Petrecaretele si dilemele lor vestimentare; it’s not a thing, really.

Este intrebarea care ma face de fiecare data sa-mi dau ochii peste cap. Nu, nu e „vii la piesa aia de teatrul experiential cu mine?”, nici „te superi daca mai ascultam doar o data, a suta oara, Despacito?” Intrebarea care ma terorizeaza e: „Cu ce te imbraci la petrecerea X/ de Craciun/ de Revelion?” Aaargh, nu stiu, ma voi gandi in seara respectiva! Refuz sa imi bat capul cu chestia asta, mai ales in perioada asta a anului, in care toate femeile se infasoara in catifea, se pudreaza cu glitter, explodeaza de paiete si stralucesc de cristale.

Discutam pe tema asta la un workshop recent, cu un grup de femei. In unanimitate, recunosteau cat le e dificil sa se imbrace festiv fara sa simta ca pierd o farama din propria identitate stilistica. Da, se pricep de minune sa isi construiasca tinute de birou si le e la indemana sa poarte outfituri casual. Dar de sarbatori, in perioada petrecerilor la mijloc de saptamana, la lasarea serii cand e si foarte frig afara? Hmmm…

De-a lungul anilor am facut cateva gafe vestimentare. Nu grave, in stilul lui Bridget Jones, in costum de Playboy bunny la un garden party conservator, dar suficient cat sa ma amuz si jenez. Asadar, tinand cont de perioada, coduri vestimentare si ocazii, am incropit mai jos un mic indrumar: 5 solutii practice si idei nastrusnice, pentru 5 dileme stilistice (reale sau imaginare) sau 5 situatii de urgenta.

#1 Ajutor! Gazda mi-a cerut sa ma descalt la intrarea in casa si cred ca am firul dus la ciorap (sau o gaura in soseta)!

Mi s-a intamplat ca, cu cateva ierni in urma, sa fiu invitata la o petrecere simandicoasa, organizata intr-o vila splendida, luxoasa, magnifica. Abia asteptam sa fac debutul unor pantofi absolut fantastici, din piele argintie stantata ca de reptila si cu tocuri stiletto de 11 cm. Dar – oroare! – gazda ne-a pus sa ne descaltam la intrare, ca sa nu murdarim parchetul. „Casa asta nu include servicii de curatenie?”, m-am intrebat. Never mind me, n-am primit raspuns. Faza e ca, o data ramase desculte, eu si celelalte invitate eram imbracate in rochii negre relativ banale si aveam un minus de centimetri in statura. Lectie invatata.

In cazul in care exista si cea mai mica sansa de a va trezi intr-o situatie similara – respectiv: a va petrece seara dansand desculte pe un covor persan -, nu lasati ca incaltamintea sa fie singurul vostru accesoriu cu impact vizual. Daca purtati pantaloni, suplimentati cu niste sosete cu lurex sau, daca stiti ca veti dansa pe o podea incalzita, cu inele la degetele de la picioare (si evident, cu o pedicura impecabila). Foarte sexy si exotic, credeti-ma pe cuvant. Altfel, plusati cu cercei masivi, coliere extraordinare, siraguri de perle, un boa din pene colorate de strut, diademe decadente, bluze din paiete sau o capa din catifea, pe care sa o fluturati in ritmul muzicii.

#2 Ajutor! Se apropie petrecerea de Craciun a firmei si trebuie sa ma imbrac elegant dar nu foarte, festiv dar nu exagerat, stralucitor dar nu prea...

Toata chestia cu „ma schimb in vestiar/ la toaleta/ in sala de conferinta” e depasita, nu? In plus, toata lumea s-a cam prins cum sta treaba cu nivelul de eleganta vs seductie al tinutelor de la petrecerile corporate. Majoritatea femeilor stie ca nu e momentul nici sa isi expuna bustul sau fundul, nici sa se acopere de logouri, nici sa isi etaleze intreaga cutie cu bijuterii, si nici sa isi cumpere cea mai lucioasa rochie pentru seara in care CEO-ul bea cot la cot cu angajatii.

Cu exceptia situatiei in care firma organizeaza un bal si cere rochii lungi de seara, sfatul meu este sa mizati pe eleganta, simplitate si confort, adaugand cateva elemente festive tinutei obisnuite de birou: un top cu aplicatii stralucitoare sau cu fir metalic inserat in tesatura, o fusta din dantela sau din lurex, o pereche de botine din atlaz, piele metalizata sau catifea, niste pantofi cu catarame pretioase, o pereche de pantaloni din catifea, tafta sau brocart, un plic cu paiete sau cristale, un colier statement, o pereche de cercei cu franjuri foarte lungi si colorati! Sau o jacheta scurta din blana, artificiala sau naturala, intr-o culoare nebuna (galben, verde smarald, violet intens, rosu). Sau un sacou din catifea, intr-o culoare pretioasa! Sau o etola-sal din blana!

#3 Ajutor! Ma intalnesc cu prietenii pentru un pahar de vin la un foarte discret wine-bar, dar sunt acoperita de paiete din cap pana-n picioare!

E usor sa depasesti masura, cand ai chef sa arati ce efort ai depus in alegerea tinutei. In loc de a straluci ca un glob disco, va sugerez sa implementati clasicul principiu de styling „high/low”: sa asortati un top de party (un body din lurex, un top asimetric din paiete, un maieu din catifea brodata cu fir metalic, o bluza din voal transparent, un top-rochie din tulle) cu o pereche de jeansi. Sau, la polul opus, un pulover obisnuit cu o fusta sau pantaloni de party (o fusta din paiete sau tulle, niste pantaloni din satin, tafta sau catifea). O alternativa ieftina si la indeamana sunt jeansii cu aplicatii (broderii, dantela sau perle). Pe de alta parte, acordati mai multa atentie incaltamintei: ar fi bine sa incaltati o pereche de botine (sau cizme) comode si calduroase, pentru ca un wine-bar se va transforma in trei si va vei petrece seara mergand pe piatra cubica, prin frig, de la un bar la altul.

#4 Ajutor! Sunt invitata la un dineu festiv, dar nu suport sa ma imbrac intr-o rochie de ocazie!

Dineu? Veti sta asezate aproape toata seara, ceea ce inseamna ca din intreaga tinuta va fi observata si remarcata doar jumatatea superioara, ceea ce inseamna ca puteti lasa pantalonii din catifea si fustele din paiete pentru alta seara. Inversati principiul tinutei: puneti accent pe umeri sau bust (bluze din voal, dantela, cu maneci imense plisate sau din tulle, topuri din catifea cu aplicatii din cristal, maieuri cu franjuri sau cu pene pe bretele, bluze cu decoltee asimetrice sau provocatoare, aplicatii supradimensionate la umeri etc), pe urechi sau pe gat (cercei stralucitori si remarcabili, coliere mari, bluze cu funde imense la gat). In cabina de proba, nu va uitati doar la „caderea” obisnuita a bluzei alese. Priviti-o din lateral: poate nasturii nu se aseaza cum trebuie pe piept? Aplecati-va: poate decolteul e exagerat sau funda de la gat se va scufunda in sosiera, cu prima ocazie? Miscati-va mainile si observati manecile: poate sunt prea lungi si va vor incurca?

Mai mult decat atat, verificati si comoditatea beteliei fustei, rochiei sau pantalonilor purtati. O simtiti suficient de comoda sau va va strange, in momentul cand atacati cosul cu paine sau felia de tort?

#5 Ajutor! Am fost invitata la un party pretentios, dar nu sunt genul care se imbraca elegant!

Ca sa il citez pe Prince, let’s go crazy! Moda este azi atat de permisiva, gusturile atat de diverse iar codurile vestimentare de party atat de excentrice, incat fie va puteti exagera tinuta, fie puteti merge in directia unui minimalism sic. Intre noi fie vorba, chiar daca nu sunteti genul care sa se imbrace „cu fite”, asta nu inseamna ca nu puteti face un minim efort, o data pe an. Right? Right. Vestea buna este ca, daca pe vremuri party pretentios insemna purtarea obligatorie a unei rochii de cocktail, astazi vi se ofera zeci sau sute de optiuni stilistice.

Ce-ar fi sa va imbracati intr-o salopeta de seara? Sau sa purtati fie o pereche de pantaloni largi din catifea, fie unii drepti din paiete? Optand pentru salopeta sau pantaloni, nu va mai pierzi vremea stresandu-va si din cauza ciorapilor. Cat de greu ar fi, altfel, sa imbracati un sacou super-elegant din catifea, asortat cu o pereche de pantaloni de seara?

Astea fiind spuse, pana la urma va invit sa purtati doar tinute care va fac sa dansati de bucurie, sa va invartiti de entuziasm, sa topaiti de exaltare! Oricum, dupa ani buni de observare, cercetare si testare, va garantez ca undeva intre al treilea si al patrulea cocktail, nu veti mai da doi bani pe codul vestimentar al serii.

 

 

 

 

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    Angelika says:

    Nici nu imi vine sa cred ca inca se mai descaltza la usa cand intri intr-o casa!Nu stiu ce ar face astia in Holywood daca le-ar cere sa se descaltze la toate petrecerile.Mi se pare un gest nepoliticos ptr invitatii mei si primitiv!Ma gandesc cu groaza daca m-ar gasi nepregatita vreodata sau sa fiu cu o rochie de gala si in picioarele goale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.