Camasa perfecta exista!

In ultimele saptamani am cochetat – si pus in practica! – cu ideea epurarii garderobei mele, a (re)trierii ei la sange. Sigur, nu voi reusi sa o reduc la minimum niciodata, nu sunt o minimalista hardcore. Insa o pot face sa fie mai functionala. Asadar: dusi au fost spre donatii cativa saci plini de haine, alte cateva pungi asteapta sa fie duse la croitoreasa, iar o gramada rezonabila a fost pusa la bataie pentru prietenele care poarta marimi similare mie.

Nu mi-am scris o lista a pieselor care imi lipsesc si trebuiesc inlocuite, a celor de care as avea nevoie, a celor care mi-ar placea… Cu toate astea, stiu ca pe lista mea nu voi trece o anume piesa vestimentara: acea camasa perfecta, de obicei descrisa drept esentiala, indispensabila, la fel de vitala unei garderobe precum aerul pe care il respiram.

Camasa perfecta exista!

Motivul e ca deja o am. Well, ca sa fiu sincera, am trei: doua albe si una bleu. Avand in vedere ca 1) nu lucrez in lumea corporate si 2) nu sunt o colectionara de camasi (la cursul meu am intalnit femei care iubesc cu adevarat camasile, iar in garderoba au nu mai putin de 15-20 de modele diferite, de regula albe), deocamdata ma declar multumita.

But here’s the funny part: stiu ca femeile sunt mereu in cautarea acelei camasi impecabile, perfecte, clasice si oarecum sexy, care sa nu se demodeze si nici deterioreze. Eu am gasit-o, girls, si are o poveste frumoasa.

Am cunoscut-o pe Alice in urma cu cativa ani, cand m-a invitat sa vorbesc doamnelor din „Femei in Afaceri„. Mi-a povestit apoi, la o cafea, despre un subiect care tot aparea in discutiile ei cu femei: lipsa pe piata a camasilor de business din materiale de cea mai buna calitate, care sa pastreze atributele feminitatii, a unui stil elegant dar „cu suflet”, individualist, si care, evident, sa fie croite la cele mai inalte standarde.

ALISIA ENCO SHIRTS

„Suntem obisnuite sa asociem aceste standarde de calitate – materiale de lux, detalii meticulos finisate, croieli impecabile – camasilor masculine, facute sau nu la comanda, dar nu si celor pentru noi”, mi-a spus la aceeasi cafea. „Producatorii si retailerii nu ne ofera asa ceva; e ca si cum ar spune ca „femeile sunt oricum frivole, trateaza vestimentatia ca pe un bun rapid consumabil, vor cumpara o camasa pentru birou indiferent de calitatea acesteia, hai sa nu ne complicam…”. Un producator de camasi de business pentru barbati nu si-ar permite sa abordeze lucrurile astfel. Eu vreau sa schimb lucrurile, vreau ca femeile sa stie ca pe piata exista camasi de calitate exceptionala.”

Asa a aparut brandul ei, ALISIA ENCO.

Camasa alba este semnatura ei stilistica, dar nu vazuta ca un „corset” sau un instrument de conformare la reguli, ci drept varianta de exprimare stilistica. Atentia data detaliilor este impresionanta. Spre exemplu, toate modele de camasi sunt mai lungi cu 3 cm, ca sa nu iasa din betelia fustelor sau pantalonilor. Materialele alese – Royal Oxford, Oxford, Superfine Popline, Herringbones, Pinpoint – sunt aceleasi folosite in constructia celor mai bune camasi de business masculine. Butonierele si mansetele sunt cusute cu cea mai mare grija. In plus, lucru deloc de neglijat, gulerul, mansetele si platca din zona umerilor sunt preluate din tiparele masculine, iar linia exterioara a camasilor este lejera, semi-ajustata.

Camasa alba ALISIA ENCO Signature

Ideea e urmatoarea: in demersul ei de a gasi/ construi/ oferi camasa „la superlativ”, Alice s-a documentat enorm, a discutat cu furnizori de tesaturi si a intervievat nenumarate femei purtatoare de camasi. A devenit experta in domeniu, asa ca i-am pus 3 intrebari despre camasi.

# 1: Cum arata o camasa care nu iese din betelia fustelor si pantalonilor?

Croiala camasii nu are de-a face cu aceasta problema, ci diferenta dintre lungimile standard ale camasilor si proportiile purtatoarelor. De cele mai multe ori, camasile croite pe tipare standard vor fi prea scurte pentru femeile care au partea superioara a corpului lunga si talia coborata. Acestora le recomand camasi „cu coada”, cu partea din spate lunga, acoperind complet posteriorul. Camasile ALISIA ENCO sunt mai lungi cu 3 cm pe intreaga circumferinta a tivului, nu doar in spate. Oricum, nu ar trebui sa iti cumperi o camasa cu un numar mai mare decat cel purtat in mod normal, sperand ca va fi mai lunga; camasa va avea un exces de material pe latime (spate, brate, piept), nu neaparat si in lungime.

camasa ALISIA ENCO

# 2: Crezi ca exista vreo ocazie in care nu putem purta o camasa?

Iubesc camasile pentru cat sunt de versatile! Mie mi se par potrivite in orice context, atata timp cat ne vin ca turnate. Putem purta o camasa mai lunga pe post de tunica, la plaja, peste costumul de baie. In mod clasic, le purtam la birou, cu o fusta conica sau pantaloni. Le putem asorta la orice fel de jeansi. Ca sa nu mai spun cat de bine pot arata purtate la o seara de gala si chiar pe covorul rosu! Ganditi-va doar la Meryl Streep, Emma Watson, Julia Roberts sau Carolina Herrera, cu camasile lor albe, aristocratice, asortate cu fuste de bal si bijuterii splendide!

Camasa alba pe covorul rosu: Meryl Streep, Carolina Herrera, Julia Roberts

# 3: Care ar fi trei camasi pe care sa le avem in garderoba, indiferent de stil, silueta, varsta?

O camasa alba cu maneci lungi, o camasa neagra cu maneci lungi si, in functie de preferinte, ori o treia casual cu un imprimeu discret, ori una eleganta, ecru din matase.

camasi ALISIA ENCO

Fotografii: pinterest.com, alisiaenco.ro

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

8 comentarii la acest post

  1. 1
    ninha (Nicoleta Natea) says:

    Da, sunt superbe camasile din imagini! Foarte elegante!
    Se gasesc in vreun magazin?

  2. 2
    Natalia says:

    Cat ar trebui sa castigi ca sa cumperi o camasa de 300-350ron?

    • 2.1
      Irina says:

      Natalia, eu prezint optiuni pentru toata lumea, pe diferite niveluri de calitate, buget si stil. Uneori vei gasi la mine recomandari din H&M si Mango, alteori de la designeri sau branduri de lux internationale. Fiecare cititoare alege ce i se potriveste, democratic…:)

  3. 3
    Teodora says:

    Camasa alba este superba si din poze mi se pare ca materialul este excelent.
    M-am mai uitat prin oras (exagerat spus oras, mai degraba Promenada mall 🙂 )dupa o camasa similara cu cea a lui Meryl Streep, dar nu am vazut. Ai cumva o sugestie unde sa mai caut, sau ma resemnez si imi petrec in continuare camasa boyfriend? 😀

  4. 4
    Monia says:

    Ai mancat un i de la donatii.
    Sunt frumoase camasile si da, multe enervant de scurte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.