Cinci micro-stratageme stilistice la inceput de toamna

Iata-ne ajunse la momentul acela bizar din an si calendar cand, meteorologic, inca parem in plina vara, dar daca folosim drept barometru colectiile de moda, ai zice ca suntem la mijloc de noiembrie. Magazinele se umplu, incet-incet, cu tricotaje, mantouri, carouri scotiene sau culori autumnale (hello, ciocolatiu, ruginiu si ocru!) – si ma astept ca, cat de curand, sa apara propunerile tinutelor de Craciun.

Eu va propun sa mai ramanem cateva saptamani bine infipte in realitatea meteorologica – mai ales pentru ca de cativa ani incoace, septembrie pare sa faca parte din vara, nu din toamna, ati observat?- si , daca tot ni se face chef de shopping, sa privim lucrurile din urmatoarea perspectiva: ce merita adaugat acum in garderoba, cand e prea cald sa probam pulovere dar nici nu mai avem chef de a 99-a rochie de vara?

Well, cand garderoba iti ofera doar lamai, eu zic sa facem limonada. Iar cand zic “limonada”, spun de fapt “accesorii”.

Da, accesoriile sunt pentru perioada asta dintre anotimpuri ce a fost Lemonade pentru Beyoncé: un succes, o dovada de pragmatism convertit la creativitate, happy-ending-ul obtinut fara prea mare efort. Spun asta pentru ca, o data ce dispuneti de o mana de accesorii remarcabile, veti avea senzatia ca ati imbracat o tinuta complet noua cand, de fapt, purtati fusta preferata, tricoul vostru obisnuit sau jeansii vostri de baza. Asadar, mai jos, iata ce va sugerez pentru a evita totala plictiseala stilistica…

(nota:asa cum v-am obisnuit, produsele recomandate si semnalate cu asterisc * sunt disponibile in magazinele de brand din Bucuresti Mall)

#1: Incingeti-va talia cu o curea

Recunosc, e departe de a fi o sugestie revolutionara. Insa nu va vorbesc despre banalele curele negre, pe care le aveti agatate undeva prin dulap – ci vreau sa va atrag atentia asupra noilor stiluri.

Imi place enorm cureaua in carouri colorate de la Uterqüe, pe care mi-o imaginez integrata in zeci de tinute. La paritate cu ea sunt braul Obi din piele intoarsa de la Mango*, cureaua animal print de la Zara* si cele stantate cu snake print de la Anna Cori* si Musette*.

Mai adaug niste brauri traditionale romanesti, brodate cu margele (de la Iiana si Dorin Negrau), o curea cu broderie multicolora de la Desigual si alta in dungi multicolore de la Happy Friday, o curea-borseta de la Laura Olaru si clasicele curele colorate de la Musette* (verde, galben sau mov pudrat).

Cireasa pe tort vine de la designeri romanii, unii specializati in marochinarie (sau care cocheteaza cu ea): Bianca Georgescu, ATU Body Couture, Manokhi, ZenonAlexandra Abraham.

#2: Treceti de la cercei mari la un colier spectaculos

A apus vremea colierelor cu cristale colorate, flori si briz-brizuri; au fost la moda acum 4-5 ani. A trecut si momentul chokerelor, slava Domnului!

In perioada asta poti incerca doua directii: fie reiei variantele lanturilor fine, purtate cate 2,3, 4, in lungimi progresive (s-au purtat in urma cu 2 ani), fie tatonezi tema colierelor minimalist-arhitecturale sau de inspiratie antica. Toate aceste variante merg purtate si la la o camasa simpla alba, si la un tricou cu dungi marinaresti, dar si la o helanca neagra (cand le va veni vremea…)

La COS am vazut un colier minimalist deosebit, din plexiglas si rasina colorata. Pe lista minimalistelor voi trece si coliere de la Massimo Dutti*, Alexandra Nacu, Ana Marchetanu, Monom Studio si Snob.

Un plus de ludic si personalitate au colierele Mariei Filipescu si ale Lidiei Puica (o gasiti pe facebook si Etsy).

La polul opus, am vazut acest colier Zara*, care mie imi aduce aminte de colanele de aur gasite in mormintele etrusce.

Insa nimic nu se compara cu o minunatie semnata Raluca Buzura, cu o piesa Isabela Groza sau cu un colier din piele de la Giulia Boccafogli.

#3: Purtati o bentita in par sau un mini-turban

Ei, nu va imping sa purtati acele cordelute sau bentite scolaresti -sau pe surorile lor ridicole, cu urechiuse de soricei-, mai ales ca cele care copiaza modelele anilor ‘90 (din catifea artificiala sau plastic banal, foarte late si eventual captusite cu burete) sunt demodate.

Sigur ca as putea scrie cateva randuri despre modalitati de a le purta, dar nu am sa o fac. Principalul lor atu sta in simplitate si impact: schimba aspectul final al tinutei cu un singur gest. In plus, sunt o solutie simpatica pentru zilele cand coafura nu rezista. In plus, nu sunt nici o mare investitie, asa ca va recomand sa intrati in Meli Melo*, Zara* si Stradivarius pentru modele cu buline, carouri, animal print, imprimeuri tropicale si modernul scarf print.

#4: Incaltati tenisi (sau adidasi) la tinute business

In foarte multe dintre lookbook-urile de sezon care au aterizat in inboxul meu, o manevra de styling se tot repeta: accesorizarea pieselor cu croiala business (pantaloni eleganti, taioare, chiar costume intregi) cu incaltaminte sport.

Voi scrie separat, in zilele urmatoare, un articol despre cum adidasii au devenit anul acesta un IT item (si un simbol feminist), dar pana atunci va spun atat: schimbarea nivelului de eleganta a incaltamintei de zi transforma total tinutele pe care le purtati. Cele de birou vor capata un aer cool natural, iar cele de weekend vor parea mai moderne, mai structurate, ramanand comode si fara fite.

Multe branduri “omagiaza” (a se citi: copiaza sau reproduc partial) trainerii Dad si Triple S de la Balenciaga. Nu, nu vi-i recomand: ar fi aceeasi chestie cu a va recomanda sa purtati o copie nereusita a unei genti LV. Asa ca, pentru integritatea voastra stilistica, va invit sa va alegeti o pereche de la Vans*, Converse*, Adidas, Nike sau New Balance* (gasiti aceste modele foarte faine in magazinul Office Shoes).

#5: Inodati o esarfa… in 50 de feluri

Fie ca dezgropati o esarfa vintage, uitata in vreun sertar, fie ca investiti intr-una noua , realmente nu aveti cum gresi sau utiliza gresit o esarfa din matase naturala.

Esarfele mici le veti infasura in jurul incheieturii mainii (drept bratara multicolora), pe toarta gentii (ca sa aduceti culoare in plus), prinsa in par (intr-o impletitura sau in coada de cal) sau innodata la gat (in stil retro).

Esarfele mari, patrate sau rectangulare, se preteaza la a fi manevrate in zeci de feluri: innodate, facute funde sau lavaliere, transformate in cordoane, coliere, turbane sau bentite… Frumusetea lor se lasa, de fapt, remarcata cand sunt purtate cat mai simplu, astfel incat coloritul si imprimeurile sa prinda viata.

Am descoperit recent The Scarf Street, un e-shop specializat in esarfe de matase 100%, si m-am indragostit de imprimeurile lor exotice, multicolore si de finetea exceptionala a matasii folosite. Am postat si pe Instagram cateva modele „in miscare”, pentru ca pur si simplu m-au incantat cum prind viata atunci cand sunt trece vantul prin ele… (Apropo: pentru ca imi sunteti cititoare, beneficiati de 5% reducere la produsele de pe site –  esarfe, bijuterii si alte accesorii cu pretul non-discounted -, introducand codul „stylediary” la checkout!)

Efemere este un brand pe care vi l-am mai prezentat, esarfele lor de matase incanta prin simetrie si desenele artistice.

In sfarsit, va invit sa vizitati e-shopul Minunat by Irina (nope, nu e brandul meu, sunt esarfe frantuzesti dar imprimate cu motive traditionale stilizate romanesti), sa descoperiti esarfele pictate manual de Maria Dermenegiu (Marie Nouvelles), iar daca vreti cu adevarat sa va rasfatati, cumparati-va o esarfa Emma J. Shipley.

Care dintre cele 5 idei va incanta si va sunt la indemana: cureaua in talie? colierul spectaculos? tenisii la tinute de birou? mini-turbanele? esarfele colorate?

Credit fotografii: zara.com, answear.ro, www.annacori.com, musette.ro, happyfriday.ro, lauraolaru.ro, uterque.com, saash.com, www.molecule-f.com, ro.welovecouture.com, www.alexandranacujewelry.com, massimodutti.com, www.anamarchetanu.com, monomstudio.ro, giuliaboccafogli.it, mariafilipescu.com, stradivarius.com, melimeloparis.ro, Noel Design Fair (pagina de fb); GI by Isabela Groza (pagina de fb), marienouvelle.ro, Minunat by Irina (pagina de fb), thescarfstreet.com/ro, marienouvelle.ro, emmajshipley.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.