Easy like a Sunday morning #53

 “There are years that ask questions and years that answer.”
—Zora Neale Hurston

Fiecare an, la fel ca fiecare persoana pe care o intalnim de-a lungul vietii, are un alt scop si o alta personalitate, poarta o alta lectie, este o alta experienta, ne invata sa observam, sa ne modificam ritmurile proprii, sa traim altfel. Sentimentul meu e ca anul acesta e cat se poate de diferit (in bine!) de cel care s-a incheiat; de cand a inceput ianuarie, simt ca am pasit intr-un an ca un ocean: stari de bine, momente de bucurie si raspunsuri extraordinare vin peste mine ca valurile, entuziasmul si energia mi le simt ca pe curente de adancime, deciziile le vad ca pe geamanduri rosii punctand linia orizontului, iar viata curge, curge, curge…

Nu toti anii au aceasta compozitie (de fapt, foarte putini), iar pe niciunul dintre ultimii 4-5 nu i-am simtit atat de coplesitor de buni, zemosi si copti de potential, fluizi, puternici si lini. Ca niciodata in ultimii ani, am senzatia ca invat sa inot si ca inot cu usurinta. Iar in momentele cand ma intreb daca sunt pe directia potrivita, daca am busola la mine, raspunsul e de fiecare data scurt, fara ezitare, rapid: „da”.

Stiu ca saptamanile si lunile vor zbura pe langa noi, tocmai de aceea ianuarie mi se pare o luna pretioasa. E cumva somnolenta, parca ne lasa sa ne tragem respiratia, sa ne despovaram, sa stabilim ce ne dorim in anul nou si sa apreciem ce am facut bun in cel vechi, sa ne re-organizam vietile si gandurile (de aici si toate gandurile si cuvintele mele de mai sus!), sa ne redefinim. Sper ca al vostru ianuarie a inceput calm, cu seninatate, cu promisiuni frumoase si cu normalitate. Fara sa fiu pretioasa, ma folosesc de postul de azi ca sa fac o reverenta virtuala si sa va multumesc: pentru ca va opriti in fiecare duminica aici si ma cititi in continuare, pentru like-uri si share-uri si comentarii, pentru ca imi scrieti si ne intalnim in offline. Deci, multumesc.

Film
~ Lady Bird

Este unul din filmele pe care pariez la Oscarul de anul acesta. De altfel, a insfacat deja Globul de Aur pentru cel mai bun film al lui 2017 la categoria comedie sau musical (nu e nici una, nici cealalta, dar in fine…).

Despre ce e vorba in „Lady Bird”? Filmul urmareste ciclonul emotional al unui an din viata unei adolescente – pentru ca atunci totul este alb sau negru, drama sau tragedie, personal si absolut! Christine, personajul principal jucat de Saoirse Ronan, este o pustoaica inteligenta, aparent egoista si permanent nemultumita de viata ei, care isi vopseste parul in suvite roz, se imbraca intr-un soi de stil rebel-hipsteresc-vintage, isi pierde virginitatea cu un coleg de scoala, viseaza sa fie mare actrita, merge la auditii pentru piese de teatru, se cearta tot timpul cu parintii, minte de ingheata apele atunci cand are nevoie, ignora realitatea familiei (o mama care munceste zi si noapte, un tata somer care nu reuseste sa se re-angajeze), isi ignora cea mai buna prietena pentru a intra in gasca celei mai populare fete din liceu, si tot asa. Pare o nesuferita, dar de fapt e doar o adolescenta care nu se conformeaza.

„Lady Bird” nu este un film obisnuit pentru si despre adolescenti, nu este romantic sau siropos, nu este superficial. Eu l-am vazut drept un film despre relatiile care ne formeaza, despre momentele in care propria identitate ne este pusa la incercare, despre cum definim „acasa”, despre cat de puternice pot fi ambitiile noastre autentice inainte de a intra „in randul societatii”, despre cum uitam cat de dificila ne-a fost tranzitia spre viata de adult. Motivul principal pentru care mi-a placut „Lady Bird” este ca in el nu exista efecte special, la propriu si la figurat. Aveti mai jos trailerul, vizionare placuta!

Un articol
~ France, Where #MeToo Becomes #PasMoi, in The Atlantic

Dupa avalansa de declaratii, comentarii, articole, coperti si chiar demonstratii stilistice (vezi actritele si vedetele imbracate in negru la Golden Globes) datorate miscarii #metoo, Franta a luat o pozitie diferita. Controversata? Fara doar si poate. Cu specific cultural? Posibil. Cert e ca 100 de femei – actrite, jurnaliste, scriitoare, academiciene – au semnat o scrisoare deschisa, in care denuntau noul puritanism declansat de razboiul hartuirilor sexuale si atrageau atentia asupra felului in care mediatizarea #metoo nu doar trivializeaza violentele sexuale, dar limiteaza spre absurd relatiile dintre cele doua sexe. Desi bine-intentionata si scrisa ca gest anti-groupthink, scrisoarea a fost gresit interpretata. Flirtul si seductia au fost puse pe seama dezinhibarii francezilor, intentia semnatarelor de a trata gesturile barbatilor cu obiectivitate a fost interpretata drept anti-feminista, dorinta lor de a nu mai pozitiona femeile drept victime perpetue a fost tradusa drept mentalitate aroganta, retrograda, demodata.  

Daca initial furtuna mediatica s-a limitat la teritorii francofone, aceasta a atins de curand si restul lumii. Foarte bun articolul din The Atlantic, il aveti aici integral.

O carte
~ Lagom: secretul suedez al vietii bune, de Lola A. Akerstrom

Dupa cum spune un proverb suedez, ‘Lagom är bäst’. Adica: „Moderatia e cea mai buna.” Lagom sumarizeaza mentalitatea si stilul de viata suedez. Lagom este unul din motivele pentru care suedezii sunt multumiti de vietile lor, iar Suedia considerata una dintre tarile cu cel mai ridicat indice al fericirii din lume: echilibru si moderatie in toate. De ce sa te lacomesti – la mancare, chestii materiale, ambitii profesionale si financiare, vanitati personale -, cand stii ca lacomia aduce doar frustrari, acumulari toxice, meschinarie?

Lagom este un exercitiu zilnic de viata, care plaseaza central armonia, spiritul de fair-play, cumpatarea in toate, fie ca e vorba de relatii, posesiuni materiale, sustenabilitate, constiinta sociala sau emotiile proprii. Lagom nu inseamna nici cenzura, nici minimalism extrem, nici ascetism. Lagom ne ajuta sa invitam multumirea si starea de bine in vietile noastre, invatand sa luam deciziile optime. Lagom inseamna „nici prea mult, nici prea putin, ci atat cat trebuie.”

Cartea lansata de editura Publica este numa’ buna pentru perioada asta, cand nu aveti chef sa iesiti din casa. Luati alaturi de voi o cana de ceai si doi biscuiti, o patura si animalul de companie, faceti liniste in casa si rasfoiti-i paginile. Nu faceti asocieri cu galagia si aglomeratia vizitelor la Ikea, va rog 🙂 O gasiti de cumparat aici.

Un podcast
~ Death, sex and money, de Anna Sale

Orice carte sau curs de eticheta si maniere va va spune ca, indiferent de context, exista cateva teme care nu pot face subiectul unei conversatii politicoase: moartea, sexul, banii, urmate de politica, digestie (sau starea intestinelor), glumele de prost-gust si barfele. Anna Sale, gazda podcastului pe care vi-l recomand astazi, se incapataneaza sa le discute pe primele trei.

Fosta jurnalista de investigatie, Anna isi provoaca invitatii la un dialog concret si lipsit de artificii. Fiecare episod este o poveste fascinanta si reala, despre vietile celor de langa noi – ascunse, camuflate sau doar traite cu discretie, despre decizii dificile si dileme serioase. Pentru azi va propun un episod care ia in vizor o tema delicata: motivele pentru care nu facem sex. Oboseala, libido scazut, post religios, lipsa unui partener stabil, complexe de inferioritate, obisnuita de a folosi un vibrator, incompatibilite cu partenerul… Anyways, ascultati episodul intitulat „Why You’re Not Having Sex”, iar apoi deschideti o conversatie pe subiect cu cineva. I dare you.

Niste muzica
~ Morning Sun, cu Melody Gardot

O voce plina, usor aspra dar blanda. Versuri incurajatoare, pline de speranta si blandete. Un cantec aproape spiritual, ca un gospel sound, a carui melodie este despre viata, frumusetile acestei lumi, universul care ne primeste cu bratele deschise, ca pe copii nou-nascuti. „Morning Sun” este pentru fiecare dimineata in care vrem sa ne trezim cu blandete, cu genele sarutate de soare si liniste.

O reteta
~ Kaalilaatikko (sau varza cu orez si carne tocata, in stil finlandez)

Astazi raman intentionat in zona scandinava si, in incercarea de a prelungi starea de hygge si lagom, incerc aceasta reteta finlandeza. Pe cat de dificil e de scris si pronuntat, pe atat de usor e de gatit kaalilaatikko.

Luati o varza pe care o tai fin, apoi o caliti cateva minute in unt, fara sa o ardeti. Acelasi lucru faceti cu o ceapa, pe care o caliti impreuna cu carnea tocata. Separat, fierbeti orezul. In sfarsit, le amestecati pe toate intr-un vas pentru cuptor, adaugati 2 cani de supa, acoperiti cu folie aluminiu, apoi va vedeti de treaba timp de ora. Poate va uitati la un film finlandez, who knows… Aveti aici reteta, pofta buna!

Shopping

~ Bijuteriile Pink Moss

Mi-ar placea sa pot convinge toate femeile lumii ca vremea bijuteriilor asortate, din aur sau argint, a apus cu ani in urma. In locul acelor seturi – atat de conforme, atat de plicticoase estetic, atat de lipsite de personalitate! -, pe degetele, incheieturile, urechile si claviculele fiecarei femei s-ar putea aseza o adevarata podoaba. Adica o bijuterie in adevaratul sens al cuvantului: un mic, colorat si stralucitor obiect ornamental, un giuvaer a carui valoare nu sta in gramajul de aur ci in amprenta si povestea stapanei sale, un lucru pretios pentru ca nu mai exista nici unul ca el…

Sigur, n-am nicio indoiala ca fiecare femeie isi alege bijuteriile in functie de propria poveste stilistica. Bijuteriile Pink Moss par sa fie facute pentru cele care continua sa creada in povesti cu spirite ale padurilor si raurilor, cu arbori sacri si ritualuri pagane, cu nimfe si zane miniaturale, cu sori si stele. Dintre toate piesele cu spirit organic create de Irina Moise, m-am indragostit de cerceii Lucky Star si inelele Winter Branches si Cosmoss, dar toate bijuteriile ei sunt fascinante. Preferatele mele le aveti mai sus, puteti comanda bijuteriile aici.

~ Spoonfool

Continui sa descopar designeri care iubesc natura organica a lucrurilor si ne-o aduc mai aproape prin texturi, materiale, culori si forme imperfecte dar sublimate: pasla, sfoara si lana toarsa, ceramica artizanala, lemn nevopsit, cristale in stare naturala, metale cu suprafete neregulate. A inceput sa imi placa din ce in ce mai mult sa am organicul in varful degetelor prin jucarii din pasla, penare din lemn, bijuterii din ceramica, fete de perna tricotate. Mai ca ma tenteaza sa merg la un curs de olarit… 🙂

La unul din targurile organizate la finalul lui 2017 i-am descoperit pe cei doi designeri care semneaza Spoonfool. Bolurile si canile lor sunt simpatice, dar lingurile, spatulele, polonicele, strecuratorile lor cu manere din lemn sunt cu adevarat originale. Ii gasiti pe facebook, aici; cautati-i la urmatoarele targuri.

Un eveniment

~ „Un an pentru tine”, primul workshop Style Conversations din 2018

Imaginati-va ca ati avea mai putine decizii intr-o zi, mai putine sarcini pe lista de to do, mai putine notificari din social media, mai putin stres in fata garderobei, mai putine obligatii, mai putine griji legate de bani, relatii sau job. Imaginati-va cum ar fi sa respirati in voie, sa va vedeti garderoba mai aerisita si casa mai luminoasa, sa simtiti ce inseamna timp liber si grija de sine. Cum s-ar schimba lucrurile daca ati sti ce pasi simpli puteti face, luna de luna, pentru o viata mai putin aglomerata, agitata, obositoare?

Sambata 10 februarie, de la ora 11:00, va invit la un altfel de workshop: nu (doar) despre garderoba, ci despre voi. Mai concret, despre fiecare dintre voi, traind 12 luni de viata simplificata. Stiu, un an intreg inseamna un angajament de lunga durata si poate parea coplesitor. De aceea, fiind o adepta a pasilor mici dar consecventi, vreau sa va arat ce puteti pune in practica in fiecare luna: cu responsabilitate, claritate, minim de disciplina si grija fata de sine, timpul si energia proprie.

In timpul workshopului, veti descoperi cum puteti dedica si rezerva o luna cate unei zone din viata: garderoba si spatiul fizic, cel pe care il locuiti (la propriu!), spatiul mental si cel „digital”, frumusetea exterioara si cultivarea interiorului, calatoriile si aventurile, nutritia si sanatatea, creativitatea, gasirea unei pasiuni si viata profesionala, finantele si viitorul, relatiile si socializarea, spiritualitatea…

Mai sunt doar 10 locuri disponibile la workshopul din 10 februarie; costul este de 95 lei/ persoana si se va organiza, ca de obicei, la Stefanel Concept Store din Piata Romana 3. Ca sa va rezervati locul, va rog scrieti-mi la inscrieri(at)imagematters(punct)ro. Ne vedem?

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.