Elogiul gleznei

Mult timp ignorata de lumea modei, glezna este astazi cheia de bolta, semnatura, reperul fashion al multor look-uri. Dupa ce ani la rand „a fi fashion” a insemnat feminitate exarcebata – decoltee adanci, micro-mini, tocuri periculoase, pantaloni scurti liliputani, rochii sufocant de mulate, colanti una cu pielea -, de cateva sezoane peisajul a capatat o nota de pudoare.  Adevarul e ca glezna este una dintre putinele zone ale corpului feminin care, prin simpla sugestie, anunta gratie, eleganta, cochetarie…

Principala vinovata a acestui neo-minimalism, Phoebe Philo a reusit sa impuna un nou cod al seductiei si a instaurat o distanta de cativa centimetri intre tivul pantalonului si carambul pantofului. Ea este cea care a preferat sarmul discret al maleolei nude, in locul corsetelor impudice, port-jartierelor expuse  si mini-urilor cvasi-vulgare. Mai democratica decat orice croiala, lungimea pantalonilor pana deasupra gleznei este acel gimmick stilistic cu care putem sa traim, pe care il adoptam cu o singura respiratie, transforma lejer orice tinuta intr-una cu aer parizian si se potriveste mai tuturor stilurilor vestimentare.

Din 2012, cand detaliul gleznei dezvelite a devenit tendinta, standardul unui look atent gandit inseamna pulover cu guler inalt (helanca sau pulover cu torsade), un maxi mantou, pantaloni tigareta sau drepti pana la glezna si neaparat, neaparat, piciorul gol incaltat cu un pantof memorabil – un escarpen seducator, o botina fermecatoare, un derby cu talpa groasa. Nuditatea gleznei este necesara pentru a echilibra silueta si a crea un contrast flatant intre virilitatea pardesiurilor purtate pe umeri si finetea sugerata a femeii care il poarta.

Daca fanele Emmanuellei Alt nu au asteptat punctul culminant al acestei tendinte pentru a-si purta Louboutinii pe piciorul gol si imbracate cu un slim scurtat, mult mai numeroase sunt fashionistele care conjuga duo-ul glezna descoperita/ pantalon scurtat in nenumarate variante vestimentare.

Am observat in ultima vreme, mai mult ca inainte, sneakerii asociati unui jeans (eventual cu o pereche de micro-sosete) – varianta care ofera un aer urban si modern unei tinute de total sportwear. La fel de frecvent apar tinutele in care mocasinii sau pantofii oxford/ derby sunt purtati in „stil Céline”, femeile respective reusind astfel sa feminizeze o incaltaminte masculina.

Cat despre iarna aceasta, atata timp cat ne imbracam gros in jumatatea superioara, putem dezveli linistite o mica parte din nou, atata timp cat inca nu e zapada. Tinutele noastre hibernale pot fi construite astfel:

  • incaltaminte sport (Nike, Adidas, New Balance) + un jeans slim gri sau bleu, cu lungime 7/8 + pulover bleumarin cu guler inalt + pardesiu camel
  • mocasini negri + o pereche de pantaloni slim negri cu lungime 7/8 + camasa imprimata + mantou texturat
  • escarpeni negri + pantaloni din piele rulati pana la glezna + pulover alb texturat + parka neagra

Fotografii: pinterest.com

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

6 comentarii la acest post

  1. 1
    Irina says:

    Buna seara!

    Pardesiul care depaseste lungimea genunchiului poate fi purtat de o fata slaba care are inaltimea de 1,65 m?
    2. Cum ne putem da seama ce modele de incaltaminte sport sunt indicate pentru o tinuta ca cea propusa de tine?

    Multumesc,
    Irina

    • 1.1
      Irina says:

      Buna Irina, pardesiul e putin cam lung pentru cineva de inaltimea ta; iti recomand sa alegi unul ceva mai scurt. Cat despre intrebarea nr.2 – uita-te cu atentie la imaginile postate sau cauta imagini cu tinute similare, vei intelege la ce fel de adidasi/ bascheti/ traineri ma refer.

      • Irina says:

        Mersi!
        Asta ma gandeam si eu. Am un palton pana la genunchi dar parca nu recreaza look-ul potrivit asa cum o face un palton mai lung. Cu cat este mai lung da senzatia unui look mai sport.

        • Irina says:

          *cu cat este mai scurt 😀

        • Irina says:

          Irina, ai observat corect: cu cat paltonul/ pardesiul este mai scurt, cu atat da o nota mai sport tinutei. Solutie ideala nu exista, ci doar una de compromis: fie porti un palton putin mai lung (sa zicem o palma sub genunchi) asumandu-ti ca iti va sublinia statura mignona, fie te resemnezi si nu porti aceasta tendinta in aceasta iarna 🙂 There’s no way around it.

  2. 2
    Ioana H says:

    Buna Irina,

    Ce ne facem daca avem gleznele groase? Vesnica mea problema si marele meu complex.
    Am gleznele destul de groase si un pantalon care imi vine bine pe fund si coapse imi sta prea stramt pe glezne si gambe :(. Imi place foarte tare acest trend, dar din pacat nu cred ca mi se potriveste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.