Pot sa (mai) port catifea?

De obicei, acel „mai” din titlurile posturilor similare are ca subinteles o varsta limita, care face delicata purtarea anumitor lucruri: geaca din denim, tricoul cu grafisme, parul exagerat de lung… In cazul postului de azi, lucrurile stau invers (si am ales subiectul datorita povestii de iarna de ieri).

In mod cat se poate de interesant, in iarna lui 2013 catifeaua pare sa fi revenit la viata. Creatiile ne duc cu gandul la decoruri somptuoase, la un stil de viata luxos, in care singura grija a unei femei este cum sa se intinda languros si lenes, ca o pisica, pe o canapea – de asemenea imbracata in catifea – si sa infasoare intr-o rochie din catifea. (In timp ce scriam, mi-am dat seama: nu era asta visul lui George Costanza, sa traiasca in catifea?)

Catifeaua in tendinte, A/W 2012: Balmain, Emporio Armani, Altuzzara, Bottega veneta, Burberry Prorsum, Gucci

Pentru multe femei, catifeaua are doar doua conotatii: „printesa aflata la ananghie, din povestile fratilor Grimm” (daca este catifea velur, pentru ca asa ne-au invatat filmele Disney) sau „doamna profesoara de germana, fata batrana” (daca este catifea reiata).  Alte femei sunt dusmane declarate ale catifelei: o considera stridenta, kitsch, demodata, fatalmente asociata anilor ’80 si parului mega-tapat,

In ceea ce ma priveste, iubesc catifeaua pentru textura nobila, orientala, stralucirea discreta, aerul rasfatat, decadent, opulent…

Lasand la o parte preferintele mele personale, ce este de preferat sa alegem: catifeaua velur, neteda, sau cea reiata?
Catifeaua cu raiuri groase, foarte reliefata va duce pe oricine cu gandul la perioada anilor ’70, la filmele americane cu profesori de colegiu, la comediile britanice cu fermieri bon-vivanti, la detectivii jucati de Philippe Noiret. Mie, personal, imi aduce aminte de canapeaua maro-ciocolatiu a parintilor mei, dar aia e o poveste pentru alta data…

pantaloni si sacou din catifea Gerard Darel

Ca sa depasiti aceste asocieri, sfatul meu este sa adaugati hainei voastre cu raiuri late (sacou sau pantalon) alte piese vestimentare, mult mai moderne: un pantalon imprimat sau cu carouri, un colant din piele, un jeans albastru brut, o camasa din denim chambray, un tshirt cu grafisme, un top. o vesta din blana.

Catifeaua neteda este, a priori, mai eleganta si respecta mai bine conturul oricarei siluete. Stralucirea subtila face ca piesele din catifea neteda (care poate fi compusa cu brocart, jaquard, aplicata pe sifon samd) sa capete distinctie si, in functie de cat de rigid sau elastic este materialul, acesta se potriveste unor sacouri bine ajustate, unui pantalon drept sau larg, unei veste.

Absolut incantator ar fi un look brit-pop decandent, purtat cu degajare de o femeie careia ii place stilul androgin: sacou si pantaloni din catifea plus o bluza cu lavaliera sau o camasa ampla cu imprimeu Liberty, iar in versiune de seara, un smoking din catifea velur albastru indigo sau visiniu, cu o camasa din voal transparent si pantaloni stramti din piele.

Catifeaua reiata fina – cu raiuri subtiri, foarte putin reliefate – este mai usor de purtat decat reiatul gros si se potriveste multor tinute casual.

Sacouri din catifea 3 Suisses

Purtata sub forma pantalonilor de tip jeansi, catifeaua reiata fina se uzeaza rapid, se subtiaza. Dar asta nu inseamna ca nu arata bine, aleasa in culori autumnale sau hibernale: verde sapin, kaki, bej caramel, rosu caramiziu, visiniu pruna, trandafiriu inchis! Un pantalon drept sau slim dintr-o astfel de catifea poate fi purtat cu orice: o camasa in carouri sau tricotaje groase, un tricou simplu sau o bluza feminina, ghete de motociclist, tenisi, balerini sau pantofi cu tocuri, o geaca din piele sau un mantou elegant de zi. De altfel, este genul de catifea care se potriveste si unor fuste de zi.

Catifeaua velur devoré (sau pana, cum i se spune in romana) este rezervata tinutelor de seara. Savuroasa, sofisticata, generoasa, este genul de material pe care eu il vad purtat doar de o femeie adevarata, voluptoasa – nu de o wannabe.

rochii din catifea; randul de sus: Rhea Costa (1 si 2), Lena Criveanu; randul de jos: Maria Marinescu, LaChatterie Gold Label

In multe cazuri, catifeaua pana va fi pusa in valoare de croiala unor rochii de seara sau a unor fuste lungi. Tendintele sunt cele care ne ajuta aici, pentru ca descoperim alaturari neasteptate si cool: cu o geaca biker sau cu una matlasata, cu un pulover scurt cu guler inalt, cu o bluza cu decolteu in V foarte adanc…

In cazul catifelei pana, uitam de brosele cu camee, de bolerourile din croset sau bluzele victoriene cu jabouri din dantela, de cocurile de cucoana, de pantofii cu catarame patrate.

Voi cum va jucati cu catifeaua?

Surse foto: gerarddarel.fr, 3suisses.ro, net-a-porter.com (rochii Balmain, Dolce&Gabbana, Gucci), molecule-f.com (creatii Rhea Costa, Lena Criveanu, Maria Marinescu), lachatterie.ro.

Citeste si

{Nopti de catifea}

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

10 comentarii la acest post

  1. 1
    Raluca says:

    Delicios post. Tocmai aseara visam la o fusta creion din catifea neteda, preferabil neagra, vert-bouteille sau rosu foarte inchis. De purtat la birou, cu o camasa simpla si cercei lungi.

    • 1.1
      Stefania says:

      Pt „fantezii” cu catifea, va invit sa ne vizitati pagina web, sectiunea A/W Collection 2012 sau sa veniti direct la sediul atelierului Choices unde visele pot deveni realitate foarte usor in materie de vestimentatie…..www.choicesandchoices.com

  2. 2
    Mitzura says:

    Pantaloni de catifea reiata fina am avut toate culorile in timpul liceului si ma gandesc la ei ca la o uniforma…In schimb o rochie simpla din catifea pana, cum sunt cele de la Rhea Costa…mmmmm
    PS: Visul lui George era sa fie si arhitect, …femeile sa aiba in obraji o tenta rozalie, iar parul sa le fie „curgator” :)))))

    • 2.1
      Irina says:

      da, da, asa e! eventual general manager of a baseball team :-)))) dar se gandea la un moment dat „to drape himself in velvet, if ig eere socially acceptable”:))))

  3. 3
    alanaida says:

    rochie din catifea albastra inchis, cu spatele din dantela de aceeasi culoare. sandale cu multe barete argintii sau auriu discret si un plic pretios

  4. 4

    Ador tinutele de seara din catifea !!!

  5. 5

    Rochiile din catifea cu croieli deosebite, sunt preferatele mele !!!

  6. 6
    Edeir says:

    Sunt minunate aceste haine de catifea, am uitat de existenta ei dar aceste poza ma fac sa imi doresc un sacou de catifea inca o data.

  7. 7
    irina says:

    am o rochie neagra scurta cu spatele gol din catifea iar pantofii sunt crem, plicul ce culoare poate avea? multumesc

  8. 8
    ioana says:

    buna Irina, sunt intr-o mare dilema cu ce as putea combina aceasta fusta din catifea pentru noaptea de revelion care va fi la un hotel?
    http://shop.nissa.ro/ro/produse/detalii/5557-Fusta-F6292-Fusta-lunga-de-catifea
    poate o bluza din dantela?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.