din categoria celor care suntem nevoite sa purtam ochelari, insa eu deja am trecut peste faza „ochelarii sunt doar o necesitate” si ii consider si un accesoriu.
De curand am vrut sa imi iau o noua rama in deja popularul stil geek chic si am pornit cautarile, care dupa cum stiu noi cele ce purtam acest „accesoriu” zilnic, nu sunt deloc usoare. Am incercat cam in toate magazinele insa cea mai buna parere mi -au facut cei de la Optiblu. In primul rand datorita personalului care a fost foarte amabil, putand sa probez nenumarate rame pana sa o gasesc pe cea care sa-i zic „the one”. Au modele variate si la preturi accesibile, oferindu-mi chiar si o reducere bunicica prin cardul lor de fidelitate. Merita sa dati o fuga si pe la ei atunci cand va cautati o noua rama.
Buna seara,….Astazi am fost in cautarea ramelor de ochelari potrivite.Sunt nehotarata,oscilez intre o pereche neagra mai grosuta din plastic si una tip cat eyes,grosuta,neagra si cu bratele cu roz si negru(parca ar fi pictata),din policarbonat.Cea din urma ar fi alegerea mea insa nu stiu daca acel roz de pe bratele ramei, m-ar „impiedica” in alegerea nuantor din garderoba?!Heeellp!!!Sunt bruneta cu ochi caprui.Ma pot imbraca in nuante de albastru,verde,mov,alb,crem_ daca rama e cu roz?Ce nu se potriveste? Astept un raspuns! Multumesc!!!
Elena, daca detaliile colorate sunt doar pe bratul ramelor, nu iti restrictioneaza prea mult alegerile cromatice. Dar, pana la urma, asta depinde doar de cat de relaxata esti tu dpdv stilistic. Sunt persoane care isi aleg rame colorate complet, care devin accesoriu-punct focal al tinutei, indiferent de culoarea vestimentatiei. Sfatul meu e sa nu te cramponezi de aceste detalii roz 🙂