Carti cu care iti construiesti biblioteca de moda (IV)

1. Valentino: Master of Couture
Come assolutamente favoloso e divina! Cei care s-au ocupat de recenzarea albumului „Valentino Master of Couture: a Private View” ne ofera ceea ce poate fi descris drept „o plimbare prin istoria modei, incepand cu perioada de aur a haute couture si continuand pana in prezent”. Aceste cuvinte, care apar pe coperta cartii, sumarizeaza perfect continutul si contextul acestei bijuterii editoriale.  Daca sunteti in cautarea unui album imens, colorat si stralucitor, va sfatuiesc sa alegeti altceva. „Valentino Master of Couture” este una dintre cele mai intime si vizuale povesti, despre unul dintre cei mai legendari designeri ai ultimilor 50 de ani.

Cartea este o bogatie de fotografii, multe tiparite pentru prima data si majoritatea in alb-negru. Sunt ilustrative pentru cariera si viata personala a lui Valentino, iar textul – concis, inteligent si minunat redactat – reduce la esenta fotografiile. Nu exista bla-bla, primesti cele mai bune informatii in cat mai putine cuvinte.

carti1

2. How to Read Fashion. Este practic imposibil sa creezi un dictionar 100% complet al tuturor termenilor din moda, tocmai datorita schimbarilor perpetue din industrie. Cu toate astea, How to Read Fashion reuseste sa identifice directiile si reperele stilistice importante din ultimii 200 de ani (de la Neo-clasic la Gotic, de la Flapper la Romantic, de la Exoticism la Military), trece in revista tehnici, materiale, caracteristicile look-urilor importante, iar apoi acorda spatiu pieselor vestimentare definitorii pentru garderoba feminina si cea masculina (impartindu-le in functie de nivelul de formalitate: casual, leisure, formal).

Desi este in format mic, este o excelenta carte de referinta: iti imbogatesti vocabularul, atat etimologic cat si vizual, inveti sa diferentiezi si sa interpretezi stiluri, dar fara sa studiezi lucrurile in profunzime. Daca nu m-ati inteles, How to Read Fashion este fabuloasa pentru neinitiati in lumea modei sau pentru cele carora tocmai li s-a deschis apetitul pentru industrie!

3. Seeking love, finding overalls este titlul dat de Leandra Medine primei ei carti, inspirata din stilul blogului ei, The Man Repeller. Tanara, inteligenta, amuzant-acida dar o extrem de talentata povestitoare, Medine reda povestioare care stau in spatele unora dintre cele mai vizualizate posturi ale ei de pe blog, scrie despre atractia ei pentru tinute nonconformiste, chestionabile ca bun gust, si se confeseaza cand vine vorba despre „povestea fetei care indeparta barbati si totusi si-a gasit iubirea” (de curand s-a casatorit cu boyfriendul ei din ultimii 5 ani).

Deliciul cartii sunt anecdotele, incidentele si amintirile –toate sub forma de mini-eseuri- legate de dulapul ei: rochia-sac visinie, cu guler Peter Pan, pe care o purta cand a fost sarutata prima oara, la gradinita; fusta neagra maxi, obligatorie pentru orele de religie de duminica; tinuta pe care o purta in seara in care s-a pierdut virginitatea; geanta Hermes din piele de strut, apartinand bunicii ei, geanta care a suferit teribil din cauza unei nopti cu prea multe cocktailuri, colectia ei de salvari, rochii lame, papioane, ponchouri si turbane care dau nastere discutiilor cu actualul sot si, in sfarsit, perechea de pantaloni scurti de la TopShop care a inspirat-o sa isi lanseze blogul… Pe toate – si mai ales rolul modei feminine in a atrage sau, din contra, a indeparta masculii – Medine le trateaza cu umor.

carti2

4. Cult Shoes: Classic and Contemporary Designs este genul de carte care te face sa intelegi de ce diamantele or fi prietenele unor femei, dar pantofii sunt slabiciunea tuturor: accesoriul care poate fi colectionat indiferent de sezon, care se potriveste oricand indiferent de kilograme si care transforma radical orice tinuta. Cartea este un meniu complet al celor mai prestigiosi si talentati designeri si producatori: de la brandurile basic si cei mai simpli flip-flops (Havaianas) si cei mai cunoscuti pantofi din plastic (Melissa), la nume sonore precum Clergerie, Jourdan, Ferragamo, Vivier, Blahnik, Choo, Steiger, Louboutin, Charlotte Olympia si Zanotti, ajungand in atmosfera rarefiata si luxoasa in care exista creatiile lui Terry de Havilland, Brian Atwood, Gina, Rupert Sanderson, Natacha Marro, Nicholas Kirkwood.

Este suficient sa spun ca albumul acopera toate stilurile, culorile, inaltimile de tocuri si fanteziile posibile. In plus, cititorul este tratat cu un minunat tur al istoriei, artei si mestesugului creatiei de incaltaminte – ca sa nu mai vorbesc de orgia vizuala a sutelor de fotografii fabuloase!

5. Couture Hats: from the ourageous to the refined este un mic compendiu al designerilor de palarii, cea mai apropiata meserie din industria modei de cea a unui sculptor – pentru ca palariile sunt singurele accesorii tridimensionale pe care le avem la indemana.

Pe multi dintre ei, faimosi si notabili, ii veti recunoaste dupa nume: Philip Treacy, Stephen Jones, Fabienne Delvigne, Emma Yeo, William Chambers, Manuel Albarran, Charlie Le Mindu. In cazul altora, veti recunoaste creatiile dar nu si numele. Ei au colaborat cu case de moda, au infrumusetat prezentari de colectii sau capete de celebritati, dar atat: acesta este si motivul pentru care palarierii sunt considerati eroii necunoscuti ai modei.

6. Cult perfumes te introduce in acel aspect al modei pe care il simti, dar nu il vezi. Simtul olfactiv, datorita invizibilitatii lui, ar putea fi considerat antiteza modei, si cu toate acestea trezeste si cimenteaza amintiri iar parfumurile in sine sunt responsabile pentru aproape 40% din veniturile provenite din vanzari in industria fashion. Fiecare pagina din Cult perfumes tese o poveste a istoriei parfumurilor – trecand prin trei capitale: New York, Paris si Londra – pe scurt dar intr-un mod cuprinzator.

Vei afla de ce si cum erau folosite parfumurile (mai mult decat in modurile traditionale din prezent), vei citi despre case de parfumieri si creatori de mirosuri despre care nu stiai, vei descoperi parfumerii specializate, deschise din secolul XVI… Iar la final, iti promit, vei trai senzatia ca simti mirosul fiecarui parfum, ridicandu-se din paginile albumului…

Nu stiu cat de tentate ati fost de reducerile din ianuarie, insa pentru mine o carte este mai valoroasa si mai frumoasa decat orice haina.  Asa ca va incurajez sa abuzati si sa profitati de discountul de 20% la orice titlu de pe Books-Express.ro – pentru asta, inainte de a finaliza comanda, introduceti codul STYLEBOOKS in casuta corespunzatoare. Codul si discountul sunt valabile pana la data de 9 martie inclusiv.

Fotografii: books-express.ro

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

2 comentarii la acest post

  1. 1
    Adriana says:

    O dimineata de luni, care s-a vrut a fi un inceput de saptamina cit mai in forta si cu energie si cu dorinta de a face cit mai multe, dar care m-a facut sa trec pe relanti, sa stau cuminte in casa, intr-o stare nu tocmai placuta, inca cel putin citeva ore.
    Pe mine ma fascineaza pur si simplu, cum, in momentele in care am nevoie de o incurajare sau de sustinere, aceasta apare sub forma unui articol de-al tau. Fie ca tocmai l-ai scris, fie e din arhiva, ce e interesant e faptul ca se potriveste momentului. Fac o vizita pe blog si e ca si cum as lasa o carte de magie sa se deschida acolo unde trebuie… la fel ca in serialul Charmed, cum se intimpla cu cele trei surori, cind aveau nevoie de o vraja si deschideau The Book of magic, ea se deschidea intotdeauna unde trebuie.
    Si ce poate fi mai bun, atunci cind nu te simti in putere, te lupti cu o tuse seaca, cu frisoane si cu febra, decit o carte si un ceai? cel mai bun remediu, si pentru minte, si pentru trup, pentru ca trebuie sa-ti recapeti energia cumva, nu? si daca avem grija de minte, si corpul se reface.
    ‘How to read fashion’ mi-a adus aminte de replica ‘you speak… Prada?’ a lui Becky in Confessions of a shopaholic, iar din enumerarea creatorilor de pantofi, numele lui Ferragamo mi-a adus aminte de faptul ca, in urma cu multi, foarte multi ani, am decupat dintr-o revista un model de pantofi rosii Ferragamo, care m-au fascinat, pur si simplu. Taietura care sta la loc de cinste in biblioteca, alaturi de carti si la vedere, sa nu uit cit de mult mi-au placut acei pantofi si, oh, my God, de citi ani imi doresc o pereche de pantofi rosii cu toc? treaba asta cu pantofii imi aduce aminte de un fragment dintr-o carte (na, ca nu-mi amintesc titlul) in care unul dintre personajele principale masculine, un tinar licean sau student era fascinat de frumusetea clasica a unei femei si cum aceasta explica de cite ori avea ocazia, ca „poate nu e atit de important ca rochia, bluza sau fusta sa fie noi sau extrem de atragatoare, dar pantofii, este esential sa arate impecabil, ca si cind abia au fost scosi din cutie, noi” si ca nu putea sa iasa pe strada daca pantofii nu aratau impecabil.
    Si, uite-asa iti dai seama cit de mult suntem influentati in viata, nu numai vizual, dar si prin cartile pe care le citim (in unele cazuri, a se subintelege, devoram).

    • 1.1
      Orjen says:

      Adriana, m-a incantat comentariul tau. Ca cititoare a Irinei, de multe ori m-au incercat aceleasi ganduri si aprecieri fata de munca ei aici, insa nu am reusit sa le exprim atat de elegant.

      Mi-am amintit si de Charmed, vai, ce mai urmaream serialul acela pe vremuri!..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.