Pot sa (mai) port slapi Birkenstock, papuci de plastic, sandale sport samd?

N-am mai scris demult un articol despre pantofi (in afara celor despre sandalele statement si alegerea escarpenilor bej-nud) – dar asta nu inseamna ca nu primesc mailuri de la voi pe teme de incaltaminte, asortatul ei cu o anumita tinuta, gasirea unui anumit model sau a unui anume atelier!

Neasteptat de multe dintre dilemele voastre stilistice din aceasta vara au fost legate de purtarea sandalelor Birkenstock, a slapilor de plastic, a sandalelor sport cu talpa groasa (similare celor purtate de turistii nemti sau americani!), ba chiar a incaltamintei din latex, cauciuc, PVC samd, insotita de nelipsitele intrebari despre stylingul tinutelor astfel accesorizate.

Pot sa (mai) port slapi Birkenstock?

Pentru inceput, in gluma va spun ca cu exceptia celor care la inceputul verii trecute (da, 2014!) s-au mutat in Laponia, e imposibil sa nu fi remarcat amploarea acestui trend de street style.

Pot sa (mai) port slapi Birkenstock?

Ceea ce nu inseamna ca trebuie sa va si placa sau sa adoptati trendul in chestiune…

Pe motiv ca „la nouveauté oblige”, fashionistele s-au incaltat rapid („omg, in sfarsit, ceva nou!”), timidele le-au rezistat cu stoicism inainte de ceda in fata confortului „ei, sunt totusi niste sandale casual simpatice si super-comode!”, in timp ce rebelele rezista in continuare („refuzam intoarcerea esteticii uratului, nu le vom purta niciodata!”

Voi inca nu v-ati hotarat? Mai jos, mic ghid de utilizare.

# Pot sa mai port sandalele Birkenstock? Mai merita sa le cumpar?

Imi este greu sa va ofer un raspuns negativ. Desi din punct de vedere estetic nu sunt pe gustul tuturor, un simplu tur pe Pinterest va poate convinge ca e posibil s ale introduceti in multe tinute casual si smart casual. Le puteti purta indiferent de varsta si, ma credeti sau nu, ele fac parte din seria sandalelor sport clasice, greu demodabile.

Daca inca nu le-ati incercat, probati intai o pereche bej-nud sau nisipii. Pasul urmator (mai ales daca vreti sa faceti un viraj inspre tendinte): o pereche similara argintie sau de culoarea bronzului, sunt mai versatili.

Pot sa (mai) port slapi Birkenstock?

# Cum le port?

In primul rand, cu o pedichiura impecabila.

In al doilea rand, cu o tinuta ingrijita si bine construita.

In oras o puteti alatura unui pantalon alb slim sau unui jeans albastru inchis si unei camasi barbatesti, unei rochii-sarafan minimaliste intr-o culoare uni, unor bermude tailored si unui sacou semi-cambrat, cu o fusta ampla dintr-un material rigid si un pulover subtire, cu croiala dreapta…

Pot sa (mai) port slapi Birkenstock?

In vacanta sau in weekend aveti mana libera: cu un tricou si pantaloni scurti, o rochie maxi lejera sau o rochie tricou din jerseu, cu o pereche de chinos sifonati si un maieu simplu, …

Pot sa (mai) port slapi Birkenstock?

# Dar slapii de plastic? Sunt si ei trendy? Ii putem purta la tinute de oras?

Sa fiu sincera, genul acesta de „indrazneala” urbana ma lasa rece. Nu, ma corectez: imi provoaca repulsie. Nu suport sa vad pe strada, in fata mea, o femeie care isi tarsaie papucii din plastic. Din punctul meu de vedere, genul acesta de slapi ar trebui rezervat doar mersului la plaja si la piscina, atat.

Pe strada, tarsaitul cu pricina se face ecou al unor tinute neingrijite, neglijente, lipsite de orice urma de feminitate si decenta. Probabil vi se pare ca folosesc un ton vehement? Chiar sunt. M-am saturat sa vad cat de multe dintre „vecinele” noastre nu mai fac diferenta intre spatiul public si cel intim, al casei. De cele de la periferie sau din cartierele sarace radem, cand le vedem in halate de casa si cu bigudiuri in cap, cu colanti oribili sau tricouri patate de mancare. Diferenta dintre ele si cele care ies in slapi (sau cu lenjeria intima la vedere) este doar de nuanta si de piesa vestimentara; din punct de vedere al lipsei de decenta e acelasi lucru. Gata, am incheiat tirada 🙂

Pot sa (mai) port slapi Birkenstock?

# Cum ramane cu celelalte modele de sandale minimaliste?

Inspirate de sandalele romane si de slapii clasici de la piscina, dar construite din piele naturala si cu un design mai studiat, acestea sunt foarte purtabile – si mult mai suportabile estetic.

Pot sa (mai) port slapi Birkenstock?

Insa, avand in vedere aspectul lor ultra-sportiv care ingreuneaza silueta, trebuie contrabalansate de o tinuta sic-urbana, o gamba eleganta, o glezna fina, un mers frumos si alert. (Nu ma faceti sa scriu iarasi despre tarsaitul slapilor, va rog…)

# Genul acesta de sandale au viata lunga? Pana cand le vom purta?

Oh, dragele mele… Au viata lunga, dar nu continua. Ultima data cand au fost considerate moderne si in tendinte a fost pe la mijlocul anilor ’70, de unde vine si asocierea lor cu stilul de viata si tinutele hippie, relaxate, boeme.

Cu riscul ca va ingrozesc, va anunt ca se vor purta si la toamna, si la iarna: cu sosete groase sau pe piciorul gol, in functie de cum e suportat frigul.

Anyway, spuneti-mi acum voi: cum vi se par aceste sandale? Le purtati cu drag sau va dezgusta total? In ce tinute le purtati? V-a facut articolul meu sa va schimbati parerea despre ele? Le considerati varianta de vara a Ugg-ilor?

Fotografii: pinterest.com

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

4 comentarii la acest post

  1. 1

    Imi plac, sunt fan tinute lejere si mai ales incaltaminte comoda. Am unele de culoarea pielii bronzate 🙂
    Ai scris aici un paragraf pe care l-as adresa multora, caci au nevoie sa-l citeasca (de 50 de ori) ca sa-si revina din betia nonfashion in care plonjeaza cu mandrie. Ma refer la paragraful care incepe asa: „Pe strada, tarsaitul cu pricina se face ecou al unor tinute neingrijite, neglijente, lipsite de orice urma de feminitate …”

  2. 2
    ALICE says:

    Mie-mi plac in unele tinute. Cred ca se potrivesc mai bine tipelor inalte si foarte slabe (dar ce nu se potriveste mai bine tipelor inalte si foarte slabe 🙂 ). De exenplu in tinutele cu pantaloni capri si camasa barbateasca sau in cele minimaliste sau de inspiratie japoneza. Eu am 1.68 si greutate normala (adica nu slaba ca un fotomodel) si nu-mi place cum imi vin cu fusta mai lunga de genunchi. In pozele cu fotomodele arata interesant dar pe mine nu-mi plac. Si EXCLUS sa le port la iarna cu sosete sau combinate cu pardesiul-halat care te fac sa pari ca esti internata in spital dar intr-un fel sau altul i-ai fentat pe medici sa-ti dea voie sa dai o fuga pana la farmacia din colt dupa medicamete de depresie…

  3. 3
    andreea says:

    eu am o pereche e slapi de genul asta, cand i-am cumparat am fost foarte entuziasmata, dar la serviciu nu i-as purta sub nici o forma. Acum ii mai port cateodata in weekend…

  4. 4
    Teodora says:

    Pentru mine, Birkenstock = UGG. La UGG am cedat de vreo doua ori, doar din motivul ca sunt mult prea friguroasa si mi s-au parut utile pentru city break-urile din mijlocul iernii. In cazul sandalelor Birkenstock, nici nu imi trece prin cap sa cumpar asa ceva, din moment ce se gasesc atat de multe modele de sandale plate si comode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.